Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Vegyes érzelmeket kavart Trump első európai látogatása

2017. május 28. 17:58

Vegyes érzelmekkel intettek búcsút Donald Trumpnak a hét végén vezető európai tisztségviselők: egyrészt megkönnyebbültek, hogy az amerikai elnök alapvetően készségesen végighallgatta érveiket a találkozókon, másrészt viszont fel is zaklatta őket a nagypolitikai kérdésekben láthatóan még csak az útkeresés fázisában levő Trump kétarcú viselkedése - írta elemzésében a Reuters hírügynökség.

Az amerikai elnök Szicíliában a G7-csúcstalálkozón figyelmesen hallgatta a kereskedelemről és az éghajlatváltozásról folytatott eszmecseréket, szélesen mosolygott a kamerák előtt, és látogatásának nagy részében még a provokatív Twitter-üzenetektől is tartózkodott. Brüsszelben ugyanakkor nekiesett a többi NATO-tagállamnak amiatt, hogy azok szerinte nem költenek eleget a védelemre, félrelökte a montenegrói miniszterelnököt, és éles szavakkal kifogásolta a német külkereskedelmi mérleg többletét.

Az Egyesült Államok szövetségesei az új amerikai elnök első külföldi körútján testközelből tapasztalhatták meg Trump két arcát.

Minden pontosan illeszkedik abba a kétarcú stratégiába, amellyel Trump az élethez viszonyul”

– idézte a Reuters Julianne Smith-t, a Centre for a New American Security intézet munkatársát, aki szerint ez a megközelítés csodákat tehet az ember ellenfeleivel szemben, de a szövetségesekhez fűződő kapcsolatokban nem működik.

A G7-találkozó néhány résztvevője szinte rettegve várta a taorminai tanácskozást, miután korábban négy előkészítő egyeztetés is kudarcba fulladt az amerikaiakkal a kereskedelem, az Oroszországhoz fűződő kapcsolatok és a klímaváltozás kérdéseiről. Végül aztán a csúcstalálkozó sokkal jobb eredménnyel zárult ahhoz képest, mint amitől tartottak – állították tisztségviselők.

A zárónyilatkozat egyértelműen mutatja a nézetkülönbséget az Egyesült Államok és a másik hat vezető ipari ország között a 2015-ös párizsi klímaegyezmény betartását illetően. A taorminai delegációk tagjai a találkozó vége felé bizonyára értetlenséggel olvasták Trumpnak azt a Twitter-bejegyzését, amelyben tudatta a világgal, hogy majd a jövő héten dönt a párizsi megállapodás sorsáról. Vajon miért nem nyilatkozott erről ott helyben, a kérdésről folyó tanácskozáson? –  tehették fel többen magukban a kérdést.

A kereskedelmi vitákban viszont végül sikerült Trumpból ígéretet kipréselni arra vonatkozóan, hogy szembe fog szállni a protekcionizmussal. Továbbá Oroszországgal kapcsolatban sem ragaszkodott ahhoz, hogy ne fenyegessék tovább Moszkvát újabb szankciókkal az ukrajnai beavatkozás miatt – pedig sokan attól tartottak, hogy az amerikai elnök ezt forszírozni fogja.

Donald Trump

Fotó: AFP

Trumpot a legtöbb bírálat a brüsszeli NATO-tanácskozáson mutatott hozzáállása miatt érte. Több európai tisztségviselő is „katasztrofálisnak” írta le az amerikai elnök megnyilvánulásait. Trump, mint az iskolás gyerekeket, úgy szidta le szövetségeseit amiatt, hogy nem költenek eleget a védelemre, és ismételten felvetette, hogy egyes országok „hatalmas mennyiségű pénzzel” tartoznak.

Még ennél is aggasztóbbnak tarthatták a NATO tagjai, hogy az amerikai elnök végül személyesen nem állt ki a szervezet szerződésének 5. cikkelye mellett, jóllehet a látogatása előtt érkeztek jelzések a Fehér Házból arra vonatkozóan, hogy ezt meg fogja tenni. Nem ejtett szót Trump továbbá Oroszországról sem, amelyre a legtöbb európai tagállam még mindig jelentős fenyegetésként tekint. Az amerikai elnök Brüsszelben olyan beszédet mondott, amelyet mintha otthoni, elkötelezett híveinek szánt volna, és amely sokakat januári beiktatási beszédére emlékeztethetett.

Büszke vagyok Donald Trumpra, hogy világossá tette a NATO lejmoló tagállamainak, hogy vagy fizetnek, vagy befogják a szájukat”

– írta ki a Twitterre például Mike Huckabee volt republikánus kormányzó Trump brüsszeli beszéde után.

Trump kilencnapos külföldi körútját összegezve az elnök tanácsadói inkább az utazás szaúdi szakaszáról nyilatkoztak nagyobb lelkesedéssel a 110 milliárd dolláros fegyverüzlet nyélbe ütése és a szaúdi királlyal kialakított „személyes kötődés” miatt.

Az elnök olyan nagyszerű megállapodásokat tudott kötni, amelyekhez hasonló csak kevés másik adminisztrációnak sikerült korábban”

– lelkendezett Gary Cohn, az amerikai elnök gazdasági tanácsadója.

Daniela Schwarzer, a berlini Külkapcsolatok Német Tanácsának kutatási igazgatója szerint Trump körútja rávilágított arra, hogy az amerikai elnök nulla-összegű játékként fogja fel a világot, amelyben valaki vagy győztes, vagy vesztes, és a kapcsolatok alapja az „adok-kapok”.

A retorikája és a cselekedetei azt sugallják: Trump nem tekinti kiemelten fontosnak, hogy szívélyes kapcsolatokat alakítson ki azokkal, akiket az Egyesült Államok eddig a legfontosabb szövetségeseiként tartott számon”

– vélekedett Daniela Schwarzer.

(Reuters, MTI)

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Bekérették a svédek a stockholmi magyar nagykövetet

A Magyar Hírlap a helyi közmédiára hivatkozva ír arról, hogy a múlt héten kirobbant diplomáciai botrány tovább eszkalálódott Svédország és Magyarország között.

Gál Kinga: "Soha nem volt még ekkora tétje az Európai Parlamenti választásoknak"

Gál Kinga: "Soha nem volt még ekkora tétje az Európai Parlamenti választásoknak"

csak neked, csak most

Rendhagyó interjú Gál Kinga EP-képviselővel Európa jelenéről és a májusi Európai Parlamenti választások tétjéről.

Reggel 7:59

Reggel 7:59

7:59

Erről szólhat a mai nap.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Ezek voltak a mai nap legfontosabb eseményei.

Több embert leszúrtak Marseilleben

A támadót a rendőrség végül lelőtte.

Soros tüntetői szerint a határvédelem rasszizmus

Soros tüntetői szerint a határvédelem rasszizmus

amerika, london, párizs

Pár száz bevándorláspárti demonstráló gyűlt össze hétfőn a Fehér Ház előtt, hogy Donald Trump ellen tüntessen.

A bevándorlásellenes spanyol párt lehet a tavaszi választás nagy nyertese

A bevándorlásellenes spanyol párt lehet a tavaszi választás nagy nyertese

amerika, london, párizs

Május 26-án tartanak Spanyolországban helyhatósági választásokat, ugyanazon a napon, mikor az EP-szavazás lesz a mediterrán országban. A legfrissebb felmérések szerint a Vox lehet az egyik legnagyobb meglepetés a választáson.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére