Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Szijjártó: Magyarország csak egy erős Európai Unióban tud erős lenni

2016. december 13. 17:28

BRÜSSZEL, 17:28

Szijjártó Péter külügyminiszter Brüsszelben az uniós tagországok európai ügyekkel foglalkozó minisztereivel tárgyalt. A tanácskozáson a török uniós csatlakozási tárgyalások befagyasztását sürgető osztrák javaslat és a nyugat-balkáni bővítés kérdését is megvitatták a tárcavezetők.

Ez utóbbi téma kapcsán Szijjártó Péter elmondta, hogy a folyamat lassítása az Európai Uniót gyengítené, ami ellentétes a magyar kormány érdekeivel, mivel

Magyarország csak egy erős Európai Unióban tud erős lenni."

A magyar külügyminiszter szerint a befelé fordulás a lehető legrosszabb válasz a kihívásokra. A bővítési folyamatot fel kell gyorsítani, mert

minél többen vagyunk, annál erősebbek tudunk lenni."

Szijjártó Péter szerint csalódást keltő Jean Claude-Juncker nyilatkozata, miszerint a következő öt évben nem lesz újabb bővítés az unióban. Ezzel szemben biztonsági, illetve gazdasági és észszerűségi szempontok is szólnak a folyamat felpörgetése mellett. A korábbiaknál komolyabb feszültségek vannak a nyugat-balkáni térségben, az ezek megoldásához vezető leggyorsabb út pedig az integráció felgyorsítása, a régióért ráadásul ma verseny folyik a világpolitika szereplői között.

A török uniós csatlakozási tárgyalások befagyasztását sürgető osztrák javaslattal kapcsolatban Szijjártó Péter elmondta, hogy Európa biztonsága ma Törökország stabilitásával kezdődik, ezért kerülni kell minden olyan irracionális lépést, amely ezt megingathatja, vagy a felek kapcsolatainak lazulásához vezetne.

A tárcavezető fontosnak nevezte a párbeszéd és a "lehető legszorosabb együttműködés" fenntartását, valamint azt, hogy ne vágják el a szálakat Törökország irányába. Hozzátette, azt is figyelembe kell venni, hogy az ország tagja a NATO-nak és szoros szövetségese Európának a terrorizmus elleni küzdelemben. Mindezek miatt tiszteletet és megbecsülést kell mutatni Törökország és a török nép iránt, kerülni kell az Európa számára biztonsági kockázatot jelentő érzelmi döntéseket.

A német külügyi államminiszter is osztotta Szijjártó Péter véleményét. Michael Roth szerint "nem kellene becsapnunk az ajtót ebben a nehéz szakaszban", még akkor sem, ha visszaesés tapasztalható a jogállamiság és a sajtószabadság törökországi helyzetében. A csatlakozási tárgyalások befagyasztását Harlem Désir francia külügyi államtitkár is elutasította, leszögezve ugyanakkor, hogy a jogsértések miatt nem nyithatók újabb tárgyalási fejezetek Törökországgal.

(MTI)

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Évek óta azon dolgoznak Merkelék, hogy átvegyék a határőrizetet

Évek óta azon dolgoznak Merkelék, hogy átvegyék a határőrizetet

amerika, london, párizs

A brüsszeli elit már évek óta arra készül, hogy ők mondják meg a nemzetállamoknak, ki léphet be Európába, így Magyarország területére is, és ki nem.

Elmarad az apokalipszis: közel a Brexit-megállapodás

Az EU bejelentette, hogy tud megoldást az észak-írországi határ kérdésére, vagyis arra a problémakörre, amely a leginkább foglalkoztatja a briteket a Brexit kapcsán. Eközben Theresa May brit miniszterelnök levelet írt az egyik legnagyobb német lapba, a Die Weltbe. A Brexit kérdése az uniós állam- és kormányfők ma kezdődő, informális találkozóján is szóba kerül.

Még a "toleráns" nyugat-európaiak sem viselik el a nők burkába kényszerítését

Még a "toleráns" nyugat-európaiak sem viselik el a nők burkába kényszerítését

amerika, london, párizs

Nyugat-Európa mind több állama döbben rá talán túl későn, hogy a bevándorlással nemcsak az olcsó és képzetlen munkaerő áramlott be az országukba, hanem a migránsok magukkal hoztak olyan szokásokat is, amelyek az európai értékekkel összeegyeztethetetlenek. Ilyen például a nők hidzsábba és burkába kényszerítése, amely mind több EU-tagállamban lesz illegális. A Pew Research közvélemény-kutató cég arra volt kíváncsi, hogy ezek a lépések tükrözik-e a átlagemberek véleményét.

Katasztrofális a svéd határvédelem

Katasztrofális a svéd határvédelem

amerika, london, párizs

Egy, a választásokig visszatartott jelentés szerint katasztrofális az, ami jelenleg Svédország határain zajlik.

Juncker helyére pályázik a bukott osztrák kancellár

Juncker helyére pályázik a bukott osztrák kancellár

amerika, london, párizs

Visszavonul az osztrák belpolitikától Christian Kern, mivel a szociáldemokraták színeiben kíván elindulni a jövő évi EP-választásokon.

"Orbán az, aki megvédi a nemzeti szuverenitást"

"Orbán az, aki megvédi a nemzeti szuverenitást"

kétharmad

Nem sokkal azután, hogy az Európai Parlamentben elfogadták a Soros-Sargentini-jelentést, Nadine Morano francia jobboldali politikus kitett egy posztot az Instagram-oldalára, melyben hosszasan méltatta a magyar miniszterelnököt, amiért megvédi a nemzeti szuverenitást.

Nem hagyja szó nélkül a Soros-Sargentini-jelentés hazugságait a kormány

Széles körű tájékoztató kampányt indít a kormány, hogy mindenki előtt világossá tegye: a Sargentini-jelentés hazugságokon alapul, és politikai nyomásgyakorlás céljából, a szabályokat felrúgva szavazta meg az Európai Parlament.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére