Ugrás a tartalomhoz
" Csatlakozz a lázadókhoz!”
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Újraalapíthatják a román hatóságok által szétzilált katolikus iskolát

2017. december 5. 14:28

MAROSVÁSÁRHELY, 14:28

Az RMDSZ keddi közleménye szerint elfogadta a bukaresti szenátus az oktatási kerettörvény módosítását, amelynek köszönhetően újra lehet alapítani az oktatási intézményt.

Az MTI értesülése szerint újabb fejlemény született a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium ügyében. Mivel az intézmény kálváriája egy éve kezdődött, ezért érdemes áttekintenünk az ügy előzményeit: 2016 novemberében a romániai korrupcióellenes ügyészség (DNA) a gimnázium törvénytelennek vélt létrehozása miatt indított eljárást Stefan Somesan főtanfelügyelő és Tamási Zsolt József iskolaigazgató ellen.

A gimnázium igazgatója, Tamási Zsolt József.

Fotó: MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap

A román fél „korrupcióellenes harcként” aposztrofálta az ügyet, ami végül hamar diplomáciai konfliktussá fajult Magyarország és Románia között. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy Budapest nem támogatja Románia OECD-tagságát, amíg a helyzet meg nem oldódik. Orbán Viktor miniszterelnök pedig telefonon kereste fel Liviu Dragneát,  a kormányzó szociáldemokraták elnökét.

A még szeptemberben történt telefonbeszélgetés optimizmusra adott okot, a szocdem pártelnök ugyanis arról számolt be, hogy a román kormány megoldja a gimnázium problémáját, cserébe pedig a magyar kormány támogatja Románia csatlakozását a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez.

A következő mérföldkő nemrég, 2017 novemberében történt: az RMDSZ a hónap közepén a katolikus gimnázium újraalapításáról szóló törvénytervezetet iktatott, ám ahhoz, hogy ezt a parlament elfogadhassa, az oktatási törvény módosítására volt szükség, mert ennek eddigi formája szerint csak az önkormányzatok hozhattak létre tanintézményeket – mutatott rá a szenátus előző napi döntését magyarázva Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője.

Fotó: MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap

Hozzátette: az oktatási törvény módosítása a katolikus gimnázium újraalapítási folyamatának első lépése. Második lépésben a parlamentnek el kell fogadnia az RMDSZ törvénytervezetét, amely kifejezetten a marosvásárhelyi katolikus iskola megalapítására vonatkozik.

Az anyanyelvi oktatást biztosító intézmények megmaradásunk zálogai, és mint ilyen, prioritás számunkra a védelmük, működésük biztosítása. Ezért a kisebbségi oktatás tekintetében szükségesnek tartjuk egy másodlagos megoldási lehetőség biztosítását arra az esetre, ha azt tapasztaljuk, hogy helyi szinten megpróbálják ellehetetleníteni az anyanyelvű oktatást, mint ahogyan az a marosvásárhelyi katolikus gimnázium esetében történik"

– idézte az RMDSZ hírlevele Cseke Attilát.

Egy korábbi tüntetés a gimnáziumért.

Fotó: MTI Fotóbank
A most elfogadott törvénymódosítás szerint az önkormányzati, egyházi és magániskolákon kívül megjelenhetnek Romániában a törvénnyel vagy minisztériumi rendelettel létrehozott kisebbségi tannyelvű oktatási intézmények is.

Az oktatási kerettörvény módosítását már korábban elfogadta a képviselőház, így hatálybalépéséhez már csak az államfő aláírására van szükség.

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 

Szabadon lehet kommentelni, a vélemény szabad, viszont a gyűlöletkeltésért, személyi integritás megsértéséért mindenki maga felel.

Komoly tűzharc után megölték az izraeli katonák a múlt heti rabbigyilkosság gyanúsítottjait

Izraeli katonák csütörtök hajnalban tűzharcban lelőtték a múlt heti ciszjordániai rabbigyilkosság egyik feltételezett elkövetőjét. A helyi média beszámolója szerint másik két embert őrizetbe vettek, a lövöldözésben két izraeli katona is megsebesült.

Az USA ingyen fegyverzi fel az oroszok szomszédját

Az USA ingyen fegyverzi fel az oroszok szomszédját

amerika, london, párizs

Az ukrán elnök bejelentette, hogy országa ingyen kapja meg Amerikától a Javelin típusú páncéltörő rakétákat. De 350 millió dollár értékben más fegyvereket is kap.

Közeleg Svédisztán!

Közeleg Svédisztán!

amerika, london, párizs

A felnőttek számára indított nyelvi kurzusok közül most már az arab nyelvűek a legnépszerűbbek. Ez azt is jelenti, hogy ma már többen tanulnak arabul a skandináv országban, mint angolul vagy franciául.

"Magyarország egyre biztosabb jövőképet tud nyújtani"

"Magyarország egyre biztosabb jövőképet tud nyújtani"

közeleg a tél

Magyarország egyre biztosabb jövőképet tud minden fiatal számára nyújtani - mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a 18. Educatio oktatási szakkiállítás megnyitóján, csütörtökön Budapesten.

A balos filozófus heves zsidózás közben fejti ki életrajzi könyvében, hogy a Fidesz parasztokból áll

A balos filozófus heves zsidózás közben fejti ki életrajzi könyvében, hogy a Fidesz parasztokból áll

kinyílott a pitypang

Vajda Mihály egykoron még baloldali "sztárértelmiséginek" számított, mára azonban teljesen leamortizálta magát. Önéletrajzi könyvében becsmérlően beszél a magyarokról, parasztoknak nevezi őket, de a zsidókról sem éppen politikailag korrekten nyilatkozik.

Babis február végéig szeretné megalakítani új kormányát

Andrej Babis, a legutóbbi csehországi választásokon a legtöbb mandátumot szerző ANO mozgalom vezetője azt szeretné, ha az új cseh kormányt államfőként Milos Zeman nevezné ki még akkor is, ha elveszíti a jövő heti elnökválasztást, és a kormány február végéig megalakulna - derül ki abból az interjúból, amely csütörtökön jelent meg a Mladá Fronta Dnes című napilapban.

Ha minden igaz, lesz új amerikai nagykövetünk

Ha minden igaz, lesz új amerikai nagykövetünk

közeleg a tél

A Magyar Idők úgy tudja, a republikánus kötődésű David Corstein lehet hazánkban a következő misszióvezető.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére