Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Beindul az európai haderõfejlesztés

Tóth Dalma

2018.07.06. 10:20

Magyarország már régóta szorgalmazza az európai haderõfejlesztést.

Szijjártó Péter Orbán Viktor miniszterelnök berlini látogatása alkalmával egyeztetett Ursula von der Leyen védelmi miniszterrel, Norbert Röttgennel, a Bundestag külügyi bizottságának elnökével, valamint Gunther Krichbaummal, a Bundestag európai bizottságának elnökével.

A megbeszélések eredményeképp rendkívül szoros védelmi és védelmi ipari együttműködés fog létrejönni Magyarország és Németország között. Ez azt jelenti, hogy Németország támogatásával egy közép-európai NATO-hadosztály-parancsnokság alakul.

A közös hadosztály-parancsnokság a NATO haderőstruktúrájába fog illeszkedni, és teljes műveleti képességét 2022-re éri el, ez egy nagy hozzáadott érték lesz Magyarország és Közép-Európa biztonságának garantálásához.

Szijjártó Péter ezzel kapcsolatosan elmondta, hogy a kétoldalú katonai és védelmi ipari együttműködés minden eddiginél szorosabb lesz, és ennek egyik fontos alapja az a tény, hogy a Magyar Honvédség modernizálása és regionális versenyképességének fejlesztése érdekében 20 új Airbus típusú katonai helikopter beszerzéséről döntöttek.

Csúcsgépekkel erősít a Honvédség

Új katonai helikoptereket vesz Magyarország. Bár a hadrendben lévő Mi-8-as és Mi-17-es szállító helikopterek hadrendben lévő eszközök épp most estek át nagyjavításon, üzemidejük így sem húzhatóak túl sokáig, így a HM úgy döntött, hogy új helikoptereket vesz.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára Orbán Viktor miniszterelnök és Angela Merkel német kancellár berlini találkozója után elmondta, az egyeztetés baráti, őszinte hangvételű volt, és eredményes is a gazdasági együttműködés fokozása szempontjából.

Az együttműködés két területen léphet szintet: az innováció és a védelempolitika terén. Ugyanakkor továbbra sem értenek egyet a migráció kérdésében – mondta.

Magyarország szeretne fellépni az illegális bevándorlás ellen, és nem gondolja azt, hogy a bevándorlás lehetőség Európa számára – akár gazdasági értelemben –, ezzel szemben Németországban tartja magát ahhoz az állásponthoz, hogy gazdasági értelemben a bevándorlás lehetőség, mert például a munkaerőhiányt tudja orvosolni"

– fejtette ki Dömötör Csaba.

Megfogalmazása szerint kibontakozóban van egy "súlyos jogi vita" azzal kapcsolatban, hogy melyik országba kell visszaküldeni az illegális bevándorlókat. Magyarországnak az az álláspontja, hogy Görögországba, de a legnagyobb segítség az lenne, ha a szülőföldjükön boldogulnának a migránsok – hangoztatta az államtitkár.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére