Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A lengyel-magyar barátságot méltatta Kövér László

Horváth Tamás

2018.09.26. 20:36

Az Országgyûlés elnöke szerdán, Józef Pilsudski lengyel hadvezér és államférfi budapesti mellszobrának avatóünnepségén szólalt fel.

A történelem arra tanított bennünket, hogy Európában mi, magyarok és lengyelek csak önmagunkra és egymásra számíthatunk”

– mondta Kövér László a szoboravatáson.

A jelenleg is fennálló sorsközösséget méltatva a házelnök hozzátette:

Ezt nevezik sorsközösségnek, és ez akkor sem fog változni, ha a mai világ hatalmasai nem akarnak hinni sem a sorsban, sem bármilyen természetes és hagyományos közösségben és értékben.”

A történelembe jobban elmélyülve Kövér László utalt a lengyel-szovjet háborúra és a magyar tanácsköztársaságra is:

1920-ban a Vörös Hadsereg számára Lengyelországon keresztül vezetett volna az út a világot lángba borító forradalomhoz. Egy évvel korábban Magyarország Európában elsőként esett túszul ennek a kereszténygyűlölő és nemzetellenes internacionalista erőnek, amely a lengyelek leigázásán keresztül egész Európát túszul akarta ejteni."

A Jóisten segítségével a lengyel csapatok Varsó közelében Józef Pilsudski vezetésével végül visszaverték a szovjet csapatokat.

Az Országgyűlés elnöke ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott:

A Trianonnal halálra ítélt Magyarország akkor az utolsó erejével is a halálos veszedelemben lévő Lengyelország segítségére sietett azzal, hogy több vagon lőszert küldött a lengyeleknek"
 

Józef Pilsudskit olyan emberként említette a fideszes politikus, akinek történelmi teljesítménye nélkül minden bizonnyal nem létezne a mai Lengyelország.

Marek Kuchcinski, a varsói szejm elnöke azt emelte ki, hogy 1848-49-ben a lengyelek segítették a magyarokat szabadságharcukban, és nem felejtik el azt a szolidaritást sem, amelyet az 1920-as bolsevik invázió idején a lengyelek történelmi és mai barátai, a magyarok tanúsítottak.

A szejm elnöke arra emlékeztetett:

Pilsudski marsall nagy híve volt Lengyelország és Magyarország szoros együttműködésének, és olyan közös értékeket vallott az akkori magyar politikusokkal, mint az önálló, erős és független állam."
 

Hangsúlyozta:

Pilsudski korában a két állam egymás szövetségese volt, napjainkban pedig a két házelnök is azon dolgozik, hogy a két nép jobb életének érdekében elmélyítsék az együttműködést.”
 

Pokorni Zoltán, a főváros XII. kerületét a Fidesz-KDNP színeiben irányító polgármester is felszólalt a rendezvényen:

A főváros e része ezer szállal kötődik a lengyel államférfihez, hadvezérhez és a lengyelekhez.”

Majd emlékeztetett arra, hogy Józef Pilsudski halála után egy évvel közterület, majd nem sokkal később már emléktábla tisztelgett a marsall előtt.

Jerzy Snopek, Lengyelország budapesti nagykövete a 123 évnyi rabság után egy évszázada visszanyert lengyel függetlenség atyjaként beszélt Pilsudskiról, aki

A szovjet sereget visszaverő nemzeti hős volt egy olyan korban, amikor országa győzelme vagy veresége Európa további sorsát is meghatározta.”
 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Ursula von der Leyen nagyra értékelte Ukrajna előrehaladását az uniós tagság felé

Ursula von der Leyen nagyra értékelte Ukrajna előrehaladását az uniós tagság felé

Az Európai Unió központi intézményeinek és magasrangú vezetőinek kijevi látogatása azt jelzi, hogy Ukrajna komoly előrehaladást ért el az uniós tagság felé, és üzenet a befektetőknek, hogy Ukrajna tovább fog haladni ezen az úton – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöke csütörtökön Kijevben, az EU és az ukrán kormány együttes ülésén.

A TikTok törlését sürgeti egy demokrata párti amerikai szenátor

A kínai ByteDance tulajdonában álló TikTok alkalmazás eltávolítására szólította fel az Apple és a Google online, alkalmazásokat árusító boltját Michael Bennet demokrata párti amerikai szenátor, a hírszerzési bizottság tagja, mert szerinte az applikáció nemzetbiztonsági kockázatot jelent – olvasható a szenátor csütörtöki levelében.

Felfüggesztették két EP-képviselő mentelmi jogát is a brüsszeli korrupciós botrány miatt

Felfüggesztették két EP-képviselő mentelmi jogát is a brüsszeli korrupciós botrány miatt

Az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésén Eva Kaili görög szocialista képviselőnek, az EP leváltott alelnökének korrupciós ügyével kapcsolatban felfüggesztette a belga Marc Tarabella és olasz frakciótársa, Andrea Cozzolino mentelmi jogát.

Leteremtette a sportriportereket a fehérorosz teniszsztár, amiért folyamatosan a háborúról kérdezik őt

Leteremtette a sportriportereket a fehérorosz teniszsztár, amiért folyamatosan a háborúról kérdezik őt

Victoria Azarenka az ausztrál nyílt teniszbajnokságon nemrégiben játszott mérkőzése utáni sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy kezdi elveszíteni a türelmét az újságírókkal szemben, amiért kérdéseket tesznek fel az eseményre szervezett oroszbarát tüntetésekről, és azzal vádolta a riportereket, hogy folyamatosan „belerángatják” a játékosokat a politikai kérdésekbe.

Teljes embargót vezetne be az EP az Oroszországból származó fosszilis tüzelőanyagokra

Az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésén elfogadott állásfoglalásban az Oroszországgal szembeni tizedik szankciós csomag elfogadását sürgette, amely egyebek mellett teljes embargót vezetne be az Oroszországból származó fosszilis tüzelőanyagokra.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére