Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Genderfluid jövõ: nem lesz fiú és lány keresztnév

Bokor Gábor

2018.03.28. 22:45

Az elmúlt évtizedekben teljesen megváltoztak a keresztnevek mögötti nemi tartalmak, és a jövõ azt mutatja, hogy a helyzet csak fokozódni fog.

A Quartz által szerdán ismertetett jelentésből kiderült:

Az elmúlt száz évben döbbenetes mértékben megváltoztak a keresztnevek, valamint az azok mögött lévő nemi jelentések az Egyesült Államokban.

A statisztikák szerint 1910-ben a Charlie-nak keresztelt amerikai újszülötteknek csak öt százaléka volt lány. 2016-ra azonban a női Charlie-k átvették az uralmat és a történelem során először több nőnemű Charlie nevű újszülött volt, mint fiú.

A szociológiai változások következtében azonban a Charlie gendersemleges keresztnév lett.

A portál elárulta, a Charile név vizsgálata csak egy kiragadott példa volt, a jelenség a többi keresztévnél ugyanúgy helytálló. A kutatás rámutatott, hogy egyre több név válik nemsemlegessé, és visszaszorulóban vannak a hagyományos, mögöttes nemi tartalmat hordozó keresztnevek.

Változnak az idők, az évek szállnak tova

A kutatás szerint az 1920-as években a keresztnevek több mint kilencven százalékából még ki lehetett találni, hogy az adott személy fiú vagy lány. Külön érdekesség, hogy mára szimpla tárgyneveket is adnak keresztnévként a szülők, amelyekről aztán végképp nem lehet eldönteni, hogy viselője milyen nemű.

Pórul jártak a Blake-ek is, hiszen 1951-ig ez tradicionálisan férfi név volt, azóta azonban lányokat is rendszeresen anyakönyveznek ezen a néven. Mára a Blake-ek egynegyede tartozik a gyengébb nemhez.

A legnépszerűbb gendersemleges nevek közé tartozik

  • a Finley,
  • a Justice
  • vagy személyes kedvencem, az Armani.

A legkonzervatívabb keresztnév a Victoria maradt, hála Istennek, kisfiúnak még nem adták ezt a nevet az Egyesült Államokban.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére