Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Sikeresen indult útnak a SpaceX óriásrakétája

Horváth József György

2018.02.06. 23:19

Útnak indították helyi idõ szerint kedd délután az Egyesült Államokból a SpaceX vállalat új óriásrakétáját, amely kísérleti repülésére egy Tesla típusú gépkocsit is magával visz, hogy a tervek szerint Nap körüli pályára állítsa.

A Falcon Heavy nevű rakéta a jelenlegi legerősebb űreszköz, és korábban is csak a holdra szálláshoz használt Saturn V típus múlta felül. Az indulását óriási érdeklődés kísérte a helyszínen, a floridai Cape Canaveralban és a tv-képernyőkön keresztül.

Elon Musk, a SpaceX és a Tesla tulajdonosa nem zárta ki a kudarc lehetőségét, de hétfőn azt mondta, hogy a mérnökök mindent megtettek a siker érdekében, és ő belenyugszik, bármi is történjék.

A Falcon Heavy felépítése egyszerű: egy korábban már kipróbált rakétatípusból (Falcon 9) hármat kapcsoltak egybe. A nagy kérdés, hogy a három egység miként tud majd együttműködni repülés közben.

A Falcon Heavy három gyorsító rakéta összesen 27 hajtóművének segítségével emelkedett a magasba. A majdnem 70 méter magas űreszköz, ha beválik, a jövőben képes lesz majd 70 tonna hasznos terhet Föld körüli pályára állítani, míg a magasabb, geostacionárius pályára 22,2 tonna tömegű terhet vihet magával.

Íme a csodálatos felvétel a kilövésről és a rakéták visszatéréséről. (A 8. perctől érdemes nézni.)

A két kisegítő rakéta levált két és fél perccel az indulás után, és visszaereszkedett a Cape Canaveral-i Kennedy Ûrközpont (KSC) közelében lévő légitámaszpontra. A fő rakéta feljebb emelkedett, és miután teherkapszulájával pályára állította a meggyszínű Tesla Roadster sportkocsit, szintén visszatért volna az óceánon lévő egyik platformra, de leszállása sajnos meghiúsult.

Az elektromos autóba "utast" is ültettek, egy űrruhába öltözettett bábut, amely a Starman nevet kapta. A Tesla gépkocsi a tesztrepüléseken szokásos értéktelen ballasztsúlyt (vas, beton) helyettesíti, ugyanakkor óriási reklámértékkel bír a cégtulajdonos Musk számára.

A Falcon Heavy ugyanarról az indítóállásról szállt fel, ahonnan a hatvanas évek végétől kezdve a holdexpedíciók indultak.

A "fellövést" a magas légkörben uralkodó erős szél miatt több mint két órával elhalasztották.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére