Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
century-on
 
 
 
 

Ki dönt az életünkről?

2016. május 2. 18:58

Nem tudsz leszokni a dohányzásról és képtelen vagy ellenállni a csoki bűnös kísértésének? Lehet, hogy ez nem a te hibád.

Az emberek többsége meg van győződve róla, hogy nap mint nap tudatos döntések sorát hozza meg. Azonban egy kutatás eredményei azt mutatják, hogy csupán utólag magyarázzuk be magunknak, hogy szabad akartunkból cselekedtünk. A kutatók állítása kissé nyakatekert, ezért nézzük meg részletesebben, hogy miről is van szó.

Maga az ötlet, hogy a szabad akarat csak egy illúzió, 20 éve került a pszichológiai vizsgálatok fókuszába. A vitaindító tanulmány Dan Wegner és Thalia Wheatly műve – azonban a szabad akarat létéről folyó vita egyidős az emberi civilizációval. A két kutató akkor azt állította, hogy valós az érzésünk, hogy szeretnénk megtenni valamit, de aközött, hogy szeretnénk valamit megtenni és cselekszünk-e, már nem feltétlenül van kimutatható kapcsolat.

Az új tanulmány arra derített fényt, hogy elménk újraírja a történeteket, miután meghozott egy döntést. Az agyunk igazolni szeretné, hogy jól választott, emiatt akár visszamenőleg is megváltoztatja az emlékeinket.

A Princeton Egyetem kutatói, Adam Bear és Paul Bloom öt darab fehér kört jelenített meg egy számítógép képernyőjén a tesztalanyok számára. Tetszőlegesen ki kellett választaniuk egy kört az öt közül, egy meghatározott idő alatt. Az idő leteltével az egyik fehér kör pirossá változott.

Ezután megkérdezték a résztvevőket, hogy melyik kört választották: azt amelyik pirossá vált, egy másikat, vagy egyáltalán nem sikerült döntést hozniuk.

Statisztikailag az embereknek húsz százalék esélye volt eltalálni, hogy melyik kör válik pirossá. Amikor a döntésre szánt idő lerövidült és a kör viszonylag hamar piros lett, a válaszolók több mint harminc százalékos pontossággal találták el, hogy melyik kör színe változott meg később.

A kutatók szerint az eredmények egyik magyarázata, hogy a tesztalanyok elméje utólag megfordította az események menetét és így arra emlékezett, hogy a végül pirossá váló kört választotta.

A szabad akarat eszméje egy hasznos dolog számunkra, ugyanis emiatt olyan érzésünk támadhat, hogy saját magunk irányítjuk az életünket, emellett másokat megbüntethetünk, vagy elítélhetünk ha rosszat cselekednek. A kiszolgáltatottság érzése is jelentősen csökken, hiszen mi magunk vagyunk a sorsunk kovácsa és nem külső erők irányítják az életünket.

Persze vannak hátrányai is a szabad akaratnak érzésének: amennyiben valakinek az ítélőképességében torzulások következnek be, akkor az illető akár úgy is érezheti, hogy olyan események fölött is van irányítása, mint mondjuk az időjárás.

Az, hogy a szabad akarat pusztán illúzió, leginkább a gyors, szinte gondolkodás nélküli döntések esetén merül fel. Ugyanakkor elképzelhető, hogy ez a jelenség nem korlátozódik az efféle szituációkra, ennél sokkal átfogóbb és minden döntésünknél jelen van – a legegyszerűbbektől a legbonyolultabbakig.

Akár így van, akár nem, a tanulmányunk és a hasonló témájú munkák jelentősége abban áll, hogy kiderülhet: azok a dolgok, amikben a hétköznapi tapasztalataink miatt a legszilárdabban hiszünk, és amelyek azon alapulnak amit tudunk a világról, hamisnak bizonyulhatnak"

– írták a kutatók tanulmányuk végszavába.

A tanulmány a Psychological Science című szaklapban jelent meg.

(Independent)

OLVASTAD MÁR?

century-on
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Este 7:59

Este 7:59

7:59

A nap legfontosabb hírei.

Megfenyegetted a Facebookot? Tudnak róla és talán már rajta is vagy a listájukon

Megfenyegetted a Facebookot? Tudnak róla és talán már rajta is vagy a listájukon

century-on

A Facebook követi és listázza azokat a felhasználókat, akiket "kockázatosnak" ítél, különös tekintettel azokra, akik a cég valamely dolgozóját, vezetőjét fenyegették meg.

Rendkívüli állapotot hirdet ki Trump, hogy megépülhessen a fal a mexikói határon

Rendkívüli állapotot hirdet ki Trump, hogy megépülhessen a fal a mexikói határon

amerika, london, párizs

Rendkívüli állapotot hirdet ki Donald Trump amerikai elnök annak érdekében, hogy a kongresszus megkerülésével előteremthesse a mexikói határra ígért fal megépítéséhez szükséges pénzösszeget.

Így sivalkodtak a bevándorláspártiak a magyar gyermekekről szóló akcióterv miatt

Így sivalkodtak a bevándorláspártiak a magyar gyermekekről szóló akcióterv miatt

kétharmad

Szülesztő program, fércmű, szemétség, asszonyhitel - ilyen szavakkal illették az ellenzékiek a kormány által meghirdetett hétpontos családvédelmi akciótervet.

A bevándorlókat választaná az osztrák baloldal az emberek biztonsága helyett

A bevándorlókat választaná az osztrák baloldal az emberek biztonsága helyett

amerika, london, párizs

Herbert Kickl belügyminiszter biztonságpolitikai okokból módosítaná az osztrák alkotmányt, ám ehhez az ellenzéki képviselők szavazataira is szüksége lenne. A szocialisták és a liberálisok azonban egyelőre nem támogatják a szigorításokat.

Köves Slomó szerint nincs erkölcsi alapja a Jobbikkal való szövetségkötésnek

Köves Slomó szerint nincs erkölcsi alapja a Jobbikkal való szövetségkötésnek

kétharmad

Karácsony Gergelynek a zsidók listázását mentegető kijelentése után most nem az a kérdés, hogy bocsánatot kért vagy sem, hanem az a kérdés, hogy megvan-e az az erkölcsi alap, hogy együtt induljanak egy választáson vagy nincs - mondta Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija az Echo TV G. Fodor Gábor által vezetett "A nyolcas" című műsorában.

Nem fogadná vissza a brit kormány a dzsihadista feleségnek állt bevándorlót

A 19 éves Shamima Begum csatlakozott az Iszlám Államhoz, de most, hogy a terrorszervezet szétesőben van, már visszatérne Nagy-Britanniába. A szigetország erről hallani sem akar.

A végső csata előtt az ISIS-feleségek el akarták hagyni a csatamezőt, de a terroristák ezt nem engedték

A dzsihadisták feleségei megpróbáltak elmenekülni a végső csata elől, ám a jelentések szerint a terroristák egy része ezt nem engedte, sőt megölték saját feleségeiket.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére