Ugrás a tartalomhoz
" Csatlakozz a lázadókhoz!”
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Németország választójogot adna a migránsoknak

2017. február 16. 22:08

BERLIN, 22:08

Aydan Özoguz, a német kormány migrációért felelős megbízottja, a kancellária államtitkára részleges választójogot adna a nem honosított bevándorlóknak.

Egy olyan 50 oldalas koncepciót dolgozott ki a Friedrich Ebert Alapítvány, ami könnyebbé tenné a nem EU-s országokból származó bevándorlóknak a letelepedést, valamint nagyobb hozzáférést biztosítana számukra a politikai rendszerhez és a munkaerőpiachoz.

A dokumentum szerint Németországnak szembe kell néznie azzal, hogy a bevándorlók országa lett, mint az USA. Arra sürgeti az embereket, hogy a migrációra normális dologként tekintsenek, mivel az a globalizált világ elkerülhetetlen velejárója.

A szerzők arra ösztönzik a német kormányt, hogy a nem EU-s országokból származó bevándorlóknak adjanak szavazati jogot a helyi választásokon.

"Azoknak az embereknek, akik hosszabb ideje Németországban élnek, biztosítani kell a lehetőséget, hogy részt vehessenek a demokratikus döntéshozási folyamatokban, hiszen ez a demokrácia legfőbb alapelve" – áll a tanulmányban.

Fotó: AFP
A szerzők szerint a migránsoknak nemcsak a helyi választásokon, hanem az népszavazáson is szavazati jogot kell biztosítani, mert a népszavazás közvetett módon befolyásolja az életüket, amiről jogukban áll dönteni.

"Akkor tudunk harmonikusan együtt élni, ha a társadalom összes tagjának lehetősége lesz arra, hogy részt vegyen a német politikában, valamint a gazdasági és kulturális életben" – mondta Aydan Özoguz, amikor ismertette a koncepciót.

A török felmenőkkel rendelkező Özoguz szerint, csökkenteni kellene az előírt németországi tartózkodásnak az időtartamát, amivel könnyebbé tehetnék a honosítást továbbá biztosítaná a jogot a kettős állampolgárságra is. A jelenleg hatályos jogszabály szerint a bevándorlók akkor kérelmezhetik a német állampolgárságot, ha 8 éve az országban élnek, beszélnek németül, büntetlen előéletűek és stabil jövedelmük van. Az mostani koncepció alapján viszont 5 év németországi tartózkodás után be lehetne adni a német állampolgárság iránti igényt.

Azoknak, akiknek elutasították a menekültkérelmét, de még joguk van arra, hogy Németországban tartózkodjanak – mivel a hazájukat veszélyesnek ítélik meg, és ezért nem toloncolják vissza őket származási országukba – egyfajta "valós lehetőséget biztosítanának" arra, hogy Németországban maradjanak, azaz biztosítanák számukra a megfelelő körülményeket.

Fotó: AFP

Az aktivista szervezeteknek lehetőséget adnának arra, hogy a migránsok peres aktáiba betekintést nyerhessenek, hogy ellenőrizhessék, hogy a bírók nem voltak igazságtalanok ítélethozatalkor azért, mert a tettes egy migráns volt. A munkaadónak pedig egyfajta "etnikai vakságnak" nevezett folyamatot kellene alkalmazniuk, amikor új munkavállaló felvételét tervezik.

Ez az első olyan tervezet, aminek kidolgozásakor bevonták azokat a személyeket is, akikről a dokumentum szól, azaz a migránsok is részt vettek a koncepció kialakításában.

Reakciók

A CDU egyik parlamenti képviselője, Cemile Giousouf szerint a jelentés inkább csak egy képzelgés, ahelyett, hogy egyfajta valós iránymutatás lenne.

Az AfD vezetője, Frauke Petry meggondolatlannak nevezte azt az ötletet, hogy a migránsoknak választójogot adjanak. Hozzátette, hogy Aydan Özoguz egy kézcsapással millió új szavazót teremtene, amit természetesen nem tart helyesnek. Szerinte egy embernek ki kell érdemelni a polgári jogokat, nem csak ajándékba kell, hogy kapja őket. Hangsúlyozta, hogy Özoguz ezzel visszafordíthatatlanná akarja tenni az eddig is kontrollálatlan migrációs hullámot, ahelyett, hogy visszaküldené származási országukba azokat az illegális bevándorlókat, akiknek nincs joguk az országban tartózkodni. Azt várják, hogy piros szőnyeget terítsünk le nekik, adjunk szavazati jogot és német útlevelet – tette hozzá Frauke Petry.

Németországba csak 2015-ben körülbelül 900 ezer migráns érkezett.

(Epoch Times, Welt)

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 

Szabadon lehet kommentelni, a vélemény szabad, viszont a gyűlöletkeltésért, személyi integritás megsértéséért mindenki maga felel.

Orbán: nincs egyetértés a migránsok elosztását illetően

Orbán: nincs egyetértés a migránsok elosztását illetően

közeleg a tél

Nincs egyetértés az uniós tagországok között a migránsok elosztását illetően, mivel a nyugatiak úgy akarnak megszabadulni az oktalanul beengedett migránsoktól, hogy szét akarják osztani azok között, akik megvédték magukat és nem engedték be őket a saját országunkba, mint például Magyarország - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben csütörtökön, az európai uniós tagállamok kétnapos csúcstalálkozójára érkezve, magyar újságíróknak nyilatkozva.

Terroristákat fogtak Brüsszelben

Négy embert őrizetbe vettek a belga hatóságok a két nappal ezelőtti brüsszeli merényletkísérlettel kapcsolatban.

A nap karikatúrája a 888-on

A nap karikatúrája a 888-on

8)8)8

Holnap előjönnek Lajos emberei

A Herzog-örökösök a magyar múzeumokat perelhetik a dollármilliókat érő gyűjteményért

A Herzog-örökösök a magyar múzeumokat perelhetik a dollármilliókat érő gyűjteményért

közeleg a tél

A Bloomberg közlése szerint megszületett az amerikai fellebbviteli bírósági ítélete, amely szerint a magyar állam a továbbiakban nem szerepelhet alperesként a Herzog-örökség ügyében. Az amerikai jogértelmezés szerint erre az ügyre nem vonatkozik a joghatósági mentesség az USA bíróságain, így a Herzog-örökösök ezután közvetlenül a gyűjteményt őrző magyarországi múzeumok ellen indíthatnak peres eljárásokat.

Nem tökölnek többet a hollandok a migránsokkal

Októbertől fel kell esküdniük a holland értékekre azoknak a migránsoknak, akik integrációs kurzusokon vesznek részt, illetve állampolgárságot kérelmeznek.

Az Europol kimutatása szerint 2016-ban több volt a baloldali terrorcselekmény, mint a jobboldali

Az Europol kimutatása szerint 2016-ban több volt a baloldali terrorcselekmény, mint a jobboldali

amerika, london, párizs

2016-ban mindössze egyetlenegy jobboldali terrortámadás történt. Baloldalon: huszonhét. Nahát-nahát, a baloldaliak mégsem annyira békés polgári elégedetlenkedők, mint ahogy állítják magukról?

Pert nyert egy magyar a román csendőrök ellen

Egy kicsit jobb lehet ma minden erdélyi magyarnak a hír hallatán, van még remény!

Vitás kérdés: szülés után 24 órával hazaküldhetik az anyákat a babákkal

Vitás kérdés: szülés után 24 órával hazaküldhetik az anyákat a babákkal

közeleg a tél

Akár már a szülést követően 24 órával elbocsáthatják a kórházból az anyát az újszülött babával egy friss rendeletmódosítás tervezete szerint - tudta meg a Magyar Nemzet.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére