Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Elkülöníti a sajátos nevelési igényű gyerekeket Vác baloldali városvezetése

888.hu

2021.07.09. 08:06

Harmincöt éve működik sikerrel Vácon a Baba utcai bölcsőde programja, amelyben ép és speciális nevelési igényű gyerekek nevelkednek együtt. A város balliberális vezetése tavaly szeptemberben új intézményvezetőt nevezett ki, és ezzel megkezdődött a gyerekek szétválasztása. Ez sokuknál a fejlesztés visszaesését okozta. A szülők dühösek.

 

Tíz hónap bizonytalanságból és a gyerekek kiszolgáltatottságából lett elegük a váci szülőknek, amikor július 6-án tiltakozó felvonulást szerveztek a Baba utcai bölcsőde előtt. Az ügy előzménye, hogy a baloldali vezetésű váci önkormányzat tavaly ősszel új vezetőt nevezett ki a patinás és sikeres intézmény élére, aki azonnal megkezdte a nevelési rendszer átalakítását, és ezzel

egy év alatt súlyos károkat okozott a gyerekeknek és a családoknak.

A Baba utcai bölcsődét 1965-ben hozták létre, majd húsz évvel később, 1986-tól vált a hazai nevelés egyik úttörő intézményévé: egy akkori országos kísérletbe bekapcsolódva speciális nevelési igényű gyerekeknek alapítottak csoportot, lehetővé téve, hogy e csoportok növendékei egyre több időt töltsenek együtt az úgynevezett ép gyerekekkel. Ez rendkívül kedvező hatással volt valamennyi gyerekre; a kísérletből modell lett, a váci intézményt szerte az országban ismerték, a Pest és Nógrád megyei családok pedig érdeklődve keresték.

2020 közepén azonban minden megváltozott azzal, hogy a Matkovich Ilona vezette város új intézményvezetőt nevezett ki. Kárpáti-Kelemen Katalin, a szülői érdekvédelmi fórum képviselője a Magyar Nemzet érdeklődésére így emlékezett vissza a fordulatra:

Tavaly költöztünk Vácra, és nagyon sok jót hallottunk az intézményről. Szerettük volna, ha a gyerekünk ide járhat”

– mondta, majd hozzátette: Júliusban az újonnan kinevezett intézményvezető tartott nekünk egy tájékoztató értekezletet, de ekkor még nem említette, hogy változásokat tervez. Augusztusban levelet kaptunk, amelyben értesítettek, hogy megszűnik a részleges integráció rendszere.

Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy a négy csoportba járó, speciális nevelési igényű kicsiknek a korábbi csoportszobákból egy másik épületszárnyba kellett költözniük, és

erősen korlátozták, mikor és hogyan találkozhatnak az ép gyerekekkel.

Pedig addig az intézmény sikerét éppen az adta, hogy a közös játék, együttlét fejlesztő módon hatott valamennyi gyerekre.

A szülők, a nevelők, a konduktorok, mindenki arról számol be, hogy a szétválasztás rendkívül rosszul hatott a speciális nevelési igényű gyerekekre – mondta a Magyar Nemzetnek Kárpáti-Kelemen Katalin.

Lelassult a fejlesztés, sokaknál pedig évek óta nem észlelt problémák jöttek újra elő”

– tette hozzá.

Az intézményvezető elsősorban arra hivatkozott, hogy az úgynevezett részleges integráció törvényt sért. A szülők nem értik, mindez miért nem jelentkezett évtizedeken át problémaként, illetve azt is megkérdezték a vezetőtől, ha nem is találkozhatnak a gyerekek az ép növendékekkel, miért nem lehetnek egy szomszédos csoportszobában, miért kellett őket teljesen külön költöztetni? A szülők végül a kormányhivatalhoz fordultak jogorvoslatért, amely megállapította, hogy a részleges integráció nem törvénybe ütköző.

Ez végképp kiborította az intézményvezetőt. Tartott egy újabb értekezletet, és ekkor kezdett el becsmérlően beszélni a speciális nevelési igényű gyerekekről”

– mondta Kárpáti-Kelemen Katalin.

A szülők közben az önkormányzatot is felkeresték, rákérdeztek az intézményvezető alkalmasságára, de egészen addig, amíg ki nem derült, hogy a sajtóhoz fordulnak, választ sem kaptak. Ez vezetett a nyilvános tiltakozáshoz.

Számunkra az a legfurcsább, hogy az intézmény új vezetője nem a semmiből jött. Évek óta itt dolgozott, és amíg vezetői beosztásba nem került, nem jelezte, hogy gondja van a bölcsőde működésével”

– mondta a szülők képviselője. – A gyerekek tíz hónapja élnek a bölcsődében elkülönítve, lenézve. A legkevesebb, amit elvárunk, hogy ismerjék be a vezető alkalmatlanságát, vonják felelősségre az intézményvezetőt és kérjenek nyilvánosan bocsánatot!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére