Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
állatfarm
 
 
 
 

Népszerű állatok a kihalás szélén

2016. augusztus 2. 17:38

80 éven belül kihalhatnak a Föld legnagyobb testű állatfajai.

Nem kell már sok idő ahhoz, hogy az elefánttal, a tigrissel, az oroszlánnal és számos más, jól ismert, nagytestű állattal legfeljebb már csak az ismeretterjesztő könyvek színes ábráin találkozhassunk."

– vázolta fel a szomorú jövőképet egy újonnan megjelent tanulmány, melyet a BioScience című szakfolyóiratban tették közzé.

Fotó: AFP
A tanulmányt készítő biológusok szerint a Föld legnagyobb testű állatai 2100-ra kihalhatnak, hacsak drasztikus intézkedéseket nem léptetnek életbe a jövő kormányai és természetvédelmi szervezetei.

A kutatás társszerzője, Peter Lindsey szerint a probléma annyira jelentős, mint a klímaváltozás. A biológiai sokszínűség és a nagytestű állatok gyors hanyatlása egyre nagyobb globális kihívást jelent, a probléma megoldása pedig rendkívül sürgető lenne.

Néhány megdöbbentő adat:

Az orvvadászat és az urbanizáció a vadvilág rovására történő szüntelen terjeszkedése megtizedelte a rinocérosz- és elefántpopulációt, még kisebb területekre szorította be a nagymacskákat, és szembefordította az állatok élőhelyének peremén lakó embereket a vadvilággal. A publikációban a kutatók olyan fajokat vizsgáltak, amiket a Természetvédelmi Világszövetség Nemzetközi Vörös Listáján a legveszélyeztetettebb státuszokba sorolnak. A hat kontinensre kiterjedő vizsgálat megállapította, hogy a nagy testű húsevő fajok (azok az élőlények, amelyek testtömege meghaladja a 15 kilogrammot) 59 százaléka, a nagytestű növényevők – például a nyugati gorillák és a szélesszájú orrszarvúk – 60 százaléka tűnhet el a Földről, ha nem tesznek a döntéshozók kritikus lépéseket a fajok megmentésének érdekében.

A probléma leginkább Szubszaharai Afrikát és Délkelet-Ázsiát érinti.

Van megoldási javaslat, ám az általános érvek eddig sem hatottak:

A nagytestű fajok kihalása nem csupán szimbolikus jelentőséggel bír: komoly hatással van a tápláléklánc alakulására is. A kutatók ezért 13 lépést javasolnak a döntéshozóknak, hogy megmentsék a veszélyeztetett állatfajokat a kipusztulástól. Felhívják a kormányok és a civil szervezetek figyelmét, hogy szüntessék be az élővilágot károsító tevékenységeket, és találjanak módot arra, hogy a szegényebb országok is profitálhassanak a nagytestű fajok jelenlétéből, lendítsék fel turizmusukat a színes vadvilág iránti érdeklődésből.

(Origo, Live Science)

OLVASTAD MÁR?

állatfarm
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Műmájer vagy, Bono!

Műmájer vagy, Bono!

piszkostizenkettő

Bono nem politizáló zenész, hanem zenélő politikus (persze a gagyi kategóriából). Vagy hogy a politikus kifejezést fajsúlyosabb figuráknak tartogassuk, mondjuk azt, hogy közönséges küldönc, aki történetesen nem papírból olvassa fel a Szabad Nép vezércikkét, hanem merő véletlenségből egy basszusgitáros is álldogál mellette, a háta mögött pediglen egy dobos üldögél.

Románia mégiscsak a Tiszáig terjed?

Románia mégiscsak a Tiszáig terjed?

amerika, london, párizs

Románia egyesülésének századik évfordulója alkalmából a keleti szomszédunk már megint túltolja a biciklit, a románok most egy olyan térképpel házalnak, amelyen az országuk határa Debrecenig és Szolnokig, vagyis a Tisza vonaláig terjed.

Komolyabb büntetésre számíthatnak a szemetelők

Komolyabb büntetésre számíthatnak a szemetelők

kétharmad

Az illegális szemétlerakás már mindenkinek az agyára megy. Annak érdekében, hogy megfékezzék a szemetelőket, a kormány azt tervezi, bűncselekménnyé minősíti az illegális hulladéklerakást.

Csődbe mehet az MSZP: utolsó tartalékaikból vegetálnak

Csődbe mehet az MSZP: utolsó tartalékaikból vegetálnak

kétharmad

A párttagok Puch Lászlót és Gyurcsány Ferencet teszik felelőssé azért, mert teljesen eladósodott a szocialista párt.

Elvették az engedélyét a migránstaxiztató Aquariusnak

Elvették az engedélyét a migránstaxiztató Aquariusnak

amerika, london, párizs

A panamai hajózási hatóság visszavonta az Aquarius nevű civil mentőhajó regisztrációját, a legközelebbi kikötéskor el kell távolítani róla a panamai lobogót, és nem hajózhat ki új regisztráció nélkül - tudatták a hajót bérlő NGO-k.

Szijjártó: az ENSZ-nek jogi és biztonsági garanciákat kellene adnia az üldözött keresztények visszatéréséhez

Szijjártó: az ENSZ-nek jogi és biztonsági garanciákat kellene adnia az üldözött keresztények visszatéréséhez

kétharmad

A külgazdasági és külügyminiszter New Yorkban nyilatkozott a távirati irodának.

Reggel 7:59

Reggel 7:59

7:59

Ez lesz ma.

Az ellenzék rárontott a hazájára

Deák Dániel politológus szerint óriási a tétje a 2019-es EP-választásnak, az Európa jövőjét féltő tömegeknek ez lesz az utolsó lehetőségük arra, hogy változást érjenek el a brüsszeli testületekben.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére