Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
állatfarm
 
 
 
 

Népszerű állatok a kihalás szélén

2016. augusztus 2. 17:38

80 éven belül kihalhatnak a Föld legnagyobb testű állatfajai.

Nem kell már sok idő ahhoz, hogy az elefánttal, a tigrissel, az oroszlánnal és számos más, jól ismert, nagytestű állattal legfeljebb már csak az ismeretterjesztő könyvek színes ábráin találkozhassunk."

– vázolta fel a szomorú jövőképet egy újonnan megjelent tanulmány, melyet a BioScience című szakfolyóiratban tették közzé.

Fotó: AFP
A tanulmányt készítő biológusok szerint a Föld legnagyobb testű állatai 2100-ra kihalhatnak, hacsak drasztikus intézkedéseket nem léptetnek életbe a jövő kormányai és természetvédelmi szervezetei.

A kutatás társszerzője, Peter Lindsey szerint a probléma annyira jelentős, mint a klímaváltozás. A biológiai sokszínűség és a nagytestű állatok gyors hanyatlása egyre nagyobb globális kihívást jelent, a probléma megoldása pedig rendkívül sürgető lenne.

Néhány megdöbbentő adat:

Az orvvadászat és az urbanizáció a vadvilág rovására történő szüntelen terjeszkedése megtizedelte a rinocérosz- és elefántpopulációt, még kisebb területekre szorította be a nagymacskákat, és szembefordította az állatok élőhelyének peremén lakó embereket a vadvilággal. A publikációban a kutatók olyan fajokat vizsgáltak, amiket a Természetvédelmi Világszövetség Nemzetközi Vörös Listáján a legveszélyeztetettebb státuszokba sorolnak. A hat kontinensre kiterjedő vizsgálat megállapította, hogy a nagy testű húsevő fajok (azok az élőlények, amelyek testtömege meghaladja a 15 kilogrammot) 59 százaléka, a nagytestű növényevők – például a nyugati gorillák és a szélesszájú orrszarvúk – 60 százaléka tűnhet el a Földről, ha nem tesznek a döntéshozók kritikus lépéseket a fajok megmentésének érdekében.

A probléma leginkább Szubszaharai Afrikát és Délkelet-Ázsiát érinti.

Van megoldási javaslat, ám az általános érvek eddig sem hatottak:

A nagytestű fajok kihalása nem csupán szimbolikus jelentőséggel bír: komoly hatással van a tápláléklánc alakulására is. A kutatók ezért 13 lépést javasolnak a döntéshozóknak, hogy megmentsék a veszélyeztetett állatfajokat a kipusztulástól. Felhívják a kormányok és a civil szervezetek figyelmét, hogy szüntessék be az élővilágot károsító tevékenységeket, és találjanak módot arra, hogy a szegényebb országok is profitálhassanak a nagytestű fajok jelenlétéből, lendítsék fel turizmusukat a színes vadvilág iránti érdeklődésből.

(Origo, Live Science)

OLVASTAD MÁR?

állatfarm
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
EPP vs. Fidesz: döntés elnapolva

EPP vs. Fidesz: döntés elnapolva

piszkostizenkettő

Az ellenzék - illetve az ellenzék szerepét betöltő függetlenobjektív sajtó - a Fidesz vereségét ünnepli tegnap óta. Szerintük a tegnapi döntés nem lehetett önkéntes a Fidesz részéről, hiszen a szavazati arány 190:3 volt.

A bevándorlásellenes erők sikerét hozta a holland helyhatósági választás

A bevándorlásellenes erők sikerét hozta a holland helyhatósági választás

amerika, london, párizs

Hollandiában szerdán tartották a tartományi választásokat, amin a bevándorlásellenes pártok kifejezetten jól szerepeltek.

Boldog lesz-e Farkasházy, ha kikapunk a szlovákoktól?

Boldog lesz-e Farkasházy, ha kikapunk a szlovákoktól?

kinyílott a pitypang

Annak apropóján, hogy ma este Szlovákiával csapunk össze, a bevándorláspárti baloldal egyik kiégett megmondóemberét kérdeztük meg, hogy tartja-e még a két évvel ezelőtti botrányos mondatát a magyar válogatottal kapcsolatban.

El kellene olvasni a néppárti javaslat eredeti dokumentumát, mielőtt hülyeséget ír az ember

El kellene olvasni a néppárti javaslat eredeti dokumentumát, mielőtt hülyeséget ír az ember

kétharmad

Nemcsak itthon, hanem külföldön is egyre méretesebb kommunikációs lufikat próbálnak fújni a bevándorláspárti megmondóemberek, újságírók és politikusok azzal kapcsolatban, hogy márpedig a Fidesz néppárti tagságát büntetésképpen a pártcsalád felfüggesztette. Csakhogy nem ez olvasható a javaslat hivatalos szövegezésében.

Orbán zseniálisan odaszúrt a bevándorláspárti svédeknek

Húsz év múlva Orbán Viktor fogja vizsgálni a svéd jogállamiság helyzetét.

A legnagyobb ausztriai muszlim szervezet nekitámadt Heinz-Christian Strachénak

A legnagyobb ausztriai muszlim szervezet nekitámadt Heinz-Christian Strachénak

amerika, london, párizs

Erőszakra való felbujtás vádjával feljelentette a legnagyobb ausztriai muszlim szervezet Heinz-Christian Strache osztrák szabadságpárti alkancellárt a múlt heti kijelentései miatt.

Ligeti: "A vörösterror egy merőben új, megrázó fejlemény volt az ország történetében"

Ligeti: "A vörösterror egy merőben új, megrázó fejlemény volt az ország történetében"

csak neked, csak most

A bolsevikok politikai eszközként alkalmazták a terrort Magyarországon. A "reformokat" a tanácsköztársaság bármilyen áron, ha kellett, erőszak útján is átvitte. Ebben Kun Béláék nem ismertek semmiféle kompromisszumot - jelentette ki a 888.hu-nak adott interjúban Ligeti Dávid történész.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére