Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Hitelességdeficites az ellenzéki kódex

888.hu, Magyar Nemzet

2021.04.21. 15:00

Az ellenzéki előválasztásokra írt erkölcsi kódexről beszélt Zárug Péter Farkas politológus.

 

Az ellenzéki nyilatkozók kódexük elején akár Zámbó Jimmyt is idézhették volna mottóként: „Egyszer megjavulok én, jó leszek majd…”

– állította Zárug Péter Farkas, aki szerint az elmúlt harminc év bizonyítja, hogy

nem igazán tartják magukat semmilyen erkölcsi kódexhez a baloldaliak.

Mégis, egy ekkora hitelességi deficittel rendelkező ellenzéknél szerinte szükség van egy ilyen erkölcsi alapkő letételére, aminek amiatt lehet jelentősége, hogy az előválasztási cirkuszt kordában tarthassák.

A politológus szerint bármilyen etikai kódex mindig önkéntes vállalás az azt elfogadók, illetve annak a közösségnek a számára, amely azt elfogadta. Így annyit ér, amennyire azt az önkéntes vállalók betartják – írta a Magyar Nemzet.

Az elemző szerint az ellenzéki előválasztáson több, eltérő világlátású párt jelöltje versenyez majd a képviselőjelöltségért, miközben végső céljuk – a kormányváltás – elvileg mégiscsak közös lenne.

Különösen szép a szövegben a demokrácia, a jogállamiság, az etika és a morál fogalmainak használata, amelyek valami erkölcsiséget próbálnak kifejezni a kormánypárttal szemben. Valamit, ami jobb, tisztább, követendőbb, mint amit a Fidesz–KDNP-től tapasztal a választópolgár – nyilatkozta az elemző.

De emlékezzünk csak vissza, a Jobbiknál is csak addig éltek a nagy szavak és ígéretek, amíg el nem jutottak a szakadásig. A kilépések idején már pont nulla jelentőségűvé váltak a korábban nagynak és felemelőnek gondolt esküdözések, így honnan tudhatná a választópolgár, hogy a mostani ígéreteik és kódexük meddig lesz érvényben?!

Mégis, az etikai kódexnek annyi jelentősége van, hogy meglássuk, egy politikust nem feltétlenül a magánélete alapján kell megítélni, hiszen ha Churchillt súlyos alkoholizmusa alapján ítélte volna meg a választó egy brutális, személyeskedő kampány után, valószínűleg nem vezeti miniszterelnökként győzelemre Angliát a második világháborúban. Ahogy Szerb Antaltól is tudjuk: korántsem biztos, hogy nagy alkotó csak nagy jellem lehet. Sőt!

Az elemző szerint két alapszabály adhatna egy kis erkölcsi tartást az előválasztásnak: az egyik a hazugság tilalma, a másik, hogy nem teszem az ellenfelemmel azt, amit nem szeretnék, ha velem is elkövetnének. Az ellenzéki kódexpróbálkozás valami ilyesmit igyekszik elérni, nem is az ellenfelekkel, hanem úgymond a „mi kutyánk kölykeinek” a vetélkedésében – jelentette ki a szakember.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére