Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Karácsony Gergely gazdasági programjában adóemelések sora kapott helyet

888.hu

2021.07.05. 16:10

Deák Dániel szerint Gyurcsányhoz hasonlóan Karácsony is adóemelésekre készül. A XXI. Század Intézet vezető elemzője a 888-nak elmondta, több sebből vérzik Karácsony gazdasági programja.

A hétvégén Karácsony Gergely bejelentette több pontból álló gazdasági programját, ahol többek között helyet kaptak az adóemelések, és az úgynevezett 'garantált munka' is.

-Gyurcsány Ferenc pár hete ésszerűtlenségnek és elvetemült dolognak nevezte a kormány adócsökkentéseit, egy DK-közeli közgazdász, Petschnig Mária Zita pedig egyenesen arról beszélt, hogy egy

esetleges kormányváltást követően azonnal nagyszabású megszorítást kell végrehajtani.

Mindezek fényében nem meglepő, hogy Karácsony Gergely gazdasági programjában is adóemelések sora kapott helyet: szó van benne a személyi jövedelemadó emeléséről, a vagyonadó bevezetéséről, az úgynevezett „szolidaritási” adó bevezetéséről a nagyvállalatoknak, a globális társasági minimumadó támogatásáról, illetve a „zöld adó” és a „zöld illeték” kivetéséről az emberekre és vállalkozásokra. Szemmel láthatóan a több országban is megbukott alapjövedelmet már nem erőlteti, helyette már az úgynevezett „garantált munkát” találta ki, azonban

ez az elképzelés is olyan távol áll a társadalmi realitástól, hogy semmiképpen sem valósulna meg a gyakorlatban.

-véli az elemző.

Deák Dániel szerint a program több ponton hasonlít a 2002 és 2010 közötti időszak kormányzásához.

- Ismerős lehet ez az adóemelési és megszorítási törekvés, ha tanulmányozzuk a 2010 előtti balliberális kormányzás gazdaságpolitikáját. A 2008–2009-es globális krízisre adott baloldali válaszok jellemzően olyan neoliberális gazdaságfilozófián alapuló intézkedések voltak, amelyek a lakossági megszorításokra és a szociális háló megnyirbálására épültek. A legismertebb megszorító intézkedései a következők voltak: két évre befagyasztották a közszféra bruttó bértömegét, megszűntették a 13. havi illetményt, előre hozták a nyugdíjkorhatár 65 évre való emelését, elmaradt a nyugdíjkorrekció, megszüntették a 13. havi nyugdíjat, a gyes és gyed együttesen három helyett csak két évig járt, eltörölték a lakástámogatási rendszert, fokozatosan megszüntetették a gázár- és távhő-kompenzációt. A Bajnai-kormány rendelkezései is egyformán súlyosan érintették a bérből és jövedelemből élőket, az alkalmazottakat, a családokat, a középosztályt vagy éppen a mélyszegénységben élőket. A megszorítócsomag a szociális válság mellett azonban nem javított az államháztartási mutatókon sem,

így a progresszív politika 2010-re megbukott. Ugyanez a gazdaságpolitika jönne vissza az eddig hangoztatott baloldali elképzelések alapján

-fogalmaz.

A progresszív adórendszer pedig nagyon úgy tűnik, hogy nehéz helyzetbe hozná a magyar középosztályt.

-Az úgynevezett progresszív adórendszer, amit az „igazságosság” jelszóval reklámoznak

a balliberális politikusok már a középosztály számára is jelentős tehernövekedést eredményezne,

2010 előtt is ez volt a helyzet. Az egykulcsos szja-nak és más adócsökkentő lépéseknek köszönhetően jelentősen csökkent az elmúlt tíz évben az emberek adóterhelése, Jól példázza, hogy nemzetközi szinten is kiemelkedő mértékben csökken az emberek adóterhelése, az OECD Tax Policy Reforms 2020 tanulmánya szerint például 2017 és 2018 között az Amerikai Egyesült Államok után Magyarországon csökkent a legnagyobb mértékben, 1,6 százalékponttal a GDP-arányos adóterhelés - mondta lapunknak Deák Dániel.

Majd hozzátette: az adócsökkentések politikájának köszönhetően Magyarország gazdasága válságállóvá emellett vált: a magyar gazdaság az első negyedéves, 1,9 százalékos emelkedésével a negyedik leggyorsabb gazdasági növekedést produkálta Európában az előző negyedévhez képest. Ezzel szemben az Európai Unió gazdasági teljesítménye átlagosan 0,4 százalékkal esett vissza ugyanebben az időszakban. Emellett több előrejelzés szerint a 2021-es, éves átlagos gazdasági növekedés akár a 7 százalékot is meghaladhatja az országban, ami példanélkülinek számít. Az adócsökkentések és az azzal járó gazdasági fellendülés eredményeként jelentősen csökkent a szegénység Magyarországon. Az Eurostat felmérésének 2006 és 2019 közötti adatait elemezve egyértelműen látható, hogy a Fidesz-KDNP kormányzati ciklusai alatt, 2012 óta folyamatosan csökken a mélyszegénységben élők száma.

Míg például 2010-ben a magyar lakosság 75 százaléka nem tudott volna fedezni egy váratlan kiadást, 2019-re ez az arány megfeleződött, 36 százalékra mérséklődött.

A számokból az is látszik, hogy 2017-től 2019-ig sokkal nagyobb mértékben csökkent a szegények száma, mint 2006-tól 2008-ig – számolt be az elemző, aki szerint az adócsökkentések eredményeként ráadásul fehéredett a gazdaság. Az Állami Számvevőszék adatai szerint tovább javult az adóbeszedés hatékonysága, miután a kivetett és a beszedett áfa különbségének számító áfarés a 2018-as 8,4 százalékról 2019-ben 6,6 százalékra mérséklődött. Míg 2010-ben a kiesés 21,9 százalékos volt, így azóta végbement fehéredés a legnagyobb mértékű volt az Európai Unióban.

Deák Dániel úgy véli, ezeknek a pozitív folyamatoknak azonnal vége lenne a baloldal esetleges hatalomra kerülésével, hiszen az szja-emelés azonnal növelné a feketegazdaságot, a vagyonadó miatt elmenekülnének a vállalkozók az országból, a nagyvállalatok szolidaritási adójának hatására munkahelyek és beruházások szűnnének meg, a zöldadó hatására pedig lényegesen kevesebb pénz maradna az embereknél, így csökkenne a fogyasztás, ami pedig a GDP visszaesését eredményezné. A legnagyobb vesztes pedig az elmúlt években erősödésnek indult középosztály lenne, mely csoport a gazdaság motorjának számít. További nehézséget okozna számukra, hogy

a balliberális pártok a jelenleg igen széles családtámogatási rendszer is megnyirbálnák.

-Ahogyan a baloldal esetében az adóemelés és megszorítás politikájának régre visszanyúló története van, úgy Orbán Viktor esetében az adócsökkentési elképzeléseknek is már több több évtizedes előzménnyel rendelkeznek. A 1998 és 2002 közötti kormányzás mellett a 2006-os választási kampányban is azt az álláspontot képviselte a Fidesz elnöke, hogy az adócsökkentéseknek köszönhetően a magyar gazdaság növekedése is fellendülhet, de Gyurcsány Ferenc őszödi beszédének kiszivárgását és a megszorítócsomagok bevezetését követően ugyancsak az adócsökkentés fontosságát hangsúlyozta, emellett az akkor ellenzékben lévő Fidesz programjában is hangsúlyos volt az adócsökkentések politikája. Ha egy mondatban szeretnék elmondani a különbséget a 2022-es választási kampányra nézve, akkor:

a kormány adót csökkent, a baloldal megszorításra készül
-véli az elemző.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Kilépett a DC-től, mert elege lett a woke-kultúrából

A DC Comics munkatársa kilépett a cégtől, mivel elege van abból, hogy a képregények a felvilágosult baloldal narratíváját képviselik.

Orbán Viktor: Egymásra számíthatunk!

A miniszterelnök a Facebook-oldalán osztott meg képeket.

Zavarja a szélsőbalosokat az életpárti ima

Zavarja a szélsőbalosokat az életpárti ima

„Fuck your God!” – kiabálta a szélsőbalos csoport az életpárti virrasztás résztvevőinek. Az Antifa aktivistái megtámadták a konzervatív, életpárti diákokat, és azt ordították nekik, hogy öljék meg magukat.

Az Erdélyi Magyar Szövetség magyar neve miatt utasította el a törvényszék a pártfúziót

A Bukaresti Törvényszék azért utasította el az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és a Magyar Polgári Párt (MPP) fúziójával létrejövő Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) bejegyzését, mert utóbbi hivatalos nevét magyarul is, románul is be kívánták jegyeztetni az egyesülő pártok – közölte vasárnap az EMSZ sajtóirodája.

Újabb momentumos kamu, már a matekoktatásnál is a társadalmi igazságosság a legfontosabb

Újabb momentumos kamu, már a matekoktatásnál is a társadalmi igazságosság a legfontosabb

Ezúttal a momentumos Hajnal Miklós ferdítette el a valóságot a közösségi oldalán. Olyan professzort akarnak felvenni egy egyetemre, aki a leírás szerint kulturálisan érzékeny és fenntartható matematikai pedagógiát követ. Az illegális migráció miatt megerősítik a német–lengyel határ ellenőrzését.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére