Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Egy újabb lépést tettünk a kárpátaljai magyarság megerősítéséért

2018. május 27. 19:15

BEREGSZÁSZ, 19:15

Hálaadó ünnepi istentisztelettel összekötve felszentelték a kárpátaljai reformátusság és magyarság életében központi szerepet játszó református templomot vasárnap Beregszászon.

Köszöntő beszédében Soltész Miklós, a Miniszterelnökség államtitkára utalva arra, hogy az egykori Szovjetunióban a hitükért is üldözték a kárpátaljai magyarokat, a többi között hangsúlyozta: "a hitüket nem tudták megtörni, hiszen a kereszténység még mindig itt van, és ez üzenet azoknak, akik bármilyen módon próbálnak minket megfélemlíteni, bármilyen módon próbálnak minket ellehetetleníteni, mi a keresztény hitünkben megmaradunk". Ha keresztény hitünkben megmaradunk, akkor száz év múlva is itt leszünk — tette hozzá.

Kiemelte, hogy a magyar kormány, élén Orbán Viktor miniszterelnökkel ezért is határozott úgy, hogy az elmúlt nyolc évben minden lehető eszközzel segítette a kárpátaljai és más határon túli egyházakat, és ez folytatódni fog.

A politikus kifejtette: "tudjuk, hogy bármilyen fenyegetés csak akkor nem válhat valóra, ha egyházainkban megmarad az erő, az egyes emberekben pedig megmarad a hit, és a keresztény hit ott lesz közöttünk". 

Higgyék el, az a tudás, az a hit, ami itt van közöttünk, az meg tudja tartani magyarságukban az embereket"

— mondta befejezésül Soltész Miklós.

Az ukrán nacionalisták most sem bírtak a bőrükben maradni

Szili Katalin miniszterelnöki megbízott köszöntőjében kiemelte: "itt ma egy közösség teremtő erejét ünnepeljük, azt dicsérjük, hiszen amit a beregszászi református gyülekezet elhatározott, véghez vitte".

Fotó: MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap

A református templom a megújulásával nemcsak a közösséget dicséri, hanem méltó emléket állít az 500 éves reformációnak is — mutatott rá, köszönetet mondva az egyházaknak azért, hogy "a történelem nehéz időszakaiban átvitték a magyarságot a jövőbe, hogy tették akkor is azt, amit a közösség szolgálata számukra kíván, hogy őrizzék a magyar nyelvet, kultúrát, identitásunkat, a közösséget a nehéz időkben is".

A miniszterelnöki megbízott emlékeztetett arra, hogy "amikor a gyülekezetek fogyatkoznak, akkor még nagyobb szükség van az összefogásra, és arra, hogy mi Budapestről és Magyarországról segítsük a szülőföldön boldogulást és gyarapodást, hogy mindenki ott tudja felnevelni a gyermekeit, unokáit, ahol ősei is éltek". Hozzáfűzte, Magyarország — felelősségvállalásának megfelelően — támogatásával nemcsak lelki, hanem anyagi segítséget is nyújt a nem önhibájukból határon kívülre került magyar honfitársaknak. 

"Akkor is, ha bárki jogszűkítéssel, jogfosztással, atrocitásokkal próbálja megfélemlíteni önöket, tudniuk kell, hogy együtt vagyunk és összefogunk, együtt óvjuk egymást, akkor lesz magyar jövő Kárpátalján is. Önök mindig, mindenhol érezhetik, hogy mi ott állunk önök mellett, önök mögött, és fogjuk egymás kezét, védeni kívánjuk minden időben a közösségeinket mindenfajta jogszűkítéstől, jogfosztástól, mindenféle atrocitástól" — hangoztatta a politikus.

Szili Katalin felolvasta Orbán Viktor miniszterelnök üzenetét a beregszászi református gyülekezetnek, amely szerint "míg Európában ma sokan úgy gondolják, hogy a nemzeti és vallási hagyományoktól való eltávolodás a jövő útja, addig mi, magyarok, nemzedékről nemzedékre adjuk át az ősi tudást: a szél kihívásaira a fa gyökereivel válaszol. Minél erősebben kapaszkodik egy közösség múltjába, nyelvébe és hitébe, annál szilajabbul dacolhat a rá törő veszélyekkel. Önök a mi közös, erőt adó gyökereinket erősítették meg, amikor összefogtak, hogy minden nélkülözhető hrivnyát és forintot egymás mellé rakva kívül-belül felújítsák a beregszászi reformátusok templomát, amely az egész kárpátaljai magyar közösség bástyája is egyben".

Prédikációjában Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyházkerület püspöke rámutatott, különleges, ahogy Isten segítségével a magyarság az elmúlt száz és ezer esztendőben mindig talpra tudott állni, különleges az is, ahogyan Isten megerősítette a kárpátaljai magyarságot a II. világháború után az üldöztetés és árvaság elviseléséhez, és nem kevésbé különleges, ahogy Isten ébredést hozott a kárpátaljai magyar népnek a 90-es évek elején. A megújult református templomról szólva hangsúlyozta, "az legyen otthona a közösségnek, minden istenfélőnek, legyen ékessége Beregszásznak, amelyet vigyázva megbecsül minden felekezetű és nyelvű ember", hozzáfűzve, hogy "itt jövője van a magyarságnak nem évtizedekre, hanem az örökkévalósággal mérve".

Taracközi Ferenc, a beregszászi református gyülekezet lelkésze köszönetet mondott a magyar kormánynak, a gyülekezet vállalkozó és más tagjainak, kárpátaljai és magyarországi adományozóknak a templom két évig tartó átfogó felújításához nyújtott támogatásért — írja az MTI.

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Nevetséges: Merkel nem a bevándorlástól, hanem Steve Bannontól félti Európát

Súlyos bajok gyötrik Európát, harcolni kell érte, és küzdeni kell a multilateralizmusért, a nemzetközi ügyek egyetértésen, többoldalú megállapodásokon alapuló formálási módjának megőrzéséért is - mondta Angela Merkel német kancellár szombaton az 55. müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencián (MSC). A kancellár arról is beszélt, hogy Steve Bannontól, Trump egykori tanácsadójától félti Európát.

Jelentősen erősödött az FPÖ egy friss felmérés szerint

Jelentősen erősödött az FPÖ egy friss felmérés szerint

amerika, london, párizs

Bár továbbra is az ÖVP a legnépszerűbb párt Ausztriában, és még mindig az SPÖ a második, a három legnépszerűbb párt között már sokat csökkent a különbség, a tendencia pedig egyértelmű: az FPÖ erősödik, a többiek gyengülnek.

A hét karikatúrája a 888-on

A hét karikatúrája a 888-on

8)8)8

Timmermans Magyarországon

Máris kikezdték a bevándorláspártiak Trump legújabb intézkedését

Donald Trump a rendkívüli állapot kihirdetésével szeretné biztosítani a fal megépítését - a demokraták mindent megtesznek ez ellen.

Összevissza beszélt Timmermans és Tóth Bertalan a nácikkal való összefogásról

Összevissza beszélt Timmermans és Tóth Bertalan a nácikkal való összefogásról

kinyílott a pitypang

Az MSZP-kongresszuson nem derült ki, hogy mit is gondolnak az MSZP-ben erről a kérdésről, mert elhangzott minden és annak az ellenkezője is.

Novák Katalin alaposan helyretette a magyar családpolitika miatt sivalkodó svéd minisztert

Novák Katalin alaposan helyretette a magyar családpolitika miatt sivalkodó svéd minisztert

kétharmad

A család- és ifjúságügyért felelős államtitkár nyílt levélben válaszolt Annika Strandhall hazugságaira.

Újabb fronton ostromolja hazánkat Soros György

Újabb fronton ostromolja hazánkat Soros György

amerika, london, párizs

A spekuláns ezúttal a Budapest Folyamat keretében akar ránk erőszakolni egy bevándorlást ösztönző paktumot.

A japán miniszterelnök Nobel-békedíjra jelölte Donald Trumpot

A japán miniszterelnök Nobel-békedíjra jelölte Donald Trumpot

amerika, london, párizs

Donald Trump amerikai elnök pénteken egy fehér házi sajtótájékoztatón elmondta, hogy Abe Sinzó japán miniszterelnök Nobel-békedíjra jelölte őt az Észak-Koreával való párbeszédért és a koreai-félszigeti feszültség csökkentéséért tett erőfeszítéseiért.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére