Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Boris Johnson széles körű megállapodást kötne az unióval

888.hu

2020.01.13. 11:17

Az Európai Unió külügyminiszterei pénteken Brüsszelben tanácskoztak. A megbeszélésen több pontban is megállapodtak a küldöttek, többek között abban, hogy folytatni kell a terrorellenes küzdelmet. Eközben a brit miniszterelnök kijelentette: kormánya széles körű, az árukra és szolgáltatásokra kiterjedő szabadkereskedelmi megállapodást szeretne kötni az unióval. Az ennek kidolgozására szolgáló, december 31-ig tartó átmeneti időszakot azonban nem szeretné meghosszabbítani.

Boris Johnson és von der Leyen szerda este tartott megbeszélést a Downing Streeten, a brit miniszterelnöki rezidencián. A két politikusnak ez volt az első, hivatalos kétoldalú találkozója az új Európai Bizottság megalakulása és a december 12-én rendezett brit parlamenti választás óta – hangzott el a Kossuth Rádió Európai idő című műsorában.

A brit miniszterelnök kijelentette: kormánya széles körű, az árukra és szolgáltatásokra kiterjedő szabadkereskedelmi megállapodást szeretne kötni az unióval. Az ennek kidolgozására szolgáló,

december 31-ig tartó átmeneti időszakot azonban nem szeretné meghosszabbítani.

Boris Johnson már a decemberi parlamenti választás utáni programtervezetében jelezte, a Brexit-megállapodás ratifikáláshoz kapcsolódva külön jogszabályban kívánja megtiltani saját magának és a parlamentnek az átmeneti időszak meghosszabbítását.

A brit miniszterelnök azt is kijelentette, hogy a brit kormány a január 31-én esedékes kilépés után a lehető leggyorsabban hozzá akar kezdeni a jövőbeni partneri viszonyról, illetve a kanadai mintájú szabadkereskedelmi megállapodásról szóló tárgyalásokhoz az unióval. A kanadai uniós szabadkereskedelmi szerződés elsődleges problémája London szempontjából az, hogy nem terjed ki a szolgáltatásokra, márpedig a brit GDP nyolcvan százalékát a szolgáltatási szektor adja.

Az Európai Unió fokozza az erőfeszítéseit a líbiai válság békés megoldása érdekében, hogy elkerülhető legyen a katonai beavatkozás. A válság a napokban éleződött ki újra, miután a török elnök, Recep Tayyip Erdogan bejelentette, hogy katonákat küld Líbiába az egységkormány támogatására, hogy hatékonyan tudják védeni az ország déli, illetve keleti részét a fővárost elfoglalni akaró csapatokkal szemben. Az unió vezetősége önmérsékletre szólította fel az amerikai-iráni konfliktus szereplőit is. A tagállamok külügyminiszterei pénteken Brüsszelben tanácskoztak.

Baraczka Eszter, az MTVA brüsszeli tudósítója elmondta, a külügyminiszterek több pontban is megállapodtak, így Josep Borell, az unió külügyi főképviselője ezt az álláspontot fogja képviselni a tárgyalásai során. A tudósító kiemelte: a közös pontok közt szerepelt a terrorellenes küzdelem folytatása, éppen ezért nem tekintik véglegesnek az Iszlám Állam felett aratott győzelmüket, hiszen a terrorszervezet bármikor újra megerősödhet, különösen akkor, ha Irakból kivonulnak az Iszlám Állam-ellenes koalíció csapatai.

Szijjártó Péter szerint a tanácskozáson a magyar érdekek teljes mértékben érvényesültek.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére