Ugrás a tartalomhoz
" Csatlakozz a lázadókhoz!”
a kutya ugat
 
 
 
 

Oroszország még az idén visszafizeti az egykori Szovjetunió adósságait

2017. február 17. 17:58

Moszkva még az év végéig visszafizeti az egykori, még a Szovjetunió idejéből örökölt adósságait - adta hírül az orosz sajtó az orosz pénzügyminisztériumra hivatkozva.

Múlt héten a pénzügyminisztérium közölte, hogy visszafizette fennálló adósságát Macedónia felé. Ez azt jelenti, hogy már csak Bosznia-Hercegovinának kell törleszteni 125,2 millió dollárt. Bosznia és Hercegovina a korábbi Jugoszláv Népköztársaság felbomlásával jött létre, és az újonnan megszületett államok jogot formálhattak az egykori népköztársaság hitelbe adott pénzének egy részére – írta az RT.

Fotó: AFP

Az orosz sajtó szerint a pénzt egyben utalják át Bosznia-Hercegovinának, az orosz állami bankrendszeren keresztül. A tranzakcióhoz mindössze egy dokumentum aláírása maradt hátra, így várhatóan minden akadály elgördül a törlesztés elől még a nyár folyamán – írta meg az Izvesztyija orosz lap pénzügyminisztériumi forrásokra hivatkozva.

A törlesztésről szóló megállapodás aláírása után 45 nappal megindulhat az utalás.

A Jugoszláviával szemben fennálló tartozás az egykori Kölcsönös Gazdasági Segítség Tanácsa (KGST) rendszerének sajátosságai miatt jött létre.

KGST: 1949. január 25-én hozták létre Moszkvában szovjet kezdeményezésre, miután világossá vált, hogy a Marshall-terv a Szovjetunióra nem fog kiterjedni, ugyanakkor az veszélyes vonzerőt jelenthetett a Jalta után a szovjet érdekszférába került országok számára. Alapító tagjai a Szovjetunión kívül Bulgária, Csehszlovákia, Lengyelország, Magyarország és Románia voltak. Később csatlakoztak: Albánia (1949, 1961-ben felfüggesztette tagságát, 1987-ben kilépett), a Német Demokratikus Köztársaság (1950), Mongólia (1962), Kuba (1972) és a Vietnami Demokratikus Köztársaság (1978). Társult tag: Jugoszlávia. A KGST feladatául tűzte ki a szocialista országok közötti gazdasági együttműködés erősítését, a gyengébb tagállamok felzárkóztatását, elsősorban a munkamegosztás és specializálódás révén. Magyarország például többek között autóbuszok gyártására szakosodott, ennek révén jutottak el az Ikarusok a „szocialista világ” minden sarkába. A tagállamok közötti kereskedelem a tervgazdálkodás körülményei között kétoldalú elszámolással folyt, mert konvertibilis valuta híján a tagállamok nem voltak érdekelve aktívum elérésére – ez ingyen hitelezést jelentett volna.

A szocializmus időszaka alatt a Szovjetunió fegyverekkel és energiahordozókkal látta el Jugoszláviát, míg a jugoszlávok fogyasztási cikkekkel látták el a szovjeteket. Az adósság az árucsere különböző szintjei miatt jött létre.

Oroszország 2006-ig visszafizette az egykori szovjet érából fennmaradt tartozásokat a Nyugat felé. Az összeg mintegy 60 milliárd dollárt tett ki.

A Szovjetunió 1991-es összeomlásával a létrejövő Oroszországi Föderáció egy dinamikusan növekvő 66 milliárd dolláros adósságállományt örökölt, miközben mindössze néhány milliárd dollárnyi aranytartalékkal és kevés külföldi valutával rendelkezett.

OLVASTAD MÁR?

a kutya ugat
 
 
 
 

Szabadon lehet kommentelni, a vélemény szabad, viszont a gyűlöletkeltésért, személyi integritás megsértéséért mindenki maga felel.

Vesztésre állnak a kurdok

Vesztésre állnak a kurdok

amerika, london, párizs

Sikerekről számoltak be hétfő reggel az iraki erők a kurdok elleni harcban Kirkuk tartományból: utakat, hadállásokat és létesítményeket foglaltak el, például egy földgázterminált, rendőrőrsöket, a K1 nevű légitámaszpontot és egy ipari parkot Kirkuk várostól délre. Újabb bejelentésük szerint elfoglalták a kirkuki repülőteret.

Megint ultimátumot kapott a katalán elnök

Megint ultimátumot kapott a katalán elnök

amerika, london, párizs

Carles Puigdemontnak csütörtök délelőtt tíz óráig kell megválaszolnia azt az eldöntendő kérdést, hogy független lett-e Katalónia.

Újabb milliárdokat tolnak az egészségügybe

Újabb milliárdokat tolnak az egészségügybe

közeleg a tél

A nemzetgazdasági miniszter hétfői sajtótájékoztatóján beszélt a fővárosi egészségügyi fejlesztésekről.

Már egy új mobilalkalmazás is segíti az újraélesztéseket

Már egy új mobilalkalmazás is segíti az újraélesztéseket

szabad vasárnap

Évente több ezren lesznek rosszul az utcán hirtelen keringésleállás miatt, és a túlélés esélyét nagyban növeli, ha valaki a mentők kiérkezéséig el tudja kezdeni az újraélesztést. Az ilyen újraélesztéses életmentések elvégzéséhez nyújt segítséget az Országos Mentőszolgálat (OMSZ), Szív City elnevezésű, új és ingyenesen letölthető mobilalkalmazása.

Esetleges eladásáról kezdett tárgyalásokat a Weinstein Co. produkciós cég

Esetleges eladásáról kezdett tárgyalásokat a Weinstein Co. produkciós cég

amerika, london, párizs

Azonnali tőkeinjekciót kap a Colony Capital alapkezelőtől a Weinstein Co. produkciós vállalat, amely tárgyalásokat is kezdett a cég egészének vagy egy jelentős részének az eladásáról - jelentette be hétfőn közleményben a két érintett fél.

Bőr alá ültetett mikrocsipekkel garantálni lehetne az olimpiák tisztaságát?

Bőr alá ültetett mikrocsipekkel garantálni lehetne az olimpiák tisztaságát?

century-on

Az Olimpikonok Világszövetsége (World Olympians Associations) vezetője Mike Miller meglepő javaslattal állt elő a napokban a világjátékok tisztaságának szavatolására. A szervezet igazgatója szerint azáltal lehetne kizárni a doppingolást, ha olyan mikrocsipeket helyeznének el az olimpián induló versenyzők testébe, amelyekkel 24 órás és online megfigyelés alatt lehetne tartani a sportolók fizikai jellemzőit, az aktuális testképét.

Szijjártóék rálépnek az észak-koreai diktátor tyúkszemére

Szijjártóék rálépnek az észak-koreai diktátor tyúkszemére

közeleg a tél

Budapest mindig is azt az álláspontot képviselte, hogy Észak-Koreát egy "őrült kommunista diktátor" vezeti - mondta Szijjártó Péter Luxembourgban, az uniós tagországok külügyminisztereinek tanácskozásán.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Orbán Viktor: Magyarország szép, élhető és biztonságos; Volt gyurcsányistával erősít a Momentum; Ferenc pápa: a migránsokat nem állíthatják meg fizikai akadályok. Az este legfontosabb hírei.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére