Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Bilincsek kattanhatnak a szegedi városházán

888.hu

2019.07.06. 13:00

A szegedma.hu információi szerint komoly fordulat történt a Mars téri piac ügyében. A SzegedMa magas rangú ügyészségi forrásokból úgy értesült, egy új jogi szakvélemény és állásfoglalás alapján leporolhatják az ügyet és akár bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt fenyegetheti eljárás a szegedi városvezetőket: Nagy Sándor alpolgármestert, és a már visszavonult főjegyzőt, Mózes Ervint.

Mózes Ervin és Nagy Sándor voltak ugyanis az aláírók, akik kézjegyükkel látták el azokat a dokumentumokat, amelyeken a Szegedi Városháza egyszerűen hazudott az Európai Uniónak a Mars téri piac jogállásáról. A bűncselekmény elkövetéséért akár 15 évet is lehet kapni – írja a SzegedMa.

Mint ismert: közel 100 kereskedőcsalád ment tönkre, nullázták le őket egyik napról a másikra, amikor a tulajdonukban álló üzleteket – Botka László arrogánsan csak „bódéknak” nevezte ezeket – egyszerűen eldózeroltatta a Szegedi Önkormányzat az éj leple alatt. A kereskedők és a Kúria szerint mindezt jogtalanul tették, mások magántulajdonában okoztak kárt, egzisztenciákat ellehetetlenítve, az életüket elsöpörve. Volt olyan, aki bele is halt mindebbe – ez is közismert Szegeden. A Dél-alföldi Operatív Program funkcióbővítő városrehabilitációjára az önkormányzat és vele partnerségben álló nonprofit szervezet pályázhatott olyan területekre, amelyek száz százalékban az önkormányzat tulajdonát képezik, megfelelnek a pályázatban megjelölt céloknak, és a pályázat benyújtása idején per- és igénymentesek.

A Mars téri piac területére a város beadta a pályázatot, a városvezetők aláírásával, akik a dokumentumban azt is kijelentették – méghozzá büntetőjogi felelősségük teljes tudatában –, hogy a fejlesztéssel érintett terület a kiírásnak megfelel, többek között per- és igénymentes. A dokumentumot Botka László helyett a városvezetésért felelős alpolgármester és a jegyző írta alá.

Az önkormányzatnak, illetve Botka Lászlónak legalább 5 éve lett volna arra, hogy rendezze a tulajdoni és egyéb jogviszonyokat, de végül egyszerűbb volt szó szerint elsöpörni azokat, akik útban voltak.

Normális esetben az önkormányzat ilyenkor – ahogy az történt több városban is – megegyezik az érintett vállalkozókkal, ingatlantulajdonosokkal, kifizeti őket és a beruházás rendben megkezdődhet. A régi piactéren a ’70-es évektől tizenkét pavilon és négy beton alappal megépített, negyven négyzetméteresnél is több, önálló ingatlan státuszú épület, üzlethelyiség állt, amelyek mind-mind a kereskedők magántulajdonában álltak. Megegyezés helyett végül a város pert indított a Mars tériek ellen, csak hogy elbonthassa a tulajdonukat.

2009 októberében a már másodfokon eljáró Csongrád Megyei Bíróság kimondta, hogy új elsőfokú eljárást kell lefolytatni a bontások ügyében. Ekkor megszorult az a bizonyos a hurok, mivel Botka jól tudta, hogy ennek a pernek nem lesz érdemi eredménye egy éven belül, vagyis nem készülhet el, illetve el sem kezdődhet az új piac építése a 2010-es választásig.

2009. november 29-én a Botka László vezette önkormányzat ledózeroltatta a területen található összes üzletet, de a pavilonosokkal és a négy használati jogosultsággal bíró ingatlantulajdonos-kereskedővel erről elfelejtettek egyeztetni. A területen önálló ingatlanok használati jogosultságokkal bírtak, amelyeket a szegedi jegyző is megerősített határozatokkal, még a beruházás megindítása előtt is – vagyis az önkormányzat vezetése a saját jegyzőjének törvényi utasításait is semmibe vette.

2009. november 29-e estéjén, miközben Botka László a nyilvánosságban fürdött és áhítattal ünnepelte az adventi gyertyagyújtást, kordonok és rendőrök gyűrűjében a kivezényelt munkagépek ledózerolták a kis üzleteket. Volt olyan, amit a többmilliós árukészlettel együtt. A kereskedők könnyezve nézték végig a kordonok vasába kapaszkodva, hogyan söprik el a megélhetésüket és az életüket. A dózerolási munkáért az önkormányzat 36 millió forintot fizetett ki.

A Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség 2010 augusztusában egy neves ügyvédi irodától kért állásfoglalást a szegedi Mars téri projekt uniós pályázati támogatásának ügyében. A Sulyok és Ádám Iroda részletesen taglalta, hogy a projekt szabályszerűen nem támogatható, mégpedig azért nem, mert a fejleszteni kívánt terület nem permentes és nem igénymentes, sőt a kivitelezés idején is per van folyamatban. Megfogalmazták, hogy a pályázó, azaz Szeged város önkormányzata ennek tudatában nyújtotta be a pályázatot és a jogi vitákról nem tájékoztatták a bíráló bizottságot. Valahogy tehát meg kellett oldani a „bódék” elbontását, ezért az önkormányzat letöröltette a közhiteles ingatlan-nyilvántartáshoz csatolt térképről a négy, egyébként mai napig használati jogosultsággal rendelkező Mars téri ingatlant. Az újabb taktika tehát az volt, hogy a per alatt álló ingatlanokat a térképről is ledózerolták, azt a látszatot keltve, hogy “ott sem voltak a beruházási területen”.

Azonban erős a gyanú, hogy nemcsak a térképvázlatot hamisították meg, hanem szerződéseket is, olykor visszadátumozásokkal.

A Mars téri piac négy kereskedője a mai napig használati jogosultsággal bír azon a területen, ahol felépült az új piac. A tizenhat kereskedőből, akik tulajdonnal bírtak a korábbi vásárcsarnok területén, mindössze két kereskedőt fizetett ki a szegedi önkormányzat. A többiek egy forintot sem láttak. Az önkormányzat által kényszerbontásért indított per 2012 októberében ért véget a Kúrián, amely kimondta, hogy a bontás jogszerűtlen volt. A dózerolással okozott kár értéke körülbelül 200 millió forint.

A SzegedMa információi szerint bűnszervezetben elkövetett, milliárdos költségvetési csalásban lehetnek érintettek a Városháza vezetői, mindamellett, hogy emberiességet nem ismerve tönkretettek olyan vállalkozókat, akik a Mars téri piacon élték az életüket. Ügyészségi forrásokból ugyanis a SzegedMa a napokban úgy értesült, egy új jogi állásfoglalás és szakvélemény alapján „leporolják” a Mars téri aktákat, és akár az is megtörténhet, hogy vezetőszáron, bilincsben viszik el a fél Városházát, ha a vádak beigazolódnak. Ezért a bűncselekményért akár 15 évet is lehet kapni.

Egyes információk szerint az Ügyészség egyszer már vádemelést javasolt a fentiek miatt a városházi vezetők ellen. Azonban a független magyar bíróság addig halogatta és maszatolta az ügyet, míg a vádemelési indítványból nem lett semmi.

(SzegedMa.hu)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Így fúrják egymást a szocialisták és a jobbikosok

Alig kezdődött el a baloldali előválasztás, máris egymásnak esett a Jobbik és az MSZP, miután a szocialisták társelnöke, Tóth Bertalan vasárnap több jobbikos képviselő – köztük „az etikai kódex megsértésével” vádolt Szabó Ervin – ellen kért etikai vizsgálatot az Országos Előválasztási Bizottságtól. Eközben Jakab Péter szintén vizsgálatot kezdeményezett Zugló szocialista képviselőjelöltje, Tóth Csaba ellen, aki mögé nem mellesleg a Jobbik is támogat -írja a Magyar Nemzet.

Mitt Romney durva támadást indított a sajtószabadság és a demokrácia ellen

Az amerikai politikus azért bírált egy televíziós újságírót, mert elmondta a saját véleményét Magyarországról, „amely történetesen nem esett egybe a liberális mainstream hazánkkal szembeni hazugsághadjáratával” – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közösségi oldalán közzétett bejegyzésében.

Csak nem a zuhany alá tette Magyar György is az előválasztás számítástechnikai rendszerét?

Csak nem a zuhany alá tette Magyar György is az előválasztás számítástechnikai rendszerét?

A baloldali előválasztás szombati technikai fejreállása jól mutatja, hogy a gyurcsányisták semmi máshoz nem értenek, csak a hazudozáshoz.

Már 400 ezernél többen csatlakoztak a Stop, Gyurcsány! Stop, Karácsony! petícióhoz

Már több mint 400 ezren csatlakoztak a Stop, Gyurcsány! Stop, Karácsony! petícióhoz – jelentette be Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére