Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Schuster Lóránt: A hazaárulónak mindegy, orosznak vagy amerikainak kínálja a portékáját

Jánosy Károly

2021.12.02. 14:00

Schuster Lóránt megszokta a mellőzést. Például azt, hogy az általa vezetett ikonikus banda, a P. Mobil létezését is jóformán évtizedekig titokban tartották. Szerencsére immunis lett – árulta el a 888.hu-nak –, hiszen túl van a harmadik „oltáson”, mert ez már a harmadik liberálbolsevik garnitúra, amellyel kénytelen együtt élni. A látványos mellőzés azonban nem szegi a kedvét, máig rendszeresen koncertezik – már amennyire a Covid-helyzet engedi –, szövegeket, könyveket ír. Pedig okkal, joggal fél attól, hogy közel az a szép új világ, amelyben nemcsak hadvezérek szobrait döntik le, de tiltólistára kerülnek egyes dalok, könyvek, szavak, mondatok.

 

888.hu: Ahhoz képest, hogy már túl vagy a hetvenen, és egy olyan ikonikus banda élén állsz, mint a P. Mobil, filmszerepeken vagy túl, könyveket írtál, ráadásul a főváros képviselő-testületében is ültél egy darabig, elég kevés szó esik rólad a Wikipédiában. Főleg annak tükrében, hogy a Momentum 26 éves üdvöskéjéről, Hajnal Miklósról háromszor, négyszer annyit írnak. Bánt az ilyesféle „mellőzés”?

Schuster Lóránt: Már megszoktam. Eltitkolják, hogy létezem, létezünk. Nem tartozom a magát elitnek nevező körhöz, amely meg van róla győződve, hogy nála van a bölcsek köve, birtokában van a megfejtésnek. Természetesen a „magasabb körökben” vannak a nagybetűs értelmiségiek, például az a Kornis Mihály, aki csípőből odavágta: „mi, liberálisok sokkal jobban gyűlölünk titeket, mint ti minket”, de sorolhatnék más neveket is. Ezek mind ugyanahhoz a garnitúrához tartoznak. Még jó, hogy én már immunis lettem, túl vagyok a harmadik „oltáson”, mert ez már a harmadik liberálbolsevik garnitúra, amellyel együtt élek.

888.hu: Egy ideig benne voltál a politika sűrűjében, nem érzed úgy, hogy ha távolabbról szemlélted volna a közügyeket, több lehetőséghez jutsz?

Schuster Lóránt: Sajnos egy cseppet sem számított, hogy ott ültem a fővárosi közgyűlésben. Előtte sem játszották a számainkat, utána sem változott a helyzet, szóval sok veszítenivalóm nem volt. Annyiban nyilván kellemetlen a személyem, hogy a mai közszereplők jó részének ismerem a viselt dolgait. Már a koromból adódóan is. Nyilván kellemetlen számukra, hogy itt van ez a pali, aki még jól emlékszik, hajdanában mit csináltak, mondtak, hogyan halásztak a zavarosban. Van egy elméletem, miszerint az új rendszerek mindig átveszik rendőrt, a hóhért, a besúgót, a hazaárulónak pedig édesmindegy, hogy orosznak, amerikainak vagy grönlandinak kínálja a „portékáját”. Tegyük fel, hogy a kínaiak megszállják az országot, nos, ez a garnitúra azonnal besárgulna, kenyér helyett rizst enne, és rohanna a plasztikai sebészhez egy csinos vágott szemért. Persze másutt, más országban is van ilyen, ahol a haszonlesők olyan pozíciókat foglalnak el, ahol keveset kell dolgozni, mégis sokat lehet keresni.

888.hu: Czutor Zoltánnal, a Belmondo együttes vezetőjével álltál szemben egy tévéműsorban. A vitapartnered mondott valami számodra meglepő újdonságot, vagy már az általad jól ismert narratívát ismételte kissé átfogalmazva?

Schuster Lóránt: Nagy meglepetést nem okozott, feltette a rojtosra játszott lemezt, és nyomta mindkét oldalát. Nem volt egy nagy rejtvény, bár némileg finomított rajta, például azon, amikor arról értekezett a közösségi oldalán, hogy majd úgy kezelik a Fidesz-szavazókat, mint hajdanán a nyilas suhancokat vagy az ÁVH-sokat. Ezzel számoljon el ő, addig érdekelt, ameddig a műsor tartott. A szakmában közismert, tudom, mit és hogyan csinált, amiből könnyen kideríthető, mit fog a jövőben csinálni. Nem nekem, a saját lelkiismeretének tartozik számadással.

888.hu: Azt mondtad, a Fidesz a lovak közé dobta a gyeplőt, és átadta az oktatás és a kultúra irányítását az ellenzéknek. Mit kellett volna másképpen csinálnia?

Schuster Lóránt: David C. Korten amerikai közgazdász a Tőkés társaságok világuralma című könyvében azt írja, ha egy ország meg akarja tartani (vagy vissza akarja szerezni) a függetlenségét, akkor az első és legfontosabb dolog elfoglalni a tudomány és a kultúra harcállásait. Szerintem kész röhej, hogy a Fidesz kis híján 12 éve van hatalmon, és ezek után azzal kell foglalkozni, időt és energiát pazarolni arra, hogy vajon ki és mennyivel támogatta a Bábszínház vagy egy másik teátrum gendershow-ját. Gondoljunk bele, micsoda hisztéria övezte Dörner György kinevezését az Újszínház élére! Némi túlzással élve még az amerikai elnök is hallatta a hangját Dörnerrel kapcsolatban. Négy nemzeti karakterű színházunk van, a többi pedig..., hagyjuk! Miért van az, hogy mindig ugyanazok tobzódnak, és másoknak egy fikarcnyi esélyt sem adnak. A saját műfajomban is ott vannak a kivételezettek, akiknek a koncertjeire soha senki nem vált jegyet, csak a biztos pénzt hozó fesztiválokon mutogatják magukat.

888.hu: A már említett tévévitán idéztél egy sokatmondó adatot: hét év alatt hat P. Mobil-számot játszottak le a Petőfi rádióban.

Schuster Lóránt: Nem csak minket, komplett műfajokat, előadókat száműztek az adóról. Miközben a statisztikából kiderül, hogy a másfél millió Facebook-kedvelést (lájkot) kapott húsz magyar rockbanda – példul a P. Mobil, a Kárpátia, a Beatrice, a Bikini, a Lord stb. – számait összevissza 550 alkalommal lehetett hallani a Petőfin, addig az 1,2 millió lájkot begyűjtő együttesek – Vad Fruttik, Byalex, Brains, Hiperkarma, Compact Disco és társai – több mint 53 ezerszer szerepeltek az adón. Nos, ezek azok, akik tutira mennek, és szinte csak fesztiválokon lépnek fel. Ez a közszolgálati, az elvileg a mi adónkként jellemzett Petőfi műsorpolitikája. A kereskedelmi rádiók azt csinálnak a pénzükkel, amit akarnak, kedvükre való zenét játszhatnak, de a közszolgálati Petőfi? S ez van a filmgyártásban, a színházban, majd’ mindenütt. Ezért kellene, ahogy már mondtam, visszavenni a gyeplőt. A régi káderek nem tűntek el, csak éppen másféle zsíros pozícióban osztják az észt. Annak idején azt javasoltam, hogy „Ki, kicsoda – volt” címmel jelenjen meg egy afféle segédanyag, hogy mindenki tudja, hányadán állunk X-szel, Y-nal vagy Z-vel. Fellapozzuk a könyvet, és egy perc alatt kiderül a sötét múlt.

888.hu: Korábbi beszélgetésünkből kiderült, hogy a járvány sem tántorított el a koncertezéstől. Ilyen helyzetben mennyire lehet biztosra menni?

Schuster Lóránt: Semennyire, afféle Covid-szünet van, bár – szerintem – vajmi keveset tudunk a járványról. Le volt kötve vagy hetven koncertünk, huszonegynéhányat tudtunk megcsinálni. Mindenesetre vannak oltottak, aki eljönnek, oltatlanok, akik nem jönnek, s vannak azok, akik otthon ülnek, és nem jönnek. Szóval kifizetem a technikusokat, az utazást és szállítást, és alig marad valami. A tartalékainkat már feléltük, nem tudom, mi lesz. Talán majd jövő nyáron lehet újra játszani.

888.hu: Akkor miből élsz, van valamilyen fix jövedelmed?

Schuster Lóránt: Ó, hogyne, 71 ezer forint nyugdíjat kapok, alig tudom elkölteni. Az alig egy éve elment Bergendy Pista 35 ezret kapott, Komár Laci mindössze 28-at. Annak idején az Interkoncert és az ORI akkurátusan levonta tőlünk a nyugdíjjárulékot, csak éppen elfelejtette befizetni. Nincs nyugdíja a technikusomnak, mert az elvtársak ellopták, és nem lehet tenni semmit. Politikai döntésre lenne szükség a rendezéshez. Persze ha félmilliós nyugdíjam lenne, akkor is nyomnám az ipart, mert ezt nem lehet abbahagyni. Az egész szakma szarul van, természetesen a kedvezményezetteket kivéve, ők valahogy sohasem esnek pofára. Folyamatosan pályáznak, és dől a lé. Van olyan banda, amelyik csak egy-két koncertre jön létre, felmarkolja a pénzt, aztán el is tűnik, és vár a következő nagy dobásra.

888.hu: Hogyan nyomja mostanában az ipart a rockszakma egyik hetvenen túli hazai nagymestere?

Schuster Lóránt: Mondjuk úgy, hogy már nem olyan frissen, mint korábban, egy-egy hétvégi buli után kell két nap, amire összeragasztom magam. Azért nem panaszkodom, korán kelek, későn fekszek, nem tudok tétlenül ülni. Most készül korábbi két könyvem, a Kaptafa és a Csiriz után a harmadik, a Faszög, és már nyomdakész a tervezett Antikrisztus-trilógia első része. Amennyire lehet, koncertezünk, a Nyugodjál meg című lemezünk két nótája, a „Kell a pénz lóvéra” és a „Nagyon nagy a baj” már hallható, régebbi és újabb további feldolgozások jelennek meg a legfrissebb És? című albumunkon. Szóval nem lógatom a lábam.

888.hu: A hajdanában csodált Nyugaton az államférfiak, hadvezérek szobrainak döntögetése után a rocklegendák sem ússzák meg a megbélyegzést, már a Rolling Stones is a célkeresztbe került.

Schuster Lóránt: Na persze, ötven éve játsszák a Brown Sugar című számukat, amelyről most egyszeriben kiderült, hogy rasszista. Az a baj, hogy Jaggerék engedtek a nyomásnak, és nincs többé Brown Sugar a koncertjeiken. De a szinte érinthetetlennek számító gitárvirtuóz, Eric Clapton is megkapta a magáét, miután Van Morrison Stand and Deliver – Pénzt vagy életet! – című karanténellenes számát eljátszotta. Ma a dalok, holnap a könyvek, majd a mondatok és szavak lesznek betiltva a szép új világban?

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Rövid zuhany, „dog hug”, hulahopp verseny – Nyugat-Európa készül a télre

Rövid zuhany, „dog hug”, hulahopp verseny – Nyugat-Európa készül a télre

Az Oroszország elleni szankciók eddig csak pofán csapták az európai liberális politikusokat, de ez várhat a félmilliárdos lakosságra is, ha a vezetők nem szedik össze magukat végre.

Meghatározhatják a hamburgi lakosoknak, hogy mennyi meleg vizet használhatnak

Hamburg, az Európai Unió legnagyobb városa, amely nem főváros, arra figyelmeztetett, hogy az orosz energiaválság okozta káosz miatt forró víz esetében már mennyiségi limiteket vezethetnek be háztartásonként – írta meg a napi.hu.

A baloldal arra játszik, hogy a népharag elzavarja Orbán Viktort. Soha!

A baloldal arra játszik, hogy a népharag elzavarja Orbán Viktort. Soha!

Én nem értem magunkat, magyarokat. Mi az, amit nem tudunk szeretni a Demokratikus Koalícióban, ebben a melegszívű, önzetlen társaságban, akik csak a népért élnek-halnak?

Egyre brutálisabban ostromolják Európa kapuit a migránscsoportok

Egyre brutálisabban ostromolják Európa kapuit a migránscsoportok

Határőrökre, rendőrökre támadnak, lőfegyverrel ölik egymást, egyre erőszakosabban támadják Európa határait a kontinensre igyekvő agresszív betolakodó csoportok.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére