Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
kétharmad
 
 
 
 

Egyre inkább terjed a hittan a vallástalan családok körében

2017. március 6. 19:28

Az Eszergom-Budapesti Főegyházmegye felmérése alapján a hit- és erkölcstant választó diákok 30%-a nincs megkeresztelve, 50%-uk az egyházakhoz nem kötődő családban nevelkedik - írja az MTI.

Kató Csaba, a főegyházmegye Hitoktatási Felügyelőségének szakmai vezetője nyilatkozott azon tapasztalatáról, miszerint egyre több család tiszteli meg a keresztény egyházakat azzal, hogy gyerekeiket hit- és erkölcstanoktatásra íratják be.   

Az állami iskolák számára az etika- vagy a helyette választható hit- és erkölcstanoktatást 2013-ban vezették be a felmenő rendszerben, a 2016-2017-es tanévre már mind a nyolc osztályban oktatják a két tantárgy egyikét.

A történelmi keresztény egyházak adatai alapján a hittanra járó gyermekek száma, egyház szerint:

  • Katolikus: 185.458 fő
  • Református: 75.380 fő
  • Evangélikus: 11.500 fő

Arról, hogy a hittanra beíratott gyerekek hány százaléka nem vallásos, a Magyar Katolikus Püspöki Konferenciának (MKPK), sem a Magyarországi Református Egyháznak (MRE), sem pedig a Magyarországi Evangélikus Egyháznak (MEE) nincs országos adata, belső felmérések alapján azonban számos tendenciáról lehet szót ejteni.

Az evangélikus hittanra járó gyermekek harmada például nincs megkeresztelve, másik harmada nem gyakorolja vallását. Ezt Kodácsy-Simon Eszter, az Evangélikus Hittudományi Egyetem Valláspedagógia Tanszékének vezetője nyilatkozta, hozzátéve, hogy településenként változó a tendencia, nagyvárosokban például sokkal több vallástalan, vagy vallását nem gyakorló család található, mint a falvakban.

Kató Csaba álláspontja szerint azonban a hagyomány, az adott egyházhoz való tartozás megmaradt a családokban, ez pedig kiegészül egy széles körben tapasztalható spirituális érdeklődéssel is.

Papp Kornél, az MRE zsinatának oktatási irodavezetője ugyanakkor ellentétes tendenciákról is beszámol. Elmondása szerint az apróbb falvakban tapasztalható erős hitélet miatt sok szülő dönt amellett, hogy gyerekével az etikaoktatást választja.

Mindhárom egyház számára ugyanakkor komoly kihívást jelent az, hogy a templomi közösség életét összekössék az iskoláéval. Kató Csaba úgy vélekedett, a plébániai közösségeket befogadóbbá kell tenni, és a szülőkkel történő kommunikációt is kiemelte, hiszen ezzel lehet a legtöbbet tenni a gyermek nevelését illetően. Az egyik legjobb lehetőség erre véleménye szerint az ünnepek, melyek összehozhatják a családot, az iskolai, és a templomi közösséget.

OLVASTAD MÁR?

kétharmad
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Századvég: A magyarok döntő többsége kiáll az alkotmányos rend mellett és elutasítja az erőszakot

Századvég: A magyarok döntő többsége kiáll az alkotmányos rend mellett és elutasítja az erőszakot

kétharmad

A Századvég friss közvélemény-kutatása szerint a magyarok döntő többsége kiáll az alkotmányos rend mellett, és elutasítja, hogy a tiltakozók erőszakos utcai demonstrációkkal vonják kétségbe a kormány legitimitását. Az elmúlt napok eseményei kapcsán a megkérdezettek többsége úgy ítéli meg, hogy a tüntetések szervezői és résztvevői elvesztették a kontrollt, és a demonstrációk túl erőszakossá váltak.

Karácsonykor a Vatikánban akart robbantani egy dzsihadista migráns

Karácsonykor a Vatikánban akart robbantani egy dzsihadista migráns

amerika, london, párizs

A Szent Péter-bazilika mellett egyéb keresztény templomok is szerepeltek a szomáliai migráns célpontjai között. Azt tervezte, hogy karácsonykor viszi véghez a robbantásokat.

Tisztelt Sargentini Asszony!

Tisztelt Sargentini Asszony!

piszkostizenkettő

Tudom én, hogy nem tud magyarul, de mivel ez akkor sem érdekelte, amikor roppant mélyreható vizsgálatát elvégezte a magyar demokrácia állapotát illetően, így bátorkodom ezt jómagam is leszarni.

Macron népszerűtlenebb, mint valaha

Macron népszerűtlenebb, mint valaha

amerika, london, párizs

Mélypontra süllyedt Emmanuel Macron francia elnök népszerűsége az elmúlt hónapban a sárgamellényesek franciaországi tiltakozásai nyomán, miközben úgy tűnik, hogy a nemzeti jobboldal vezetője, Marine Le Pen nagy előnyt kovácsolt a helyzetből - ezek a fő következtetései az Odoxa francia közvélemény-kutató intézet kedden ismertetett felmérésének.

Óriási változások a családpolitikában

Óriási változások a családpolitikában

A szocialista-liberális kormányok 2010 előtt elvették a családi adókedvezményt és a családi pótlékot is meg akarták adóztatni. Befagyasztották a lakástámogatásokat és devizahitelekbe kényszerítették a magyar családokat. A Gyurcsány-Bajnai-szövetség megszorító politikájának esett áldozatul a gyes harmadik éve és a 13. havi nyugdíj. Ezzel szemben a Fidesz kormányzat visszahozta a gyes harmadik évét, bevezette a gyed extrát, életet lehelt az otthonteremtési programba, folyamatosan bővítette a családi adókedvezményt, megvédte a nyugdíjak reálértékét, sőt nyugdíjprémium kifizetését is lehetővé tette a gazdasági eredményeknek köszönhetően.

The Budapest protesters are Soros' dishonest provocateurs in disguise

The Budapest protesters are Soros' dishonest provocateurs in disguise

amerika, london, párizs

For days now, MPs from the Hungarian opposition are trying to provoke a conflict with the police in hopes of accusing the Hungarian government of being a brutal dictatorship. Of course, it is all a facade, and even though there is clear evidence for this, the left-leaning media is all too happy to assist the dishonest MPs in their endeavour - showing us exactly what the problem is with mainstream media and leftist, liberal politicians nowadays.

Századvég: jövőre is négyszázalékos lehet a gazdasági növekedés

A kiigazított adatok alapján a gazdaság a rendszerváltás óta mért leggyorsabb ütemben bővült.

A Soros-féle Amnesty kiáll a vandál csürhe mellett

A Soros György által támogatott Amnesty International szerint a rendbontók csak békésen tiltakoztak, a rendőrség pedig szükségtelen és eltúlzott erőt vetett be ellenük.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére