Ugrás a tartalomhoz
" Csatlakozz a Lázadókhoz!”
a kutya ugat
 
 
 
 

Oroszország még az idén visszafizeti az egykori Szovjetunió adósságait

2017. február 17. 17:58

Moszkva még az év végéig visszafizeti az egykori, még a Szovjetunió idejéből örökölt adósságait - adta hírül az orosz sajtó az orosz pénzügyminisztériumra hivatkozva.

Múlt héten a pénzügyminisztérium közölte, hogy visszafizette fennálló adósságát Macedónia felé. Ez azt jelenti, hogy már csak Bosznia-Hercegovinának kell törleszteni 125,2 millió dollárt. Bosznia és Hercegovina a korábbi Jugoszláv Népköztársaság felbomlásával jött létre, és az újonnan megszületett államok jogot formálhattak az egykori népköztársaság hitelbe adott pénzének egy részére – írta az RT.

Fotó: AFP

Az orosz sajtó szerint a pénzt egyben utalják át Bosznia-Hercegovinának, az orosz állami bankrendszeren keresztül. A tranzakcióhoz mindössze egy dokumentum aláírása maradt hátra, így várhatóan minden akadály elgördül a törlesztés elől még a nyár folyamán – írta meg az Izvesztyija orosz lap pénzügyminisztériumi forrásokra hivatkozva.

A törlesztésről szóló megállapodás aláírása után 45 nappal megindulhat az utalás.

A Jugoszláviával szemben fennálló tartozás az egykori Kölcsönös Gazdasági Segítség Tanácsa (KGST) rendszerének sajátosságai miatt jött létre.

KGST: 1949. január 25-én hozták létre Moszkvában szovjet kezdeményezésre, miután világossá vált, hogy a Marshall-terv a Szovjetunióra nem fog kiterjedni, ugyanakkor az veszélyes vonzerőt jelenthetett a Jalta után a szovjet érdekszférába került országok számára. Alapító tagjai a Szovjetunión kívül Bulgária, Csehszlovákia, Lengyelország, Magyarország és Románia voltak. Később csatlakoztak: Albánia (1949, 1961-ben felfüggesztette tagságát, 1987-ben kilépett), a Német Demokratikus Köztársaság (1950), Mongólia (1962), Kuba (1972) és a Vietnami Demokratikus Köztársaság (1978). Társult tag: Jugoszlávia. A KGST feladatául tűzte ki a szocialista országok közötti gazdasági együttműködés erősítését, a gyengébb tagállamok felzárkóztatását, elsősorban a munkamegosztás és specializálódás révén. Magyarország például többek között autóbuszok gyártására szakosodott, ennek révén jutottak el az Ikarusok a „szocialista világ” minden sarkába. A tagállamok közötti kereskedelem a tervgazdálkodás körülményei között kétoldalú elszámolással folyt, mert konvertibilis valuta híján a tagállamok nem voltak érdekelve aktívum elérésére – ez ingyen hitelezést jelentett volna.

A szocializmus időszaka alatt a Szovjetunió fegyverekkel és energiahordozókkal látta el Jugoszláviát, míg a jugoszlávok fogyasztási cikkekkel látták el a szovjeteket. Az adósság az árucsere különböző szintjei miatt jött létre.

Oroszország 2006-ig visszafizette az egykori szovjet érából fennmaradt tartozásokat a Nyugat felé. Az összeg mintegy 60 milliárd dollárt tett ki.

A Szovjetunió 1991-es összeomlásával a létrejövő Oroszországi Föderáció egy dinamikusan növekvő 66 milliárd dolláros adósságállományt örökölt, miközben mindössze néhány milliárd dollárnyi aranytartalékkal és kevés külföldi valutával rendelkezett.

OLVASTAD MÁR?

a kutya ugat
 
 
 
 
Az EB alelnöke Magyarország és Lengyelország elleni fellépésre buzdítja a tagállamokat

Az EB alelnöke Magyarország és Lengyelország elleni fellépésre buzdítja a tagállamokat

amerika, london, párizs

Frans Timmermans nem adja alább egy jó kis jogállami sivalkodásnál. A holland szociáldemokrata politikus meg is mutatta, hogyan kell ezt csinálni egy jó kis német lapinterjúban.

Pornót nézetett a 10 éves áldozatával a migráns, majd megerőszakolta

Pornót nézetett a 10 éves áldozatával a migráns, majd megerőszakolta

amerika, london, párizs

Az erőszakoló migráns most azért könyörög, hogy a svéd kormány ne toloncolja vissza Irakba.

Magyarországon fogták el korábban a londoni merénylőt

Magyarországon fogták el korábban a londoni merénylőt

amerika, london, párizs

Az idő haladtával egyre többet tudni a londoni merénylőről. Abu Izzadeen jamaicai származású brit iszlamista hitszónokot 2015. novemberében Lőkösházán is elfogták.

Az ISIS radikális hitszónoka volt a londoni terrorista

A brit Channel 4 úgy tudja, hogy a szerdai merénylő a terrorszervezet brit toborzója és radikális térítője, Abu Izzadeen volt.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Terror Londonban; A francia muszlim fiatalok elfogadják a terrorizmust; Brüsszelben tárgyalják a vérlázító Benes-dekrétumok ügyét. A nap legfontosabb hírei, szerintünk.

Szijjártó adna egy pofont a terrorizmusnak

A külgazdasági és külügyminiszter a szerdán Washingtonban megrendezett terrorellenes nemzetközi konferencián felajánlotta a magyar katonai részvétel növelését és meghosszabbítását Irakban.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére