Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#sport
#Orbán Viktor
#bevándorlás
#belföld
#Soros György
#külföld
#demográfia
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
century-on
 
 
 
 

Holland tudósok szerint a férgekben rejtőzik az emberi élet meghosszabbításának a titka

2018. július 10. 14:57

A hollandiai Groningeni Egyetem MacModel elnevezésű kutatási programja a férgek rendkívülinek számító regeneratív képességeit vizsgálva egy olyan meglepő génfelfedezésre jutott, ami sikeres alkalmazások kifejlesztésével segíthet a demencia és más idegrendszeri megbetegedések kezelésében, illetve még meg is hosszabbíthatja az emberi életet.

A holland kutatók úgy találtak rá az öregedés elleni titkos fegyverre, hogy a férgek különleges öngyógyító képességeit vizsgálták.

Rendkívüli regenerálódási képességekről van szó, hiszen például a laposférgek képesek újranöveszteni testük nagy részét, ha elvesztették azt. A fonálférgek pedig képesek az olyan jellegű idegrendszeri megbetegedések gyógyítására, mint az Alzheimer-kór és az izomsorvadás. A tudósok ezért olyan lényekként tekintenek a férgekre, mint amelyeknek bizonyos tulajdonságait érdemes lemásolni az emberi szövetek helyreállítása érdekében.

A MacModel nevű projekt során a holland kutatók az Adriai-tenger hullámtörő homokpadjain élő Macrostomum lignano férgeket vizsgálták meg, mert ezek az állatok figyelemre méltó regenerálódási képességgel rendelkeztek. Korábbi kutatások szerint ezek a férgek amputációk, csonkolások után hosszabb ideig éltek, mint ép társaik, ami azt sugallta, hogy a regenerálódási folyamat eredményeként még meg is fiatalodtak. 

Macrostomum lignano

Amikor azonban Eugene Berezikov professzor, a MacModel program vezető kutatója, illetve a hollandiai Groningeni Egyetem őssejtkutató csapata ezekkel a férgekkel megismételte a korábbi kísérleteket és újra megvizsgálta a férgek reakcióit az amputációkra, akkor meglepően új felfedezésre jutott. 

Kiderült ugyanis, hogy a korábbi kutatásoktól eltérő, érdemlegesen új eredményekre jutottak, amelyek még az eddig gondoltaknál is hasznosabbnak mutatják a férgek vizsgálatát. 

A holland kutatók arra jutottak a kutatásuk során, hogy a vizsgált férgek – ellentétben a korábbi kutatásokban megállapítottakkal – egyáltalán nem élnek hosszabb ideig, ha megcsonkítják őket, sőt valójában rövidebb ideig élnek, mint az épen hagyott tesztalanytársaik. Feltehetően szennyezettek lehettek a korábbi kutatásokban használt minták, a férgek ezért nem voltak egészségesek, ami miatt végül félrevezető kutatási eredmények születhettek. 

Az igazi felfedezést viszont az jelentette, hogy a kutatók úgy találták, hogy optimális körülmények között mind a megcsonkított, mind az ép férgek jóval hosszabb ideig élnek, mint ahogy azt korábban gondolták.  

Az átlagosnak tartott 200 napos élettartamot jóval meghaladva 740 napig éltek a teljesen ép testű férgek, ami rendkívül hosszú élethossznak számít a nagyon kicsi méretű férgek esetében. 

Valami nagyon figyelemre méltó dolgot találtunk. Azt, hogy ez az állat egy olyan matuzsálem, amelynek természetes mechanizmusa van az öregedés ellensúlyozására"

– mondta Eugene Berezikov professzor azzal kapcsolatban, hogy az ép testű férgek 70 százaléka 740 napig élt. 

Ez az élettartam példátlanul különleges dolognak számít az élővilágban – a Macrostomum egy nagyon kicsi, körülbelül 1 milliméter nagyságú élőlény, amely ennek ellenére mégis több mint két évig képes élni, szemben a számtalan hasonló méretű élőlénnyel, amelyeknek az élete csak pár hétig tart.

A felfedezésen felbuzdulva ezt követően a kutatók feltárták a Macrostomum gemomját, tehát a génkészletét. A tudósok úgy vélik, hogy a féreg genomjában pedig megtalálták a lehetséges magyarázatot a hosszú élettartamra. Több olyan gént sikerült ugyanis elkülöníteniük, amelyek a hosszú ideig élő férgekben nagyobb számban fordultak elő. Ezek a gének – amelyek az emberben is megtalálhatók – olyan életfolyamatokban vesznek részt, amelyek alapvetően a sejtek jólétéért felelősek. 

A kutatók reményei szerint a kis testű állatokon elvégzett sikeres tesztek után – nagyjából tíz év múlva – akár már embereken is vizsgálhatják a most beazonosított gének gén- és őssejtterápiás alkalmazásmódjait. 

A holland kutatóknak a férgek génjeinek az öregedés elleni alkalmazhatóságát vizsgáló programja mellett a német kutatók is jelentős eredményekkel kecsegtető kutatásokat végeznek. Az ő REPROWORM nevű kutatási projektjük a férgek életfolyamatainak a lemásolásával a sejtek újraprogramozását kívánja elérni az agy és az idegszövetek regenerálásával, hogy az olyan állapotokat kezelni lehessen, mint az Alzheimer-kór és az izomsorvadás.

OLVASTAD MÁR?

century-on
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Soros-szervezet akarta megtorpedózni Orbán Viktor izraeli látogatását

Soros-szervezet akarta megtorpedózni Orbán Viktor izraeli látogatását

kétharmad

Azt akarta elérni az Amnesty International (AI), hogy mondja le a jeruzsálemi Jad Vashem Intézet Orbán ottani látogatását, többek között azért, amiért kampányában "antiszemita" hangokat megütő módon szerepeltette Soros Györgyöt. Csakhogy az AI-t a magyar származású tőzsdespekuláns is pénzeli.

Holland külügyminiszter: nem léteznek békés, multikulturális társadalmak

Holland külügyminiszter: nem léteznek békés, multikulturális társadalmak

amerika, london, párizs

Egy kiszivárgott videófelvételen beszél arról a holland külügyminiszter, Stef Blok, hogy békés multikulturális társadalmak sehol nincsenek a világon, és az Európai Unió migránskvótáját is kritikával illette.

Reggel 7:59

Reggel 7:59

7:59

Erről fog szólni a mai nap!

Brüsszelnek nagyon nincs ínyére, hogy Magyarország nem akar bevándorlóország lenni

Brüsszelnek nagyon nincs ínyére, hogy Magyarország nem akar bevándorlóország lenni

kétharmad

Újabb kötelezettségszegési eljárás indulhat csütörtökön Magyarország ellen.

Így értékelte Donald Trump a helsinki csúcstalálkozót

Nagy eredményekre számít a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel Helsinkiben tartott csúcstalálkozója után az amerikai elnök.

Boris Johnson: "még van idő megmenteni a Brexitet"

Boris Johnson: "még van idő megmenteni a Brexitet"

amerika, london, párizs

Boris Johnson volt brit külügyminiszter szerint "még van idő a Brexit megmentésére", de erre a brit kormány által minap kidolgozott stratégia nem alkalmas.

Marx bíboros annyira aggódik a migránsokért, hogy Seehofer pártját bírálja

Marx bíboros annyira aggódik a migránsokért, hogy Seehofer pártját bírálja

amerika, london, párizs

Az egyházi méltóságot aggodalommal tölti el, hogy a társadalom szóhasználata is egyre radikálisabb, és a határoknál megjelenő, menekülő emberek olyan színben tűnnek fel, mintha a németek jólétét fenyegetnék, amitől meg kell magukat védeniük. A bíborost hidegen hagyja, hogy amúgy a fenyegetés valós.

Túl fehérek a brit gyerekkönyvek

Túl fehérek a brit gyerekkönyvek

amerika, london, párizs

Egy friss jelentés szerint rosszak a jelenlegi brit gyerekkönyvek, ugyanis többségében fehér gyerekek szerepelnek benne és több feketét, valamint egyéb kisebbségit kellene bennük szerepeltetni.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére