Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
piszkostizenkettő
 
 
 
 

GFG olvasónapló: Lánczi András

2016. május 5. 16:58

Lánczi András: Sors-hagyaték. Attraktor-Helikon, Máriabesnyő-Budapest, 2009.

Nem vagyok filozófus. Nem élek filozofikus életet.

Távol áll tőlem, hogy jobban értsem a szerzőt, mint ahogy ő érti önmagát. Ráadásul a hagyatékot hagyó szerző nem halt meg, még életében vetett számot sorsával. Szóval, megkérdezhető, szóra bírható és végül mondhatja erre az egészre, hogy „ugyan már, szamárság”.

Mégis, a hagyaték arra való, hogy kezdjünk vele valamit. Erőforrássá alakítható vagy elvesztegethető. A szerzőnek pedig vállalnia kell, hogy – bár eltávozott – mégis itt hagyott nekünk valamit.

Ha a filozófia legfenségesebb témája a halálra való felkészítés, akkor a nagy kérdésekkel való szembenézést nem lehet a végére hagyni. Igaz, nem mindenkinek adatott meg, hogy elbírja az igazságot. „Hátborzongató, hogy kevés ember képes tisztán látni a saját dolgaiban. Az önmagunknak való hazugság egyben az életmaradásunk feltétele.” Valamint arról sem szabad elfelejtkeznünk, hogy a tisztelettudó beszéd ellensége az igazságnak. Ezért még a legkörültekintőbb olvasatnak is rögzítenie kell korlátait. A figyelem, az odafordulás gesztusa a hagyatékot felmérve meg kell hogy álljon a könyörületnél.

„Minden embernek van egy nagy fájdalma, ha hagyod, el is mondják” – írja a filozófus.

Hogy mi is lehet a filozófus fájdalma, ehhez a sorsot kell faggatóra fogni.

A könyv többször megismétli Ralph Waldo Emerson tanítását: „A természet, az, amit megtehetsz.” De az embernek rá kell jönnie, hogy nem tehet meg mindent, ekkor ütközünk bele a sorsba. „Bármit, ami korlátoz bennünket, sorsnak nevezünk.” Az ember sorsa végül is a lemondás, az önkorlátozás, a beletörődés, hogy végső soron nem tehetünk meg mindent, amit akár megtehettünk volna.

A sors-hagyaték a „megtehettem volna” könyve.

Megtehettem volna, de végül mégsem. Megtehettem volna, de elvétettem. Megtehettem volna, de be kellett látnom, hogy valójában mégse tehettem volna meg.

A könyv öt fejezetből áll. A harmadik, tehát a középső fejezet címe: szex mint sors. A szex témává emelése nem öncélú. A filozófus egyfelől azt mondja, hogy mindaz, ami az emberek szexuális életével kapcsolatos, az legalább annyira politikai, mint bármi más. Másfelől meg elmondja, hogy az élet titkának megfejtése valószínűleg a szexualitás megértésén keresztül vezet, aminek a férfiak is részesei. A fejezet bemutatja a szexuális forradalom megjelenését és végzetes hatását az emberi kultúrára. A szerzőt idézve, a szerelem erejének megszűnése, a csupasz szexualitás, a „dugás mint önkifejezési eszköz” az emberi kultúra végét jelentené. A sors azonban csapdát állít, a természeten nem lehet kifogni. Amit az ember elvesz a természettől (a szexualitás korlátlansága a nagyobb szabadság illúziójával ajándékozza meg az embert), azt a természet visszaveszi (a bizalommal, odaadással, feloldódással kapcsolatos lelki problémák és végső soron a szerelem fájdalmának alakjában, ezek ugyanis nem iktathatók ki az emberi létezésből).

A filozófus számára tehát az önuralom, a távolságtartás, a mértékletesség erénye filozófiai célokat szolgál: a természet, beleértve az emberi természet megértését. A filozófia értelme a platóni értelemben vett igazság szeretete.

A filozófia legmagasabb rendűségét azonban a filozófusnak önmaga előtt is igazolni kell, lévén a filozófus is ember. Tele kísértésekkel, vágyakkal, az élet állította csapdákkal. S mivel az igazság szemlélése, a filozofikus élet egy sor lemondással jár – megtehetném, de mégsem teszem, mert elvezetne a céltól – a filozófiát végső soron az élettel szemben kell igazolni.

Ezen a ponton a filozófus egy másik filozófust idéz, aki Kant szexuális élete című könyvében a következőket írja: „Minden faj sokasodni akar, az emberiség sem kivétel ez alól. De individuumként, egyfajta csodaként, ezt gaztettnek nevezhetjük...A közösülésben az ember az állat szintjére süllyed, gyönyörhöz jut ugyan, de mégis engedelmeskedik a fajfenntartás ösztönének. Létezik egy eszköz, amellyel diszkréten megszabadulhatunk ettől a szomorú sorstól. Ez a filozófia. Ha a filozófusok többsége agglegény marad, mindezt azért teszi, hogy tanúbizonyságát adja annak, hogy az emberiség végső célja nem önmaga reprodukálása. Nem vagyunk kutyák vagy papucsállatkák, üregi nyulak sem. A filozófia a megerősítés, hogy létezik a faj fennmaradásának egy nem szexuális módja is. A filozófiai örökség létezik gének nélkül is.”

Vagyis, minden, ami az élethez tartozik (a gyermeknemzés, a család bizonyosan idetartozik), gyengíti a filozófia igazolását. Az életnek tett engedmény eltérít a céltól. Ha viszont a vizsgálódásból kidesztilálljuk az életet, akkor a filozófus az élet titkához nem juthat el. A filozofikus életvitel végső soron tehát fából vaskarika, a filozófiának szentelt élet valójában életellenes.

A filozófus problémájának ezért nincs feloldása. Innen a fájdalom.

Amikor a filozófus eltávozik, hűlt helyében ott marad a szorongó ember.

Az üregi nyúl felzokog.

Kapcsolódó cikkek:

- GFG olvasónapló: Márai

-GFG olvasónapló: Bayer Zsolt

-GFG olvasónapló: Németh László

piszkostizenkettő
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Kiderült, mégsem egy átlagos hajléktalan késelt és lövöldözött Franciaországban

Kiderült, mégsem egy átlagos hajléktalan késelt és lövöldözött Franciaországban

amerika, london, párizs

Miután kedd este négy ember súlyosan megsérült egy ismeretlen tettes által elkövetett marseille-i késes támadásban, a bevándorláspárti média már kész tényként közölte, hogy nincs ok az aggodalomra, csupán egy hétköznapi hajléktalanról van szó. Ez azonban nem volt igaz.

Tarlós István útépítési programot indít az összes budapesti földút leaszfaltozására

Szilárd útburkolattal látják el az összes budapesti földutat egy négyéves útépítési program keretében, amelynek első körében tizenhárom kerületet érintően 8,3 milliárd forintot fordítanak az aszfaltozásra - jelentette be Tarlós István. A budapesti főpolgármester emellett még repülészárlat elrendelését is kezdeményezi az éjfél és reggel öt óra közötti időszakra a Liszt Ferenc repülőtér környékén lakók nyugalma biztosítása érdekében.

A bevándorláspárti német Zöldek megint a Fidesz miatt sivalkodnak

A bevándorláspárti német Zöldek megint a Fidesz miatt sivalkodnak

amerika, london, párizs

A nyíltan bevándorláspárti német Zöldek azt követelik Webertől, hogy rakja ki a Fideszt az Európai Néppártból. Hans-Peter Friedrich, a német szövetségi parlament alsóházának, a Bundestagnak a bajor konzervatív alelnöke viszont határozottan visszautasította pénteken Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnök azon megjegyzését, hogy a Fideszt ki kellene zárni az európai pártcsaládjából.

Tibi atya, az örök kamasz

Tibi atya, az örök kamasz

piszkostizenkettő

Tibi atya, ez a grafikai eszközökkel létrehozott, interneten fellelhető alkoholista pap, ez a be nem azonosítható - épp ezért bátor - entitás ismét szerepzavarba esett, és a pucér nős vicceken, a seggrészegen hasra esős poénokon röhögcsélés, no meg a bögre és pólóárusítás mellett belekotnyeleskedett a felnőttek dolgába.

"A jobbikosok a hatalom és pénz megszerzéséért mindenre képesek"

Kocsis Máté az Echo TV-ben beszélt a Jobbik hiteltelenségéről.

Kezdik belátni a németek: nem lehet mit kezdeni az afrikai migránsokkal

Egyre több migránst toloncolnak ki a németek, miután belátták: nem lehet ennyi képzetlen migránst befogadni.

A brit Munkáspárt antiszemita vezetője visszaengedne egy dzsihadistát az Egyesült Királyságba

A brit Munkáspárt antiszemita vezetője visszaengedne egy dzsihadistát az Egyesült Királyságba

amerika, london, párizs

A brit kormány határozottan elutasítja, hogy az Iszlám Állam egyik harcosának felesége visszatérjen a szigetországba, azonban Jeremy Corbyn szívesen látná Nagy-Britanniában.

A Frontex is kénytelen volt elismerni, hogy Salvini határvédelme sikeres

A Frontex is kénytelen volt elismerni, hogy Salvini határvédelme sikeres

amerika, london, párizs

Az uniós határvédelmi ügynökség saját statisztikájában kénytelen volt elismerni, hogy az olasz belügyminiszter bevándorlásellenes politikája sikeres.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére