Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
century-on
 
 
 
 

Ki dönt az életünkről?

2016. május 2. 18:58

Nem tudsz leszokni a dohányzásról és képtelen vagy ellenállni a csoki bűnös kísértésének? Lehet, hogy ez nem a te hibád.

Az emberek többsége meg van győződve róla, hogy nap mint nap tudatos döntések sorát hozza meg. Azonban egy kutatás eredményei azt mutatják, hogy csupán utólag magyarázzuk be magunknak, hogy szabad akartunkból cselekedtünk. A kutatók állítása kissé nyakatekert, ezért nézzük meg részletesebben, hogy miről is van szó.

Maga az ötlet, hogy a szabad akarat csak egy illúzió, 20 éve került a pszichológiai vizsgálatok fókuszába. A vitaindító tanulmány Dan Wegner és Thalia Wheatly műve – azonban a szabad akarat létéről folyó vita egyidős az emberi civilizációval. A két kutató akkor azt állította, hogy valós az érzésünk, hogy szeretnénk megtenni valamit, de aközött, hogy szeretnénk valamit megtenni és cselekszünk-e, már nem feltétlenül van kimutatható kapcsolat.

Az új tanulmány arra derített fényt, hogy elménk újraírja a történeteket, miután meghozott egy döntést. Az agyunk igazolni szeretné, hogy jól választott, emiatt akár visszamenőleg is megváltoztatja az emlékeinket.

A Princeton Egyetem kutatói, Adam Bear és Paul Bloom öt darab fehér kört jelenített meg egy számítógép képernyőjén a tesztalanyok számára. Tetszőlegesen ki kellett választaniuk egy kört az öt közül, egy meghatározott idő alatt. Az idő leteltével az egyik fehér kör pirossá változott.

Ezután megkérdezték a résztvevőket, hogy melyik kört választották: azt amelyik pirossá vált, egy másikat, vagy egyáltalán nem sikerült döntést hozniuk.

Statisztikailag az embereknek húsz százalék esélye volt eltalálni, hogy melyik kör válik pirossá. Amikor a döntésre szánt idő lerövidült és a kör viszonylag hamar piros lett, a válaszolók több mint harminc százalékos pontossággal találták el, hogy melyik kör színe változott meg később.

A kutatók szerint az eredmények egyik magyarázata, hogy a tesztalanyok elméje utólag megfordította az események menetét és így arra emlékezett, hogy a végül pirossá váló kört választotta.

A szabad akarat eszméje egy hasznos dolog számunkra, ugyanis emiatt olyan érzésünk támadhat, hogy saját magunk irányítjuk az életünket, emellett másokat megbüntethetünk, vagy elítélhetünk ha rosszat cselekednek. A kiszolgáltatottság érzése is jelentősen csökken, hiszen mi magunk vagyunk a sorsunk kovácsa és nem külső erők irányítják az életünket.

Persze vannak hátrányai is a szabad akaratnak érzésének: amennyiben valakinek az ítélőképességében torzulások következnek be, akkor az illető akár úgy is érezheti, hogy olyan események fölött is van irányítása, mint mondjuk az időjárás.

Az, hogy a szabad akarat pusztán illúzió, leginkább a gyors, szinte gondolkodás nélküli döntések esetén merül fel. Ugyanakkor elképzelhető, hogy ez a jelenség nem korlátozódik az efféle szituációkra, ennél sokkal átfogóbb és minden döntésünknél jelen van – a legegyszerűbbektől a legbonyolultabbakig.

Akár így van, akár nem, a tanulmányunk és a hasonló témájú munkák jelentősége abban áll, hogy kiderülhet: azok a dolgok, amikben a hétköznapi tapasztalataink miatt a legszilárdabban hiszünk, és amelyek azon alapulnak amit tudunk a világról, hamisnak bizonyulhatnak"

– írták a kutatók tanulmányuk végszavába.

A tanulmány a Psychological Science című szaklapban jelent meg.

(Independent)

OLVASTAD MÁR?

century-on
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
A salzburgi csúcson is felkapták Orbán Viktor javaslatait

A salzburgi csúcson is felkapták Orbán Viktor javaslatait

amerika, london, párizs

A salzburgi csúcstalálkozón minden szem a migrációra figyelt. Az uniós vezetők már idén megkezdenék a tárgyalásokat az arab, észak-afrikai és közel-keleti államokkal. Eközben egyre inkább előtérbe kerülnek Orbán Viktor korábbi javaslatai a migrációs krízis hosszú távú kezelését illetően.

Lelassul a Csillagok háborúja multikulturális világa

Lelassul a Csillagok háborúja multikulturális világa

szabad vasárnap

A Star Wars-univerzum kétségkívül generációkat meghatározó világ a filmtörténelemben. Az első trilógia klasszisra sikeredett, a folytatások viszont már hagytak némi kívánnivalót maguk után.

Több ezer felhasználó személyes adatát adta ki a Google

Több ezer felhasználó személyes adatát adta ki a Google

amerika, london, párizs

A techóriás több száz appnak továbbítja a Gmail-felhasználók adatait, pedig ezen gyakorlatát a tavalyi évben elvileg befejezte. Ismét megkérdőjeleződik ezzel a techóriások megbízhatósága.

Cseh lap: kettős mércét alkalmaz az EU Magyarország esetében

A Mladá Fronta Dnes című cseh liberális napilap pénteki jegyzetében írt Magyarországról.

Soros keze is benne van a legújabb MeToo-botrányban

Soros keze is benne van a legújabb MeToo-botrányban

amerika, london, párizs

Folytatódik Trump főbírójelöltjének állítólagos zaklatási botránya. Brett Kavanaugh vádlója feltételeket szab a szenátusi meghallgatásához, közben pedig újabb részletek derültek ki az ügyről.

Amikor már egy szocinak is ciki az MSZP

Amikor már egy szocinak is ciki az MSZP

kétharmad

Bombaként robbant a hír még a hét közepén, hogy az MSZP győri erős embere bejelentette: otthagyja a pártot. Németh Árpádnál az tette be végleg a kaput, hogy a szocialisták EP-képviselői megszavazták a Soros-féle Sargentini-jelentést Strasbourgban. A volt MSZP-s politikus az Echo TV Informátor című műsorának beszélt csalódottságáról.

Se nem hangos, se nem mérges - semmi sem

Se nem hangos, se nem mérges - semmi sem

piszkostizenkettő

A rossz színész is színész. De ő még az sem. Statiszta. Karácsony Gergely a színpadon.

Dzsudzsák Balázs levelét megírta, te pedig most szavazhatsz róla!

Dzsudzsák Balázs levelét megírta, te pedig most szavazhatsz róla!

hajrá, magyarok!

A napokban sokat foglalkoztunk Dzsudzsák Balázzsal és a legújabb klubváltásával. A focista levélben mondta el véleményét a körülötte zajló felhajtásról.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére