Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
piszkostizenkettő
 
 
 
 

Megy a libsi és adja a jogot

Pozsonyi Ádám

2018. október 17. 11:08

Ez meg lett álmodva, le lett írva, ez egy eszme. Mi az, hogy a valóság szembemegy a nagybetűs eszmével? Mi az, hogy az ott értelmes, az meg ott tök hülye, és annyi esze sincs, hogy ha valamely élmény vagy tapasztalat sokadjára esik meg vele ugyanabban a helyzetben, akkor általánosítson?

Megy a libsi és adja a jogot.

Régi közhely: az emberek a szabadsággal nem tudnak mit kezdeni. A szabadság az ő szemükben valami olyasmit jelent, hogy nincs korlát. A nincs korlát egyenlő azzal, hogy nincs szabály és nincs számonkérés. Ha a liftben firkálásért nem sóz nyakon az apád vagy a házmester, a hülyegyerek firkálni fog. Főleg, ha látja, hogy a másik hülyegyerek is firkál, és semmi baja. Sőt, a harmadik hülyegyerek még azt is hiszi, hogy a firkálás maga az alapállapot. Mint amikor a plázázó megveszi a ronggyá tépett, szakadt és foszlányos farmert, s úgy tekint rá, mint alapállapotra. Mint normalitásra. Mint magára a minőségre. Holott nem kétszáz, de negyven évvel ezelőtt az építkezési melós restellt volna ilyet hordani, és égett volna az arca, ha a falu meglátja benne.

Ám ha egy lelkes házmester tarkón ver az első firkálás után, majd meggondolod.

Persze van egy szűk réteg, akinél a rend, a tartás, a méltóság fogalma valahonnét dereng, s ha nem is mindig tartja be, legalább célként lebeg a horizonton.

De a tömeg az mindig tömeg. A tömeg valójában egy gyerek. Ha géppuskát adsz a kezébe, lőni fog. Nyakon kell verni. A saját érdekében.

Megy a libsi, hozza a jogokat.

Meglátja a roncs kábítószerest, s nem veri nyakon, nem korlátozza. Veregeti a vállát és szónokol. Joga van! Joga van hozzá! Joga van megdögleni.

Megy a libsi, hozza a jogokat!

Ránéz a nőre. El van nyomva a polgári életforma, a gyerek meg a férje által, aki eltartja. Légy szabad! – mondja. – Ott a traktor! Pattanj fel, vezesd, zötykölődj, tedd tönkre a szervezeted. Jogod van hozzá!

Jön a libsi, hozza a jogot!

Az iskola elnyomó. Számonkér. Megkülönböztet. Rámutat valakire: Rossz tanuló! S rámutat a kiváltságosra: Ó a jó tanuló. Szegregál, megkülönböztet és listáz. Elnyom.

Holott születésénél fogva minden ember egyenlő.

Ez meg lett álmodva, le lett írva, ez egy eszme. Mi az, hogy a valóság szembemegy a nagybetűs eszmével? Mi az, hogy az ott értelmes, az meg ott tök hülye, és annyi esze sincs, hogy ha valamely élmény vagy tapasztalat sokadjára esik meg vele ugyanabban a helyzetben, akkor általánosítson?

Mert az általánosítás az életképesség alapfoka. Azt jelenti, következtetéseket vonunk le a valóságból. De a libsi ez ellen is harcol: Ne általánosítsunk! – mondja, s amikor a Zacskó utcában, a 12-es házszám kapujában tizenötödször rabolják ki és verik meg, ő tizenhatodjára is arra mászkál, mert az általánosítás bűn.

Hozzunk létre iskolát, melyben ilyen nincs! Ha a gyerek óra alatt legyet szeretne fogni a folyosón, ahhoz joga van. Miféle elvárás, hogy fizikaórán a padban kell ülni, s fizikát tanulni?

S lőn a Waldorf!

Jogod van tudatlannak és életképtelen hülyének lenni!

Jön a libsi, hozza a jogokat. Bontja a kerítést, a kereteket, a korlátokat.

Jogod van úgy beszélni, mint egy disznó. Jogod van szakadt, koszos ruhában járni. Jogod van!

Annyi már a jog és a szabadság, fene se érti miért élhetetlen lassan a világ.

Miért van, hogy az értékelhető irodalmi mű, az értékelhető festőművészet, az értékelhető színpadi darab, az értékelhető városkép, a szaporodó nemzet, a tudás és a minőség mind a korlátozó korok és országok sajátja?

Fene se érti…

A liberalizmus álmában meg szétesik a világ.

Ez miért lehet? – töpreng. – Talán adni kéne még itt-ott egy kis jogot és szabadságot. Mert ez a mostani még kevés.

Most is jön a libsi és hozza a jogokat.

Az ellenzék hónapokig azzal volt elfoglalva, azzal manipulálta a közvéleményt, hogy hajléktalanok haltak meg kihűlés és fagyhalál miatt. Most, hogy törvény tiltja az életvitelszerű közterületen való tartózkodást – többek közt azért is, hogy a kihűléses és a megfagyásos halál ne következzen be –, a baloldal ismét felemeli a táblát, melyre óriási betűkkel az van pingálva: Jogok!

És most tüntetnek. Hogy az emberi méltóság nevében egy embernek joga legyen az utcán megfagyni.

OLVASTAD MÁR?

piszkostizenkettő
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Egy transznemű gyilkos nemátalakító műtétjét az adófizetők pénzéből finanszírozzák

Paris Green, eredeti nevén Peter Laing különös kegyetlenséggel elkövetett emberölésért ül börtönben, életfogytig tartó börtönbüntetését tölti, de emberi jogaira hivatkozva most követeli nemátalakító műtétjét. A nagy-britanniai szabályok szerint márpedig ez jár.

Túltolták a píszít: már szinte mindent gyűlölet-bűncselekménynek tartanak a "britek"

Túltolták a píszít: már szinte mindent gyűlölet-bűncselekménynek tartanak a "britek"

amerika, london, párizs

A brit rendőrségre több ezer bejelentés érkezik gyűlölet-bűncselekményre hivatkozva. Az píszí aktivistái már olyannyira túltolták a biciklit, hogy volt olyan bejelentő, aki abban is rasszizmust vélt felfedezni, hogy megugatta őt egy kutya.

Ismét hazudott a HVG

Ismét hazudott a HVG

kinyílott a pitypang

Ezúttal Joó Hajnalka próbálkozott be egy független, objektív lejáratással. A lejáratás áldozata megkérte a HVG-t, hogy vegye le a cikket, ám a saját bevallása szerint a szakmai szempontokra kényes lap nem reagált. Per lesz belőle.

Környezetszennyező lenne a nejlonzacskók Greenpeace által követelt betiltása

Környezetszennyező lenne a nejlonzacskók Greenpeace által követelt betiltása

kinyílott a pitypang

A balliberálisok utolsó mentsvára a szavazók politikai szimpátiájának a megszerzésére a környzetvédelmi álca mögé bújás. Magyarországon a Greenpeace most például azt követeli, hogy a kormány tiltsa be a nejlonzacskók használatát. Annak ellenére követelik ezt, hogy tudják: a nejlonzacskók száműzésével valójában csak az eddiginél nagyobb környezeti károkat okoznának.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

A nap legfontosabb hírei.

Chemnitz újratöltve: mozgássérültet erőszakolt egy "menekült", a rendőrség hallgat

Chemnitz újratöltve: mozgássérültet erőszakolt egy "menekült", a rendőrség hallgat

amerika, london, párizs

Két, egymástól független német forrás is megerősítette, hogy valóban gyanúsan nagy a rendőrségi hallgatás egy chemnitzi bűncselekmény kapcsán, melynek keretében egy szír "menekült" megerőszakolt egy mozgássérült asszonyt.

Hófehérke meséje tényleg nemi erőszakra bátorít?

Hófehérke meséje tényleg nemi erőszakra bátorít?

pszicho

A liberális agymenés szerint az összes Disney-mesét meg kellene reformálni.

Szijjártó kérdésekkel fordult az EU-hoz és az ENSZ-hez a név nélküli bankkártyák ügyében

Kérdésekkel fordult az Európai Bizottság és az ENSZ illetékeséhez Szijjártó Péter a számos migránsnak és menekültnek kiosztott név nélküli bankkártyák ügyében - ezt ő maga jelentette be hétfőn az uniós külügyminiszterek brüsszeli tanácskozásának szünetében.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére