Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Manfred Weber sem mindig akart Nagy Testvért csinálni az unióból

Filipp Dávid

2020.11.19. 19:25

Az Európai Parlamentnek nincs joga arra, hogy beavatkozzon olyan, kizárólag nemzeti hatáskörbe tartozó ügyekbe, mint a házasság intézményének védelme és a keresztény gyökerekre való utalás az alkotmányban – jelentette ki Manfred Weber 2013-ban. A kérdés: azóta mi változott?

A mai nap tízpontos kérdése, hogy emlékszik-e még valaki Rui Tavaresre.

Nem?

Nem gond, segítünk.

A portugál zöldpárti politikus volt az, aki 2013-ban összedobta Magyarországról az úgynevezett Tavares-jelentést.

Mondhatjuk, Tavares elvtárs Sargentini előtt volt Sargentini, aki hiánypótló tevékenységével lényegében a fősodorba emelte Magyarország besározását és alaptalan vádakkal illetését.

Akárcsak a Sargentini-jelentés, a Tavaresről elnevezett dokumentum is „súlyos aggodalmát” fejezte ki a magyarországi demokráciával és az alapvető jogok érvényesülésével kapcsolatban, és teljesen véletlenül szintén a Soros-hálózat és a magyar ellenzéki politikusok segédkeztek a dokumentum létrejöttében.

Van azonban egy igen fontos különbség a két jelentés között, mégpedig Manfred Weber hozzáállása.

Amikor 2013 júliusában az Európai Parlament plenáris ülése Strasbourgban 370 igen szavazattal, 249 ellenében, 82 tartózkodás mellett elfogadta a Tavares-jelentést, Weber kiállt, és megvédte Magyarországot.

Az európai néppárti képviselőcsoport a mai napon a Tavares-jelentés ellen szavazott. A dokumentum az európai baloldali pártok kívánságlistája, akik a saját politikai programjukat akarják Magyarországra erőltetni. Az Európai Parlament nem viselkedhet bíróságként, és nem írhatja elő az embereknek, miként éljenek”

– mondta Manfred Weber, a néppárt képviselőcsoportjának akkori alelnöke.

Az uniós szerződések őreként az Európai Bizottság rendelkezik megfelelő hatáskörrel ahhoz, hogy objektív módon értékelje a tagállami törvények és az uniós jog összhangját. A néppárti képviselőcsoport támogatja az Európai Bizottság megállapításait, és üdvözli, hogy a magyar kormány teljesíti a bizottság kéréseit, mint ahogy azt José Manuel Barroso tegnap megerősítette – tette hozzá.

A legszebb mondatok ezután következnek.

A mai napon a baloldali frakciók által elfogadott Tavares-jelentés azonban messze túllépi az Európai Parlament hatáskörét. Az Európai Parlamentnek nincs joga arra, hogy beavatkozzon olyan, kizárólag nemzeti hatáskörbe tartozó ügyekbe, mint a házasság intézményének védelme és a keresztény gyökerekre való utalás az alkotmányban. Teljesen elfogadhatatlan és minden jogi alapot nélkülöz a magyar Országgyűlésnek címzett több tucat jogalkotási ajánlás és egy olyan monitoringeljárás bevezetése, amely ezen javaslatok végrehajtását kíséri figyelemmel. Az Európai Parlament semmiképpen nem válhat »Nagy Testvérré«”

– hangsúlyozta Manfred Weber.

A bajor politikus azt is kijelentette:

a néppárti képviselőcsoport elutasítja az európai szocialisták által alkalmazott kettős mércét.

Kemény szavak ezek, vajon el merné-e mondani ugyanezt mostanában Weber?

Öt év azonban hosszú idő, amikor 2018-ban a Sargentini-jelentést elfogadták, Weber már szépen besimult a baloldaliak közé.

Az Európai Néppárt frakciója nem tudott közös nevezőre jutni azzal kapcsolatban, hogy hogyan szavazzanak a jelentés elfogadásáról, ezért mindenki a lelkiismerete szerint voksolhatott.

Manfred, aki ekkor már az EPP frakcióvezetője volt, a tárgyalás után azt nyilatkozta, hogy támogatni fogja a jelentést, mert nem látta jelét annak, hogy Orbán Viktor hajlandó lenne elfogadni, hogy több területen megsérti az európai alapértékeket.

De most megint eltelt két év, 2020-at írunk, és a Sargentini-jelentés elfogadása kkapcsán újabb apró, de nem elhanyagolható részletet ismerhettünk meg. Szerdán az Európai Néppárt frakcióülésén vita kerekedett a magyar és lengyel költségvetési vétó miatt.

A Magyar Nemzet néppárti forrásokból úgy értesült, hogy

Manfred Weber a jogállamisági diskurzus margóján azt találta mondani: a magyar jogállamiságot elítélő Sargentini-jelentés érvei nem állnák meg a helyüket az Európai Unió Bírósága előtt.

Weber tehát kimondta a magyar kormány korábbi érvét, miszerint jogi szempontból aggályos a dokumentum.

Ez a helyzet, hölgyek, urak.

Az ég kék, a fű zöld, Manfred Weber becstelen.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére