Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
century-on
 
 
 
 

Soros György alapítványa is beszáll a hamis hírek elleni küzdelembe

2016. december 15. 23:28

Csütörtökön bejelentette intézkedését a Facebook, amellyel megpróbálja megállítani a hamis hírek terjedését. Az Open Society Foundation is finanszírozza majd a projektet. Mindez persze garancia a "függetlenségre".

A legfontosabb intézkedés az lesz, hogy a leginkább kamunak tűnő híreket meg fogja jelölni a Facebook, amelyeket a felhasználók megosztanak a hírfolyamban. A Facebook adatai szerint a hamis hírek mintegy egymilliárd emberhez jutnak el naponta – írja a Politico.

Elkötelezettek vagyunk, hogy minden tőlünk telhetőt megtegyünk. Számunkra fontos, hogy a felhasználóink hiteles és jelentőségteljes híreket olvassanak"

– mondta Adam Mosseri, a Facebook Termékfejlesztési Ágazatának helyettes-igazgatója.

A Facebook nem egyedül fogja ellenőrizni a hírek igazságtartalmát, hanem bevon egy harmadik felet is, akik ellenőrzik a cikkek állításait. A bevonni kívánt harmadik fél nem más, mint Poynter International Fact-Checking Network, amely egy médiával foglalkozó intézet, ami újságokat is működtet, így a kevésbé ismert Tampa Bay Timest.

Az új rendszerben, amikor egy Facebook felhasználó megpróbál posztolni egy cikket, amelyet a Poynter alkalmazottai már megjelöltek, mint hamis hírt, akkor kap egy felugró üzenetet. Ebben a következő szöveg áll:

Mielőtt megosztanád ezt a történetet, jobb ha tudod, hogy független tényellenőrök vitatják annak hitelességét."

Amennyiben valaki mégis posztolja az adott történetet, az megjelenik az ismerősei hírfolyamában, de meg lesz jelölve egy piros, "veszély" jelzéssel, amely azt jelzi, hogy az adott hír valóságtartalma vitatott. Mindehhez egy olyan link is jön, amely a tényellenőrzők oldalára mutat, ahol megtalálható az indoklás.

Alexios Mantzarlis, a Poynter Institute’s International Fact-Checking Network igazgatója és szerkesztője szerint a Facebook egy olyan platform, amely hihetetlenül felgyorsította a hamis hírek terjedését, ám egyszersmind az első olyan platform, amely fellép a hamis hírek terjesztése ellen.

A Facebook további intézkedéseket is terve: a felhasználók számára megkönnyíti a hamis hírek bejelentését.

Ezzel a tervvel a Facebook erősen függni fog egy kis csapatnyi tényellenőrtől. A három, nagy tényellenőrzéssel foglalkozó amerikai cég a FactCheck.org, a PolitiFact és a The Washington Post’s Fact Checkers összesen 20 embert alkalmaz.

Mindez komoly kérdéseket vet fel, hiszen például a Washington Post egy erősen elfogult liberális lap. Mi történik akkor, ha a saját állításaikat kell górcső alá venni?

A Poynternek jelenleg 40-en dolgoznak, habár ők nem igazán szerződéses alkalmazottak, inkább csak elfogadták az intézet irányelveit és bizonyos munkákat elvégeznek.

A projektet a Google és a Bill és Melinda Gates Alapítvány finanszírozza, de ott van a Soros György által fémjelzett Open Society Foundations.

A Facebook már korábban is cenzúrázta a híreket, az úgynevezett "trending" sávban, amely csak az amerikai felhasználók számára jelenik meg. Itt a jobboldal számára kedvező híreket sokszor kitörölték ebből a hírfolyamból a Facebook alkalmazottai.

A Facebook más védelmi vonalakat is felhúz a hamis hírek terjedése ellen: a hamisként megjelölt híreket nem lehet majd hirdetni, valamint a hamisként megjelent hírek nem lehetnek előkelő helyen a hírfolyamban.

OLVASTAD MÁR?

century-on
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Pengeélen táncol az ország, miután el akarták venni a fehérek földjeit

Pengeélen táncol az ország, miután el akarták venni a fehérek földjeit

amerika, london, párizs

Cyril Ramaphosa, Dél-Afrika elnöke lényegében beismerte, hogy országa komoly bajban van, szavai szerint pengeélen táncol az afrikai állam azután, hogy erőszakkal, kompenzáció nélkül el akarták venni a fehér földművesek földjeit.

Libsi tempó: felelősségteljes egyéni döntés helyett hibáztassuk a kormányt

Libsi tempó: felelősségteljes egyéni döntés helyett hibáztassuk a kormányt

ökojobb

Szeptemberben robbant a hír, hogy a kormány betilthatja a műanyag zacskókat, majd az elmúlt hetekben azon ment a sírás, hogy a kormány visszatáncolt. Tisztázzunk néhány dolgot ezzel kapcsolatban.

Megtiltják a kereszt viselését az alsó-szászországi bíróságokon

Megtiltják a kereszt viselését az alsó-szászországi bíróságokon

amerika, london, párizs

Németország északnyugati tartományában minden bizonnyal ez a legégetőbb probléma.

Már az interneten is kitölthető a nemzeti konzultáció

Már az interneten is kitölthető a nemzeti konzultáció

kétharmad

Szerda reggeltől az interneten is ki lehet tölteni a családok védelméről szóló nemzeti konzultációs kérdőívet - jelentette be Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a Facebookra feltöltött videójában.

Mindenkit szeretni

Mindenkit szeretni

piszkostizenkettő

Nem lehet mindenkit szeretni, de minek is, mert miféle szeretet az, amit az utolsó gyújtogató és az édesanyám egyformán megkap?

Demeter Márta továbbra is titkolózik

Demeter Márta továbbra is titkolózik

kétharmad

A bevándorláspárti LMP elnökét arról kérdezték, hogy kiket alkalmaz országgyűlési képviselői keretéből.

Szijjártó: erős és sikeres Európa a cél

A külgazdasági és külügyminiszter a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rendezvényén fejtette ki gondolatait.

"Magyarországra megbízható szövetségesként tekintenek Washingtonban"

Magyarországra megbízható és partneri viszonyt kínáló szövetségesként tekintenek Washingtonban - hangsúlyozta Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára az amerikai fővárosban.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére