Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Brüsszel kevesebb fűtést akar télen, Karácsony rögtön engedelmeskedik

888.hu

2022.06.27. 19:00

Nyáron melegebb, télen hidegebb hivatalok – ez vár a budapestiekre. Karácsony Gergely főpolgármester ugyanis elkezdte végrehajtani a brüsszeli energiatakarékossági terveket, ez derült ki a Budapesti energiacsúcs nevet viselő egyeztetésen a Városházán – írja a Magyar Nemzet.

 

„Mi nem felszólítjuk a budapestieket, de mindenkinek foglalkoznia kell azzal ilyen energiaárak mellett, hogy hogyan tudjuk az energiafüggőségünket csökkenteni.” – fogalmazott a fővárosi Városháza folyosóján újságíróknak Tüttő Kata főpolgármester-helyettes, mielőtt elkezdődött volna az első Budapesti energiacsúcs című esemény.

Az egyeztetést a főpolgármester és négy helyettese, valamint a fővárosi cégek képviselőinek (többi között a BKK, a BKV, a Budapesti Közművek és a Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. részvételével) és civil szervezetek jelentétében tartották meg. Az eseményen a főpolgármester úgy fogalmazott:

 

Az energiatakarékossággal kapcsolatban több javaslatot is tettek, többek között gyors intézkedésként két órával rövidítik a díszkivilágítást a fővárosban, a nyári időszakban este 11 óráig lesz, ezenfelül felgyorsítják a köz- és díszkivilágítás korszerűsítését is.”

 

A fővárosi intézmények energia-korszerűsítésének folytatásaként a nyári hónapokban legfeljebb 25 fokig fogják hűteni, a téli hónapokban pedig legfeljebb 20 fokig fogják fűteni az épületeket. Hozzátette: ezenfelül meghirdetik a fővárosi önkormányzat energiafüggetlenségét. Mint mondta:
„Készek vagyunk arra, hogy 2030-ra elérjük, hogy a budapesti közművek az általuk termelt energiából működjenek. A fővárosi közművek energiaellátása így nem függene sem Oroszországtól, sem a mindenkori kormánytól, sem az energiacégektől.” Azt azonban hozzátette Karácsony, hogy ennek eléréséhez szükség van az európai uniós forrásokra, valamint a kormány partnerségére is.

Mint ahogy arról a lap már korábban beszámolt, korábban a Karácsony Gergely vezette városvezetés a közszolgáltatásokon való spórolásra szólította fel az embereket. Tüttő Kata MSZP-s főpolgármester-helyettes pár hete a Spirit FM műsorában jelentette be, hogy Budapest csatlakozik a Városok energiatakarékossági sprintje elnevezésű európai uniós kezdeményezéshez. Mint mondta, ezt akár az autóhasználat mérséklésével, akár az otthoni fűtési, hűtési, főzési szokásoknak az újragondolásával lehet elérni, tehát mindenki nézze meg, hogy mennyi energiát fogyaszt, és hogyan tudná azt csökkenteni. A programban egyebek mellett az is szerepel, hogy spórolni kellene a középületek fűtésén és hűtésén. Télen legfeljebb tizennyolc fokot engedélyeznének, nyáron pedig nem mehetnének huszonöt fok alá. De javasolják még az üzletek kivilágításának és a közvilágítás idejének korlátozását, rendszeres autó­mentes napok tartását, több autó­mentes övezet kialakítását, a sebességhatárok csökkentését, illetve például uszodák, sportközpontok vagy múzeumok bezárását.

A városvezetés így csatlakozik azokhoz a brüsszeli spórolásra buzdító, sokszor hajmeresztő kezdeményezésekhez, amelyek ajánlásai között egyébként az is szerepel, hogy az agglomerációs települések éjjelre kapcsolják ki a közvilágítást. Frans Timmermans, az európai bizottság alelnöke például a belső égésű motorokra kivetett karbonadó bevezetését vetette fel, ám ezt az európai parlament egyelőre leszavazta. A balliberális politikus korábban azzal a javaslattal állt elő, hogy az energiatakarékosság jegyében mosás helyett inkább szellőztessék a ruháikat az emberek, a fűtést pedig plusz pulóver viselésével váltsák ki.

Saskia Esken német szociáldemokrata politikus pedig azzal az ötlettel házalt, hogy hazájában tiltsák be a vasárnapi autóvezetést és a német tévében kisfilmeket vetítetek arról, hogyan kell spórolni az energiával. Ugyanakkor az olasz kormány már rendeletben szabályozza, hogy hány fok lehet a közhivatalokban, illetve hogy mennyit lehet fűteni és hűteni. A holland kormány ajánlást adott ki, hogy senki ne zuhanyozzon 5 percnél többet.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Milák Kristóf bearanyozta Márton Richárd ezüstérmét az Eb-n

Milák Kristóf bearanyozta Márton Richárd ezüstérmét az Eb-n

Milák Kristóf megvédte Európa-bajnoki címét 200 méter pillangón, mögötte barátja, klub- és edzőtársa, Márton Richárd ért célba a római Eb-n. A háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka 200 vegyesen akart vigasztalódni, miután nem jutott döntőbe 400-on. Sajnos, nem csupán néhány évvel korábbi időeredményétől maradt le, de a középdöntőben is jobban úszott, nem csoda, hogy csak a 8., míg Sebestyén Dalma 7. lett.

Soros ügyésze marad, Bostonban tombol a transznemű őrület

Soros ügyésze marad, Bostonban tombol a transznemű őrület

Egy vatikáni felmérésben pedig már úgy is nyilatkozhat az ember, hogy non bináris....

A török csendőrök migránsokat tuszkolnak át a görög határon

Nótisz Mitarákisz görög bevándorlásügyi miniszter kedden azzal vádolta meg a török hatóságokat, hogy migránsokat kényszerítenek át az Évrosz határfolyón görög területre.

Kifogyóban a Pride után a majomhimlő elleni vakcina

Nagy-Britanniában Brighton városában a jelentések szerint nem sokkal a városi Pride-felvonulás után felfüggesztették az oltások beadását, mivel a készletek krónikusan fogyóban vannak.

Egy vatikáni felmérésben választhatsz, hogy non-bináris vagy-e

Egy új vatikáni kérdőív egy harmadik lehetőséget is kínál a válaszadóknak nemük megadásakor, nevezetesen: férfi, nő és egyéb.

Borgula nem érti: miért tűrik még meg a magyarok Orbánt?

Borgula nem érti: miért tűrik még meg a magyarok Orbánt?

A hivatásos értetleneket az ember leggyakrabban már mosolyogva szemléli. Akik nem tudják elképzelni, hogy miért nem lázad a magyar, mikor az újságban azt olvassa, hogy ilyen rossz meg olyan rossz a helyzet. Szerintük az embereknek már régen éhen kellett volna halni például a hatalmas infláció okozta szegénységtől és még mindig élnek. Hogy van ez?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére