Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Újraalapíthatják a román hatóságok által szétzilált katolikus iskolát

2017. december 5. 14:28

MAROSVÁSÁRHELY, 14:28

Az RMDSZ keddi közleménye szerint elfogadta a bukaresti szenátus az oktatási kerettörvény módosítását, amelynek köszönhetően újra lehet alapítani az oktatási intézményt.

Az MTI értesülése szerint újabb fejlemény született a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium ügyében. Mivel az intézmény kálváriája egy éve kezdődött, ezért érdemes áttekintenünk az ügy előzményeit: 2016 novemberében a romániai korrupcióellenes ügyészség (DNA) a gimnázium törvénytelennek vélt létrehozása miatt indított eljárást Stefan Somesan főtanfelügyelő és Tamási Zsolt József iskolaigazgató ellen.

A gimnázium igazgatója, Tamási Zsolt József.

Fotó: MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap

A román fél „korrupcióellenes harcként” aposztrofálta az ügyet, ami végül hamar diplomáciai konfliktussá fajult Magyarország és Románia között. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy Budapest nem támogatja Románia OECD-tagságát, amíg a helyzet meg nem oldódik. Orbán Viktor miniszterelnök pedig telefonon kereste fel Liviu Dragneát,  a kormányzó szociáldemokraták elnökét.

A még szeptemberben történt telefonbeszélgetés optimizmusra adott okot, a szocdem pártelnök ugyanis arról számolt be, hogy a román kormány megoldja a gimnázium problémáját, cserébe pedig a magyar kormány támogatja Románia csatlakozását a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez.

A következő mérföldkő nemrég, 2017 novemberében történt: az RMDSZ a hónap közepén a katolikus gimnázium újraalapításáról szóló törvénytervezetet iktatott, ám ahhoz, hogy ezt a parlament elfogadhassa, az oktatási törvény módosítására volt szükség, mert ennek eddigi formája szerint csak az önkormányzatok hozhattak létre tanintézményeket – mutatott rá a szenátus előző napi döntését magyarázva Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője.

Fotó: MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap

Hozzátette: az oktatási törvény módosítása a katolikus gimnázium újraalapítási folyamatának első lépése. Második lépésben a parlamentnek el kell fogadnia az RMDSZ törvénytervezetét, amely kifejezetten a marosvásárhelyi katolikus iskola megalapítására vonatkozik.

Az anyanyelvi oktatást biztosító intézmények megmaradásunk zálogai, és mint ilyen, prioritás számunkra a védelmük, működésük biztosítása. Ezért a kisebbségi oktatás tekintetében szükségesnek tartjuk egy másodlagos megoldási lehetőség biztosítását arra az esetre, ha azt tapasztaljuk, hogy helyi szinten megpróbálják ellehetetleníteni az anyanyelvű oktatást, mint ahogyan az a marosvásárhelyi katolikus gimnázium esetében történik"

– idézte az RMDSZ hírlevele Cseke Attilát.

Egy korábbi tüntetés a gimnáziumért.

Fotó: MTI Fotóbank
A most elfogadott törvénymódosítás szerint az önkormányzati, egyházi és magániskolákon kívül megjelenhetnek Romániában a törvénnyel vagy minisztériumi rendelettel létrehozott kisebbségi tannyelvű oktatási intézmények is.

Az oktatási kerettörvény módosítását már korábban elfogadta a képviselőház, így hatálybalépéséhez már csak az államfő aláírására van szükség.

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Hazudozás és korrupció - egyre mélyebbre kerül a Jobbik

Hazudozás és korrupció - egyre mélyebbre kerül a Jobbik

spring is coming

Mirkóczki Ádám keddi nyilatkozata nagy karriert futott be. Mint ismert, az egyre másra korrupciós ügyekbe keveredő Jobbik szóvivője elmondta: "az a retorika, ami 2010 előtt ment, az volt a nem igaz". Emellett még korábban a párt ősellenségének kikiáltott Alföldi Róbert színházi rendezőt is a keblére ölelte volna. Mirkóczki nyilatkozatára a többi párt is reagált azóta.

Kőkemény fickó lesz Trump új tanácsadója

Kőkemény fickó lesz Trump új tanácsadója

amerika, london, párizs

Donald Trump amerikai elnök leváltotta Herbert McMastert és helyére John Boltont nevezte ki az új nemzetbiztonsági tanácsadójának.

Gyurcsány barátja ellen újabb vádak merültek fel

Gyurcsány barátja ellen újabb vádak merültek fel

spring is coming

Újabb vádak kerültek elő a Czeglédy Csaba ügyében. A 2014-es baloldali összefogás színeiben politizáló Czeglédy által vezetett cég a gyanú szerint a ZTE labdarúgócsapatának is nyújtott kölcsönöket, ami kapcsán felmerül a jogosulatlan pénzügyi tevékenység bűntett gyanúja.

Reggel 7:59

Reggel 7:59

7:59

A reggel legfontosabb hírei a 888-on!

Anális szexszel fenyegetett Vona helyettese

Anális szexszel fenyegetett Vona helyettese

spring is coming

Három újabb botrányos hangfelvétel került a PestiSrácok.hu birtokába, amelyeken hallható, hogy a Simicska pénzéből tengődő Jobbik második embere, Janiczak Dávid ózdi polgármester hogyan is beszél a nőkről, mi­kor azt gondolja, senki nem hallja.

Tűzszünet lesz a kelet-gútai pokolban

Tűzszünet lesz a kelet-gútai pokolban

amerika, london, párizs

Tűzszünetről sikerült megállapodni a szír kormányerőknek a második legnagyobb kelet-gútai fegyveres szervezettel, a Fajlak ar-Rahmán nevű iszlamista csoporttal.

Orbán: míg én vagyok a miniszterelnök, addig nincs esély a kényszerkvótára

Orbán: míg én vagyok a miniszterelnök, addig nincs esély a kényszerkvótára

spring is coming

A magyar kormányfő Brüsszelből, egy "nehéz nap" után üzent.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére