Ugrás a tartalomhoz
" Csatlakozz a lázadókhoz!”
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Németország választójogot adna a migránsoknak

2017. február 16. 22:08

BERLIN, 22:08

Aydan Özoguz, a német kormány migrációért felelős megbízottja, a kancellária államtitkára részleges választójogot adna a nem honosított bevándorlóknak.

Egy olyan 50 oldalas koncepciót dolgozott ki a Friedrich Ebert Alapítvány, ami könnyebbé tenné a nem EU-s országokból származó bevándorlóknak a letelepedést, valamint nagyobb hozzáférést biztosítana számukra a politikai rendszerhez és a munkaerőpiachoz.

A dokumentum szerint Németországnak szembe kell néznie azzal, hogy a bevándorlók országa lett, mint az USA. Arra sürgeti az embereket, hogy a migrációra normális dologként tekintsenek, mivel az a globalizált világ elkerülhetetlen velejárója.

A szerzők arra ösztönzik a német kormányt, hogy a nem EU-s országokból származó bevándorlóknak adjanak szavazati jogot a helyi választásokon.

"Azoknak az embereknek, akik hosszabb ideje Németországban élnek, biztosítani kell a lehetőséget, hogy részt vehessenek a demokratikus döntéshozási folyamatokban, hiszen ez a demokrácia legfőbb alapelve" – áll a tanulmányban.

Fotó: AFP
A szerzők szerint a migránsoknak nemcsak a helyi választásokon, hanem az népszavazáson is szavazati jogot kell biztosítani, mert a népszavazás közvetett módon befolyásolja az életüket, amiről jogukban áll dönteni.

"Akkor tudunk harmonikusan együtt élni, ha a társadalom összes tagjának lehetősége lesz arra, hogy részt vegyen a német politikában, valamint a gazdasági és kulturális életben" – mondta Aydan Özoguz, amikor ismertette a koncepciót.

A török felmenőkkel rendelkező Özoguz szerint, csökkenteni kellene az előírt németországi tartózkodásnak az időtartamát, amivel könnyebbé tehetnék a honosítást továbbá biztosítaná a jogot a kettős állampolgárságra is. A jelenleg hatályos jogszabály szerint a bevándorlók akkor kérelmezhetik a német állampolgárságot, ha 8 éve az országban élnek, beszélnek németül, büntetlen előéletűek és stabil jövedelmük van. Az mostani koncepció alapján viszont 5 év németországi tartózkodás után be lehetne adni a német állampolgárság iránti igényt.

Azoknak, akiknek elutasították a menekültkérelmét, de még joguk van arra, hogy Németországban tartózkodjanak – mivel a hazájukat veszélyesnek ítélik meg, és ezért nem toloncolják vissza őket származási országukba – egyfajta "valós lehetőséget biztosítanának" arra, hogy Németországban maradjanak, azaz biztosítanák számukra a megfelelő körülményeket.

Fotó: AFP

Az aktivista szervezeteknek lehetőséget adnának arra, hogy a migránsok peres aktáiba betekintést nyerhessenek, hogy ellenőrizhessék, hogy a bírók nem voltak igazságtalanok ítélethozatalkor azért, mert a tettes egy migráns volt. A munkaadónak pedig egyfajta "etnikai vakságnak" nevezett folyamatot kellene alkalmazniuk, amikor új munkavállaló felvételét tervezik.

Ez az első olyan tervezet, aminek kidolgozásakor bevonták azokat a személyeket is, akikről a dokumentum szól, azaz a migránsok is részt vettek a koncepció kialakításában.

Reakciók

A CDU egyik parlamenti képviselője, Cemile Giousouf szerint a jelentés inkább csak egy képzelgés, ahelyett, hogy egyfajta valós iránymutatás lenne.

Az AfD vezetője, Frauke Petry meggondolatlannak nevezte azt az ötletet, hogy a migránsoknak választójogot adjanak. Hozzátette, hogy Aydan Özoguz egy kézcsapással millió új szavazót teremtene, amit természetesen nem tart helyesnek. Szerinte egy embernek ki kell érdemelni a polgári jogokat, nem csak ajándékba kell, hogy kapja őket. Hangsúlyozta, hogy Özoguz ezzel visszafordíthatatlanná akarja tenni az eddig is kontrollálatlan migrációs hullámot, ahelyett, hogy visszaküldené származási országukba azokat az illegális bevándorlókat, akiknek nincs joguk az országban tartózkodni. Azt várják, hogy piros szőnyeget terítsünk le nekik, adjunk szavazati jogot és német útlevelet – tette hozzá Frauke Petry.

Németországba csak 2015-ben körülbelül 900 ezer migráns érkezett.

(Epoch Times, Welt)

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 

Szabadon lehet kommentelni, a vélemény szabad, viszont a gyűlöletkeltésért, személyi integritás megsértéséért mindenki maga felel.

Egy hatalmas villanás szelte át az űr sötétjét

Két neutroncsillag ütközése során keletkezett gravitációs hullámokat figyeltek meg a LIGO-Virgo tudományos együttműködés kutatói. A legújabb felfedezéssel a gravitációs hullámok mellett már optikailag megfigyelhető jeleket is sikerült detektálni, ami a "többcsatornás csillagászat" megszületéséhez vezetett.

Újabb mozgolódás a balkáni migránsútvonalon

Újabb mozgolódás a balkáni migránsútvonalon

amerika, london, párizs

Növekedett a migránsok száma Bosznia-Hercegovinában.

Így búcsúzott Bernd Storck

Így búcsúzott Bernd Storck

hajrá, magyarok!

A labdarúgó-válogatott volt edzője búcsúzóul elmondta, hogy a fejlődés már elindult a magyar labdarúgásban, és további alázatos munkával fenn is tartható.

Vajon a liberális kanadai kormány engedi majd, hogy Québec betiltsa a burkát?

Vajon a liberális kanadai kormány engedi majd, hogy Québec betiltsa a burkát?

amerika, london, párizs

Bár nagyon kicsi az esély arra, hogy engedélyezzék a teljes testet elfedő, a muszlim nők számára kötelezően hordandó ruhadarab betiltását, Québec mégis szigorítana.

Afrikában legyenek a hotspotok, ne Európában!

A Migrációkutató Intézet szerint afrikai hotspotok létrehozása jelentősen csökkentené a Földközi-tengernél tapasztalható migrációs nyomást, orvosolná a katasztrofális líbiai humanitárius helyzetet, és apasztaná az embercsempész és dzsihadista csoportok bevételeit.

A rendőrök hétvégén és ünnepnapokon nem figyelték meg Anis Amrit, a berlini terroristát

A rendőrök hétvégén és ünnepnapokon nem figyelték meg Anis Amrit, a berlini terroristát

amerika, london, párizs

Bruno Jost különleges nyomozó lezárta a berlini terrortámadással kapcsolatos vizsgálatát. Az eredményekből kiderült, hogy a rendőröknek lehetősége volt még időben elkapni Amrit.

Bannon: a lázadás tovább folytatódik 2018-ban

Bannon: a lázadás tovább folytatódik 2018-ban

amerika, london, párizs

Steve Bannon, Donald Trump elnök egykori tanácsadója és a Breitbart News ügyvezető elnöke arra figyelmeztetett, hogy hiba megbízni a Szilícium-völgy uraiban és a washingtoni elitben.

Szabadon bűnözhetsz két hétig Budapesten

Van egy felfestett buszsáv, amit büntetlenül lehet használni, csak épp senki sem tud róla.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére