Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Az elhunytak 7 százalékánál nem találtak krónikus betegséget

888 - MTI

2020.11.12. 16:12

Az egymillió emberre vetített adatok szerint a fertőzöttek tekintetében a 10., az elhunytak száma alapján a 15. helyen áll Magyarország – mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs sajtótájékoztatóján.

A pandémia a magyar települések 85 százalékát érinti, ennyi helyen regisztráltak már fertőzést – mondta az országos tiszti főorvos, majd hozzátette:

az országban mindenki hordozhatja a vírust.

Ezért nagyon fontos a higiénés szabályok és a bevezetett szigorítások betartása. Azt mondta: „féltjük az időseket, a betegeket”, hangsúlyozva ugyanakkor, hogy a fiataloknál is előfordulhat súlyos megbetegedés.
Hozzátette:

több európai ország lényegesen rosszabb helyzetben van Magyarországnál, így itthon is arra kell törekedni és felkészülni, hogy a járványgörbét ellaposítsák, és fenntartsák az egészségügyi ellátás működőképességét.

A napokban meghozott valamennyi intézkedés ezt szolgálja – közölte.
„A járvány Európa-szerte dúl” – jelentette ki Müller Cecília, hozzátéve azonban, hogy az uniós tagállamok között Magyarország jó helyzetben van.

Elmondta, hogy az elmúlt napon 87-en hunytak el a vírus okozta szövődményben, köztük egy 20 éves fiatal. A legidősebb elhunyt 97 éves volt.

A betegek nagy hányada tünet nélkül vagy enyhe tünetekkel vészeli át a fertőzést, és jellemzően a krónikus betegségben szenvedőknél jelentkeznek komoly szövődmények, azonban a járvány kezdete óta a halálesetek 7 százalékánál nem találtak semmilyen egyéb krónikus állapotot – közölte Müller Cecília.

Az országos tiszti főorvos kitért arra is, hogy a mintegy százezer gondozottat ellátó 1600 magyarországi szociális intézmény közül 174 helyen találtak fertőzötteket. Hat olyan intézmény van, ahol már a járvány első hullámában is volt fertőzött. Jelenleg a szociális otthonban élők 4 százalékánál, míg az ápolók, gondozók egy százalékánál mutatták ki a vírust.

A szociális munka napja alkalmából Müller Cecília köszönetet mondott a szociális intézmények dolgozóinak helytállásukért.

Kérdésre válaszolva közölte, a koronavírus-járvány miatt hozott kórházi látogatási tilalmak továbbra is érvényben vannak, azonban a hozzátartozó felkeresheti haldokló, végstádiumban lévő hozzátartozóját, és elbúcsúzhat tőle.
Hozzátette, hogy erről egy tájékoztatólevelet is eljuttatott az intézményekhez, amelyeknek ilyen esetben biztosítaniuk kell a látogatónak az egyéni védőruházatot és az egyéb védőeszközöket.

Kiss Róbert alezredes köszönetet mondott a lakosság többségének jogkövető hozzáállásáért, ami segíti a koronavírus-járvány elleni sikeres védekezést. Mint mondta, az elmúlt este és éjszaka kevesen voltak az utcákon, és az ellenőrzöttek zöme rendelkezett a kijáráshoz szükséges munkáltatói igazolással.

A rendőrök a kijárási tilalom megsértése miatt 273 esetben intézkedtek: 80 személyt figyelmeztettek, 123 helyszíni bírságot szabtak ki, 70 emberrel szemben pedig szabálysértési feljelentést tettek

– ismertette.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére