Ugrás a tartalomhoz
" Csatlakozz a Lázadókhoz!”
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Németország választójogot adna a migránsoknak

2017. február 16. 22:08

BERLIN, 22:08

Aydan Özoguz, a német kormány migrációért felelős megbízottja, a kancellária államtitkára részleges választójogot adna a nem honosított bevándorlóknak.

Egy olyan 50 oldalas koncepciót dolgozott ki a Friedrich Ebert Alapítvány, ami könnyebbé tenné a nem EU-s országokból származó bevándorlóknak a letelepedést, valamint nagyobb hozzáférést biztosítana számukra a politikai rendszerhez és a munkaerőpiachoz.

A dokumentum szerint Németországnak szembe kell néznie azzal, hogy a bevándorlók országa lett, mint az USA. Arra sürgeti az embereket, hogy a migrációra normális dologként tekintsenek, mivel az a globalizált világ elkerülhetetlen velejárója.

A szerzők arra ösztönzik a német kormányt, hogy a nem EU-s országokból származó bevándorlóknak adjanak szavazati jogot a helyi választásokon.

"Azoknak az embereknek, akik hosszabb ideje Németországban élnek, biztosítani kell a lehetőséget, hogy részt vehessenek a demokratikus döntéshozási folyamatokban, hiszen ez a demokrácia legfőbb alapelve" – áll a tanulmányban.

Fotó: AFP
A szerzők szerint a migránsoknak nemcsak a helyi választásokon, hanem az népszavazáson is szavazati jogot kell biztosítani, mert a népszavazás közvetett módon befolyásolja az életüket, amiről jogukban áll dönteni.

"Akkor tudunk harmonikusan együtt élni, ha a társadalom összes tagjának lehetősége lesz arra, hogy részt vegyen a német politikában, valamint a gazdasági és kulturális életben" – mondta Aydan Özoguz, amikor ismertette a koncepciót.

A török felmenőkkel rendelkező Özoguz szerint, csökkenteni kellene az előírt németországi tartózkodásnak az időtartamát, amivel könnyebbé tehetnék a honosítást továbbá biztosítaná a jogot a kettős állampolgárságra is. A jelenleg hatályos jogszabály szerint a bevándorlók akkor kérelmezhetik a német állampolgárságot, ha 8 éve az országban élnek, beszélnek németül, büntetlen előéletűek és stabil jövedelmük van. Az mostani koncepció alapján viszont 5 év németországi tartózkodás után be lehetne adni a német állampolgárság iránti igényt.

Azoknak, akiknek elutasították a menekültkérelmét, de még joguk van arra, hogy Németországban tartózkodjanak – mivel a hazájukat veszélyesnek ítélik meg, és ezért nem toloncolják vissza őket származási országukba – egyfajta "valós lehetőséget biztosítanának" arra, hogy Németországban maradjanak, azaz biztosítanák számukra a megfelelő körülményeket.

Fotó: AFP

Az aktivista szervezeteknek lehetőséget adnának arra, hogy a migránsok peres aktáiba betekintést nyerhessenek, hogy ellenőrizhessék, hogy a bírók nem voltak igazságtalanok ítélethozatalkor azért, mert a tettes egy migráns volt. A munkaadónak pedig egyfajta "etnikai vakságnak" nevezett folyamatot kellene alkalmazniuk, amikor új munkavállaló felvételét tervezik.

Ez az első olyan tervezet, aminek kidolgozásakor bevonták azokat a személyeket is, akikről a dokumentum szól, azaz a migránsok is részt vettek a koncepció kialakításában.

Reakciók

A CDU egyik parlamenti képviselője, Cemile Giousouf szerint a jelentés inkább csak egy képzelgés, ahelyett, hogy egyfajta valós iránymutatás lenne.

Az AfD vezetője, Frauke Petry meggondolatlannak nevezte azt az ötletet, hogy a migránsoknak választójogot adjanak. Hozzátette, hogy Aydan Özoguz egy kézcsapással millió új szavazót teremtene, amit természetesen nem tart helyesnek. Szerinte egy embernek ki kell érdemelni a polgári jogokat, nem csak ajándékba kell, hogy kapja őket. Hangsúlyozta, hogy Özoguz ezzel visszafordíthatatlanná akarja tenni az eddig is kontrollálatlan migrációs hullámot, ahelyett, hogy visszaküldené származási országukba azokat az illegális bevándorlókat, akiknek nincs joguk az országban tartózkodni. Azt várják, hogy piros szőnyeget terítsünk le nekik, adjunk szavazati jogot és német útlevelet – tette hozzá Frauke Petry.

Németországba csak 2015-ben körülbelül 900 ezer migráns érkezett.

(Epoch Times, Welt)

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
A csehek köszönik szépen, nem kérnek a migránsokból

A csehek köszönik szépen, nem kérnek a migránsokból

amerika, london, párizs

A csehek 61 százaléka elutasítja a migránsok befogadását, ez egy hétfőn közölt országos felmérésből derült ki.

Migráns vezetővel újítottak a svéd feministák

Migráns vezetővel újítottak a svéd feministák

amerika, london, párizs

Ujjonganak a svéd nőjogi harcosok a frissen megválasztott, ugandai születésű vezetőjükért. Hogy milyen kampányszöveggel tudott nyerni a hölgyemény? Hát természetesen azzal, hogy Svédországban tombol a rasszizmus.

A nap vicce: a BKV korábbi vezére nem tud korrumpálásról

A nap vicce: a BKV korábbi vezére nem tud korrumpálásról

közeleg a tél

Aba Botond a metróépítés körüli korrupciós ügyet vizsgáló munkacsoport meghallgatásán elmondta, hogy szerinte nem is volt korrupció a beruházás körül.

Szaúd-Arábiába küldik a belga fegyvereket, az EU-t nem érdekli

Szaúd-Arábiába küldik a belga fegyvereket, az EU-t nem érdekli

amerika, london, párizs

Újrakezdődött a vita a szaúdi fegyverszállítások leállításáról Belgiumban: Alexander De Croo miniszterelnök-helyettes hétfőn a Jemenben szerinte borzalmas háborút folytató Szaúd-Arábiába irányuló hadiipari export beszüntetésére szólított fel.

Újabb ordas nagy kamu terjed Trumpról a liberális médiában

Újabb ordas nagy kamu terjed Trumpról a liberális médiában

amerika, london, párizs

Ismét ordas nagy kamuhírek jelentek meg Trumppal kapcsolatban. A The Sunday Times cikke alapján több hazai és külföldi sajtóorgánum is megírta - természetesen névtelen forrásokra hivatkozva -, hogy Trump és Merkel találkozója során az amerikai elnök átnyújtott a kancellárnak egy több, mint 300 milliárd fontos számlát, így követelve a németek elmaradt NATO-val kapcsolatos befizetéseit. A Fehér Ház hivatalosan kijelentette, hogy kamu az egész.

Nógrádi: "Európa abban a biztonsági helyzetben van, hogy harmadik világbeli országoknak fizet a biztonságáért"

Nógrádi: "Európa abban a biztonsági helyzetben van, hogy harmadik világbeli országoknak fizet a biztonságáért"

csak neked, csak most

Csütörtökön a Századvég Gazdaságkutató Zrt. konferenciasorozatán jártunk, ahol a turizmus témájában több előadóval beszélgettünk. Nógrádi György biztonságpolitikai szakértővel a turizmus és a biztonságpolitika témájában készítettünk interjút.

Brutális költekezésbe kezdhet a NATO

Brutális költekezésbe kezdhet a NATO

amerika, london, párizs

Az új típusú fenyegetésekre válaszul hárommilliárd eurót (930 milliárd forintot) fog fordítani a NATO a műholdas kommunikációs rendszerek és a kiberbiztonság fejlesztésére.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Szent a béke: kibékült a Csíki Sör és a Heineken Romania; Szervezkednek a bevándorlók; Soros György Londonban is tevékeny. A nap legfontosabb hírei szerintem, szerintünk.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére