Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Lewandowski – szerencsére csak árban – egyedül felveszi a versenyt a magyar válogatottal

Jánosy Károly

2021.03.23. 21:00

A magyar labdarúgó válogatott csütörtökön a Puskás Arénában zárt kapus vb-selejtezőn találkozik a Bayer München csodacsatárát, Robert Lewandowskit felvonultató lengyelekkel, majd vasárnap San Marinóba, szerdán Andorrába látogat. A cél kijutni a 2022-es katari világbajnokságra.

Számos bevezetővel indítunk: Robert Lewandowski értéke 60 millió euró (21,9 milliárd forint), míg a magyar válogatotté 61millió. Még nézni sem jó ezeket az adatokat, pedig azt még le sem írtuk, hogy a teljes lengyel csapat 276,3 millió eurót kóstál a focibörzén. A Bayern München csatára mögött a Napoli középpályása, Piotr Zielinski (46 millió euró) és a Juventus kapusa, Wojciech Szczesny (35 millió) áll, s ezzel a lengyelek a 20. helyen állnak az értékrangsorban, míg Magyarország az 53., és legdrágább játékosa Willi Orban (14 millió euró), Gulácsi Péter (12 millió) és Sallai Roland (9 millió). S ha hozzávesszük, hogy a lengyelek szövetségi kapitánya a korábban Fehérváron is megfordult, játékosként két BL-t nyert portugál Paolo Sousa, akkor nem sok szól a hazai siker mellett a csütörtöki vb-selejtezőn.

Igaz, ha csak az érték számítana, akkor tavaly például ki sem kellett volna állni Törökország ellen a Nemzetek Ligája-sorozatban, hiszen ők a 14-ek a rangsorban 308 millióval, mégis oda-vissza megvertük őket.

Azért vannak számunkra biztató adatok is, hiszen a két gárda 32-szer találkozott, s ebből 20-at megnyertünk, és 4 döntetlen mellett 8 vereség a mérleg. Igaz, mi inkább a régi időkben voltunk nyerő szériában, míg a vendégek mostanában lódultak meg. Az első lengyel siker a hetedik összecsapáson, 1939.augusztus 27-én, négy nappal a II. világháború kitörése előtt született.

A lengyel futball aranykora 1972-ben Münchenben az olimpiai bajnoki címmel kezdődött – Várady Béláékat verték a fináléban 2-1-re -, és a ’74-es és a ’82-es vb-n bronzérmet szereztek. Az elmúlt 20 évben pedig állandó vb-, vagy Eb-résztvevők. Nem lesz könnyű a magyar szövetségi kapitánynak a dolga, és ezért nyilatkozta azt Marco Rossi a sportowefakty.pl című honlapnak, hogy Lengyelország papíron jóval erősebb, hiszen míg a magyar együttes a 40., a lengyel a 19. a FIFA rangsorban.

- Nem lesz könnyű, de meg akarjuk lepni a lengyeleket, mondta Rossi, akit Szoboszlai Dominikről is kérdezték. „- Nincs miért összehasonlítani Szoboszlait és Lewandowskit. Lewandowskit senkihez sem érdemes hasonlítani, mert jelenleg ő a világ legjobb góllövője, akit szinte lehetetlen megfékezni. Ha a játékosaim a legjobbjukat nyújtják, talán van esélyünk erre.”

A 95-szörös válogatott Juhász Roland a két legutóbbi lengyel meccsünkön is játszott, és egyaránt kijutott neki örömből és bánatból. 2007. októberében Łódźban 1-0-ra nyertünk, négy évvel később Poznanban azonban a hazaiak 2-1-re nyertek. Ez utóbbi találkozón a 65. percben cseréltek be egy 22 éves fiatalembert, bizonyos Robert Lewandowskit, aki akkor már jó egy éve a Borussia Dortmundban rugdosta a gólokat.

- Arra emlékszem, hogy a vége felé, csereként állt be Lewandowski, de egy lengyel klubtársam már előtte felhívta a figyelmem rá, mondván, hamarosan világklasszissá érik fiatal honfitársa – nyilatkozta honlapunknak Juhász Roland. – Mi tagadás, pontosan bejött a jóslata, nem véletlen, hogy egyedül annyit ér, mint a komplett magyar válogatott, de ezekből az adatokból nem szabad kiindulni, különösen nem a válogatottak esetében. Tavaly a magyar csapat nem egyszer bebizonyította, hogy a nála jóval magasabban rangsorolt együttesekkel is felveszi a versenyt. Természetesen győzelmet remélek, de még inkább azt, hogy ezen a meccsen is látszódjon, érződjön a fejlődés, előrelépés.

A magyar válogatott az I jelű selejtező csoportban Albánia, Andorra, Anglia, Lengyelország és San Marino társaságában próbálja kiharcolni a továbbjutást. A Nemzetek Ligájában nyújtott teljesítménynek köszönhetően akkor is lehet esélyünk kijutni Katarba, ha nem sikerülne megszerezni a csoport első vagy második helyét. Az NL-csoportelsők rangsorában Magyarország a nyolcadik helyet foglalja el, tehát nekünk azért is kell szorítanunk, hogy az előttünk álló hét csapatból hat vb-selejtezős csoportja első vagy második helyén végezzen. Belgium, Franciaország, Olaszország és Spanyolország esetében szinte borítékolható, hogy ez összejön.

A magyar válogatott márciusi menetrendje

  1. 1. forduló, március 25., 20.45: Magyarország–Lengyelország
    2. forduló, március 28., 20.45: San Marino–Magyarország
    3. forduló, március 31., 20.45:
    Andorra–Magyarország

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére