Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Trump, a konzervatív nacionalista

2017. november 24. 11:28

F. H. Buckley amerikai jogászprofesszor arra figyelmeztet, hogy az amerikai történelem fényében Trump populistaként való leírása nemcsak téves, hanem rossz szándékú is, az amerikai elnök ugyanis Benjamin Disraelihez és más - jóléti szociális politikát folytató, minden társadalmi rétegre figyelő - angolszász politikusokhoz hasonlóan konzervatív nacionalista.

A szerző a New York Postban megjelent publicisztikájában megemlíti, soha nem szabad hagyni, hogy az embert az ellenfelei határozzák meg, hiszen nekik nem az a céljuk, hogy jó színben tüntessenek fel minket. F.H. Buckley szerint a republikánusoknak – különösen Trump híveinek – tiltakozniuk kellene az ellen, hogy populistának hívják őket.

A populizmus az egyik legvisszataszítóbb amerikai politikai mozgalom volt. Emiatt elkerülhetetlen volt, hogy Trumpot populistának nevezzék”

– írja a jobboldali jogászprofesszor, aki szerint Trumpot egyáltalán nem jellemzi a populizmus bizonyos közös vonások ellenére sem.

Donald Trump

Fotó: AFP

Buckley szerint Donald Trump valami egészen új az amerikai politikában. Ő nem Andrew Jackson vagy a szókimondó Harry Truman. Ő nem Ronald Reagan. Nem hasonlít semmihez sem, amelyet korábban láttunk, azon egyszerű oknál fogva, hogy valami olyasmivel áll szemben, amit soha nem láttunk ezelőtt:

egy baloldallal, amely feladta a mobilis és az osztályok nélküli társadalom amerikai álmát, amely védi a gazdasági immobilitást és arisztokráciát.”

A szerző úgy véli, hogy Trump nem egy populista, hanem egy konzervatív nacionalista. Mint konzervatív, támogatja a társadalmilag konzervatív intézményeket és a szabadpiaci megoldásokat a politikai kérdésekben. Nacionalista, amikor az út közepén jár, vagy liberális, amikor a lemaradó amerikaiak ügyéről van szó, egészen a nagyvonalú biztonsági hálóig.

Ez talán úgy hangzik, mint az ellentétek természetellenes egyesülése, de a hasonló pártoknak hosszú története van a parlamentáris testvérdemokráciáinkban. Benjamin Disraeli szintén konzervatív nacionalista volt. Mint országgyűlési képviselő, szemben állt Sir Robert Peel szabadpiaci politikájával, és ezzel egy új Tory pártot hozott létre, mely nemzeti pártként valamennyi osztályból képződött, a legmagasabbtól a legszerényebbig – írja Buckley.

A jogászprofesszor szerint számos hasonlóság van még Lord Randolph Churchill, Sir John A. Macdonald kanadai Tory pártjának nemzeti politikája és az amerikai elnök között:

Konzervatívok voltak, de mivel támogatták a nagyvonalú szociális-jóléti politikát, olykor »vörös toryknak« is hívták őket. Ők Trump Republikánus Pártjának az ősei.”

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Nagyon nagy szükségünk lenne a csodára

Nagyon nagy szükségünk lenne a csodára

hajrá, magyarok!

A magyar válogatott a világbajnoki ezüstérmes Horvátországot fogadja Eb-selejtezőn.

Újabb migránskaraván indult meg az Egyesült Államok irányába

Újabb migránskaraván indult meg az Egyesült Államok irányába

amerika, london, párizs

Ismét több mint ezer, zömében közép-amerikai országokból származó bevándorló indult meg Dél-Mexikóból az Egyesült Államok felé a jobb élet reményében.

Hivatalos: a "civil" szervezetek akadályozzák a migránsok kitoloncolását

Hivatalos: a "civil" szervezetek akadályozzák a migránsok kitoloncolását

amerika, london, párizs

Továbbra is túl sok bevándorló érkezik Németországba, egyes civil szervezetek pedig jogállamban elfogadhatatlan módon akadályozzák a védelemre nem szoruló kérelmezők kitoloncolását - mondta a német szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) vezetője egy vasárnapi lapinterjúban.

Mérő László: "Messze alatta van az ingerküszöbömnek a Zsidó Olimpia!"

Mérő László: "Messze alatta van az ingerküszöbömnek a Zsidó Olimpia!"

Maccabi

Mérő Lászlót, az ELTE Pszichológiai Intézetének professzorát kérdeztük arról, mit gondol a Maccabi Játékokról.

A franciaországi zsidó diákok 85 százalékát érte eddig antiszemita inzultus

Egy közvélemény-kutatás szerint a franciaországi zsidó egyetemista diákok 85 százaléka tapasztalta meg az antiszemitizmus valamely formáját. A nem zsidó származású, franciaországi diákok 45 százaléka számolt be arról, hogy látott már antiszemita cselekményt, megnyilvánulást élete során.

Orbán Viktor: egy új Európa felépítéséhez kell hozzákezdenünk

Orbán Viktor: egy új Európa felépítéséhez kell hozzákezdenünk

kétharmad

A magyar kormányfő a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában adott interjút, ahol a fő téma a Fidesz és az EPP közti vita, valamint az európai parlamenti választás volt.

Csinálhat-e jó kézműves sört egy multi?

Csinálhat-e jó kézműves sört egy multi?

szabad vasárnap

Elsőre egy nagyon egyszerű és határozott "nem" a válasz a címben feltett kérdésre, azonban most nem egy nagyüzemi sörgyár próbálkozásáról lesz szó, hanem egy ténylegesen kisebb manufaktúrában készült sörről, amit viszont egy multi készíttetett.

Nem gondoltuk volna, de íme itt egy valódi bevándorlásellenes sci-fi

Nem gondoltuk volna, de íme itt egy valódi bevándorlásellenes sci-fi

szabad vasárnap

Egy nemzet sem szeret egy számára idegen civilizáció csicskása lenni. Elrabolt világ-kritika.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére