Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Vegyes érzelmeket kavart Trump első európai látogatása

2017. május 28. 17:58

Vegyes érzelmekkel intettek búcsút Donald Trumpnak a hét végén vezető európai tisztségviselők: egyrészt megkönnyebbültek, hogy az amerikai elnök alapvetően készségesen végighallgatta érveiket a találkozókon, másrészt viszont fel is zaklatta őket a nagypolitikai kérdésekben láthatóan még csak az útkeresés fázisában levő Trump kétarcú viselkedése - írta elemzésében a Reuters hírügynökség.

Az amerikai elnök Szicíliában a G7-csúcstalálkozón figyelmesen hallgatta a kereskedelemről és az éghajlatváltozásról folytatott eszmecseréket, szélesen mosolygott a kamerák előtt, és látogatásának nagy részében még a provokatív Twitter-üzenetektől is tartózkodott. Brüsszelben ugyanakkor nekiesett a többi NATO-tagállamnak amiatt, hogy azok szerinte nem költenek eleget a védelemre, félrelökte a montenegrói miniszterelnököt, és éles szavakkal kifogásolta a német külkereskedelmi mérleg többletét.

Az Egyesült Államok szövetségesei az új amerikai elnök első külföldi körútján testközelből tapasztalhatták meg Trump két arcát.

Minden pontosan illeszkedik abba a kétarcú stratégiába, amellyel Trump az élethez viszonyul”

– idézte a Reuters Julianne Smith-t, a Centre for a New American Security intézet munkatársát, aki szerint ez a megközelítés csodákat tehet az ember ellenfeleivel szemben, de a szövetségesekhez fűződő kapcsolatokban nem működik.

A G7-találkozó néhány résztvevője szinte rettegve várta a taorminai tanácskozást, miután korábban négy előkészítő egyeztetés is kudarcba fulladt az amerikaiakkal a kereskedelem, az Oroszországhoz fűződő kapcsolatok és a klímaváltozás kérdéseiről. Végül aztán a csúcstalálkozó sokkal jobb eredménnyel zárult ahhoz képest, mint amitől tartottak – állították tisztségviselők.

A zárónyilatkozat egyértelműen mutatja a nézetkülönbséget az Egyesült Államok és a másik hat vezető ipari ország között a 2015-ös párizsi klímaegyezmény betartását illetően. A taorminai delegációk tagjai a találkozó vége felé bizonyára értetlenséggel olvasták Trumpnak azt a Twitter-bejegyzését, amelyben tudatta a világgal, hogy majd a jövő héten dönt a párizsi megállapodás sorsáról. Vajon miért nem nyilatkozott erről ott helyben, a kérdésről folyó tanácskozáson? –  tehették fel többen magukban a kérdést.

A kereskedelmi vitákban viszont végül sikerült Trumpból ígéretet kipréselni arra vonatkozóan, hogy szembe fog szállni a protekcionizmussal. Továbbá Oroszországgal kapcsolatban sem ragaszkodott ahhoz, hogy ne fenyegessék tovább Moszkvát újabb szankciókkal az ukrajnai beavatkozás miatt – pedig sokan attól tartottak, hogy az amerikai elnök ezt forszírozni fogja.

Donald Trump

Fotó: AFP

Trumpot a legtöbb bírálat a brüsszeli NATO-tanácskozáson mutatott hozzáállása miatt érte. Több európai tisztségviselő is „katasztrofálisnak” írta le az amerikai elnök megnyilvánulásait. Trump, mint az iskolás gyerekeket, úgy szidta le szövetségeseit amiatt, hogy nem költenek eleget a védelemre, és ismételten felvetette, hogy egyes országok „hatalmas mennyiségű pénzzel” tartoznak.

Még ennél is aggasztóbbnak tarthatták a NATO tagjai, hogy az amerikai elnök végül személyesen nem állt ki a szervezet szerződésének 5. cikkelye mellett, jóllehet a látogatása előtt érkeztek jelzések a Fehér Házból arra vonatkozóan, hogy ezt meg fogja tenni. Nem ejtett szót Trump továbbá Oroszországról sem, amelyre a legtöbb európai tagállam még mindig jelentős fenyegetésként tekint. Az amerikai elnök Brüsszelben olyan beszédet mondott, amelyet mintha otthoni, elkötelezett híveinek szánt volna, és amely sokakat januári beiktatási beszédére emlékeztethetett.

Büszke vagyok Donald Trumpra, hogy világossá tette a NATO lejmoló tagállamainak, hogy vagy fizetnek, vagy befogják a szájukat”

– írta ki a Twitterre például Mike Huckabee volt republikánus kormányzó Trump brüsszeli beszéde után.

Trump kilencnapos külföldi körútját összegezve az elnök tanácsadói inkább az utazás szaúdi szakaszáról nyilatkoztak nagyobb lelkesedéssel a 110 milliárd dolláros fegyverüzlet nyélbe ütése és a szaúdi királlyal kialakított „személyes kötődés” miatt.

Az elnök olyan nagyszerű megállapodásokat tudott kötni, amelyekhez hasonló csak kevés másik adminisztrációnak sikerült korábban”

– lelkendezett Gary Cohn, az amerikai elnök gazdasági tanácsadója.

Daniela Schwarzer, a berlini Külkapcsolatok Német Tanácsának kutatási igazgatója szerint Trump körútja rávilágított arra, hogy az amerikai elnök nulla-összegű játékként fogja fel a világot, amelyben valaki vagy győztes, vagy vesztes, és a kapcsolatok alapja az „adok-kapok”.

A retorikája és a cselekedetei azt sugallják: Trump nem tekinti kiemelten fontosnak, hogy szívélyes kapcsolatokat alakítson ki azokkal, akiket az Egyesült Államok eddig a legfontosabb szövetségeseiként tartott számon”

– vélekedett Daniela Schwarzer.

(Reuters, MTI)

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
A CDU egyik tartományi szervezete is elutasította az ENSZ migrációs csomagját

A CDU egyik tartományi szervezete is elutasította az ENSZ migrációs csomagját

amerika, london, párizs

Elutasította a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) Szász-Anhalt tartományi szervezete az ENSZ globális migrációs csomagját a hét végi kongresszusán, és felszólította a szövetségi kormányt, hogy ne csatlakozzon a tervezett megállapodáshoz.

Ezentúl nem viselhetnek drága kabátot a diákok egy brit középiskolában, mert az kirekesztő

Ezentúl nem viselhetnek drága kabátot a diákok egy brit középiskolában, mert az kirekesztő

amerika, london, párizs

Az igazgató szerint azok a tanulók, akiknek a szüleik nem engedhetik meg az értékesebb ruhadarabok beszerzését, megbélyegezettnek és kirekesztettnek érzik magukat.

Felfegyverkezett antifa horda támadt meg egy idős bácsit, azt hitték, hogy AfD-tag

Felfegyverkezett antifa horda támadt meg egy idős bácsit, azt hitték, hogy AfD-tag

amerika, london, párizs

A 62 éves, ártatlan férfi valószínűleg a bevándorlásellenes jobboldali párt kongresszusán vehetett részt a szászországi városban.

Szervezett politikai akció zajlik a migránskártyákkal

Szervezett politikai akció zajlik a migránskártyákkal

kétharmad

A migránsoknak osztogatott anonim bankkártyák egy újabb olyan eszközt jelentenek, amelynek valódi célja, hogy meggyorsítsa az emberek beszállítását az Európai Unióba - mondta Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című adásában.

Autista gyermekeket vesznek rá arra, hogy nemet váltsanak Nagy-Britanniában

Autista gyermekeket vesznek rá arra, hogy nemet váltsanak Nagy-Britanniában

bulvár

Egy nevét elhallgató iskolai tanár - akinek intézményében már 17 gyermek jelentkezett nemváltásra - arra hívta fel a figyelmét a brit sajtónak, hogy drámai mértékben nő az olyan autista gyermekek száma, akiket úgynevezett "nemi diszfóriával" félrekezelnek.

Öt járásban választhat a magyar kisebbség Szlovéniában

Öt járásban választhat a magyar kisebbség Szlovéniában

amerika, london, párizs

Megkezdődtek a helyhatósági választások vasárnap Szlovéniában. Reggel hét órakor nyíltak meg a szavazóhelyiségek, ahova valamivel több mint 1,7 millió szavazásra jogosult állampolgárt várnak este hét óráig.

Brenzovics László: Ha az EU akarná, rákényszeríthetné Ukrajnát a magyarellenes támadások leállítására

Brenzovics László: Ha az EU akarná, rákényszeríthetné Ukrajnát a magyarellenes támadások leállítására

csak neked, csak most

Ukrajnában eddig senkit sem ítéltek el a kárpátaljai magyarokat ért súlyos támadások miatt, pedig ismertek az elkövetők - mondta el a 888.hu-nak nyilatkozva Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség, a KMKSZ elnöke. A kárpátaljai magyar politikus szerint a magyar ügyekben kettős mércét alkalmazó EU véget vethetne az ukrajnai magyarok elleni durva támadásoknak, ha rákényszerítené az európai értékek betartására Ukrajnát.

Hiába készült nagyon Macron a beszédére, bealudtak rajta

Hiába készült nagyon Macron a beszédére, bealudtak rajta

amerika, london, párizs

November 11-én volt száz éve, hogy lezárult az első világháború. A centenárium kapcsán óriási hepajt rendeztek Párizsban, több mint 70 állam- és kormányfő vett részt a Diadalív öröklángjánál tartott megemlékezésen.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére