Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Szijjártó Péter: „meg kell őriznünk Magyarországot magyar országnak”

Vincze Viktor Attila

2019.05.27. 14:45

A magyar kormány erős felhatalmazást kapott a választóktól arra, hogy Magyarországra továbbra se engedjen be bevándorlókat, valamint hogy megvédje a keresztény kultúrát – mondta el Szijjártó Péter a 888.hu számára nyilatkozva az EP-választás eredményeinek kihirdetését követően. A külügyminiszter gratulált az RMDSZ uniós parlamenti mandátumához, ugyanakkor pedig elmondta, hogy a szlovákokat is képviselő Most-Híd bukása azt mutatta meg, hogy a felvidéki magyarokat csak egy magyar párt képviselheti hatékonyan.

Vincze Viktor Attila: A választók elsöprő erejű támogatásának köszönhető európai parlamenti választási győzelem mire kötelezi a Fidesz-KDNP pártszövetség kormányát?

Szijjártó Péter: Még soha ennyien nem vettek részt az európai parlamenti választáson, és még soha ennyien nem biztosítottak a támogatásukról egy politikai pártot, egy politikai családot. Ebből a szempontból most hasonló a helyzet, mint a tavalyi parlamenti választáskor volt, hiszen akkor a Fidesz-KDNP szintén rekordrészvétel mellett kapott rekordmagas támogatást. Ez a nagymértékű támogatottság megerősíti a kormányt annak az eddig is vállalt feladatnak az elvégzésében, ami arról szól, hogy meg kell őriznünk Magyarországot magyar országnak, az Európai Uniót pedig meg kell őriznünk európainak. Most erős felhatalmazást kaptunk a választóktól arra, hogy Magyarországra ne engedjünk be a továbbiakban sem bevándorlókat, hogy megvédjük a keresztény kultúrát, továbbá hogy az európai színtéren csak az erős nemzetekből álló, erős Európai Unió irányába való haladást támogassuk.

Fotó: Kozma Zsuzsi

Vincze Viktor Attila: A választási eredmény alapján az EU-ban milyen változások várhatóak? Az uniós vezetők személyéről szóló egyeztetések mellett például mi várható a migráció kérdésében?

Szijjártó Péter: Sok helyen született – bizonyos szempontokból és bizonyos szereplők számára – váratlan eredmény ezen az uniós választáson. Európa-szerte rengeteg helyen fragmentált a pártrendszer, számos országban olyanok nyertek most, akikre talán kevésbé lehetett számítani. A mainstream pártok egyes helyeken megerősödtek, míg máshol visszaestek. A választási eredmények alapján biztosan megváltozik az eddigi status quo, és lesznek majd változások az európai pártcsaládokban és pártstruktúrákban is. Ebből a helyzetből fakadóan pedig most azonnal egy hatalmas, európai szintű vita fog elkezdődni az uniós személyi döntésekkel és az EU jövőjével összefüggésben. Ami viszont más jellegű lesz, mint ami eddig dominált az Európai Unióban, mivel most már nem pártcsaládok között fognak húzódni az igazi választóvonalak, hanem olyan ügyek mentén, mint például a migráció kérdése. Mi mindenkivel együtt fogunk működni a következő Európai Parlamentben, aki meg akarja őrizni Európát a nemzetek Európai Uniójának. Mindenkivel készek vagyunk együttműködni, akivel az együttműködés segíti a nemzeti érdekeink érvényesítését.

Vincze Viktor Attila: A külhoni magyar közösségek érdekei szempontjából milyen változást jelent a magyar pártok felemás eredményű szereplése az európai parlamenti választáson? Az RMDSZ mandátumhoz jutott, a Felvidékről viszont a részben szlovákokat is képviselő Most-Híd, illetve az MKP sem jutott képviselethez.

Szijjártó Péter: Gratulálunk az RMDSZ-nek, hogy a jelenlegi választási adatok alapján ismételten lesz képviselete az erdélyi magyarságnak az Európai Parlamentben. Sajnáljuk, hogy Felvidék esetében ez nem jött össze. A választók azonban ugyanakkor világosan megmutatták, hogy ott egy magyar pártnak van jövője, mivel a magyarok érdekeit csak egy magyar párt, nem pedig egy vegyesnek titulált formáció tudja hatékonyan képviselni. A vajdasági magyarok helyzete kapcsán pedig fontosnak tartom elmondani, hogy a magyar kormány nem fogadja el a leköszönő Európai Bizottságnak azt az eddigi álláspontját, miszerint 2025-ig nem lehet újabb tagállamokkal bővíteni az EU-t. Mi mindent meg fogunk tenni azért, hogy az a Szerbia, amely a szomszédos országok közül messze a legtöbb jogot biztosítja a magyar kisebbség számára, minél hamarabb az EU tagja lehessen.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére