Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
kétharmad
 
 
 
 

Egyre inkább terjed a hittan a vallástalan családok körében

2017. március 6. 19:28

Az Eszergom-Budapesti Főegyházmegye felmérése alapján a hit- és erkölcstant választó diákok 30%-a nincs megkeresztelve, 50%-uk az egyházakhoz nem kötődő családban nevelkedik - írja az MTI.

Kató Csaba, a főegyházmegye Hitoktatási Felügyelőségének szakmai vezetője nyilatkozott azon tapasztalatáról, miszerint egyre több család tiszteli meg a keresztény egyházakat azzal, hogy gyerekeiket hit- és erkölcstanoktatásra íratják be.   

Az állami iskolák számára az etika- vagy a helyette választható hit- és erkölcstanoktatást 2013-ban vezették be a felmenő rendszerben, a 2016-2017-es tanévre már mind a nyolc osztályban oktatják a két tantárgy egyikét.

A történelmi keresztény egyházak adatai alapján a hittanra járó gyermekek száma, egyház szerint:

  • Katolikus: 185.458 fő
  • Református: 75.380 fő
  • Evangélikus: 11.500 fő

Arról, hogy a hittanra beíratott gyerekek hány százaléka nem vallásos, a Magyar Katolikus Püspöki Konferenciának (MKPK), sem a Magyarországi Református Egyháznak (MRE), sem pedig a Magyarországi Evangélikus Egyháznak (MEE) nincs országos adata, belső felmérések alapján azonban számos tendenciáról lehet szót ejteni.

Az evangélikus hittanra járó gyermekek harmada például nincs megkeresztelve, másik harmada nem gyakorolja vallását. Ezt Kodácsy-Simon Eszter, az Evangélikus Hittudományi Egyetem Valláspedagógia Tanszékének vezetője nyilatkozta, hozzátéve, hogy településenként változó a tendencia, nagyvárosokban például sokkal több vallástalan, vagy vallását nem gyakorló család található, mint a falvakban.

Kató Csaba álláspontja szerint azonban a hagyomány, az adott egyházhoz való tartozás megmaradt a családokban, ez pedig kiegészül egy széles körben tapasztalható spirituális érdeklődéssel is.

Papp Kornél, az MRE zsinatának oktatási irodavezetője ugyanakkor ellentétes tendenciákról is beszámol. Elmondása szerint az apróbb falvakban tapasztalható erős hitélet miatt sok szülő dönt amellett, hogy gyerekével az etikaoktatást választja.

Mindhárom egyház számára ugyanakkor komoly kihívást jelent az, hogy a templomi közösség életét összekössék az iskoláéval. Kató Csaba úgy vélekedett, a plébániai közösségeket befogadóbbá kell tenni, és a szülőkkel történő kommunikációt is kiemelte, hiszen ezzel lehet a legtöbbet tenni a gyermek nevelését illetően. Az egyik legjobb lehetőség erre véleménye szerint az ünnepek, melyek összehozhatják a családot, az iskolai, és a templomi közösséget.

OLVASTAD MÁR?

kétharmad
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Este 7:59

Este 7:59

7:59

A nap legfontosabb hírei!

Ez a hétvége megmutatta, miért a foci a világ legszebb sportága

Ez a hétvége megmutatta, miért a foci a világ legszebb sportága

hajrá, magyarok!

A Pörge szurkol sorozatunk legfrissebb része ugyan nem a válogatott győzelméről szól, de természetesen az is hatással volt rá.

A migránskvóta és a nyílt társadalom mellett tett hitet Weber pártja

A migránskvóta és a nyílt társadalom mellett tett hitet Weber pártja

amerika, london, párizs

Manfred Weber pártja, a CSU és testvérpártja, a CDU közös programmal készül az EP-választásra.

Orbán Viktor Yoram Hazony világhírű konzervatív írót fogadta

Orbán Viktor miniszterelnök hétfő délután a Karmelita kolostorban fogadta Yoram Hazony izraeli filozófust, a jeruzsálemi Herzl Intézet elnökét, akinek A nacionalizmus erénye című könyve elnyerte a 2019-es év Konzervatív Könyve díját - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Miért láthatatlan a balliberálisok hazafiassága?

Miért láthatatlan a balliberálisok hazafiassága?

piszkostizenkettő

A balliberálisok ma már annyira elleneznek mindent, ami a hazával, nemzettel és a nemzeti érzelmű gondolkodással hozható összefüggésbe, hogy minden alap nélkül képesek nacionalizmusnak meg sovinizmusnak minősíteni a legártatlanabb dolgokat is.

Mi történik a vízzel, miután elhagyja az otthonunkat?

Mi történik a vízzel, miután elhagyja az otthonunkat?

ökojobb

Magyarország egyik legkorszerűbb szennyvíztisztítója a Dél-pesti Szennyvíztisztító Telep, amely még európai szinten is az élvonalba tartozik. A telepen egy különleges magyar fejlesztés is helyet kapott. Megnéztük, hogyan tisztítják a bekerülő szennyvizet.

Egy humorista nyerheti az ukrán elnökválasztást

Tovább erősítette pozícióját Volodimir Zelenszkij humorista - derült ki egy friss közvélemény-kutatásból, melyet egy héttel a vasárnap esedékes ukrajnai elnökválasztás előtt készítettek.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére