Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Trump, a konzervatív nacionalista

2017. november 24. 11:28

F. H. Buckley amerikai jogászprofesszor arra figyelmeztet, hogy az amerikai történelem fényében Trump populistaként való leírása nemcsak téves, hanem rossz szándékú is, az amerikai elnök ugyanis Benjamin Disraelihez és más - jóléti szociális politikát folytató, minden társadalmi rétegre figyelő - angolszász politikusokhoz hasonlóan konzervatív nacionalista.

A szerző a New York Postban megjelent publicisztikájában megemlíti, soha nem szabad hagyni, hogy az embert az ellenfelei határozzák meg, hiszen nekik nem az a céljuk, hogy jó színben tüntessenek fel minket. F.H. Buckley szerint a republikánusoknak – különösen Trump híveinek – tiltakozniuk kellene az ellen, hogy populistának hívják őket.

A populizmus az egyik legvisszataszítóbb amerikai politikai mozgalom volt. Emiatt elkerülhetetlen volt, hogy Trumpot populistának nevezzék”

– írja a jobboldali jogászprofesszor, aki szerint Trumpot egyáltalán nem jellemzi a populizmus bizonyos közös vonások ellenére sem.

Donald Trump

Fotó: AFP

Buckley szerint Donald Trump valami egészen új az amerikai politikában. Ő nem Andrew Jackson vagy a szókimondó Harry Truman. Ő nem Ronald Reagan. Nem hasonlít semmihez sem, amelyet korábban láttunk, azon egyszerű oknál fogva, hogy valami olyasmivel áll szemben, amit soha nem láttunk ezelőtt:

egy baloldallal, amely feladta a mobilis és az osztályok nélküli társadalom amerikai álmát, amely védi a gazdasági immobilitást és arisztokráciát.”

A szerző úgy véli, hogy Trump nem egy populista, hanem egy konzervatív nacionalista. Mint konzervatív, támogatja a társadalmilag konzervatív intézményeket és a szabadpiaci megoldásokat a politikai kérdésekben. Nacionalista, amikor az út közepén jár, vagy liberális, amikor a lemaradó amerikaiak ügyéről van szó, egészen a nagyvonalú biztonsági hálóig.

Ez talán úgy hangzik, mint az ellentétek természetellenes egyesülése, de a hasonló pártoknak hosszú története van a parlamentáris testvérdemokráciáinkban. Benjamin Disraeli szintén konzervatív nacionalista volt. Mint országgyűlési képviselő, szemben állt Sir Robert Peel szabadpiaci politikájával, és ezzel egy új Tory pártot hozott létre, mely nemzeti pártként valamennyi osztályból képződött, a legmagasabbtól a legszerényebbig – írja Buckley.

A jogászprofesszor szerint számos hasonlóság van még Lord Randolph Churchill, Sir John A. Macdonald kanadai Tory pártjának nemzeti politikája és az amerikai elnök között:

Konzervatívok voltak, de mivel támogatták a nagyvonalú szociális-jóléti politikát, olykor »vörös toryknak« is hívták őket. Ők Trump Republikánus Pártjának az ősei.”

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Megbüntetnének a románok egy iskolát, amiért annak diákjai egészben ábrázolták Magyarországot

Megbüntetnének a románok egy iskolát, amiért annak diákjai egészben ábrázolták Magyarországot

amerika, london, párizs

A románoknak nem tetszik, hogy a székelyudvarhelyi iskola tanulói június 4-én felrajzolták Nagy-Magyarországot az udvarra.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Ez történt ma.

Ezúttal egy Serena Williams-jelmez miatt hisztiznek a haladás bajnokai

Ezúttal egy Serena Williams-jelmez miatt hisztiznek a haladás bajnokai

amerika, london, párizs

A libsik ezúttal egy viccnek szánt kép miatt kiáltanak rasszizmust és sírják tele a közösségi médiát. A bűnt megint Ausztrália földjén követték el.

Orbán: Magyarország határait a magyaroknak kell megvédeni

Magyarország határait a magyaroknak kell megvédeni - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Salzburgban.

Orbán: ragaszkodunk a határvédelem jogához

Orbán: ragaszkodunk a határvédelem jogához

kétharmad

Magyarország ragaszkodik azon jogához, hogy az ő feladata megvédeni határait - jelentette ki újságíróknak Orbán Viktor szerdán Salzburgban, az európai uniós állam-, illetve kormányfők informális találkozója előtt, a néppárti miniszterelnökök tanácskozására érkezve.

Miért Magyarország? Miért Debrecen?

A BMW és Gyurcsány beszéde.

889
Cseh lap: az EU liberális demokráciája pont olyan, mint a szovjet népi demokrácia volt

Cseh lap: az EU liberális demokráciája pont olyan, mint a szovjet népi demokrácia volt

amerika, london, párizs

Magyarország és az Európai Unió vitájában Csehországnak a saját érdekében ki kell állnia Magyarország mellett - írta szerdán a Lidové Noviny című cseh konzervatív napilap.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére