Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Új messiást talált az európai baloldal

2018. július 30. 19:00

Az európai baloldalnak jelenleg azzal kell szembenéznie, hogy a következő évtizedben teljesen eljelentéktelenedik. Szinte nincs olyan európai ország, ahol az utóbbi időkbe ne esett volna vissza jelentősen a hagyományos balos pártok támogatottsága. Az európai baloldal új kedvence Nagy-Britanniában fejti ki "áldásos" tevékenységét. Egy kis baloldali populizmus, muszlimsimogatás és egy csipetnyi antiszemitizmus lehet a jövőben a baloldal receptje?

A baloldal egész Európában válságban van, az általános tendencia szerint az utóbbi 10 évben választásról választásra csökken a szavazóik, a párttagjaik száma, valamint a támogatottságuk. A válság megoldásához kívülről próbálnak inspirációt szerezni és emiatt minden szem Jeremy Corbynra és a brit Munkáspártra szegeződött. Corbyn baloldali populizmussal, migráns- és bevándorlópártisággal és a muszlimok bevonásával igyekszik növelni a támogatottságát, eddig sikerrel. Ha ezt a receptet próbálja meg követni a nyugat-európai baloldal, annak óriási veszélyei lehetnek.

A recept

A holland, német, olasz és francia pártvezetők érdeklődését felkeltette, hogy Corbyn az utóbbi években jelentősen tudta növelni a támogatottságát és be tudta vonni a politikai munkába a balliberális fiatalokat tömörítő Momentum mozgalmat (amelynek semmi köze a magyarországi párthoz).

Corbynt ezért európai baloldali vezetők meghívták egy hollandiai eszmecserére e hónap elején – írja a Politico. A munkáspárti vezető legfontosabb gondolata itt az volt, hogy meg kell szüntetni a megszorító politikát – amely egyébként Európa-szerte még mindig népszerű, Magyarország ez alól ritka kivétel.

Fotó: AFP

A liberális fiatalok mozgósítása fontos volt Corbyn számára, amelyet a Momentummal kötött szövetsége biztosított és amely nagyon jól jött a 2017-es kampányban, ahol a Munkáspárt ajtótól ajtóig terjedő kampányt folytatott. A fiatalok bekapcsolása a politikába főként a balliberálisok hatékony ellenségképzésének köszönhető: a fehérek elnyomók, Trump elpusztítja a világot, a Brexit maga az apokalipszis, a miniszterelnök pedig inkompetens – olvasható a brit liberális sajtóban nap mint nap.

Emellett Corbyn nem a hagyományosan középen álló szavazókhoz akart szólni, hanem kifejezetten a baloldaliakat próbálta elérni. Az imidzsen is változtatni próbált: a technokrata hozzáállás, a menedzserszemlélet helyett a politikus inkább a szociális igazságosság,  valamint a "rasszizmus" ellen lép fel.

Ám Corbyn politikájának vannak olyan részletei, amelyet már nem osztott meg olyan lelkesen elvtársaival. Ilyen például a fehérek démonizálása, a migránssimogatás és a muszlimok szavazataiért való kalapozás. Ha ehhez egy kis antiszemitizmus is kell, az sem jelent problémát számára.

Fehér, férfi munkások helyett muszlimok

Corbyn politikájának egyik legélesebb kritikája a The Economist című lapban fogalmazódott meg. A lapnál leginkább azon akadtak ki, hogy Corbyn nemrég egy szakszervezeti rendezvényen azt találta mondani:

A Munkáspárt ismét a munkásosztály politikai hangja lett".

A brit lap kiemelte, hogy ez a mondat hazugság, és az utóbbi 30 évben biztosan nem igaz. Szerintük a Munkáspárt a leginkább Tony Blair alatt távolodott el az átlagemberektől, a dolgozóktól, ugyanis a kormányban és a pártban egyaránt a balliberális elit és a közép- és felsőbb osztályokba tartozók kaptak helyet, a kormányzati pozíciókba a legjobb egyetemeken végzett emberek kerültek, különösen a nők aránya ugrott meg – ez utóbbival mondjuk pont nem volt probléma.

Corbyn alatt sem sikerült visszacsábítani a munkásokat a párt környékére. A Munkáspárt növekvő tagsága ugyanis nem belőlük áll, hanem három nagyobb csoportból:

  • a kisebbségiek előszeretettel csatlakoznak a párthoz, különösen a muszlimok;
  • a magánszektorban dolgozó szakemberek;
  • és a milleniumi generáció frusztrált tagjai, akik jellemzően a középosztályhoz tartoznak, egyetemet végeztek, ám képtelenek saját ingatlant vásárolni.

A Munkáspárt tagjainak 77 százaléka középosztálybeli. Mindössze 3 százalékuk végzett valaha is kétkezi munkát. A pártot felfuttató Momentum mozgalom vezetője a London Business Schoolon szerzett diplomát.

Fotó: AFP

A brit lap szemlézi egy volt munkáspárti aktivista könyvét, aki szerint a párt állapotát jól mutatja a szabálykönyv, amely a közösségi viselkedés szabályait tartalmazza a párttagok számára. A 91 oldalas dokumentumban 26 alkalommal fordul elő a "gender" szó, 41 alkalommal a "BAME" összetétel (fekete, ázsiai – ami a briteknél a muszlimokat is jelenti– és más etnikai kisebbségek), 43-szor fordul elő az "etnikum" szó, 11-szer a "faj", kétszer a "fekete" és "ázsiai" és az "osztály" szó is mindössze kétszer szerepel. Vagyis az LMBTQ-lobbi is igen aktív a pártban.

A Munkáspárt ilyen módon való megszállása egybeesett azzal, hogy a tradicionális brit munkásosztály sorsa mind nehezebbre fordult. Főként a fehér munkásosztály sorsa. A statisztikák szerint a szegény fehér családok gyermekei teljesítenek a legrosszabbul az iskolában; 2016-ban az öngyilkosok háromnegyede férfi volt, legtöbben a kétkezi munkát végző férfiak közül kerültek ki.

Ennek ellenére a Munkáspárt démonizálja a fehér férfiakat, ők lettek az elnyomók szimbólumai. A Munkáspárt számos tagozatában az a kifejezés, hogy »fehér férfi« vádként hangzik el, nem pedig leíró kategória"

– írja a The Economist.

A 60-as évek óta nagyot változott Nagy-Britannia népességének összetétele és Corbyn ezt ki is használja. A kisebbségek mind többen lesznek és mindinkább bele szeretnének folyni a politikába. Az IPSOS Mori közvélemény-kutatása szerint a 2017-es választáson a kisebbségiek 73 százaléka szavazott a Munkáspártra, a fehérek közül csak 39 százalék. A párt 20 olyan körzetéből, ahol a legjobban teljesített a legutóbbi választáson 13-ban a muszlim lakosság van többségben. A párt közép-angliai sikereit annak köszönheti, hogy tömegével tudja mobilizálni a muszlimokat.

Az antiszemitizmus

További veszélyt jelent, hogy ez a politika az európai baloldaltól sem idegen antiszemitizmus terjedését vonja maga után, így nagyon nem lenne jó, ha Corbyn valamiféle etalonná válna a nyugat-európai baloldal számára. Főként egyébként Nagy-Britanniában és Franciaországban a baloldal már évtizedek óta a palesztinok pártján áll, ehhez pedig a hozzájön a muszlimok mind fokozódó jelenléte, amely tovább szítja az antiszemitizmust.

Az antiszemitizmus felerősödése a Munkáspártban annyira látványos volt, hogy már a párton belül kezdték el emiatt kritizálni Corbynt – elsősorban a zsidó származású, munkáspárti brit képviselők.

Fotó: AFP

Az elmúlt napokban Ian Austin és Dame Margaret Hodge munkáspárti képviselők a lehető legerőteljesebb szavakat használva támadták Corbynt antiszemitizmusa miatt.

[Corbyn] karrierje nagy részét a Munkáspárt szélsőséges felén töltötte, megvédve, támogatva mindenféle szélsőségest, és bizonyos esetekben antiszemitákat"

nyilatkozta Austin.

Dame Margaret Hodge ennél is keményebb szavakat használt, amikor a parlament alsóházában úgy fogalmazott Corbynnak:

Maga egy kib888ott antiszemita és rasszista"

fogalmazott a politikus. A válasz nem is maradt el, a Facebookon számos olyan kommentet kapott párttársaitól, amelyek a fentebbi idézetnél is rázósabbak és inkább nem citálnám őket ide. Mintegy 250 komment miatt indult vizsgálat a Munkáspárton belül.

Mindkét politikus leginkább azon akadt ki, hogy a Munkáspárt nemrég elfogadott egy antiszemitizmus elleni tervezetet a párton belül. A probléma az volt, hogy a szöveg túl általános volt és kiskapukat hagytak benne. Például, ha valaki Izraelt a náci Németországhoz hasonlította a palesztinkérdés miatt, akkor ezért nem járt semmilyen szankció.

Corbynnak vannak ismerősei a Hamasznál és a Hezbollah terrorszervezetnél, akikről kijelentette, hogy a "barátai".

Ken Livingstone, London korábbi munkáspárti polgármestere is botrányba került 2017-ben, amikor azt állította, hogy "Hitler támogatta a cionizmust, mielőtt megőrült és megölt 6 millió zsidót". A volt polgármester Naz Shah képviselőt is bevédte, aki 2016-ban Facebookon antiszemita posztokat tett ki.

Veszély

A corbynizmus, ha az elkeseredett baloldali pártok követendő példának tekintik, akár sikeres is lehet az olyan nyugat-európai országokban, ahol nagyszámú muszlim kisebbség él.

A takarékosság helyett visszatérhet a baloldal felelőtlen, osztogató politikája, és megnyerve maguknak a bevándorló muszlim tömegeket, ezek a pártok akár még esélyesek is lehetnek.

A Munkáspárt példája azt mutatja: ha ehhez kell egy kis antiszemitizmus, akkor ez a sikerért nem túl nagy ár – szerintük.

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Hátrányos megkülönböztetést szenvednek el a keresztény diákok az amerikai egyetemeken

Az amerikai egyetemi campusokon ismét történt néhány olyan incidens, amely alapján felmerül a kérdés, hogy valóban van-e szólásszabadság ezekben az oktatási intézményekben, és hogy nem éri-e hátrányos megkülönböztetés a keresztény diákokat.

A gyorskaja és az ingyenes egészségügy hiányzik az ISIS dzsihadista feleségeinek

A gyorskaja és az ingyenes egészségügy hiányzik az ISIS dzsihadista feleségeinek

amerika, london, párizs

Egyre több segélykérés jut el a világsajtóhoz olyan nyugati nőktől, akik néhány évvel ezelőtt úgy döntöttek, hogy csatlakoznak az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezethez, ám sanyarú sorsuk okán mostanra meggondolták magukat és haza szeretnének térni.

Elérte az Egyesült Államok határát a migránsok előőrse

Elérte az Egyesült Államok határát kedden a Közép-Amerika több országából indult migránsok előőrse, mintegy 350 ember.

Rendszeresek a zsidóellenes megmozdulások Amszterdamban

Rendszeresek a zsidóellenes megmozdulások Amszterdamban

amerika, london, párizs

Heti rendszerességgel tartanak Izrael-ellenes, antiszemita tüntetéseket a második világháború holland áldozatainak emléket állító szobornál.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Ezek a nap legfontosabb hírei.

Orbán Viktor: kiválóak a magyar-amerikai kapcsolatok

Orbán Viktor: kiválóak a magyar-amerikai kapcsolatok

kétharmad

A közép-európai régió energetikai kérdéseit és a magyar-amerikai kétoldalú kapcsolatokat tekintették át Orbán Viktor miniszterelnök és Rick Perry, az Egyesült Államok energiaügyi minisztere megbeszélésén az Országházban - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke.

Három éve, hogy vérfürdőt rendeztek a muszlim terroristák Párizsban

Három éve, hogy vérfürdőt rendeztek a muszlim terroristák Párizsban

amerika, london, párizs

Edouard Philippe francia miniszterelnök részvételével nemzeti megemlékezésen hajtottak fejet kedden a 2015. november 13-i, 130 halálos áldozatot követelő párizsi merényletek harmadik évfordulóján Párizsban és a fővároshoz közeli Saint-Denis-ben a Stade de France nemzeti stadionnál.

Trump: az amerikaiak nélkül már németül beszélnének Párizsban

Trump: az amerikaiak nélkül már németül beszélnének Párizsban

amerika, london, párizs

Donald Trump amerikai elnök "finoman" emlékeztette Emmanuel Macront a második világháború alakulására.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére