Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
amerika, london, párizs
 
 
 
 

"Hálásak vagyunk a szolidaritásért, amit Magyarország tanúsított"

2018. március 21. 14:50

VARSÓ, 14:50

Jacek Czaputowicz külügyminiszter a lengyel alsóházban elmondott idei programbeszédében tért ki erre.

Az Andrzej Duda elnök jelenlétében mondott beszédben Czaputowicz a lengyel külpolitikai célkitűzések egyik fő tézisét úgy fogalmazta meg: Lengyelország nemzetközi szerepe attól függ, hogy mennyire tudja képviselni a térségbeli országok érdekeit, és vállalni itt az ügyvéd szerepét.

A V4-eken belüli együttműködésről beszélve Czaputowicz külön kitért arra, hogy Magyarország kiállt Lengyelország mellett az Európai Bizottság által tavaly decemberben elindított, úgynevezett 7. cikk szerinti eljárás kapcsán.

Hálásak vagyunk azért a szolidaritásért, amelyet Magyarország tanúsított"

– jelentette ki, majd hozzátette:

a V4-en belül láthatóan növekszik az akarat a közös érdekek érvényesítését célzó együttműködésre, és messzemenően megegyező álláspontok vannak a migrációs válságot és az európai integrációt illetően. Akaratuk ellenére nem kényszeríthetik rá a tagállamokra az EU politikáját."

Lengyelország részt akar venni a migrációs válság megoldásában, de ellenzi a kötelező menekültelosztási kvótát"

– erősítette meg Czaputowicz, aki kiemelten fontosnak nevezte a migráció forrásainak kezelését, valamint a V4-ek által a líbiai határvédelemre szánt 35 millió eurós támogatást.

Az Európai Unióra vonatkozóan a lengyel diplomácia vezetője úgy vélte: a kettős mérce, az, hogy az uniós tagállamokra nem egyenlő módon alkalmazzák a jogi előírásokat, árt az európai integráció eszméjének. Felidézte: az EU az alapszerződések értelmében kizárólag a tagállamok által ráruházott hatáskörön belül jogosult tevékenykedni, ezért az Európai Bizottság nem egy szuperkormány, az Európai Parlament nem egy szuperparlament, és nem jogosultak a nemzeti kormányok és parlamentek irányítására.

Az, hogy észlelhetően erősödik az európai integrációt ellenző hullám, nem oka, hanem következménye annak, hogy az EU-ban gyenge a demokrácia"

– értékelte a lengyel külügyminiszter.

Értékelése szerint az EU elkerülhetetlen szétesését eredményezné a többsebességes Európa koncepciójának megvalósítása.

Kifejtette továbbá: az európai integráció nem korlátozhatja az Egyesült Államok európai szerepvállalását, hiszen az európai szolidaritás a transzatlanti szolidaritás része.

Hangsúlyozta a Washingtonnal folytatott biztonsági együttműködés jelentőségét, bejelentette, hogy Varsó törekedni fog a lengyelországi amerikai katonai jelenlét tartósítására.

Andrzej Duda egyébként pénteken Magyarországra utazik, Áder János köztársasági elnök meghívására, a magyar-lengyel barátság napja alkalmából. A Köztársasági Elnöki Hivatal szerdán arról tájékoztatta az MTI-t, hogy péntek délután ünnepélyes fogadtatásra kerül sor katonai tiszteletadással a veszprémi Óváros téren, majd Áder János és Andrzej Duda a Dubniczay-palotában tárgyal. Ezt követően a két államfő sajtótájékoztatót tart a veszprémi Városházán. Este Áder János és Andrzej Duda beszédet mond a magyar-lengyel barátság napja alkalmából rendezett díszelőadáson a Hangvilla Központban. Szombat délelőtt a két elnök ünnepi misén vesz részt a Szent Mihály székesegyházban.

A lengyel államfőt útjára elkíséri felesége, Agata Kornhauser-Duda.

Hétfőn Lengyelország történelmét bemutató tárlattal nyitották meg Veszprémben a vasárnapig tartó magyar-lengyel barátság hetét. A kiállítás a lengyel nemzet helytállása, kitartása előtt tiszteleg.

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Németország felügyelete alá vonhatja a legnagyobb török iszlamista szervezetet

A német titkosszolgálat megfigyelés alá helyezheti a török iszlamista ernyőszervezetet, a DITIB-et.

A salzburgi csúcson is felkapták Orbán Viktor javaslatait

A salzburgi csúcson is felkapták Orbán Viktor javaslatait

amerika, london, párizs

A salzburgi csúcstalálkozón minden szem a migrációra figyelt. Az uniós vezetők már idén megkezdenék a tárgyalásokat az arab, észak-afrikai és közel-keleti államokkal. Eközben egyre inkább előtérbe kerülnek Orbán Viktor korábbi javaslatai a migrációs krízis hosszú távú kezelését illetően.

Lelassul a Csillagok háborúja multikulturális világa

Lelassul a Csillagok háborúja multikulturális világa

szabad vasárnap

A Star Wars-univerzum kétségkívül generációkat meghatározó világ a filmtörténelemben. Az első trilógia klasszisra sikeredett, a folytatások viszont már hagytak némi kívánnivalót maguk után.

Több ezer felhasználó személyes adatát adta ki a Google

Több ezer felhasználó személyes adatát adta ki a Google

amerika, london, párizs

A techóriás több száz appnak továbbítja a Gmail-felhasználók adatait, pedig ezen gyakorlatát a tavalyi évben elvileg befejezte. Ismét megkérdőjeleződik ezzel a techóriások megbízhatósága.

Cseh lap: kettős mércét alkalmaz az EU Magyarország esetében

A Mladá Fronta Dnes című cseh liberális napilap pénteki jegyzetében írt Magyarországról.

Soros keze is benne van a legújabb MeToo-botrányban

Soros keze is benne van a legújabb MeToo-botrányban

amerika, london, párizs

Folytatódik Trump főbírójelöltjének állítólagos zaklatási botránya. Brett Kavanaugh vádlója feltételeket szab a szenátusi meghallgatásához, közben pedig újabb részletek derültek ki az ügyről.

Amikor már egy szocinak is ciki az MSZP

Amikor már egy szocinak is ciki az MSZP

kétharmad

Bombaként robbant a hír még a hét közepén, hogy az MSZP győri erős embere bejelentette: otthagyja a pártot. Németh Árpádnál az tette be végleg a kaput, hogy a szocialisták EP-képviselői megszavazták a Soros-féle Sargentini-jelentést Strasbourgban. A volt MSZP-s politikus az Echo TV Informátor című műsorának beszélt csalódottságáról.

Se nem hangos, se nem mérges - semmi sem

Se nem hangos, se nem mérges - semmi sem

piszkostizenkettő

A rossz színész is színész. De ő még az sem. Statiszta. Karácsony Gergely a színpadon.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére