Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Most támad a púposszúnyog, amelynek csípését sokan összetévesztik a kullancséval

Vincze Viktor Attila

2017.07.03. 22:28

Az elmúlt évekhez hasonlóan most is beköszöntött Magyarországra a púposszúnyogok támadásának néhány hetes idõszaka. Az ebbe a családba tartozó vérszívók csípései a szokásos szúnyogcsípéseknél jóval fájdalmasabb és nagyobb kerületû duzzanattal járnak. Számos esetben a kullancscsípéshez hasonló csípésnyomot hagynak maguk után a púposszúnyogok.

A hagyományos szúnyogok csípésénél nagyobb nyomot hagyó, és hosszabb ideig tartó fájdalommal, elvakarása esetén kisebb vérzéssel is járó csípésekért a szúnyogok egy speciális fajtája, a púposszúnyog a felelős.

Ennek a légyhez hasonló szúnyognak más a csípése, mint az átlagos szúnyogoké, mert bár nem hatol annyira mélyre, mert hajszálerekre utazik, viszont szélesebb sebet hagy maga után, és a szokásosnál fájdalmasabb duzzanatot.

Az utóbbi időben megszaporodtak az orvosi rendelőket a púposszúnyogok csípései miatt felkereső betegek száma. Ami érthető, mivel a szokásos csípésnél nagyobb, sőt sok esetben a kullancscsípéshez hasonló a púposszúnyog által hagyott kokárda formájú csípési duzzanat. 

A szakemberek azt javasolják, hogy minden olyan esetben javasolt a szakorvos felkeresése, amikor valaki olyan csípésnyomot tapasztal, amelynek a duzzanata nem csökken, vagy az idő múlásával terebélyesedik.

A púposszúnyog mibenlétét a 19. században határozta meg egy magyar kutató, dr. Tömösváry Ödön. Azon eset nyomán, amikor Galambóc vára mellett egy gazdaságban haszonállatok pusztultak bele a púposszúnyogok csípésébe, miután azok berepültek a lovak, a marhák orrlyukain, s csípésükkel komoly bevérzéseket, illetve vérszegénységet okoztak.

A rovarok irtásával hivatalból foglalkozó szervezetnek a Magyar Egészségügyi Gázmesterek Egyesületének honlapja szerint a kolumbácsi légy vagy más néven púposszúnyog apró, 1-5,5 mm-es, zömök testű, erősen görbült, púpos hátú, inkább apró légyre, mint szúnyogra emlékeztető fonalascsápú kétszárnyúak.

A szájszervek szúró-szívó vagy szívó típusúak. Csápjuk rövid, 11 ízből áll. A tapogatók hosszabbak a szívókánál. Lábaik rövidek, vaskosak. Szárnyaik rövidek, szélesek, színtelenek, nyugalmi helyzetben egymást keresztezik a potrohon.

Mind a hím, mind a nőstény növényi nektárral táplálkozik, de sok fajnál a nőstény vértáplálékot igényel a peterakáshoz. Elsődlegesen a szarvasmarhák és a lovak vérszívói, legszívesebben az állatok lábain, hasi tájékán, fején és fülein táplálkoznak. Helyenként a baromfiféléket is tömegesen támadják.

Több, mint 1500 fajuk ismert. A hazai fauna alig feltárt, csak kb. 40 faj előfordulása bizonyított; teljes faunánk ennek többszöröse lehet. Hazánkban a leggyakrabban a Boophthora és az Odagmia nemekbe tartozó fajok szúrják meg az embert és a háziállatot.

A Simulium nembe tartozó mintegy 40 fajnak van kiemelt állategészségügyi jelentősége. Humán szempontból legjelentősebb a Simulium damnosum, amely az ember folyóparti vakságát okozó Onchocerca volvulus fonálféreg mikrofiláriáinak vektora.

Csípésük fájdalmas, ödémát okoz, és már néhány példány csípése is komoly nyugtalanságot vált ki az állatokból. Nyálmirigyeik váladéka allergiás bőrreakciót okozhat. Tömeges előfordulásuk esetén szarvasmarháknál csökken a testtömeg-gyarapodás és a tejtermelés. A súlyos anémia és az ún. simulotoxicosis következménye elhullás is lehet.

Közben zajlik az országos szúnyogirtás Ezen a héten további 60 ezer hektár kezelésével folytatódik az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) által koordinált országos szúnyoggyérítési program. Az OKF helyettes szóvivője, Mukics Dániel közlése szerint a június eleje óta tartó program keretében eddig 316 ezer hektáron 764 település környékén irtották a vérszívókat. Ha az időjárás ezt lehetővé teszi, ezen a héten 60 ezer hektárt fognak kezelni, ami 160 települést érint majd. A múlt héten Komárom-Esztergom megyében, Győr és a főváros környékén folytattak kezeléseket a szakemberek. Ezen a héten a viharos időjárás miatt eddig elmaradt irtást is pótolják a területen, ezen kívül Jász-Nagykun-Szolnok, Győr-Moson-Sopron, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun és Vas megyében írják a rovarokat. A napokban a Balatonnál, Szolnok térségében, valamint a Duna mentén végeznek biológiai lárvagyérítést – fűzte hozzá a helyettes szóvivő. Az önkormányzatok a központi program mellett önállóan is végezhetnek szúnyoggyérítést.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

A Frontex szerint idén 70 százalékkal nőtt az illegális határátlépések száma

Az Európai Unió határvédelmi ügynöksége, a Frontex jelentése szerint 2021 első tíz hónapjában 2020 azonos időszakához képest 70 százalékkal nőtt az illegális határátlépések száma.

A britek száműzték a kormányzati kommunikációból a karácsonyt

A brit köztisztviselők kihúzták a „karácsony” szót egy tervezett kormányzati kampányból, mert attól tartanak, hogy a kifejezés sérti a kisebbségeket.

Karácsony Gergely a buszsávban rövidíti a menetidőt

Karácsony Gergely a buszsávban rövidíti a menetidőt

Karácsony Gergely egy videó tanúsága szerint a közlekedési dugók okozta kaotikus helyzeten viszonylag könnyedén túlteszi magát, mivel autója ilyenkor a buszsávot használja.

Nem akarta elengedni a diákokat egy ISIS-túlélő előadására a felügyelő, mert szerinte az elősegíti az iszlamofóbiát

Nem akarta elengedni a diákokat egy ISIS-túlélő előadására a felügyelő, mert szerinte az elősegíti az iszlamofóbiát

Az iskolai tanács egy tagja megtiltotta a diákoknak, hogy részt vegyenek egy könyvklub rendezvényén, ahol a Nobel-békedíjas Nadia Murad mutatja be könyvét, amelyben arról ír, hogy élte túl, amikor az Iszlám Állam elrabolta és szexrabszolgává tette őt tinédzser korában. Az iskolatanács felügyelője szerint a diákok részvétele az előadáson elősegítené az iszlamofóbia kialakulását.

Donald Trump fontolgatja, hogy elindul a 2024-es amerikai elnökválasztáson

Donald Trump fontolgatja, hogy elindul a 2024-es amerikai elnökválasztáson

Mindezt a volt elnök korábbi segítője, Sam Nunberg kotyogta el a a Breitbart News-nak.

Támadóállásban a delta, az omikron és a magyarországi baloldal

Támadóállásban a delta, az omikron és a magyarországi baloldal

Szükséges lenne megállítani mind a hármat, még mielőtt hatalmas nagy károkat nem tesznek hazánkban.

Márki-Zay taktikája: úgy akarja megszólítani a jobboldali szavazókat, hogy gyalázza őket

Márki-Zay taktikája: úgy akarja megszólítani a jobboldali szavazókat, hogy gyalázza őket

A „trágyával etetett gomba” jelző csak egy a sok-sok minősíthetetlen jelző közül, amit a baloldal miniszterelnök-jelöltje megenged magának.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére