Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
piszkostizenkettő
 
 
 
 

GFG olvasónapló: Márai

2016. április 14. 20:38

Márai Sándor: Az igazi. Helikon Kiadó, Budapest, 2013.

Az olvasás tehertétel. Az élet tehertétele.

Az élet megelőzi az olvasást. Az igazi olvasás ugyanis nem előírja vagy felülbírálja az életet, hanem elmélyíti. Az igazi olvasás a mi szemtanúnk, viszont látjuk benne életünk és ekkor rendszerint történik valami.

Ahogy Márai mondja, csak akkor kapsz a könyvekből valamit, ha tudsz olvasmányaidnak is adni valamit. Ha képes vagy az olvasás párharcában sebeket kapni és adni, ha közöd van ahhoz, amit olvasol. De ezt a terhet el kell bírni és ahhoz, hogy elbírjuk, először is élni kell.

Mást jelent elolvasni Márai igaziját tizenhét évesen és mást már élve az életet. Az első esetben csak várunk tőle valamit, az utóbbiban hozzá is teszünk valamit. Márai igazija a mi szemtanúnk.

A közkeletű olvasat szerint Márai könyve egy zátonyra futott házasság története, ahol először is a nő, majd a férfi szemszögéből látunk rá egy szerelmi háromszög lélektani drámáira. Ez az olvasat szerepel a könyv fülszövegében is. A könyv igazi főhőse azonban nem a férj, nem is a feleség, és nem is az „igazi” szerető, Judit, hanem életük szemtanúja Lázár, a játékmester-író. 

Márai igazijában valójában el van rejtve az „igazi” olvasat, Lázár könyve.

Lázár könyve mondja ki az igazságot, amelynek lehetőségéért annyira küzd a könyv végére teljesen elmagányosodó férfi. Mert aki sokat beszél, az leplez valamit. Aki következetesen hallgat, az meg van győződve valamiről. Lázár következetesen hallgat, mert meg van győződve az élet nagy igazságairól. Arról, hogy az életben nincs semmi szégyellnivaló.

Ezt az igazságot azonban nem lehet kimondani. Mert szétfeszítené a hazug élet, a képmutatás rendjét. A finom, illedelmes, szabályos életet.

A polgári életformát.

Polgárnak lenni azt jelenti, hogy az ember pontosan ismeri a szertartásokat. A szertartásokkal bizonytjuk be, hogy a rendhez tartozunk, hogy képesek vagyunk úgy élni, mint egy illemtanban. Képesek vagyunk eljátszani „a” szerepet, megélni a közhelyek ünnepélyességét.

S bár a közhelynek mindig igaza van, de a közhelyet ki lehet gúnyolni, tükröt mutatva a közhelyszerű életnek (erről szól a regényben Lázárék kedvenc játéka a Kovács úr-játék).  Az igazság kimondása szenvedély, a játékszenvedély pedig fellazítja a finom, illedelmes, szabályos életet.

De ez még mindig belül van a képmutatás, a szertartások rendjén. Ezért a polgári élet állandó küzdelem. A polgár ugyanis mindig menekül.

Menekül, mert már elesett az alkotás lehetőségétől. A polgár az a művész, akinek nincs műfaja.

Mert mindig kétféle ember van, mondja Márai vagy Lázár: vannak a szerzők és vannak az őrzők. Az élet egyik legnagyobb titka megtartani valamit, megtartani mindazt, ami fontos, hogy megmaradjon (innen nézve is érdekes mérlegelni, hogy szünik meg "igazinak" lenni Judit azáltal, hogy folyamatosan meglopja a férfit). Az alkotás viszont a szerzők energiája, akik meghódítják, birtokba veszik az élet és a világ egy újabb szeletét.

Az igazi kínlódás a két létrend közzé szorult emberé. Aki nem képes szerezni és ezáltal alkotni, de nem képes már megőrizni sem. Nincs viszonya a dolgokhoz, nincs köze az élethez.

Márai igazija a kínlódás és a könyörület könyve.  Az igazi polgári olvasókönyv.

piszkostizenkettő
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Tibi atya, az örök kamasz

Tibi atya, az örök kamasz

piszkostizenkettő

Tibi atya, ez a grafikai eszközökkel létrehozott, interneten fellelhető alkoholista pap, ez a be nem azonosítható - épp ezért bátor - entitás ismét szerepzavarba esett, és a pucér nős vicceken, a seggrészegen hasra esős poénokon röhögcsélés, no meg a bögre és pólóárusítás mellett belekotnyeleskedett a felnőttek dolgába.

"A jobbikosok a hatalom és pénz megszerzéséért mindenre képesek"

Kocsis Máté az Echo TV-ben beszélt a Jobbik hiteltelenségéről.

Kezdik belátni a németek: nem lehet mit kezdeni az afrikai migránsokkal

Egyre több migránst toloncolnak ki a németek, miután belátták: nem lehet ennyi képzetlen migránst befogadni.

A brit Munkáspárt antiszemita vezetője visszaengedne egy dzsihadistát az Egyesült Királyságba

A brit Munkáspárt antiszemita vezetője visszaengedne egy dzsihadistát az Egyesült Királyságba

amerika, london, párizs

A brit kormány határozottan elutasítja, hogy az Iszlám Állam egyik harcosának felesége visszatérjen a szigetországba, azonban Jeremy Corbyn szívesen látná Nagy-Britanniában.

A Frontex is kénytelen volt elismerni, hogy Salvini határvédelme sikeres

A Frontex is kénytelen volt elismerni, hogy Salvini határvédelme sikeres

amerika, london, párizs

Az uniós határvédelmi ügynökség saját statisztikájában kénytelen volt elismerni, hogy az olasz belügyminiszter bevándorlásellenes politikája sikeres.

Orbán Viktor: az embereknek joguk van tudni, mire készül Brüsszel

Orbán Viktor: az embereknek joguk van tudni, mire készül Brüsszel

kétharmad

Orbán Viktor a bevándorlást ösztönző brüsszeli tervekről és a családvédelmi programról beszélt a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Reggel 7:59

Reggel 7:59

7:59

Ez lesz ma.

Egykettőre eljuthatnak a britek oda, hogy már nem csak a nők lehetnek anyák

Nem csak Franciaország sziporkázik a maga szülő 1 és szülő 2 megnevezéseivel. A briteknél könnyen lehet, hogy jogi szempontból már nem csak nők válhatnak anyává.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére