Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Macron Lengyelország miatt sivalkodott

2017. augusztus 25. 19:28

VÁRNA, 19:28

Lengyelország az Európai Unió érdekeivel szembemegy, és azt kockáztatja, hogy több kérdésben is a blokk partvonalára lavírozza magát – jelentette ki Emmanuel Macron francia elnök pénteken Várnában.

Lengyelország ma nem tud példát mutatni Európának, mert úgy döntött, hogy sok kérdésben szembemegy az európai érdekekkel. Azért van az európai integráció, hogy a tagországok konvergáljanak egymáshoz. Így van ez a strukturális alapok esetében is, amelyekből Lengyelország részesül"

– mondta Macron a bolgár államfővel, Rumen Radevvel közösen tartott sajtóértekezletén.

Fotó: AFP

Hozzátette még:

Európa szabadságjogokra épül, amelyeket Lengyelország most éppen megszeg. Ez az ország úgy döntött, hogy elszigeteli magát."

A francia elnök élesen bírálta, hogy Varsó nem hajlandó hozzájárulni a külföldi kiküldetésben lévő alkalmazottakra vonatkozó uniós direktíva szigorításához, a lengyel kormány egy újabb hibájának nevezve ezt – írja az MTI.

A lengyel állampolgárok többet érdemelnek, a miniszterelnök nehezen tudja majd megmagyarázni, hogy miért jó rosszabbul fizetni a lengyeleket"

– szögezte le.

Bulgária az utolsó állomása Macron kelet-európai körútjának, amelynek során a francia elnök támogatást igyekezett szerezni az irányelv megszigorításához. Macron a sajtóértekezleten elmondta: a szófiai vezetés Romániához hasonlóan megígérte neki, hogy támogatja az irányelv szigorítását, a rövid ideig külföldi kiküldetésben dolgozók bérének kötelező hozzáigazítását a célországban fizetett bérekhez. Kifejezte abbéli meggyőződését, hogy a változtatást a tagországok többsége támogatni fogja.

Párizs tervét támogatja az Európai Bizottság.

Beata Szydlo lengyel miniszterelnök ezzel kapcsolatban szerdán azt mondta:

Védeni fogjuk álláspontunkat, mert ez a lengyel munkavállalókat védi. Az ilyen tárgyalások résztvevői mindig kompromisszumot keresnek".

Fotó: AFP

Rámutatott, hogy az uniós tagállamok továbbra is egyeztetnek az irányelvről, a visegrádi csoport (V4) közös álláspontot is készített e témában.

A V4 kormányfőinek Macronnal júniusban Brüsszelben folytatott tárgyalásaira utalva Szydlo elmondta: a francia elnöknek akkor be is mutatták a visegrádi álláspontot. Az ügyben munkacsoportokat is kialakítottak, ezek a nyár folyamán kétszer is találkoztak, a nyári szünet után pedig folytatják munkájukat.

A lengyelek válaszoltak

Lengyelország nem szigetelődik el"

– nyomatékosította Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter Teodor Melescanu román és Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszterrel, valamint Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral közös varsói sajtótájékoztatóján.

Ma egy fontos találkozónak vagyunk a házigazdái, de ezek szerint Macron elnök úr nem követi a híreket, és nem tudja, mi történik Európának ebben a szegletében. Előfordul ilyen néha"

– tette hozzá.

Eközben Szydlo pénteki közleményében azt vetette Macron szemére, hogy járatlan a politikában, és arrogánsnak nevezte a Lengyelország nemzetközi elszigeteltségére vonatkozó megjegyzéseit.

Békülékenyebb hangnemet javaslok az elnök úrnak. Lehet, hogy arrogáns megjegyzései politikai tapasztalatlanságának tudhatóak be. Azt javaslom az elnök úrnak, hogy összpontosítson inkább saját országa ügyeire, akkor talán elérheti ugyanazokat a gazdasági eredményeket és a biztonságnak ugyanazt a szintjét, amelyet Lengyelország garantál állampolgárainak"

– írta a lengyel kormányfő.

Szydlo aláhúzta: nem Macron fog egy személyben dönteni az Európai Unió jövőjéről, hanem annak összes tagja.

Lengyelországi látogatásán Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter azt hangsúlyozta, hogy Németországnak óvatosabban kellene kezelnie diplomáciai kapcsolatait Törökországgal.

Úgy látjuk, hogy a Németországból érkező állásfoglalások átlépnek egy bizonyos határt. Nincs szükség populista megjegyzésekre a választások előtt. A választások jönnek és mennek, de a barátságok maradnak. Óvatosságra intünk"

– mondta Cavusoglu.

Németországban négy hét múlva parlamenti választásokat tartanak.

Berlin és Ankara viszonyában az okozta a legújabb feszültséget, hogy Sigmar Gabriel német külügyminiszter az önkényes őrizetbe vételek miatt óva intette a német állampolgárokat attól, hogy Törökországba utazzanak.

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Az ukrán elnök behívta az ENSZ-csapatokat Ukrajnába

Petro Porosenko ukrán elnök reményének adott hangot kedden az ENSZ Közgyűlése 73. ülésszakán, hogy a világszervezet békefenntartó missziót vezényel a Donyec-medencébe, az - ukrán álláspont szerint - Oroszország által megszállt, szakadár ellenőrzésű területekre.

Orbán Vik­tor szín­padra lé­pett a Szig­li­geti Szín­ház­ban

Orbán Vik­tor szín­padra lé­pett a Szig­li­geti Szín­ház­ban

bulvár

A miniszterelnök gya­lo­go­san ér­ke­zett Szol­no­kon a Szig­li­geti Szín­ház­hoz, test­ő­rök­ és dísz­kí­sé­ret­ nélkül.

Ilyen, amikor egy demokratává vedlett kommunista aggódik a demokratikus alapelvekért

António Guterres ENSZ-főtitkár arról beszélt a világszervezet Közgyűlésének 73. ülésszakának általános vitáján, hogy ostrom alatt állnak a demokratikus alapelvek.

A CDU és CSU nyíltan felkelt Angela Merkel ellen

A CDU és CSU nyíltan felkelt Angela Merkel ellen

amerika, london, párizs

Meglepetésre elveszítette a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a testvérpárt bajor Keresztényszociális Unió (CSU) közös szövetségi parlamenti képviselőcsoportjában kedden tartott frakcióvezető-választást Volker Kauder. Az Angela Merkel kancellár bizalmasaként számon tartott politikusnak így 13 év után távoznia kell a tisztségből.

Orbán: Európa kiváló szakemberek képzésével dolgozhatja le a versenyhátrányát

Elkezdődött az EuroSkills 2018, a szakmák Európa-bajnoksága Budapesten.

Trump ismét kiállt a szuverenitás eszméje mellett, elítélve a globális kormányzást

Trump ismét kiállt a szuverenitás eszméje mellett, elítélve a globális kormányzást

amerika, london, párizs

Az Egyesült Államok szuverenitását hangsúlyozta Donald Trump amerikai elnök az ENSZ Közgyűlése 73. ülésszakának kedden kezdődött általános vitájában, és elutasította "a globális kormányzást, ellenőrzést és uralmat".

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Ez történt ma.

A Maldív-szigeteken leromboltak egy gyönyörű alkotást az iszlám nevében

A Maldív-szigeteken leromboltak egy gyönyörű alkotást az iszlám nevében

amerika, london, párizs

A világ első ár-apály galériáját a Maldív-szigeteken állították fel, azonban a rendőrség lebontotta, mert az alkotást iszlámellenesnek minősítették.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére