Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Alapjogokért Központ: a vármegye a magyar szuverenitás szimbóluma

888.hu

2022.06.23. 12:05

A vármegye Magyarország közjogi rendszerében közel ezeréves múltra tekint vissza. A magyar szuverenitás, alkotmányos berendezkedés és a nemzeti szabadság szimbóluma – olvasható a közösségi oldalukon.

 

Közlik, hogy a vármegyék már Szent István király uralkodásától eredeztethetőek, évszázadokon át alakuló legjellegzetesebb jogi- és politikai hatásköreit a Hunyadi- és a Jagelló-királyok idején nyerte el, majd a reformkorban vált a polgári-nemzeti kultúra bölcsőjévé.

Hozzáteszik, hogy ezeket csak a külső hódító hatalmak tudták megszüntetni (először a Habsburgok, majd a szovjet kommunisták), kinek célja „a magyar államiság megszüntetése volt”.

 

A vármegyék sokáig a magyar érdekeket figyelmen kívül hagyó külföldi birodalmi törekvések fő ellenállás központjai voltak.
Példaként megemlítik, hogy az 1848–49-es forradalom és szabadságharc leverését követő osztrák neoabszolutizmussal szembeni magyar ellenállás folytatását a vármegyék jelentették. A kiegyezést követően pedig nem csupán a „nemzetépítés fontos sarokkövei” lettek, de a „helyi identitás aktív formálói is”.

Megsemmisítésükre a baloldal a Tanácsköztársaság alatt tett elsőként kísérletet, majd a kommunista államhatalomnak sikerült ezt ténylegesen véghezvinnie az 1949. augusztus 18-án elfogadott, 1949. évi XX. törvény révén.

 

Ennek értelmében a Magyar Népköztársaság új, szovjet mintára megalkotott „alkotmány” eltörölte a vármegyerendszert.

 

Hozzáteszik, hogy 1990-ben az első, demokratikusan megválasztott jobboldali kormány kísérletet tett a vármegyei elnevezés visszahozatalára, de az a posztkommunista erők, és a velük később 1994-ben nyílt szövetséget kötő SZDSZ-es körök ellenállásán elbukott.

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Kemény Dénes a 888-nak: Jobbak vagyunk az olaszoknál, de csak a meccs végén örülhetünk

Kemény Dénes a 888-nak: Jobbak vagyunk az olaszoknál, de csak a meccs végén örülhetünk

A lányok sikeréből is erőt meríthetnek a férfiak. A budapesti vizes vb-n magabiztos játékkal verte Ausztráliát a magyar női vízilabda-válogatott, és ezzel az elődöntőbe jutott. A férfiaknak ma este Olaszországot kell legyőzni az elődöntőbe jutáshoz. A 888.hu Kemény Dénes háromszoros olimpiai bajnok szövetségi kapitánnyal beszélt az esélyeinkről.

Orbán Viktor fent, ők lent

Orbán Viktor fent, ők lent

Aki látta hétfőn az Országgyűlés napirend előtti felszólalásait az bizonyosan rájött, hogy miért Orbán Viktornak hívják Magyarország miniszterelnökét.

Karácsony Gergely elszólása: a budapesti lakásokban csökkenteni akarják a fűtést télen

Karácsony Gergely elszólása: a budapesti lakásokban csökkenteni akarják a fűtést télen

Magyarázkodni akart Karácsony Gergely az ATV Egyenes Beszéd című műsorában, miután kiderült, hogy Brüsszel utasítására lejjebb veszik a világítást, nyáron a klímát, télen a fűtést a közintézményekben.

Tüttő Kata az energiahelyzetről: Sok változást várunk az emberektől

Budapest baloldali vezetése továbbra is a fővárosi lakosok megsarcolását tervezheti, erre utal Tüttő Kata főpolgármester-helyettes felszólalása egy brüsszeli rendezvényen, ahol kijelentette, hogy a magas energiaárak miatt a zöld vállalások csak az állampolgárok aktív részvételével valósíthatók meg – írta meg a Magyar Nemzet.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére