Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
century-on
 
 
 
 

Ki dönt az életünkről?

2016. május 2. 18:58

Nem tudsz leszokni a dohányzásról és képtelen vagy ellenállni a csoki bűnös kísértésének? Lehet, hogy ez nem a te hibád.

Az emberek többsége meg van győződve róla, hogy nap mint nap tudatos döntések sorát hozza meg. Azonban egy kutatás eredményei azt mutatják, hogy csupán utólag magyarázzuk be magunknak, hogy szabad akartunkból cselekedtünk. A kutatók állítása kissé nyakatekert, ezért nézzük meg részletesebben, hogy miről is van szó.

Maga az ötlet, hogy a szabad akarat csak egy illúzió, 20 éve került a pszichológiai vizsgálatok fókuszába. A vitaindító tanulmány Dan Wegner és Thalia Wheatly műve – azonban a szabad akarat létéről folyó vita egyidős az emberi civilizációval. A két kutató akkor azt állította, hogy valós az érzésünk, hogy szeretnénk megtenni valamit, de aközött, hogy szeretnénk valamit megtenni és cselekszünk-e, már nem feltétlenül van kimutatható kapcsolat.

Az új tanulmány arra derített fényt, hogy elménk újraírja a történeteket, miután meghozott egy döntést. Az agyunk igazolni szeretné, hogy jól választott, emiatt akár visszamenőleg is megváltoztatja az emlékeinket.

A Princeton Egyetem kutatói, Adam Bear és Paul Bloom öt darab fehér kört jelenített meg egy számítógép képernyőjén a tesztalanyok számára. Tetszőlegesen ki kellett választaniuk egy kört az öt közül, egy meghatározott idő alatt. Az idő leteltével az egyik fehér kör pirossá változott.

Ezután megkérdezték a résztvevőket, hogy melyik kört választották: azt amelyik pirossá vált, egy másikat, vagy egyáltalán nem sikerült döntést hozniuk.

Statisztikailag az embereknek húsz százalék esélye volt eltalálni, hogy melyik kör válik pirossá. Amikor a döntésre szánt idő lerövidült és a kör viszonylag hamar piros lett, a válaszolók több mint harminc százalékos pontossággal találták el, hogy melyik kör színe változott meg később.

A kutatók szerint az eredmények egyik magyarázata, hogy a tesztalanyok elméje utólag megfordította az események menetét és így arra emlékezett, hogy a végül pirossá váló kört választotta.

A szabad akarat eszméje egy hasznos dolog számunkra, ugyanis emiatt olyan érzésünk támadhat, hogy saját magunk irányítjuk az életünket, emellett másokat megbüntethetünk, vagy elítélhetünk ha rosszat cselekednek. A kiszolgáltatottság érzése is jelentősen csökken, hiszen mi magunk vagyunk a sorsunk kovácsa és nem külső erők irányítják az életünket.

Persze vannak hátrányai is a szabad akaratnak érzésének: amennyiben valakinek az ítélőképességében torzulások következnek be, akkor az illető akár úgy is érezheti, hogy olyan események fölött is van irányítása, mint mondjuk az időjárás.

Az, hogy a szabad akarat pusztán illúzió, leginkább a gyors, szinte gondolkodás nélküli döntések esetén merül fel. Ugyanakkor elképzelhető, hogy ez a jelenség nem korlátozódik az efféle szituációkra, ennél sokkal átfogóbb és minden döntésünknél jelen van – a legegyszerűbbektől a legbonyolultabbakig.

Akár így van, akár nem, a tanulmányunk és a hasonló témájú munkák jelentősége abban áll, hogy kiderülhet: azok a dolgok, amikben a hétköznapi tapasztalataink miatt a legszilárdabban hiszünk, és amelyek azon alapulnak amit tudunk a világról, hamisnak bizonyulhatnak"

– írták a kutatók tanulmányuk végszavába.

A tanulmány a Psychological Science című szaklapban jelent meg.

(Independent)

OLVASTAD MÁR?

century-on
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Országos tüntetés Macron ellen - az elnök nem érti a mindennapi emberek nehézségeit

Országos tüntetés Macron ellen - az elnök nem érti a mindennapi emberek nehézségeit

amerika, london, párizs

Növekszik az elégedetlenség Franciaországban, miután emelkedik az üzemanyagok ára. Szombaton gigatüntetésre készülnek a franciák: mintegy 1500 helyszínen fogják korlátozni a forgalmat az autósok.

Kövekkel dobálták meg az elégedetlen mexikóiak az illegális migránskaravánt

Kövekkel dobálták meg az elégedetlen mexikóiak az illegális migránskaravánt

amerika, london, párizs

A balliberális nemzetközi eliten kívül sem a helyiek, sem pedig egyes politikusok nem örülnek a fokozódó bevándorlásnak. Például az Egyesült Államokkal közös határnál fekvő mexikói Tijuana polgármestere a városban tartózkodó, az Egyesült Államokba igyekvő több mint 2 ezer migráns távozását sürgette pénteken.

Öt EU-s tagállamba vándorolhatott Kadhafi titkos pénze

Öt EU-s tagállamba vándorolhatott Kadhafi titkos pénze

amerika, london, párizs

Moammer Kadhafi egykori líbiai diktátor pénzalapjait 2011-ben befagyasztotta az ENSZ. Vagyis azokhoz elvben nem lehetne hozzáférni, a közelmúltban azonban kiderült, hogy több százmillió euró hiányzik ezekről a számlákról. A legújabb információk alapján a líbiai pénzügyi alapokat összesen 5 EU-s ország csapolhatta meg. Belgium, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország és Luxembourg érintett.

Bekérették az ukrán külügyminisztériumba az új, kinevezett magyar nagykövetet

Orbán Viktor miniszterelnök és Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes legutóbbi, Ukrajnával kapcsolatos kijelentései miatt problémáznak az ukránok.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Ez történt a mai nap.

Mesterséges intelligenciával cenzúrázzák a férfiak nyilatkozatait

Mesterséges intelligenciával cenzúrázzák a férfiak nyilatkozatait

fehér férfi

High-tech módszert talált a Financial Times, hogy kevesebb férfi nyilatkozzon a cikkeikben.

Munkatársunkat megbüntette a Facebook, amiért a homoszexuálisokról mert írni

Munkatársunkat megbüntette a Facebook, amiért a homoszexuálisokról mert írni

censored

A jobboldali véleményt tűzzel-vassal üldöző Facebook-cenzúra ismét lecsapott, ezúttal Horváth Zsófia munkatársunkat, a Pszicho sorozatunk arcát tiltotta a Facebook három napra.

Orbán: összefogásra van szükség a közép-európai országok között

Orbán: összefogásra van szükség a közép-európai országok között

kétharmad

A magyar kormányfő a dunaszerdahelyi Mol Labdarúgó Akadémia megnyitó ünnepségén hangsúlyozta a közép-európai országok együttműködésének fontosságát.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére