Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Új messiást talált az európai baloldal

2018. július 30. 19:00

Az európai baloldalnak jelenleg azzal kell szembenéznie, hogy a következő évtizedben teljesen eljelentéktelenedik. Szinte nincs olyan európai ország, ahol az utóbbi időkbe ne esett volna vissza jelentősen a hagyományos balos pártok támogatottsága. Az európai baloldal új kedvence Nagy-Britanniában fejti ki "áldásos" tevékenységét. Egy kis baloldali populizmus, muszlimsimogatás és egy csipetnyi antiszemitizmus lehet a jövőben a baloldal receptje?

A baloldal egész Európában válságban van, az általános tendencia szerint az utóbbi 10 évben választásról választásra csökken a szavazóik, a párttagjaik száma, valamint a támogatottságuk. A válság megoldásához kívülről próbálnak inspirációt szerezni és emiatt minden szem Jeremy Corbynra és a brit Munkáspártra szegeződött. Corbyn baloldali populizmussal, migráns- és bevándorlópártisággal és a muszlimok bevonásával igyekszik növelni a támogatottságát, eddig sikerrel. Ha ezt a receptet próbálja meg követni a nyugat-európai baloldal, annak óriási veszélyei lehetnek.

A recept

A holland, német, olasz és francia pártvezetők érdeklődését felkeltette, hogy Corbyn az utóbbi években jelentősen tudta növelni a támogatottságát és be tudta vonni a politikai munkába a balliberális fiatalokat tömörítő Momentum mozgalmat (amelynek semmi köze a magyarországi párthoz).

Corbynt ezért európai baloldali vezetők meghívták egy hollandiai eszmecserére e hónap elején – írja a Politico. A munkáspárti vezető legfontosabb gondolata itt az volt, hogy meg kell szüntetni a megszorító politikát – amely egyébként Európa-szerte még mindig népszerű, Magyarország ez alól ritka kivétel.

Fotó: AFP

A liberális fiatalok mozgósítása fontos volt Corbyn számára, amelyet a Momentummal kötött szövetsége biztosított és amely nagyon jól jött a 2017-es kampányban, ahol a Munkáspárt ajtótól ajtóig terjedő kampányt folytatott. A fiatalok bekapcsolása a politikába főként a balliberálisok hatékony ellenségképzésének köszönhető: a fehérek elnyomók, Trump elpusztítja a világot, a Brexit maga az apokalipszis, a miniszterelnök pedig inkompetens – olvasható a brit liberális sajtóban nap mint nap.

Emellett Corbyn nem a hagyományosan középen álló szavazókhoz akart szólni, hanem kifejezetten a baloldaliakat próbálta elérni. Az imidzsen is változtatni próbált: a technokrata hozzáállás, a menedzserszemlélet helyett a politikus inkább a szociális igazságosság,  valamint a "rasszizmus" ellen lép fel.

Ám Corbyn politikájának vannak olyan részletei, amelyet már nem osztott meg olyan lelkesen elvtársaival. Ilyen például a fehérek démonizálása, a migránssimogatás és a muszlimok szavazataiért való kalapozás. Ha ehhez egy kis antiszemitizmus is kell, az sem jelent problémát számára.

Fehér, férfi munkások helyett muszlimok

Corbyn politikájának egyik legélesebb kritikája a The Economist című lapban fogalmazódott meg. A lapnál leginkább azon akadtak ki, hogy Corbyn nemrég egy szakszervezeti rendezvényen azt találta mondani:

A Munkáspárt ismét a munkásosztály politikai hangja lett".

A brit lap kiemelte, hogy ez a mondat hazugság, és az utóbbi 30 évben biztosan nem igaz. Szerintük a Munkáspárt a leginkább Tony Blair alatt távolodott el az átlagemberektől, a dolgozóktól, ugyanis a kormányban és a pártban egyaránt a balliberális elit és a közép- és felsőbb osztályokba tartozók kaptak helyet, a kormányzati pozíciókba a legjobb egyetemeken végzett emberek kerültek, különösen a nők aránya ugrott meg – ez utóbbival mondjuk pont nem volt probléma.

Corbyn alatt sem sikerült visszacsábítani a munkásokat a párt környékére. A Munkáspárt növekvő tagsága ugyanis nem belőlük áll, hanem három nagyobb csoportból:

  • a kisebbségiek előszeretettel csatlakoznak a párthoz, különösen a muszlimok;
  • a magánszektorban dolgozó szakemberek;
  • és a milleniumi generáció frusztrált tagjai, akik jellemzően a középosztályhoz tartoznak, egyetemet végeztek, ám képtelenek saját ingatlant vásárolni.

A Munkáspárt tagjainak 77 százaléka középosztálybeli. Mindössze 3 százalékuk végzett valaha is kétkezi munkát. A pártot felfuttató Momentum mozgalom vezetője a London Business Schoolon szerzett diplomát.

Fotó: AFP

A brit lap szemlézi egy volt munkáspárti aktivista könyvét, aki szerint a párt állapotát jól mutatja a szabálykönyv, amely a közösségi viselkedés szabályait tartalmazza a párttagok számára. A 91 oldalas dokumentumban 26 alkalommal fordul elő a "gender" szó, 41 alkalommal a "BAME" összetétel (fekete, ázsiai – ami a briteknél a muszlimokat is jelenti– és más etnikai kisebbségek), 43-szor fordul elő az "etnikum" szó, 11-szer a "faj", kétszer a "fekete" és "ázsiai" és az "osztály" szó is mindössze kétszer szerepel. Vagyis az LMBTQ-lobbi is igen aktív a pártban.

A Munkáspárt ilyen módon való megszállása egybeesett azzal, hogy a tradicionális brit munkásosztály sorsa mind nehezebbre fordult. Főként a fehér munkásosztály sorsa. A statisztikák szerint a szegény fehér családok gyermekei teljesítenek a legrosszabbul az iskolában; 2016-ban az öngyilkosok háromnegyede férfi volt, legtöbben a kétkezi munkát végző férfiak közül kerültek ki.

Ennek ellenére a Munkáspárt démonizálja a fehér férfiakat, ők lettek az elnyomók szimbólumai. A Munkáspárt számos tagozatában az a kifejezés, hogy »fehér férfi« vádként hangzik el, nem pedig leíró kategória"

– írja a The Economist.

A 60-as évek óta nagyot változott Nagy-Britannia népességének összetétele és Corbyn ezt ki is használja. A kisebbségek mind többen lesznek és mindinkább bele szeretnének folyni a politikába. Az IPSOS Mori közvélemény-kutatása szerint a 2017-es választáson a kisebbségiek 73 százaléka szavazott a Munkáspártra, a fehérek közül csak 39 százalék. A párt 20 olyan körzetéből, ahol a legjobban teljesített a legutóbbi választáson 13-ban a muszlim lakosság van többségben. A párt közép-angliai sikereit annak köszönheti, hogy tömegével tudja mobilizálni a muszlimokat.

Az antiszemitizmus

További veszélyt jelent, hogy ez a politika az európai baloldaltól sem idegen antiszemitizmus terjedését vonja maga után, így nagyon nem lenne jó, ha Corbyn valamiféle etalonná válna a nyugat-európai baloldal számára. Főként egyébként Nagy-Britanniában és Franciaországban a baloldal már évtizedek óta a palesztinok pártján áll, ehhez pedig a hozzájön a muszlimok mind fokozódó jelenléte, amely tovább szítja az antiszemitizmust.

Az antiszemitizmus felerősödése a Munkáspártban annyira látványos volt, hogy már a párton belül kezdték el emiatt kritizálni Corbynt – elsősorban a zsidó származású, munkáspárti brit képviselők.

Fotó: AFP

Az elmúlt napokban Ian Austin és Dame Margaret Hodge munkáspárti képviselők a lehető legerőteljesebb szavakat használva támadták Corbynt antiszemitizmusa miatt.

[Corbyn] karrierje nagy részét a Munkáspárt szélsőséges felén töltötte, megvédve, támogatva mindenféle szélsőségest, és bizonyos esetekben antiszemitákat"

nyilatkozta Austin.

Dame Margaret Hodge ennél is keményebb szavakat használt, amikor a parlament alsóházában úgy fogalmazott Corbynnak:

Maga egy kib888ott antiszemita és rasszista"

fogalmazott a politikus. A válasz nem is maradt el, a Facebookon számos olyan kommentet kapott párttársaitól, amelyek a fentebbi idézetnél is rázósabbak és inkább nem citálnám őket ide. Mintegy 250 komment miatt indult vizsgálat a Munkáspárton belül.

Mindkét politikus leginkább azon akadt ki, hogy a Munkáspárt nemrég elfogadott egy antiszemitizmus elleni tervezetet a párton belül. A probléma az volt, hogy a szöveg túl általános volt és kiskapukat hagytak benne. Például, ha valaki Izraelt a náci Németországhoz hasonlította a palesztinkérdés miatt, akkor ezért nem járt semmilyen szankció.

Corbynnak vannak ismerősei a Hamasznál és a Hezbollah terrorszervezetnél, akikről kijelentette, hogy a "barátai".

Ken Livingstone, London korábbi munkáspárti polgármestere is botrányba került 2017-ben, amikor azt állította, hogy "Hitler támogatta a cionizmust, mielőtt megőrült és megölt 6 millió zsidót". A volt polgármester Naz Shah képviselőt is bevédte, aki 2016-ban Facebookon antiszemita posztokat tett ki.

Veszély

A corbynizmus, ha az elkeseredett baloldali pártok követendő példának tekintik, akár sikeres is lehet az olyan nyugat-európai országokban, ahol nagyszámú muszlim kisebbség él.

A takarékosság helyett visszatérhet a baloldal felelőtlen, osztogató politikája, és megnyerve maguknak a bevándorló muszlim tömegeket, ezek a pártok akár még esélyesek is lehetnek.

A Munkáspárt példája azt mutatja: ha ehhez kell egy kis antiszemitizmus, akkor ez a sikerért nem túl nagy ár – szerintük.

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Agyrém: abortuszellenes kiállása miatt akarják megbuktatni a finn külügyminisztert

Agyrém: abortuszellenes kiállása miatt akarják megbuktatni a finn külügyminisztert

amerika, london, párizs

Úgy tűnik, hogy a haladó Finnországban a lelkiismereti és vallásszabadság mindenkit megillet, kivéve azt, aki katolikus meggyőződése alapján elutasítja a magzatgyilkosságokat.

"Radikális ideológia húzódik a Sargentini-jelentés hátterében"

A Sargentini-jelentés hátterében egy olyan radikális ideológia húzódik meg, amelyet uniós politikai nyomásgyakorlással akarnak érvényesíteni, s amelynek célja a régi európai nemzeti identitások felbomlasztása, és helyettük egy új páneurópai identitás kialakítása a migráció révén - írta keddi kommentárjában Pawel Lisicki, a DoRzeczy című lengyel konzervatív hetilap főszerkesztője.

Vége lehet a boros estéknek

Vége lehet a boros estéknek

century-on

A szőlőt megviseli a klímaváltozás. Kevesebb terem és más a minősége.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

A nap legfontosabb hírei!

Kavanaugh a MeToo-karaktergyilkolás legújabb áldozata

Kavanaugh a MeToo-karaktergyilkolás legújabb áldozata

kinyílott a pitypang

A #metoo, a politikai lejáratás eszköze ismét felütötte a fejét. Brett Kavanaugh-t, Donald Trump főbírójelöltjét vasárnap szexuális zaklatással vádolta meg egy volt iskolatársnője. Az állítólagos áldozat korábban egy demokrata szenátornak írt levelében számolt be az erőszak részleteiről.

Merkel kirúgta a német titkosszolgálat vezetőjét, mert igazat mondott

Merkel kirúgta a német titkosszolgálat vezetőjét, mert igazat mondott

amerika, london, párizs

A német belügyi hírszerzés vezetője a chemnitzi zavargásokkor több, a liberális és a bevándorláspárti világfelfogásba nem illeszkedő tényadatot is közzétett. Emiatt összebalhézott Merkellel, így most el kell búcsúznia állásától.

Hiába adja a tévé a meccset, ha élőben sokkal jobb buli!

Hiába adja a tévé a meccset, ha élőben sokkal jobb buli!

hajrá, magyarok!

Folytatódik a Pörge szurkol, most egy másodosztályú találkozóval.

Orbán: nemzeti érdekünk, hogy jó legyen a kapcsolat Kelet és Nyugat között

Orbán: nemzeti érdekünk, hogy jó legyen a kapcsolat Kelet és Nyugat között

kétharmad

Orbán Viktor magyar miniszterelnök kedden Moszkvába látogatott, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tárgyalt.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére