Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
piszkostizenkettő
 
 
 
 

GFG olvasónapló: Márai

2016. április 14. 20:38

Márai Sándor: Az igazi. Helikon Kiadó, Budapest, 2013.

Az olvasás tehertétel. Az élet tehertétele.

Az élet megelőzi az olvasást. Az igazi olvasás ugyanis nem előírja vagy felülbírálja az életet, hanem elmélyíti. Az igazi olvasás a mi szemtanúnk, viszont látjuk benne életünk és ekkor rendszerint történik valami.

Ahogy Márai mondja, csak akkor kapsz a könyvekből valamit, ha tudsz olvasmányaidnak is adni valamit. Ha képes vagy az olvasás párharcában sebeket kapni és adni, ha közöd van ahhoz, amit olvasol. De ezt a terhet el kell bírni és ahhoz, hogy elbírjuk, először is élni kell.

Mást jelent elolvasni Márai igaziját tizenhét évesen és mást már élve az életet. Az első esetben csak várunk tőle valamit, az utóbbiban hozzá is teszünk valamit. Márai igazija a mi szemtanúnk.

A közkeletű olvasat szerint Márai könyve egy zátonyra futott házasság története, ahol először is a nő, majd a férfi szemszögéből látunk rá egy szerelmi háromszög lélektani drámáira. Ez az olvasat szerepel a könyv fülszövegében is. A könyv igazi főhőse azonban nem a férj, nem is a feleség, és nem is az „igazi” szerető, Judit, hanem életük szemtanúja Lázár, a játékmester-író. 

Márai igazijában valójában el van rejtve az „igazi” olvasat, Lázár könyve.

Lázár könyve mondja ki az igazságot, amelynek lehetőségéért annyira küzd a könyv végére teljesen elmagányosodó férfi. Mert aki sokat beszél, az leplez valamit. Aki következetesen hallgat, az meg van győződve valamiről. Lázár következetesen hallgat, mert meg van győződve az élet nagy igazságairól. Arról, hogy az életben nincs semmi szégyellnivaló.

Ezt az igazságot azonban nem lehet kimondani. Mert szétfeszítené a hazug élet, a képmutatás rendjét. A finom, illedelmes, szabályos életet.

A polgári életformát.

Polgárnak lenni azt jelenti, hogy az ember pontosan ismeri a szertartásokat. A szertartásokkal bizonytjuk be, hogy a rendhez tartozunk, hogy képesek vagyunk úgy élni, mint egy illemtanban. Képesek vagyunk eljátszani „a” szerepet, megélni a közhelyek ünnepélyességét.

S bár a közhelynek mindig igaza van, de a közhelyet ki lehet gúnyolni, tükröt mutatva a közhelyszerű életnek (erről szól a regényben Lázárék kedvenc játéka a Kovács úr-játék).  Az igazság kimondása szenvedély, a játékszenvedély pedig fellazítja a finom, illedelmes, szabályos életet.

De ez még mindig belül van a képmutatás, a szertartások rendjén. Ezért a polgári élet állandó küzdelem. A polgár ugyanis mindig menekül.

Menekül, mert már elesett az alkotás lehetőségétől. A polgár az a művész, akinek nincs műfaja.

Mert mindig kétféle ember van, mondja Márai vagy Lázár: vannak a szerzők és vannak az őrzők. Az élet egyik legnagyobb titka megtartani valamit, megtartani mindazt, ami fontos, hogy megmaradjon (innen nézve is érdekes mérlegelni, hogy szünik meg "igazinak" lenni Judit azáltal, hogy folyamatosan meglopja a férfit). Az alkotás viszont a szerzők energiája, akik meghódítják, birtokba veszik az élet és a világ egy újabb szeletét.

Az igazi kínlódás a két létrend közzé szorult emberé. Aki nem képes szerezni és ezáltal alkotni, de nem képes már megőrizni sem. Nincs viszonya a dolgokhoz, nincs köze az élethez.

Márai igazija a kínlódás és a könyörület könyve.  Az igazi polgári olvasókönyv.

piszkostizenkettő
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Orbán: Budapest ma óriási fejlődés kapujában áll

Orbán: Budapest ma óriási fejlődés kapujában áll

kétharmad

Orbán Viktor miniszterelnök és Tarlós István, a harmadik ciklusára készülő főpolgármester szombaton aláírta a főváros és a kormány együttműködéséről szóló, 15 pontból álló megállapodást, amelynek része a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának létrehozása.

Az utcán maszturbált, majd egy 68 éves asszonyt erőszakolt meg egy "menekült"

Az utcán maszturbált, majd egy 68 éves asszonyt erőszakolt meg egy "menekült"

amerika, london, párizs

A felkavaró eset Olaszországban történt, a hajléktalan migráns egy hónappal ezelőtt kapott menekültstátuszt.

Hatalmas fölényben a Brexit-pártiak Nagy-Britanniában

Hatalmas fölényben a Brexit-pártiak Nagy-Britanniában

amerika, london, párizs

Drasztikusan apad a brüsszelita, maradáspártiak csoportja Nagy-Britanniában, miután egy friss felmérés szerint a megkérdezettek mindössze 28 százaléka gondolja úgy, hogy el kellene vetni egy az egyben az unióból való kilépés ötletét.

Országos tüntetés Macron ellen - az elnök nem érti a mindennapi emberek nehézségeit

Országos tüntetés Macron ellen - az elnök nem érti a mindennapi emberek nehézségeit

amerika, london, párizs

Növekszik az elégedetlenség Franciaországban, miután emelkedik az üzemanyagok ára. Szombaton gigatüntetésre készülnek a franciák: mintegy 1500 helyszínen fogják korlátozni a forgalmat az autósok.

Kövekkel dobálták meg az elégedetlen mexikóiak az illegális migránskaravánt

Kövekkel dobálták meg az elégedetlen mexikóiak az illegális migránskaravánt

amerika, london, párizs

A balliberális nemzetközi eliten kívül sem a helyiek, sem pedig egyes politikusok nem örülnek a fokozódó bevándorlásnak. Például az Egyesült Államokkal közös határnál fekvő mexikói Tijuana polgármestere a városban tartózkodó, az Egyesült Államokba igyekvő több mint 2 ezer migráns távozását sürgette pénteken.

Öt EU-s tagállamba vándorolhatott Kadhafi titkos pénze

Öt EU-s tagállamba vándorolhatott Kadhafi titkos pénze

amerika, london, párizs

Moammer Kadhafi egykori líbiai diktátor pénzalapjait 2011-ben befagyasztotta az ENSZ. Vagyis azokhoz elvben nem lehetne hozzáférni, a közelmúltban azonban kiderült, hogy több százmillió euró hiányzik ezekről a számlákról. A legújabb információk alapján a líbiai pénzügyi alapokat összesen 5 EU-s ország csapolhatta meg. Belgium, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország és Luxembourg érintett.

Bekérették az ukrán külügyminisztériumba az új, kinevezett magyar nagykövetet

Orbán Viktor miniszterelnök és Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes legutóbbi, Ukrajnával kapcsolatos kijelentései miatt problémáznak az ukránok.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Ez történt a mai nap.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére