Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
kétharmad
 
 
 
 

Jogszerűek az önkormányzatok népszavazási kampányai

2016. szeptember 30. 21:28

Jogszerű az önkormányzatok által a népszavazással kapcsolatban folytatott kampánytevékenység - ezt állapította meg a Kúria csütörtöki határozata. Az Alapjogokért Központnak a kúriai határozattal kapcsolatban nyilvánosságra hozott értelmező elemzése szerint a bírói testület határozata alapján az önkormányzatoknak nem kell semlegesnek maradniuk és kampányolhatnak akár a kormány és a "nem" szavazatok leadása mellett is.

A Kúriának a most csütörtökön meghozott végzésében lényegében arról kellett döntenie, hogy az önkormányzatok ilyen típusú tevékenysége kampánytevékenységnek minősül-e, és amennyiben igen, akkor ez jogszerű-e. A bíróság mindkét kérdésre igennel válaszolt, kimondva, hogy

nincs olyan elvi alap, amely alapján a helyi önkormányzatok nem, de a kormány, civil szervezetek, egyházak, parlamenti és nem parlamenti pártok, azaz mindenki más kampánytevékenységet folytathatnak."

Sőt, a népszavazás intézményének rendeltetésszerű működéséhez szükséges is lehet annak ismerete, hogy helyi önkormányzatok többsége milyen állásponton van.

A legfelső bírósági testület határozatával kapcsolatban az Alapjogokért Központ elemzést tett közzé, amelyben azt emelte ki, hogy

döntésével a Kúria amellett foglalt állást, hogy biztathatják a helyi képviselőtestületek az állampolgárokat a népszavazáson való részvételre." 

Emellett a Kúria döntése azt is rögzítette, hogy az önkormányzatoknak ilyen esetekben nem kell semlegesnek maradniuk és kampányolhatnak akár a kormány és a "nem" szavazatok leadása mellett is.

Az Alapjogokért Központ jogértelmező elemzése úgy fogalmaz, hogy a Kúria döntése szerint a népszavazás intézményének rendeltetésszerű működéséhez szükséges is lehet annak ismerete, hogy a helyi önkormányzatok többsége a kormánnyal egyetért-e: a más véleményekkel versengő kormányzati álláspont a közhatalmat gyakorló állam egységes, vagy éppenséggel nagyon is megosztott álláspontja.Emiatt tehát a népszavazás tisztaságát, esélyegyenlőségét nem sérthetik meg kampányukkal az önkormányzatok, hiszen mint a közhatalom önálló szereplői, véleménybefolyásoló versengésben vesznek részt. Ugyanez vonatkozik a közpénzek felhasználásának tényére is, mely a versengésben való részvétel szükségszerű következménye.

A bírósági döntésre azért volt szükség, mert az elmúlt hetekben a Nemzeti Választási Bizottsághoz, majd a Kúriához is többen fordultak az egyes önkormányzatoknak a népszavazási eljárás során kifejtett tevékenysége miatt. Számos önkormányzat, illetve képviselő-testület buzdított a népszavazáson történő részvétel mellett, fogadott el olyan határozatot, mely kifejezetten a kormány támogatására és a "nem" szavazat leadására szólított fel. Olyan önkormányzatok is voltak, melyek kampánytevékenységükre külön összeget csoportosítottak át költségvetésükből. Tekintettel arra, hogy az utóbbi években elfogadott választási jogszabályokhoz még kevésbé alakult ki stabil joggyakorlat, és a kormány által kezdeményezett népszavazás egyébként is egy speciális eset, a jogi megítélés kapcsán kétségek merültek fel.

OLVASTAD MÁR?

kétharmad
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Agyrém: abortuszellenes kiállása miatt akarják megbuktatni a finn külügyminisztert

Agyrém: abortuszellenes kiállása miatt akarják megbuktatni a finn külügyminisztert

amerika, london, párizs

Úgy tűnik, hogy a haladó Finnországban a lelkiismereti és vallásszabadság mindenkit megillet, kivéve azt, aki katolikus meggyőződése alapján elutasítja a magzatgyilkosságokat.

"Radikális ideológia húzódik a Sargentini-jelentés hátterében"

A Sargentini-jelentés hátterében egy olyan radikális ideológia húzódik meg, amelyet uniós politikai nyomásgyakorlással akarnak érvényesíteni, s amelynek célja a régi európai nemzeti identitások felbomlasztása, és helyettük egy új páneurópai identitás kialakítása a migráció révén - írta keddi kommentárjában Pawel Lisicki, a DoRzeczy című lengyel konzervatív hetilap főszerkesztője.

Vége lehet a boros estéknek

Vége lehet a boros estéknek

century-on

A szőlőt megviseli a klímaváltozás. Kevesebb terem és más a minősége.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

A nap legfontosabb hírei!

Kavanaugh a MeToo-karaktergyilkolás legújabb áldozata

Kavanaugh a MeToo-karaktergyilkolás legújabb áldozata

kinyílott a pitypang

A #metoo, a politikai lejáratás eszköze ismét felütötte a fejét. Brett Kavanaugh-t, Donald Trump főbírójelöltjét vasárnap szexuális zaklatással vádolta meg egy volt iskolatársnője. Az állítólagos áldozat korábban egy demokrata szenátornak írt levelében számolt be az erőszak részleteiről.

Merkel kirúgta a német titkosszolgálat vezetőjét, mert igazat mondott

Merkel kirúgta a német titkosszolgálat vezetőjét, mert igazat mondott

amerika, london, párizs

A német belügyi hírszerzés vezetője a chemnitzi zavargásokkor több, a liberális és a bevándorláspárti világfelfogásba nem illeszkedő tényadatot is közzétett. Emiatt összebalhézott Merkellel, így most el kell búcsúznia állásától.

Hiába adja a tévé a meccset, ha élőben sokkal jobb buli!

Hiába adja a tévé a meccset, ha élőben sokkal jobb buli!

hajrá, magyarok!

Folytatódik a Pörge szurkol, most egy másodosztályú találkozóval.

Orbán: nemzeti érdekünk, hogy jó legyen a kapcsolat Kelet és Nyugat között

Orbán: nemzeti érdekünk, hogy jó legyen a kapcsolat Kelet és Nyugat között

kétharmad

Orbán Viktor magyar miniszterelnök kedden Moszkvába látogatott, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tárgyalt.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére