Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Macron Lengyelország miatt sivalkodott

2017. augusztus 25. 19:28

VÁRNA, 19:28

Lengyelország az Európai Unió érdekeivel szembemegy, és azt kockáztatja, hogy több kérdésben is a blokk partvonalára lavírozza magát – jelentette ki Emmanuel Macron francia elnök pénteken Várnában.

Lengyelország ma nem tud példát mutatni Európának, mert úgy döntött, hogy sok kérdésben szembemegy az európai érdekekkel. Azért van az európai integráció, hogy a tagországok konvergáljanak egymáshoz. Így van ez a strukturális alapok esetében is, amelyekből Lengyelország részesül"

– mondta Macron a bolgár államfővel, Rumen Radevvel közösen tartott sajtóértekezletén.

Fotó: AFP

Hozzátette még:

Európa szabadságjogokra épül, amelyeket Lengyelország most éppen megszeg. Ez az ország úgy döntött, hogy elszigeteli magát."

A francia elnök élesen bírálta, hogy Varsó nem hajlandó hozzájárulni a külföldi kiküldetésben lévő alkalmazottakra vonatkozó uniós direktíva szigorításához, a lengyel kormány egy újabb hibájának nevezve ezt – írja az MTI.

A lengyel állampolgárok többet érdemelnek, a miniszterelnök nehezen tudja majd megmagyarázni, hogy miért jó rosszabbul fizetni a lengyeleket"

– szögezte le.

Bulgária az utolsó állomása Macron kelet-európai körútjának, amelynek során a francia elnök támogatást igyekezett szerezni az irányelv megszigorításához. Macron a sajtóértekezleten elmondta: a szófiai vezetés Romániához hasonlóan megígérte neki, hogy támogatja az irányelv szigorítását, a rövid ideig külföldi kiküldetésben dolgozók bérének kötelező hozzáigazítását a célországban fizetett bérekhez. Kifejezte abbéli meggyőződését, hogy a változtatást a tagországok többsége támogatni fogja.

Párizs tervét támogatja az Európai Bizottság.

Beata Szydlo lengyel miniszterelnök ezzel kapcsolatban szerdán azt mondta:

Védeni fogjuk álláspontunkat, mert ez a lengyel munkavállalókat védi. Az ilyen tárgyalások résztvevői mindig kompromisszumot keresnek".

Fotó: AFP

Rámutatott, hogy az uniós tagállamok továbbra is egyeztetnek az irányelvről, a visegrádi csoport (V4) közös álláspontot is készített e témában.

A V4 kormányfőinek Macronnal júniusban Brüsszelben folytatott tárgyalásaira utalva Szydlo elmondta: a francia elnöknek akkor be is mutatták a visegrádi álláspontot. Az ügyben munkacsoportokat is kialakítottak, ezek a nyár folyamán kétszer is találkoztak, a nyári szünet után pedig folytatják munkájukat.

A lengyelek válaszoltak

Lengyelország nem szigetelődik el"

– nyomatékosította Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter Teodor Melescanu román és Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszterrel, valamint Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral közös varsói sajtótájékoztatóján.

Ma egy fontos találkozónak vagyunk a házigazdái, de ezek szerint Macron elnök úr nem követi a híreket, és nem tudja, mi történik Európának ebben a szegletében. Előfordul ilyen néha"

– tette hozzá.

Eközben Szydlo pénteki közleményében azt vetette Macron szemére, hogy járatlan a politikában, és arrogánsnak nevezte a Lengyelország nemzetközi elszigeteltségére vonatkozó megjegyzéseit.

Békülékenyebb hangnemet javaslok az elnök úrnak. Lehet, hogy arrogáns megjegyzései politikai tapasztalatlanságának tudhatóak be. Azt javaslom az elnök úrnak, hogy összpontosítson inkább saját országa ügyeire, akkor talán elérheti ugyanazokat a gazdasági eredményeket és a biztonságnak ugyanazt a szintjét, amelyet Lengyelország garantál állampolgárainak"

– írta a lengyel kormányfő.

Szydlo aláhúzta: nem Macron fog egy személyben dönteni az Európai Unió jövőjéről, hanem annak összes tagja.

Lengyelországi látogatásán Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter azt hangsúlyozta, hogy Németországnak óvatosabban kellene kezelnie diplomáciai kapcsolatait Törökországgal.

Úgy látjuk, hogy a Németországból érkező állásfoglalások átlépnek egy bizonyos határt. Nincs szükség populista megjegyzésekre a választások előtt. A választások jönnek és mennek, de a barátságok maradnak. Óvatosságra intünk"

– mondta Cavusoglu.

Németországban négy hét múlva parlamenti választásokat tartanak.

Berlin és Ankara viszonyában az okozta a legújabb feszültséget, hogy Sigmar Gabriel német külügyminiszter az önkényes őrizetbe vételek miatt óva intette a német állampolgárokat attól, hogy Törökországba utazzanak.

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Hiába készült nagyon Macron a beszédére, bealudtak rajta

Hiába készült nagyon Macron a beszédére, bealudtak rajta

amerika, london, párizs

November 11-én volt száz éve, hogy lezárult az első világháború. A centenárium kapcsán óriási hepajt rendeztek Párizsban, több mint 70 állam- és kormányfő vett részt a Diadalív öröklángjánál tartott megemlékezésen.

Duterte: a Nemzetközi Büntetőbíróság idiótákból áll

Duterte: a Nemzetközi Büntetőbíróság idiótákból áll

amerika, london, párizs

A Fülöp-szigetek szabad szájú elnöke ezúttal sem hazudtolta meg önmagát.

Manfred Webernek elég lesz Juncker helye

Mégsem indul a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnökségi posztjáért a párt január 19-re összehívott rendkívüli kongresszusán Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) parlamenti frakcióvezetője, csúcsjelöltje, a CSU alelnöke.

Ömleni fog a pénz Budapestre

Ömleni fog a pénz Budapestre

kétharmad

1000 milliárd forintot jelent a fővárosnak a kormánnyal aláírt, 15 pontból álló megállapodás. A kontraktust Orbán Viktor miniszterelnök és Tarlós István főpolgármester írta alá szombaton.

A Fidesz megpróbálja kihúzni Junckerből, mennyi közpénzt utal az EU a migránskártyákra

A Fidesz megpróbálja kihúzni Junckerből, mennyi közpénzt utal az EU a migránskártyákra

kétharmad

Írásbeli kérdéssel fordulnak az Európai Bizottság (EB) "isiászos" elnökéhez.

Olasz kormány: a francia étvágy hírhedt és már régóta ismerjük

Az olasz kormány egyik minisztere úgy fogalmazott: a francia elnök az EU Olaszország ellen irányuló nyomásának vezéralakja lett.

Kigyulladt Gyurcsányék főhadiszállása

Kigyulladt Gyurcsányék főhadiszállása

kétharmad

Szombaton, Budapest VI. kerületében kigyulladt egy négyemeletes irodaépület negyedik emelete. A helyszínre nagy erőkkel érkeztek a tűzoltók. Közben kiderült: a Demokratikus Koalíció (DK) irodái "gyulladtak" ki. A tüzet eloltották.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére