Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Koskovics Zoltán a 888.hu-nak: Az elmúlt évek során a magyar-cseh viszony tovább javult

Prokaj Dávid

2021.10.09. 09:24

Az Alapjogokért Központ elemzőjét a cseh választások esetleges végkimeneteleiről és következményeiről kérdeztük.

888.hu:Az elmúlt 4 évben mennyiben változott a cseh-magyar viszony a Sobotka-kormány időszakához képest?

Koskovics Zoltán: Az elmúlt évek során a magyar-cseh viszony tovább javult. Különös tekintettel a Visegrádi Együttműködésre, elmondhatjuk, hogy a viszonyrendszer még soha nem volt olyan jó, mint ma. A Babis-kabinet és az Orbán-kormány kiválóan együtt tudtak működni, mind a bilaterális, mind az uniós ügyek terén. Csehország és Magyarország nemzeti érdekei jelentős mértékben egybe vágnak, és a két ország vezetése felismerte, hogy közösen jobb az érdekérvényesítő képességük.

888.hu: Milyen esélyekkel indul neki Andrej Babis a választásoknak?

Koskovics Zoltán: Minden bizonnyal Babis miniszterelnök pártja fogja megszerezni a legtöbb szavazatot, azonban önmagában valószínűleg nem fog tudni többséget szerezni a parlamentben. A közvéleménykutatások 25 és 30 százalék közé mérik az ANO-t. A liberális-konzervatív-kereszténydemokrata pártszövetség valószínűleg 20 százalék körüli eredménnyel a második helyet szerzi meg. A posztmodern Kalózpárt és szövetségeseik harmadikként 20 százalék alatti eredményre számíthatnak. A jobboldali Szabadság és Közvetlen Demokrácia várhatóan valamivel 10 százalék fölötti eredményre lesz képes. Nagy kérdés, hogy a kommunisták és a szociáldemokraták bejutnak-e a törvényhozásba.

 

Forrás: Alapjogokért Központ

 

888.hu: Kikkel léphet koalícióra Babis, amennyiben nem lenne meg a többsége? Kialakulhat ismét egy több hónapon át tartó politikai válság?

Koskovics Zoltán: Minden bizonnyal koalíciós kormányra lesz szükség, azonban az is világos, hogy nehéz tárgyalások várnak a pártvezetőkre. Ugyanis nem látszik az, hogy bármelyik erős párt, vagy pártszövetség a természetes partnereivel együttműködve többséghez juthat-e. Milos Zeman elnök feltehetőleg először Babis jelenlegi miniszterelnököt fogja felkérni a kormányalakításra. Kérdés azonban, hogy sikerrel jár-e, hiszen jelenlegi koalíciós partnerei, a szociáldemokraták számára már az is siker lenne, ha átlépnék a parlamenti küszöböt. Az ANO legnagyobb vetélytársai, a liberális-konzervatív-kereszténydemokrata pártszövetség illetve a Kalózpárt egyértelműen a nagyobbik kormánypárt ellen kampányolnak, ám közösen sem valószínű, hogy többséget tudnának szerezni. Arról nem is beszélve, hogy jelentős ideológiai szakadék húzódik kettejük között, és nehezen elképzelhető, hogy tartósan tudnának közösen kormányozni. Elhúzódó koalíciós tárgyalásokra kell tehát számítani.

888.hu: Milyen következményei lehetnek a cseh választásoknak Magyarországhoz és a V4 szövetséghez való viszonyukban? Változhat Csehország migrációs és Európa-politikája, amennyiben nem Andrej Babis alakíthat ismételten kormányt?

Koskovics Zoltán: A Visegrádi Együttműködés kiválóan szolgálja Csehország érdekeit, egy felelős cseh kormánytól nem várható, hogy jelentősen változtasson a külpolitikáján ilyen téren. Persze hálátlan dolog ilyesmiről spekulálni az eredmények ismeretének hiányában, de annyi bizonyos, a V4-ek gyengítéséhez nem fűződik cseh érdek. Mint ahogy a migráció erősítéséhez sem. A szélesebb értelemben vett EU-s politika tekintetében érdekes lesz, hogy vajon a Kalózpárt vagy a Szabadság és Közvetlen Demokrácia kormányra kerül-e. Az előbbi föderális irányba tolná el a cseh politikát, az utóbbi markánsan szuverenista irányba.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére