Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Alapjogokért Központ: a szankciók bevezetése brüsszeli elit döntése volt, nem az állampolgároké

888.hu, MTI

2022.10.20. 15:20

Az Alapjogokért Központ szerint az Oroszország elleni szankciók bevezetése a brüsszeli bürokraták és az európai elit döntése volt, azok mögött nem húzódik állampolgári felhatalmazás, amivel szemben a magyar kormány Nemzeti konzultációt indított, hogy az emberek elmondhassák a véleményüket.

 

Kovács István, a központ stratégiai igazgatója a csütörtökön és pénteken zajló Európai Uniós csúcs várható fejleményeiről szóló csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatón kijelentette: az EU szankciós politikája alapvetően elhibázott.

Szavai szerint Európában sokan látják, hogy a szankciók károsak és a szakadék szélére sodorták Európát, de ezt nem követik tettek. Az unióban – folytatta – Magyarország az egyetlen, amely szavak és tettek szintjén is „fellép az őrület ellen”. Európában – Magyarországon kívül – az emberek nem mondhatják el őszintén a véleményüket a szankciókról – hangoztatta, majd mindenkit arra buzdított, hogy töltse ki a kérdőíveket.

Mint kifejtette, az EU-s csúcson az ukrajnai háború és annak következményei szerepelnek napirenden, a tanácskozásra az Európai Bizottság (EB) javaslatokkal, például a gázársapka tervezetével is készül. E javaslatot több tagállam, köztük Magyarország, Németország és Hollandia sem tudja elfogadni – jelezte.

Kovács István értékelése szerint a gázársapka valójában egy újabb szankció, amit piacszabályozó intézkedésnek neveznek. Kitért arra is, hogy az az LNG-re nem vonatkozik, ami azt mutatja, hogy az orosz gázra irányuló intézkedés lenne.

Hozzátette: az energiaellátás-biztonságról szóló EB-javaslat, amely alapján a közös gázbeszerzés irányába mozdulnának el a tagállamok, közgazdasági szempontból is hibás elképzelés. Majd a közös vakcinabeszerzés tapasztalatait hozta fel párhuzamként az igazgató, aki emlékeztetett rá, hogy azt az EB elnöke, Ursula von der Leyen a magántelefonjáról SMS-ezve intézte.

Kovács István úgy vélte továbbá, hogy a közös energiabeszerzés a tagállamok szempontjából nem kecsegtet nagy reményekkel, és a tervezetet az energiaunió megvalósításának első lépéseként értékelte.

 

Kovács Attila európai uniós kutatási igazgató az eseményen a többi között arról beszélt, hogy megkezdődött a vita az Európai Parlament (EP) 2023-as programjáról, majd az ukrajnai háború nyomán előállt válság kezelését a migrációs válság „félrekezeléséhez” hasonlította, mondván, Brüsszel korábban a közös kvótát, most pedig energetikai szankciókat akar a tagállamokra erőltetni.

Értékelése szerint a szankciók nem érték el a céljukat és a háború árát egyre inkább az európai családok fizetik meg. Példaként említette, hogy az EP baloldali politikusai megszólalásukban egyszer sem mondták ki a béke szót, közben pedig a közelmúlt olasz és svéd jobboldali választási győzelmei, illetve a szuverenista, jobboldali, nemzeti-konzervatív erők megerősödése miatt „demokratikus ellenállóképességi eszközért kiáltanak”.

Kovács Attila szólt arról is, hogy az európai közhangulat kezd szembe fordulni a Brüsszelben elvárt iránnyal katonapolitikai és gazdasági értelemben is, eközben pedig a vakcinabeszerzések miatt a korrupció árnya vetül az EU legfelsőbb vezetőségére.

Az uniós kutatási igazgató a háború kapcsán úgy vélekedett, hogy míg az Egyesült Államok a saját érdekeit képviseli a konfliktusban, addig Európa érdekeit azonban senki, majd azt hangsúlyozta, hogy az EU-nak békére van szüksége.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Zelenszkij: Ukrajna nem fogja megengedni az európai értékek elpusztítását

Zelenszkij: Ukrajna nem fogja megengedni az európai értékek elpusztítását

Ukrajna nem fogja megengedni, hogy egy diktátor szándékosan elpusztítsa az uniós tagországok által képviselt értékeket – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Brüsszelben, az Európai Parlament soron kívüli plenáris ülésén csütörtökön.

Oroszország nemzetközi vizsgálatot követel az Északi Áramlat elleni merénylet ügyében

Nemzetközi vizsgálatot kellene indítani az Északi Áramlat gázvezetékeinél történt robbanások ügyében Seymour Hersh Pulitzer-díjas amerikai oknyomozó újságíró blogbejegyzése alapján – mondta Vjacseszlav Vologyin orosz házelnök csütörtökön.

Orbán Viktor: Magyarország a béketáborhoz tartozik

Magyarország továbbra is humanitárius és pénzügyi támogatást nyújt a Ukrajna számára – közölte Orbán Viktor miniszterelnök Twitter-üzenetében csütörtökön.

EP-korrupciós botrány: jóváhagyták az uniós parlamenti reformterveket

EP-korrupciós botrány: jóváhagyták az uniós parlamenti reformterveket

Az Európai Parlament (EP) képviselőcsoportjainak vezetői az EP házbizottságaként működő Elnökök értekezletén jóváhagyták Roberta Metsola EP-elnök által javasolt, az intézményi reformra vonatkozó terveket – tájékoztatott az uniós parlament csütörtökön.

Gulyás Gergely: Lemondtak a miniszterek a vagyonkezelő alapítványokban betöltött helyeikről

Gulyás Gergely: Lemondtak a miniszterek a vagyonkezelő alapítványokban betöltött helyeikről

A soproni kormányülés fejleményeit ismertette Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra.

Már 15 ezer fölé emelkedett a török és szír földrengések halálos áldozatainak száma

A sérültekét pedig Törökországban már közel 63 ezerre, Szíriában pedig 5 ezernél többre teszik.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére