Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Elbúcsúztatták Helmut Kohlt

2017. július 1. 13:28

STRASBOURG, 13:28

Helmut Kohlt végső nyughelyére kísérik szombaton, Speyer városában. A gyászszertartást Strasbourgban tartják, a speyeri dómban pedig gyászmisével vesznek búcsút a néhai nyugatnémet, majd német kancellártól.

Helmut Kohl az európai újjászületésnek szentelte az életét, az egykori német kancellár a demokrácia és a szabadság védelmezője, a kontinens egységesítésének főszereplője volt”

– közölte Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke a néhai konzervatív politikus rendkívüli európai gyászszertartásán szombaton Strasbourgban.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a ceremónián hangsúlyozta, hogy Kohl német és európai hazafi volt, aki “európai Németországot akart, nem német Európát”. Az Európai Tanácsot vezető Donald Tusk kiemelte: a volt kancellár “azt kereste, hogy mi köt össze minket”, egységes Európára törekedett.

Helmut Kohl volt német kancellár koporsóját viszik Oggersheimen

Fotó: MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap

A rendezvényen Magyarországot Orbán Viktor miniszterelnök képviseli.

Végső nyughelyét maga Kohl választotta ki, nagy meglepetést keltve: nem Ludwigshafenben, a családi sírban, első felesége mellett akart békében nyugodni. A speyeri dóm ugyanis jelképes, Kohl életében szorosan kötődött ehhez a helyszínhez.

A német egység ügyét összekötötte az egyesült Európa eszméjével, így nemcsak a német újraegyesítés atyjaként, hanem Európa díszpolgáraként is tisztelik Helmut Kohl néhai német kancellárt, az első politikust, akitől európai uniós szintű gyászszertartáson vesznek végső búcsút.

Helmut Kohl 16 éven át szolgált Németország kancellárjaként, pártját, a Kereszténydemokrata Uniót (CDU) pedig 25 évig vezette. Mindkettő rekord a második világháború utáni német történelemben, de mégsem ez a néhai kancellár legfőbb érdeme, hanem a német egység helyreállításában és az uniós integráció előmozdításában végzett munkája.

Utolsó közéleti megnyilvánulása Orbán Viktor miniszterelnökhöz fűződik

2016 áprilisában otthonában fogadta a magyar kormányfőt, és új előszót írt Aggodalom Európáért című 2014-es munkája magyar kiadásához. A találkozóról kiadott közleményben hangsúlyozták, hogy Európa nem lehet a világban szükséget szenvedő emberek millióinak új hazája.

Orbán Viktor a gyászkönyvbe ír a búcsúztatáson

Fotó: MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap

A német-magyar barátság szimbólumának nevezte Orbán Viktor Helmut Kohlt alig több mint egy évvel ezelőtt, amikor felkereshette őt ludwigshafen-oggersheimi otthonában.

A magyar kormányfő leszögezte, hogy látogatása Helmut Kohlnál nem csupán az eszmecsere célját szolgálta, hanem a tisztelet kifejezését jelentette egy olyan politikus iránt, aki nem csak Németországért és Európáért tett sokat, hanem akire Magyarország mindig számíthatott szabadságharcában, 1989/1990 után pedig az uniós tagság elérésében és az ország átalakításában.

Szavai szerint azért ment el, hogy a magyarok nevében megköszönje Kohlnak mindazt, amit Magyarországért tett. Szimbolikus volt az is, hogy a német egység kancellárjának és az európai egység építőmesterének tartott Kohllal tartott találkozó középpontjában Európa állt.

Helmut Kohl búcsúztatása szombat délelőtt 11 órakor kezdődött

A mintegy kétórásra tervezett ceremónia délelőtt 11 órakor kezdődött az Európai Parlament strasbourgi székházának üléstermében. A szertartás a főbb uniós intézmények vezetőinek beszédével vette kezdetét. Antonio Tajani, az Európai Parlament, Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság, és Donald Tusk, az Európai Tanács elnökének búcsúztatása után pedig levetítenek egy videót Kohl életéről és kancellári tevékenységéről.

Helmut Kohl koporsója az Európai Parlament üléstermében tartott megemlékezésen

Fotó: MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap

Helmut Kohl özvegyének kérésére ezután Bill Clinton korábbi amerikai elnök, Felipe González egykori spanyol kormányfő és Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök szólal fel. A ceremónia záróbeszédét Emmanuel Macron francia államfő és Angela Merkel német kancellár mondja a tervek szerint.

A koporsót, amelyen az uniós zászlót a búcsúztatás közben német lobogóra cserélik, Strasbourgból Ludwigshafenbe – Helmut Kohl szülővárosába, lakóhelyére – szállítják, innen pedig a közeli Speyerben lévő katolikus székesegyházba, ahol késő délután halotti misét mutatnak be a berlini kormány néhai vezetőjének tiszteletére.

Ezután a dóm előtti téren katonai búcsúceremóniát tart a Bundeswehr díszegysége, végül Speyerben végső nyugalomra helyezik Kohlt.

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Orbán Viktor: az embereknek joguk van tudni, mire készül Brüsszel

Orbán Viktor: az embereknek joguk van tudni, mire készül Brüsszel

kétharmad

Orbán Viktor a bevándorlást ösztönző brüsszeli tervekről és a családvédelmi programról beszélt a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Reggel 7:59

Reggel 7:59

7:59

Ez lesz ma.

Egykettőre eljuthatnak a britek oda, hogy már nem csak nők lehetnek anyák

Nem csak Franciaország sziporkázik a maga szülő 1 és szülő 2 megnevezéseivel. A briteknél könnyen lehet, hogy jogi szempontból már nem csak nők válhatnak anyává.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Ezek voltak ma a legfontosabb hírek.

A csoportos nemi erőszakot elkövető 22 éves szíriai migránst kiskorúként kezelik a német bíróságon

A csoportos nemi erőszakot elkövető 22 éves szíriai migránst kiskorúként kezelik a német bíróságon

amerika, london, párizs

A Baden-Württemberg tartománybeli Freiburgban 2018. október 14-re virradó éjjel csoportosan megerőszakoltak egy 18 éves német lányt. Az tettesek közül heten szíriai migránsok voltak. A 22 éves elsőrendű gyanúsítottat kiskorúként fogják kezelni a német bíróságon, mivel a bűntény elkövetésekor még nem számított nagykorúnak.

"Bud Spencer egy jóságos óriás volt, aki szerette a magyarokat"

"Bud Spencer egy jóságos óriás volt, aki szerette a magyarokat"

csak neked, csak most

Nemsokára a mozikba kerül a "Piedone nyomában" című, Bud Spencer életét feldolgozó portréfilm. Ez alkalomból beszélgettünk Király Leventével, a film rendezőjével, hogy rávilágítsunk pár dologra: milyen ember is volt Bud Spencer, azaz Carlo Pedersoli a magánéletében, hogyan viszonyult családjához, a magyarokhoz és a kereszténységhez.

Van egy komoly mulasztása a Magyar Tudományos Akadémiának, amiről mélyen hallgat

Az ellenzéki sajtó tele van az MTA működését átláthatóbbá tenni akaró kormányzati szándék elleni politikai sivalkodással. A ballib megmondóemberek reggeltől estig a tudomány szabadságát féltik a Fidesz képzeletbeli diktatúrájától, miközben viszont arról mélyen hallgatnak, hogy a valóságban az MTA tevékenysége teljesen átláthatatlan, nem utolsósorban azért, mert az Akadémia évtizedek óta nem hajlandó kommunikálni semmit a tevékenységéről a közvélemény felé.

Szijjártó: Sorost a víziója miatt kritizálja a magyar kormány

Szijjártó: Sorost a víziója miatt kritizálja a magyar kormány

kétharmad

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Jerusalem Post című izraeli lapnak nyilatkozva elmondta, hogy a magyar kormánynak Soros György nézeteivel van problémája, nem pedig a milliárdos származásával.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére