Ugrás a tartalomhoz
" Csatlakozz a lázadókhoz!”
a kutya ugat
 
 
 
 

Oroszország még az idén visszafizeti az egykori Szovjetunió adósságait

2017. február 17. 17:58

Moszkva még az év végéig visszafizeti az egykori, még a Szovjetunió idejéből örökölt adósságait - adta hírül az orosz sajtó az orosz pénzügyminisztériumra hivatkozva.

Múlt héten a pénzügyminisztérium közölte, hogy visszafizette fennálló adósságát Macedónia felé. Ez azt jelenti, hogy már csak Bosznia-Hercegovinának kell törleszteni 125,2 millió dollárt. Bosznia és Hercegovina a korábbi Jugoszláv Népköztársaság felbomlásával jött létre, és az újonnan megszületett államok jogot formálhattak az egykori népköztársaság hitelbe adott pénzének egy részére – írta az RT.

Fotó: AFP

Az orosz sajtó szerint a pénzt egyben utalják át Bosznia-Hercegovinának, az orosz állami bankrendszeren keresztül. A tranzakcióhoz mindössze egy dokumentum aláírása maradt hátra, így várhatóan minden akadály elgördül a törlesztés elől még a nyár folyamán – írta meg az Izvesztyija orosz lap pénzügyminisztériumi forrásokra hivatkozva.

A törlesztésről szóló megállapodás aláírása után 45 nappal megindulhat az utalás.

A Jugoszláviával szemben fennálló tartozás az egykori Kölcsönös Gazdasági Segítség Tanácsa (KGST) rendszerének sajátosságai miatt jött létre.

KGST: 1949. január 25-én hozták létre Moszkvában szovjet kezdeményezésre, miután világossá vált, hogy a Marshall-terv a Szovjetunióra nem fog kiterjedni, ugyanakkor az veszélyes vonzerőt jelenthetett a Jalta után a szovjet érdekszférába került országok számára. Alapító tagjai a Szovjetunión kívül Bulgária, Csehszlovákia, Lengyelország, Magyarország és Románia voltak. Később csatlakoztak: Albánia (1949, 1961-ben felfüggesztette tagságát, 1987-ben kilépett), a Német Demokratikus Köztársaság (1950), Mongólia (1962), Kuba (1972) és a Vietnami Demokratikus Köztársaság (1978). Társult tag: Jugoszlávia. A KGST feladatául tűzte ki a szocialista országok közötti gazdasági együttműködés erősítését, a gyengébb tagállamok felzárkóztatását, elsősorban a munkamegosztás és specializálódás révén. Magyarország például többek között autóbuszok gyártására szakosodott, ennek révén jutottak el az Ikarusok a „szocialista világ” minden sarkába. A tagállamok közötti kereskedelem a tervgazdálkodás körülményei között kétoldalú elszámolással folyt, mert konvertibilis valuta híján a tagállamok nem voltak érdekelve aktívum elérésére – ez ingyen hitelezést jelentett volna.

A szocializmus időszaka alatt a Szovjetunió fegyverekkel és energiahordozókkal látta el Jugoszláviát, míg a jugoszlávok fogyasztási cikkekkel látták el a szovjeteket. Az adósság az árucsere különböző szintjei miatt jött létre.

Oroszország 2006-ig visszafizette az egykori szovjet érából fennmaradt tartozásokat a Nyugat felé. Az összeg mintegy 60 milliárd dollárt tett ki.

A Szovjetunió 1991-es összeomlásával a létrejövő Oroszországi Föderáció egy dinamikusan növekvő 66 milliárd dolláros adósságállományt örökölt, miközben mindössze néhány milliárd dollárnyi aranytartalékkal és kevés külföldi valutával rendelkezett.

OLVASTAD MÁR?

a kutya ugat
 
 
 
 

Szabadon lehet kommentelni, a vélemény szabad, viszont a gyűlöletkeltésért, személyi integritás megsértéséért mindenki maga felel.

Tusk: történelmi lépés született az EU-s csúcstalálkozón

Tusk: történelmi lépés született az EU-s csúcstalálkozón

amerika, london, párizs

Erősíteni fogják az Európai Unió védelmi dimenzióját.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Orbán: nincs egyetértés a migránsok elosztását illetően; Az Europol kimutatása szerint 2016-ban több volt a baloldali terrorcselekmény, mint a jobboldali; A versenyszférában is emelkedtek a reálbérek; Pénteken kiderül, hogy kik Simicska emberei a parlamentben. Ezek a nap legfontosabb hírei.

"Elitváltás" Franciaországban: Macron átvedlett szocikkal tölti fel kormányát

"Elitváltás" Franciaországban: Macron átvedlett szocikkal tölti fel kormányát

amerika, london, párizs

A politikai egyensúly, illetve a férfiak és a nők egyenlő arányának megtartása mellett a nyilvánosság számára ismeretlen személyeket nevezett ki szerda este Emmanuel Macron francia államfő a korrupciós gyanú miatt távozó négy tárcavezető helyére.

Nem vicc, a Merkel-féle CDU a hazafiság pártjaként mutatja be magát

Nem vicc, a Merkel-féle CDU a hazafiság pártjaként mutatja be magát

amerika, london, párizs

A német Kereszténydemokrata Unió (CDU) a felvilágosult hazafiság pártjaként mutatja be magát a szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választást felvezető kampányban - hangzott el a CDU választási plakátjainak csütörtöki berlini bemutatóján.

Magyarázatot követelnek a lengyelek Macron közép-európaiakat becsmérlő szavaira

Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter csütörtökön reményét fejezte ki, hogy Emmanuel Macron francia elnök magyarázatot ad a lengyelekről, magyarokról és más kelet-közép-európai népekről mondott szavaira, amikor az EU-csúcstalálkozón előreláthatólag találkozik Beata Szydlo lengyel miniszterelnökkel.

Dél-Korea is nagyobb nyomásgyakorlást vár Kínától Észak-Koreával kapcsolatban

Dél-Korea is nagyobb nyomásgyakorlást vár Kínától Észak-Koreával kapcsolatban

amerika, london, párizs

Moon Jae-in Dél-Korea frissen megválasztott elnöke Donald Trumppal együtt nagyobb nyomásgyakorlást vár Kínától Észak-Koreával kapcsolatban, hogy az beszüntesse nukleáris programját. Ahogyan arról már írtunk, Kínának ez kényes kérdés, hiszen ha komolyabb gazdasági szankciókkal sújtaná egyik legfontosabb kereskedelmi partnerét, annak ő maga is meginná a levét.

"Közép-Európának a józan észt kell képviselnie"

"Közép-Európának a józan észt kell képviselnie"

közeleg a tél

Közép-Európának fontos szerepet kell vállalnia Európa biztonságának és versenyképességének a helyreállításában, ezért erőteljesen fel kell lépnie a migráció leállítása, az Európai Unió bővítése, valamint a kontinens keleti és nyugati fele között gazdasági együttműködés erősítése érdekében - ezt az álláspontot képviseli Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Közép-európai Kezdeményezés (KEK) országainak csütörtöki minszki külügyminiszteri találkozóján.

Elképesztő módszerekkel kínozzák a foglyokat a polgárháború sújtotta országban

Az Egyesült Arab Emírségek és a vele szövetséges jemeni erők Jemen déli részén titkos börtönöket üzemeltetnek, ahol százak tűntek el nyomtalanul az al-Kaida utáni hajtóvadászatban, és napi rendszerességgel kínozzák az embereket.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére