Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Most támad a púposszúnyog, amelynek csípését sokan összetévesztik a kullancséval

Vincze Viktor Attila

2017.07.03. 22:28

Az elmúlt évekhez hasonlóan most is beköszöntött Magyarországra a púposszúnyogok támadásának néhány hetes idõszaka. Az ebbe a családba tartozó vérszívók csípései a szokásos szúnyogcsípéseknél jóval fájdalmasabb és nagyobb kerületû duzzanattal járnak. Számos esetben a kullancscsípéshez hasonló csípésnyomot hagynak maguk után a púposszúnyogok.

A hagyományos szúnyogok csípésénél nagyobb nyomot hagyó, és hosszabb ideig tartó fájdalommal, elvakarása esetén kisebb vérzéssel is járó csípésekért a szúnyogok egy speciális fajtája, a púposszúnyog a felelős.

Ennek a légyhez hasonló szúnyognak más a csípése, mint az átlagos szúnyogoké, mert bár nem hatol annyira mélyre, mert hajszálerekre utazik, viszont szélesebb sebet hagy maga után, és a szokásosnál fájdalmasabb duzzanatot.

Az utóbbi időben megszaporodtak az orvosi rendelőket a púposszúnyogok csípései miatt felkereső betegek száma. Ami érthető, mivel a szokásos csípésnél nagyobb, sőt sok esetben a kullancscsípéshez hasonló a púposszúnyog által hagyott kokárda formájú csípési duzzanat. 

A szakemberek azt javasolják, hogy minden olyan esetben javasolt a szakorvos felkeresése, amikor valaki olyan csípésnyomot tapasztal, amelynek a duzzanata nem csökken, vagy az idő múlásával terebélyesedik.

A púposszúnyog mibenlétét a 19. században határozta meg egy magyar kutató, dr. Tömösváry Ödön. Azon eset nyomán, amikor Galambóc vára mellett egy gazdaságban haszonállatok pusztultak bele a púposszúnyogok csípésébe, miután azok berepültek a lovak, a marhák orrlyukain, s csípésükkel komoly bevérzéseket, illetve vérszegénységet okoztak.

A rovarok irtásával hivatalból foglalkozó szervezetnek a Magyar Egészségügyi Gázmesterek Egyesületének honlapja szerint a kolumbácsi légy vagy más néven púposszúnyog apró, 1-5,5 mm-es, zömök testű, erősen görbült, púpos hátú, inkább apró légyre, mint szúnyogra emlékeztető fonalascsápú kétszárnyúak.

A szájszervek szúró-szívó vagy szívó típusúak. Csápjuk rövid, 11 ízből áll. A tapogatók hosszabbak a szívókánál. Lábaik rövidek, vaskosak. Szárnyaik rövidek, szélesek, színtelenek, nyugalmi helyzetben egymást keresztezik a potrohon.

Mind a hím, mind a nőstény növényi nektárral táplálkozik, de sok fajnál a nőstény vértáplálékot igényel a peterakáshoz. Elsődlegesen a szarvasmarhák és a lovak vérszívói, legszívesebben az állatok lábain, hasi tájékán, fején és fülein táplálkoznak. Helyenként a baromfiféléket is tömegesen támadják.

Több, mint 1500 fajuk ismert. A hazai fauna alig feltárt, csak kb. 40 faj előfordulása bizonyított; teljes faunánk ennek többszöröse lehet. Hazánkban a leggyakrabban a Boophthora és az Odagmia nemekbe tartozó fajok szúrják meg az embert és a háziállatot.

A Simulium nembe tartozó mintegy 40 fajnak van kiemelt állategészségügyi jelentősége. Humán szempontból legjelentősebb a Simulium damnosum, amely az ember folyóparti vakságát okozó Onchocerca volvulus fonálféreg mikrofiláriáinak vektora.

Csípésük fájdalmas, ödémát okoz, és már néhány példány csípése is komoly nyugtalanságot vált ki az állatokból. Nyálmirigyeik váladéka allergiás bőrreakciót okozhat. Tömeges előfordulásuk esetén szarvasmarháknál csökken a testtömeg-gyarapodás és a tejtermelés. A súlyos anémia és az ún. simulotoxicosis következménye elhullás is lehet.

Közben zajlik az országos szúnyogirtás Ezen a héten további 60 ezer hektár kezelésével folytatódik az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) által koordinált országos szúnyoggyérítési program. Az OKF helyettes szóvivője, Mukics Dániel közlése szerint a június eleje óta tartó program keretében eddig 316 ezer hektáron 764 település környékén irtották a vérszívókat. Ha az időjárás ezt lehetővé teszi, ezen a héten 60 ezer hektárt fognak kezelni, ami 160 települést érint majd. A múlt héten Komárom-Esztergom megyében, Győr és a főváros környékén folytattak kezeléseket a szakemberek. Ezen a héten a viharos időjárás miatt eddig elmaradt irtást is pótolják a területen, ezen kívül Jász-Nagykun-Szolnok, Győr-Moson-Sopron, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun és Vas megyében írják a rovarokat. A napokban a Balatonnál, Szolnok térségében, valamint a Duna mentén végeznek biológiai lárvagyérítést – fűzte hozzá a helyettes szóvivő. Az önkormányzatok a központi program mellett önállóan is végezhetnek szúnyoggyérítést.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

A kérdésért kitiltás jár Brüsszelben

A kérdésért kitiltás jár Brüsszelben

Kérdezni mertem, ezért kitiltással fenyegetett meg az Európai Parlament. Azok tiporják sárba a sajtószabadságot, akik állandóan aggódnak érte.

Márki-Zay és Gyurcsány a migráció korlátozása helyett a befogadást hangsúlyozza

A baloldal régóta elkötelezett a nyílt társadalom eszméje mellett, és ebben kulcsszerepe van a bevándorlás ösztönzésének – áll a Századvég Alapítvány elemzésében, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Már a dinókkal riogat az ENSZ

Már a dinókkal riogat az ENSZ

Szintet lépett a klímaváltozástól való félelem az ENSZ-ben.

Az USA kiadta az első „nem bináris” útlevelet

Az USA kiadta az első „nem bináris” útlevelet

Lassan elérkezik az idő, amikor a társadalom egy szűkebb rétege kedvéért – amely felháborodva kéri ki magának a „hölgyeim és uraim” kollektív megszólítást a repülőn vagy éppen egy színházi előadáson ülve – szabnak majd át minden olyan formális üdvözlést és szokást, amely egyébként az alapvető tisztelet kimutatására (is) használatos.

A Telex megint lódított – ki csodálkozik?

A Telex megint lódított – ki csodálkozik?

A Tankcsapdának esett neki a Telex, de lyukra futott. Fejes Tamás, a zenekar oszlopos tagja válaszolt a baloldali sajtóorgánumnak.

November elsejétől újra kötelező a maszk a közösségi közlekedési eszközökön

A kormány legújabb döntéseiről számolt be a mai Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére