Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Úgy repkednek orosz választásokra a „nemzeti” jobbikosok, mintha hazajárnának

888.hu

2021.01.13. 18:30

Orosz befolyás a Jobbikban?

Jól megy a soruk a jobbikosoknak mostanában.

Tegnap számoltunk be róla, hogy egy Párizsból induló magángéppel utazott karácsonykor Közép-Afrikába választási megfigyelőnek a Jobbik újpesti képviselője, Szabó Balázs, valamint egy a pártból nemrég kilépett politikus, volt parlamenti képviselő, Samu Tamás Gergő.

  • Samu első fotóján látni lehetett, hogy a gép a franciaországi Le Bourget repülőtérről indult két nappal szenteste után, a légi közlekedést monitorozó Flightradar segítségével pedig körülbelül Csádig lehetett követni az útvonalát.
  • December 27-én Samu egy újabb képet posztolt, ezúttal Afrika közepéről, a Közép-afrikai Köztársaságból.
  • Két nappal később a fővárosban, Banguiban már két egyenruhás fegyveres férfival fotózkodott. Másnap Csád fővárosa fölött járva tett közzé egy légifelvételt, ekkor ment vissza a repülő Franciaországba.

A HVG megkeresésére Samu Tamás Gergő azt mondta, hogy Szabó invitálta. „Balázs egy német szervezet meghívására hívott meg engem is az útra. Ez a német szervezet fizette az utat, de nem tudom, milyen forrásból, ez az ő dolguk.”

Az utat a berlini székhelyű Európai Geopolitikai Elemző Központ (ECAG) szervezte. A HVG kiderítette, hogy az ECAG egy lengyel bázisú, de egyértelműen orosz hátterű szervezet. Olyannyira, hogy az ECAG atyja az a Mateusz Piskorski, aki a lengyel Önvédelem nevű radikális jobboldali párt politikusaként vált ismertté. A lengyel politikus 2007-ben hozta létre a szervezetet, amely választási megfigyelőket toborzott a Moszkva számára fontos választásokra.

A Jobbik azonnali hatállyal felfüggesztette Szabó Balázs párttagságát, Samu Tamás Gergő tavaly novemberben lépett ki a pártból, mandátumát nem adta vissza.

Nem most fordult először elő, hogy jobbikosok feltűnnek oroszok körül. Mutatjuk.

Szaniszló Adrienn és Szabó Gábor

Az Index 2016-ban arról számolt be, hogy feltört e-mailek tanúsága szerint a Jobbik két befolyásos politikusa is Vlagyimir Putyin jobbkezén, Vlagyiszlav Szurkovon keresztül próbált orosz vízumot szerezni. A portál szerint az egyikük Szabó Gábor akkori pártigazgató, a másikuk pedig Szaniszló Adrienn, a frakció külügyi munkatársa volt.

A levélben azt kérik, hogy segítsen többszöri belépésre jogosító egyéves vízumok kiadásában a kapcsolatok erősítése és fejlesztése céljából Szabó Gábornak és Szaniszló Adriennek. A levélben Szabó és Szaniszló személyes adatait is elküldik, többek között útlevélszámuk is szerepel benne.

Forrás: Index

Szabó Gábor, aki egyébként a Jobbik alapítója, elismerte az Indexnek, hogy kapott orosz vízumot, de állítása szerint nem használta, nem utazott el Oroszországba. A pártigazgató szerint a vízumbeszerzést nem is ő, hanem Szaniszló intézte. Oroszországi kampányokat akartak tanulmányozni, de aztán Szabó meggondolta magát. Azt viszont nem tudta megmondani, hogy a vízumkérelemmel a jobbikosok pontosan kihez fordultak.

Gyöngyösi Márton

Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője emlékeztetett Facebook-bejegyzésében, hogy a Jobbik jelenlegi európai parlamenti képviselője 2014. szeptember közepén Szentpétervár önkormányzati választásain járt megfigyelőként. November 2-án pedig nemzetközi megfigyelők egy csoportjának tagjaként Donyeckben és Luhanszkban, az Oroszország kivételével senki más által el nem ismert választásokon.

Gyöngyösi volt az, aki 2015-ben az ukrán válság kapcsán leplezetlenül oroszbarát hangnemben beszélt az Országgyűlésben. Azt mondta: „Az, hogy az Amerikai Egyesült Államokkal való partnerségi viszonyt fontosnak tartja ma Magyarország, és ugyanakkor az ukrajnai békét is, meglátásom szerint két teljesen összeegyeztethetetlen célkitűzés. Ugyanis teljesen világos, hogy az, ami jelenleg Ukrajnában zajlik, amerikai geostratégiai céloknak megfelelően alakul, ezt a konfliktust az Amerikai Egyesült Államok és a Nyugat provokálta ki kerek fél évvel ezelőtt.”

Kovács Béla (KGBéla)

Kovács Béla 2010-ben lett a Jobbik európai parlamenti képviselője. Az Alkotmányvédelmi Hivatal 2014 áprilisában tett feljelentést, majd a Központi Nyomozó Főügyészség 2017-ben vádat emelt az Európai Unió intézményei elleni kémkedés, valamint költségvetési csalás és hamis magánokirat felhasználása miatt Kovács Béla, illetve költségvetési csalás miatt három társa ellen. Kovács Béla időközben kilépett a Jobbikból.

A vád lényege szerint a képviselő 2012–2014 között orosz hírszerzőknek adott át információkat azért, hogy bomlassza az EU intézményeit, kedvezzen az orosz érdekeknek. A költségvetési csalásra és hamis magánokiratok felhasználására vonatkozó, az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) felvetése alapján kivizsgált ügyben a vád szerint a képviselő tettesként, három társa, három gyakornok bűnsegédként több mint 21 ezer euró (több mint 6 millió forint) vagyoni hátrányt okozott az Európai Parlamentnek 2012–2013-ban fiktív gyakornoki állásokkal.

.MTI/Kovács Tamás

A vádlottak az eljárás során tagadták bűnösségüket, védőik felmentést kértek, az ügyész Kovács Bélára letöltendő fegyházbüntetést, a három megvádolt gyakornokra felfüggesztett szabadságvesztést kért.

A tényállás szerint Kovács Béla európai parlamenti képviselőként kapcsolatba került egy orosz diplomatával, aki hírszerző tevékenységet folytatott, és 2012-ben beszervezte őt, a tartótisztje lett. Előre egyeztetett menetrend szerint leplezett kapcsolatot tartottak, rendszeresen találkoztak, de mobiltelefont lehetőség szerint nem használtak, csak nyilvános fülkéből kommunikáltak, és akkor sem hozták szóba, ki beszél.

Tavaly szeptemberben a volt jobbikos politikust a Budapest Környéki Törvényszék elsőfokú, nem jogerős ítéletében felmentette a kémkedés vádja alól.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Agrárminiszter: történelmi léptékű agrártámogatást biztosít a kormány 2027-ig

Agrárminiszter: történelmi léptékű agrártámogatást biztosít a kormány 2027-ig

A magyar kormány 2010 óta azt vallja, hogy a vidék megerősödése számos előnyt, lehetőséget hordoz; az elmúlt évek gazdasági növekedése pedig lehetővé tette, hogy a kormány 2027-ig 4265 milliárd forintos támogatást, az előző ciklus összegének háromszorosát fordítsa az agrárium támogatására – mondta az agrárminiszter a mandiner.hu-n csütörtökön megjelent interjúban.

A cseh parlament február 14-ig meghosszabbította a szükségállapotot

Csehországban február 14-éig meghosszabbította a szükségállapotot csütörtökön a cseh parlament alsóháza, a képviselőház.

7:59| Biden hiába várta az érdeklődőket beiktatási ceremóniáján; Karácsony nem tudja a választ

7:59| Biden hiába várta az érdeklődőket beiktatási ceremóniáján; Karácsony nem tudja a választ

Gyurcsányt nem bírják, Karácsony csak a fejét fogja, Biden beiktatásának közvetítése pedig annyi dislike-ot kapott, hogy levette a listáról a YouTube – ez történt ma.

Ezek a témák határozzák meg idén az Európai Uniót

Az Alapjogokért Központ sajtótájékoztatót tartott, melyen Kovács Attila, a Központ európai uniós kutatás műhelyének projektvezetője és Kurucz Orsolya az EU kutatási műhely projektvezető-helyettese a 2021-ben az Európai Unió előtt álló kihívásokat értékelte.

Orbán Viktor megkezdte a maratoni EiT tárgyalást

Orbán Viktor megkezdte a maratoni EiT tárgyalást

A tárgyalás előtt a V4-ekkel egyeztetett a miniszterelnök.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére