Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Jól értjük, hogy Soros György meg akarja vásárolni Európát kilóra?

Filipp Dávid

2020.12.01. 11:00

Soros újabb remek ötlete megfelelt a Project Syndicate sztenderdjeinek.

Újabb írással jelentkezett Soros György a szócsöveként használt Project Syndicate nevű portálon.

Szerencsére – Orbán Viktor cikkével ellentétben – ez az írás megfelelt minden sztenderdnek, így tudhatjuk, hogy mi jár Gyuri bácsi fejében, ha Európáról van szó.

Soros már a cikk elején leszögezi, hogy a koronavírus-járvány második hulláma pusztítóbb, mint az első volt. Szerinte a tagállamok javarészt már felhasználták anyagi tartalékaikat, pedig az egészségügynek és a teljesen leült gazdaságoknak jóval több pénz kellene, mint a két tervezetben előirányzott 1,8 milliárd euró.

Nem maradt el természetesen a szokásos orbánozás sem.

Soros szerint Orbán Viktor amiatt aggódik, hogy az új jogállami rend visszafogja a személyével, illetve a politikájával összefonódó korrupciót. Hozzátéve, szerinte a magyar kormányfő „annyira odavan, hogy együttműködési megállapodást kötött Varsóval, ily módon magával rántva a lengyeleket is”.

Természetesen arra is van terve, hogy miként lehet megkerülni a magyar–lengyel vétót.

Soros szerint használni kell az úgynevezett kibővített együttműködést, ami benne van a lisszaboni szerződésben, azzal a céllal, hogy jogi alapot teremtsen az euróövezet további integrációjához.

A kibővített együttműködés lényege, hogy a tagállamok egy csoportja külön büdzsét hozhat létre, ideértve annak finanszírozását is, mondjuk közös kötvény útján. Itt jön a képbe a Soros által már tavasszal is mantrázott örökkötvény, amelynek kibocsátóiról, az államokról a potenciális nagy vásárlók készséggel elhiszik, hogy nem tűnnek el a színről egyhamar.

Soros szerint e papírok nagy előnye, hogy a tőkét soha nem kell visszafizetni, csak az évente esedékes kamatot kell előteremteni.

Ezt követően jön az írás csattanója, mint írja:

Európában van egy kielégítetlen kereslet a hosszú távú befektetők részéről, akik fogékonyak lennének a hosszú lejáratú kötvényekre. Szerinte az örökkötvénynél lehet, hogy kellene az elején prémiumot adni a befektetőknek, de ha már hozzászoktak, ez is eltűnhet.

A kérdés csak az, hogy Soros pontosan kikre gondolhat, amikor hosszú távú befektetőkről ír.

Tippünk van.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére