Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
piszkostizenkettő
 
 
 
 

Közéleti aprószentek

Megadja Gábor

2018. október 26. 17:58

Furcsa világa az emberi viszonyoknak a közélet. A közéleti megmondás versenye arról szól, hogy ki tudja magát folyamatosan szentté avatni. Ebben a műfajban az történik, hogy a delikvens áll a tükör előtt és gyönyörködik a látványban.

A közéleti szentté avatás eljárása azért is sajátos, mert itt nem valamiféle szentszék végzi azt, hanem az illető saját magán. Mi az igazi demokrácia, ha nem az, hogy önmagunkat osztályozzuk? „Megvizsgáltam saját teljesítményemet, és csillagos ötösre értékeltem!“

A hétköznapi emberek, akik nem vesznek részt a mindennapos hiúságvásáron, többnyire tudják magukról, hogy így vagy úgy, de tökéletlenek. Vannak apróbb hibáik, visszatérő bűneik, fogyatékosságaik. Ha magukról nem tudják, a családjuk, a barátaik, a gyóntatópapjuk néha emlékeztetik őket ezekre. 

Nem így a közélet önjelölt szentjei. Ők nem az erkölcsi bírálat alanyai, ők maguk a bírák. Biztos találkozott már mindenki ezzel a típussal. Félreismerhetetlen jegyeket viselnek. 

Amikor politikai hitvallásukról kérdezik őket, igyekeznek hangsúlyozni, hogy minden tiszteletreméltó irányzatot egyszerre képviselnek. Egyszerre szociáldemokraták á la Kéthly Anna, mérsékelt konzervatívok, liberális demokraták és baloldali zöldek (vagyis görögdinnyék: kívül zöldek, belül vörösek). Fontolva haladók, miközben a progresszió vadhajtásaitól émelyegve fordulnak el, és tisztelik a tradíciót, amennyiben az be van szuszakolva a táncházba meg a karácsonyi családi vacsorába. Vallásosak, de a „maguk módján“, hiszen az ilyen szabad és tévedhetetlen szellemeket gúzsba köti az intézményes vallás szigora és fafejűsége. 

Mentesek mindenféle elfogultságtól, ezért semmi esetre sem jobboldaliak vagy baloldaliak, liberálisok vagy konzervatívok, és legfőképp nem képviselik ezen irányzatok „szélsőséges“ válfajait. A közélet szentjei ugyanis – egyedül a világon – képesek arra, hogy minden létező gondolkodásból kimazsolázzák a legjobb elemeket és elhajítsák a rosszakat, hogy elválasszák a búzát az ocsútól. A „legjobb“ elemeket természetesen hézagmentesen egymáshoz tudják illeszteni, ütközések és feszültségek nélkül, akárcsak egy nagy puzzle elemeit, hiszen mire jó az elmélet világa, ha nem arra, hogy a gyakorlatban összeegyeztethetetlen dolgok tökéletesen egymáshoz simuljanak? 

A közéleti szentek, ha politikai hivatalra törnek, politikai szerepet vállalnak, akkor sem politikusok, hiszen azokat a pokol is kiköpi, hanem rendíthetetlen értelmiségiek, az elvek emberei, akik nem bíbelődnek olyan apróságokkal, mint a választók akarata vagy kívánalmai. Az igazi nemesség abban található, hogy az ilyen zavaró tényezőkkel (ti. választók) nem foglalkoznak, csak az elvekkel, amik sokkal fontosabbak, mint az emberek. 

A közélet szentjei a „közepet“, a „demokratikus centrumot“ képviselik, amiről nem tudjuk, hogy micsoda, viszont sokkal jobb, mint az a létező világ, amit a romlott politikusok hoznak létre – a választók hathatós együttműködésével és támogatásával. A „közép“ az, ami mindenféle szélsőségtől ugyanolyan távolságot tart. Minden valószínűség szerint ez egy zanzásított, wikipédiásított Arisztotelészből származhat, hiszen általában ezek alkalmasak értelmiségi fogyasztásra. Kevesebb wikipédiás bölcsességgel lehet azt mondani, hogy bizonyos dolgok esetében jó, ha középen vannak, más dolgok esetében kevésbé. Ez utóbbit a Kispipacs közönsége ösztönösen tudja mindenféle okoskodás nélkül, igaz, ők nem is közéleti szentek. 

A közélet szentje azért ítélkezhet, mert soha semmi rosszat nem csinált, szemben amazokkal, a romlottakkal, a választókkal és a politikusokkal. Azok elfogultak, rengeteg konfliktusuk van, veszekednek a családi összejöveteleken, pártszínekben látják a világot és persze tudatlanok. A közéleti szent soha életében nem csent almát a kerítésen kilógó fáról, nem kukkolta sunyiban a szomszéd bikinis lányt, nem lógott az iskolából és soha nem vette el az utolsó pogácsát a tálkából. Szemben a halandókkal, az ő szándékai minden körülmény között tiszták, sosem akar hatalmat, befolyást, rivaldafényt és legfőképp érdekei nincsenek. A hagyományos szentek a saruját se köthetnék meg. A Tudás és Erkölcs páratlan hordozói. 

Ilyen minőségekkel felruházva valóban olyannak tűnnek, mint akik nem teljesen e világból valók. És gyaníthatóan tényleg ez a helyzet. Leginkább a saját világukból érkeztek. 

OLVASTAD MÁR?

piszkostizenkettő
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
"Krisztus feltámadásával igazolta, hogy a látható világon kívül is van valóság"

"Krisztus feltámadásával igazolta, hogy a látható világon kívül is van valóság"

szabad vasárnap

Krisztus feltámadt, és feltámadásával igazolta az emberiség ősi érzését, hogy a látható világon kívül van egy tágabb, átfogóbb valóság - mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek húsvét vigíliáján, szombat este a budapesti Szent István-bazilikában.

Akik már elvesztették a háborút

Akik már elvesztették a háborút

piszkostizenkettő

A lángoló Notre Dame és ami utána következik.

Hamarosan elkészülnek a falusi csok részletszabályai

A falusi csok részletszabályai egy-két héten belül megjelennek. Bár a program július elsején kezdődik, máris óriási az érdeklődés - nyilatkozta Gyopáros Alpár, a Miniszterelnökséghez tartozó Modern városok program, valamint az újonnan indult Magyar falu program kormánybiztosa.

A bevándorlásellenesek lehetnek az EP-választás nagy nyertesei

A bevándorlásellenesek lehetnek az EP-választás nagy nyertesei

amerika, london, párizs

Az előrejelzések szerint komoly erősödéssel számolhatnak azok a pártok az európai parlamenti választáson, melyek élesen ellenzik a migrációt, valamint euroszkeptikusak.

Szökni próbált a Teréz körúti robbantó

Szökni próbált a Teréz körúti robbantó

kétharmad

Szerencsére nem sikerült megvalósítania a tervét.

Közel kétmillió fő kaphatott eddig migránskártyát

Közel kétmillió fő kaphatott eddig migránskártyát

amerika, london, párizs

Közel kétmillió bevándorló juthatott a migránskártyákon keresztül pénzhez Brüsszel és az ENSZ jóvoltából.

Nagyhéten akart robbantani egy Spanyolországban élő dzsihadista

A 23 éves marokkói férfi az egyik legkiszámíthatatlanabb robbanóanyaggal vitte volna végbe a támadást.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére