Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
kétharmad
 
 
 
 

Jogszerűek az önkormányzatok népszavazási kampányai

2016. szeptember 30. 21:28

Jogszerű az önkormányzatok által a népszavazással kapcsolatban folytatott kampánytevékenység - ezt állapította meg a Kúria csütörtöki határozata. Az Alapjogokért Központnak a kúriai határozattal kapcsolatban nyilvánosságra hozott értelmező elemzése szerint a bírói testület határozata alapján az önkormányzatoknak nem kell semlegesnek maradniuk és kampányolhatnak akár a kormány és a "nem" szavazatok leadása mellett is.

A Kúriának a most csütörtökön meghozott végzésében lényegében arról kellett döntenie, hogy az önkormányzatok ilyen típusú tevékenysége kampánytevékenységnek minősül-e, és amennyiben igen, akkor ez jogszerű-e. A bíróság mindkét kérdésre igennel válaszolt, kimondva, hogy

nincs olyan elvi alap, amely alapján a helyi önkormányzatok nem, de a kormány, civil szervezetek, egyházak, parlamenti és nem parlamenti pártok, azaz mindenki más kampánytevékenységet folytathatnak."

Sőt, a népszavazás intézményének rendeltetésszerű működéséhez szükséges is lehet annak ismerete, hogy helyi önkormányzatok többsége milyen állásponton van.

A legfelső bírósági testület határozatával kapcsolatban az Alapjogokért Központ elemzést tett közzé, amelyben azt emelte ki, hogy

döntésével a Kúria amellett foglalt állást, hogy biztathatják a helyi képviselőtestületek az állampolgárokat a népszavazáson való részvételre." 

Emellett a Kúria döntése azt is rögzítette, hogy az önkormányzatoknak ilyen esetekben nem kell semlegesnek maradniuk és kampányolhatnak akár a kormány és a "nem" szavazatok leadása mellett is.

Az Alapjogokért Központ jogértelmező elemzése úgy fogalmaz, hogy a Kúria döntése szerint a népszavazás intézményének rendeltetésszerű működéséhez szükséges is lehet annak ismerete, hogy a helyi önkormányzatok többsége a kormánnyal egyetért-e: a más véleményekkel versengő kormányzati álláspont a közhatalmat gyakorló állam egységes, vagy éppenséggel nagyon is megosztott álláspontja.Emiatt tehát a népszavazás tisztaságát, esélyegyenlőségét nem sérthetik meg kampányukkal az önkormányzatok, hiszen mint a közhatalom önálló szereplői, véleménybefolyásoló versengésben vesznek részt. Ugyanez vonatkozik a közpénzek felhasználásának tényére is, mely a versengésben való részvétel szükségszerű következménye.

A bírósági döntésre azért volt szükség, mert az elmúlt hetekben a Nemzeti Választási Bizottsághoz, majd a Kúriához is többen fordultak az egyes önkormányzatoknak a népszavazási eljárás során kifejtett tevékenysége miatt. Számos önkormányzat, illetve képviselő-testület buzdított a népszavazáson történő részvétel mellett, fogadott el olyan határozatot, mely kifejezetten a kormány támogatására és a "nem" szavazat leadására szólított fel. Olyan önkormányzatok is voltak, melyek kampánytevékenységükre külön összeget csoportosítottak át költségvetésükből. Tekintettel arra, hogy az utóbbi években elfogadott választási jogszabályokhoz még kevésbé alakult ki stabil joggyakorlat, és a kormány által kezdeményezett népszavazás egyébként is egy speciális eset, a jogi megítélés kapcsán kétségek merültek fel.

OLVASTAD MÁR?

kétharmad
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Az amerikai Fox News szerint a magyar gyermekekről szóló akcióterv Amerikának is példa

Az amerikai Fox News szerint a magyar gyermekekről szóló akcióterv Amerikának is példa

amerika, london, párizs

A Fox News az egyik leghíresebb és legnépszerűbb amerikai televízió, ennek egyik legnagyobb sztárja és műsorvezetője, Tucker Carlson hívta meg Szijjártó Pétert esti műsorába, ahol egy beszélgetés keretében ismertette a magyar külügyminiszter a kormány családvédelmi terveit, melyet Carlson érdeklődve és elismerve hallgatott meg és méltányolt, példaként állítva be hazánkat az Egyesül Államoknak.

Öt késes támadás történt Németországban az éjszaka

Öt késes támadás történt Németországban az éjszaka

amerika, london, párizs

Szombat éjszaka és vasárnap virradóra Frankfurban, Kölben, Nürnbergben, Lingenben és Mülheim an der Ruhrban is késelés történt - írja a Focus.

Orbán Viktor családvédelmi intézkedéseit méltatta a cseh miniszterelnök

Orbán Viktor családvédelmi intézkedéseit méltatta a cseh miniszterelnök

amerika, london, párizs

A demográfiai problémák megoldása, a népességnövekedés irányába tett figyelemre méltó és pozitív lépésnek minősítette a magyar kormány közelmúltban bejelentett családpolitikai intézkedéseit Andrej Babis cseh miniszterelnök, az ANO mozgalom elnöke vasárnap Prágában mozgalma tisztújító közgyűlésén elmondott beszédében.

A francia rendőrség ezrével tartóztatja le a sárgamellényes tüntetőket

A francia rendőrség ezrével tartóztatja le a sárgamellényes tüntetőket

amerika, london, párizs

A francia belügyminiszter által közölt friss adatok alapján a hatóságok eddig 8400 sárgamellényes tüntetőt tartóztattak le az elmúlt három hónapban.

Deutsch: Timmermans az EP-választási győzelemért még a rasszista, antiszemita Jobbikkal való összeborulást is elfogadja

Deutsch: Timmermans az EP-választási győzelemért még a rasszista, antiszemita Jobbikkal való összeborulást is elfogadja

kétharmad

Deutsch Tamás szerint Frans Timmermans, az Európai Bizottság szocialista alelnöke, az Európai Szocialisták Pártjának csúcsjelöltje az európai parlamenti választási győzelemért "elfogadja és tudomásul veszi, hogy a magyarországi szocialisták összeborulnak a rasszista, antiszemita Jobbikkal".

Minden harmadik kiutasított migráns visszatér Németországba

A németek problémája nem egyedi: Ausztriában az év elején egy olyan migráns gyilkolt egy bevándorlási hivatalban, akit korábban már kiutasítottak az országból.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére