Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Varga Judit a Mandinernek: „A kvóta olyan, mint a rózsaszín parkoló”

888.hu

2020.02.13. 09:40

Fidesz-Néppárt kapcsolat, Gyöngyöspata, isztambuli egyezmény, nők a politikában. Varga Judit igazságügyi miniszter interjút adott a Mandinernek. A teljes interjú a Mandiner hetilap új számában olvasható.

„Mandiner: Ha a magyar kormány elkötelezett a jogállamiság mellett, miért gond, hogy jogállamisági feltételekhez kötik a források elosztását?

Varga Judit: Mert maga a jogállamisági tervezet sem felel meg a jogbiztonság követelményének. Az előterjesztés szerint, ha egy országban általános, rendszerszerű hiányosságok vannak a jogállamiságban, akkor a pénzek felfüggesztése a szankció. De valahol definiálta már bárki azt, hogy mit jelentenek az »általános hiányosságok a jogállamiságban«? Az alkotmányos fejlődés történelmi sajátosságai miatt teljesen más a jogállamisági berendezkedés a tagállamokban.

M: Az a tervezet célja, hogy ne szabálytalanul használják fel az uniós pénzeket, ezért akarnak garanciákat behozni a rendszerbe.

VJ: A pénzügyi rendelet alapján az Európai Bizottság már most is felfüggesztheti a kifizetéseket, ha egy tagállamban olyan szabálytalanságot követnek el, amely az unió pénzügyi érdekeit sérti. A javaslatot nehéz nem politikai támadásként értékelni: homályosan vagy egyáltalán nem meghatározható fogalomhoz akarnak konkrét szankciót kötni. Az is megtörténhet, hogy valamelyik eurokrata elolvassa reggel a Politicóban, hogy Magyarországon nincs jogállam, másnap pedig a bizottság felfüggesztheti a kifizetéseket. Ez elfogadhatatlan. A jogállamisági vitákban kölcsönös tiszteletre, alkotmányos párbeszédre és objektív kritériumrendszerre van szükség.

Fotó: MTI

M: Az ellenzék az isztambuli egyezmény ratifikálásában látja a megoldást, Önök erre nem hajlandók. Mi a bajuk az egyezménnyel?
VJ: Jó lenne, ha az ellenzék abbahagyná a társadalom szándékos félrevezetését ezzel kapcsolatban; azt a hamis látszatot keltik, mintha Magyarországon hiányozna a kapcsolati erőszakkal szembeni büntetőjogi és polgári jogi védelmi rendszer. Már 2013-ban, egy évvel az isztambuli egyezmény hatálybalépése előtt büntető törvénykönyvi tényállássá tettük a kapcsolati erőszakot, és az egyezmény minden jogalkotást igénylő anyagi és eljárásjogi rendelkezése megtalálható a magyar jogrendszerben. A magyar jog ilyen szempontból szigorúbb, és kiemeltebb védelmet ad a nőknek és a gyermekeknek, mint általában az uniós gyakorlat. A statisztikák szerint nálunk lényegesen az európai átlag alatt van az erőszak e formája.

M: De ha már úgyis teljesítették a lényegét, akkor miért nem ratifikálják az egyezményt?

VJ: Az egyezmény a nők jogainak védelmén és a családon belüli erőszakkal szembeni fellépésen kívül olyan rendelkezéseket is tartalmaz, mint a genderideológia és a társadalmi nemek elfogadása, emellett szembemegy a magyar migrációs politika szellemiségével is. A nők jogaira és a családok védelmére igent mondunk, az ezzel kapcsolatos rendelkezéseket már rég kodifikáltuk itthon, de a migráció támogatásából, a társadalmi nemek fogalmából és a genderideológiából nem kérünk.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

M: Mi köze a genderideológiának és a migránsok támogatásának a családon belüli erőszakhoz?

VJ: Ajánlom figyelmébe az isztambuli egyezményben foglaltak érvényesülését vizsgálni hivatott szakértői testület, a Grevio legutóbbi, január 13-ai, Olaszországgal kapcsolatos jelentését. Ebben az Európa Tanács a tengeri kutató-mentő missziók leállítása, illetve a migránsokat szervezetten Európába utaztató civil szervezetekkel szembeni határozottabb fellépés miatt bírálja az olasz hatóságok korábbi politikáját. A Grevio amiatt is aggódik, hogy a genderalapú egyenlőség helyett a hagyományos családmodellt támogatják az olaszok. Látszik, hogy a nők védelmének leple alatt valójában teljesen más politikai célt szolgál az egyezmény. Ha viszont bárkit a jó szándék vezérel, és van konstruktív javaslata arra, hogy hol lehetne még több intézkedést hozni a kapcsolati erőszakkal szembeni küzdelemben, én abszolút nyitott vagyok, bármikor készek vagyunk a nők és a családok védelme érdekében módosítani a szabályokat. Az árukapcsolásból viszont nem kérünk. Nem az isztambuli egyezménytől lesz kevesebb kapcsolati erőszak.”

OLVASTAD MÁR?

Még nem tudni, milyen hatással lesz a koronavírus a foci Eb-re

Még nem tudni, milyen hatással lesz a koronavírus a foci Eb-re

Mivel Európában Olaszországot érinti legjobban a járvány, így komoly hatása is lehet a koronavírusnak a nyári Európa-bajnokságra.

Micsoda nap volt: Tovább terjedt a koronavírus, leállították a börtönbizniszt, Szávay kilépett a Jobbikból

Micsoda nap volt: Tovább terjedt a koronavírus, leállították a börtönbizniszt, Szávay kilépett a Jobbikból

A mai nap is mozgalmas volt: tovább terjedt a koronavírus Európában, sőt egy magyar kamionsofőr karanténba került Budapesten. A Országgyűlés pedig leállította a börtönbizniszt, ami vélhetően Magyar Györgyöt kellemetlenül érinti. Továbbá újabb politikus lépett ki a Jobbikból.

Újabb politikus hagyta ott a Jobbikot

Újabb politikus hagyta ott a Jobbikot

Kilépett a Jobbikból Szávay István, a párt volt országgyűlési képviselője.

Keményen kiosztották Karácsony Gergely új barátját

Keményen kiosztották Karácsony Gergely új barátját

London muszlim polgármestere inkább a környezetvédelemre költ a rendőrség helyett.

Mégis mi lófüttyöt csinál a magyar az ellenzék munkaidőben?!

Mégis mi lófüttyöt csinál a magyar az ellenzék munkaidőben?!

Megint nem szavaztak az ellenzékiek egy olyan törvényjavaslat ügyében, amely megakadályozta, hogy az adófizetők milliárdjai elítélt bűnözők zsebeibe vándoroljanak. Ugyanígy nem vagy nemmel szavaztak, amikor migránstömegeket kellett távol tartani a határainktól. De mégis mit csinálnak több százezres fizetésért? Vonulgatnak? Tüntetgetnek? Tévézni mennek? Nem erős ez egy kicsit?! Hé, károgók, nem kéne megdolgozni a pénzetekért?!

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére