Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Szijjártó: Magyarország csak egy erős Európai Unióban tud erős lenni

2016. december 13. 17:28

BRÜSSZEL, 17:28

Szijjártó Péter külügyminiszter Brüsszelben az uniós tagországok európai ügyekkel foglalkozó minisztereivel tárgyalt. A tanácskozáson a török uniós csatlakozási tárgyalások befagyasztását sürgető osztrák javaslat és a nyugat-balkáni bővítés kérdését is megvitatták a tárcavezetők.

Ez utóbbi téma kapcsán Szijjártó Péter elmondta, hogy a folyamat lassítása az Európai Uniót gyengítené, ami ellentétes a magyar kormány érdekeivel, mivel

Magyarország csak egy erős Európai Unióban tud erős lenni."

A magyar külügyminiszter szerint a befelé fordulás a lehető legrosszabb válasz a kihívásokra. A bővítési folyamatot fel kell gyorsítani, mert

minél többen vagyunk, annál erősebbek tudunk lenni."

Szijjártó Péter szerint csalódást keltő Jean Claude-Juncker nyilatkozata, miszerint a következő öt évben nem lesz újabb bővítés az unióban. Ezzel szemben biztonsági, illetve gazdasági és észszerűségi szempontok is szólnak a folyamat felpörgetése mellett. A korábbiaknál komolyabb feszültségek vannak a nyugat-balkáni térségben, az ezek megoldásához vezető leggyorsabb út pedig az integráció felgyorsítása, a régióért ráadásul ma verseny folyik a világpolitika szereplői között.

A török uniós csatlakozási tárgyalások befagyasztását sürgető osztrák javaslattal kapcsolatban Szijjártó Péter elmondta, hogy Európa biztonsága ma Törökország stabilitásával kezdődik, ezért kerülni kell minden olyan irracionális lépést, amely ezt megingathatja, vagy a felek kapcsolatainak lazulásához vezetne.

A tárcavezető fontosnak nevezte a párbeszéd és a "lehető legszorosabb együttműködés" fenntartását, valamint azt, hogy ne vágják el a szálakat Törökország irányába. Hozzátette, azt is figyelembe kell venni, hogy az ország tagja a NATO-nak és szoros szövetségese Európának a terrorizmus elleni küzdelemben. Mindezek miatt tiszteletet és megbecsülést kell mutatni Törökország és a török nép iránt, kerülni kell az Európa számára biztonsági kockázatot jelentő érzelmi döntéseket.

A német külügyi államminiszter is osztotta Szijjártó Péter véleményét. Michael Roth szerint "nem kellene becsapnunk az ajtót ebben a nehéz szakaszban", még akkor sem, ha visszaesés tapasztalható a jogállamiság és a sajtószabadság törökországi helyzetében. A csatlakozási tárgyalások befagyasztását Harlem Désir francia külügyi államtitkár is elutasította, leszögezve ugyanakkor, hogy a jogsértések miatt nem nyithatók újabb tárgyalási fejezetek Törökországgal.

(MTI)

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Orbán: Budapest ma óriási fejlődés kapujában áll

Orbán: Budapest ma óriási fejlődés kapujában áll

kétharmad

Orbán Viktor miniszterelnök és Tarlós István, a harmadik ciklusára készülő főpolgármester szombaton aláírta a főváros és a kormány együttműködéséről szóló, 15 pontból álló megállapodást, amelynek része a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának létrehozása.

Az utcán maszturbált, majd egy 68 éves asszonyt erőszakolt meg egy "menekült"

Az utcán maszturbált, majd egy 68 éves asszonyt erőszakolt meg egy "menekült"

amerika, london, párizs

A felkavaró eset Olaszországban történt, a hajléktalan migráns egy hónappal ezelőtt kapott menekültstátuszt.

Hatalmas fölényben a Brexit-pártiak Nagy-Britanniában

Hatalmas fölényben a Brexit-pártiak Nagy-Britanniában

amerika, london, párizs

Drasztikusan apad a brüsszelita, maradáspártiak csoportja Nagy-Britanniában, miután egy friss felmérés szerint a megkérdezettek mindössze 28 százaléka gondolja úgy, hogy el kellene vetni egy az egyben az unióból való kilépés ötletét.

Országos tüntetés Macron ellen - az elnök nem érti a mindennapi emberek nehézségeit

Országos tüntetés Macron ellen - az elnök nem érti a mindennapi emberek nehézségeit

amerika, london, párizs

Növekszik az elégedetlenség Franciaországban, miután emelkedik az üzemanyagok ára. Szombaton gigatüntetésre készülnek a franciák: mintegy 1500 helyszínen fogják korlátozni a forgalmat az autósok.

Kövekkel dobálták meg az elégedetlen mexikóiak az illegális migránskaravánt

Kövekkel dobálták meg az elégedetlen mexikóiak az illegális migránskaravánt

amerika, london, párizs

A balliberális nemzetközi eliten kívül sem a helyiek, sem pedig egyes politikusok nem örülnek a fokozódó bevándorlásnak. Például az Egyesült Államokkal közös határnál fekvő mexikói Tijuana polgármestere a városban tartózkodó, az Egyesült Államokba igyekvő több mint 2 ezer migráns távozását sürgette pénteken.

Öt EU-s tagállamba vándorolhatott Kadhafi titkos pénze

Öt EU-s tagállamba vándorolhatott Kadhafi titkos pénze

amerika, london, párizs

Moammer Kadhafi egykori líbiai diktátor pénzalapjait 2011-ben befagyasztotta az ENSZ. Vagyis azokhoz elvben nem lehetne hozzáférni, a közelmúltban azonban kiderült, hogy több százmillió euró hiányzik ezekről a számlákról. A legújabb információk alapján a líbiai pénzügyi alapokat összesen 5 EU-s ország csapolhatta meg. Belgium, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország és Luxembourg érintett.

Bekérették az ukrán külügyminisztériumba az új, kinevezett magyar nagykövetet

Orbán Viktor miniszterelnök és Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes legutóbbi, Ukrajnával kapcsolatos kijelentései miatt problémáznak az ukránok.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Ez történt a mai nap.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére