Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
century-on
 
 
 
 

Drágakövet találtak egy aszteroidán

2016. június 27. 19:39

Egy kis darab opált fedeztek fel egy Antarktiszon talált meteoritban. Ez az első alkalom, hogy a féldrágakő nyomaira bukkantak egy aszteroidáról származó meteordarabon.

Hilary Downes, a Londoni Egyetem Birkbeck Intézetének munkatársa és csapata hétfőn Nottinghamben mutatta be kutatása eredményét a brit Királyi Csillagászati Társaság ülésén.

Opált eddig egy alkalommal találtak egy Marsról származó meteoritban.

A homok egyik fő anyagából, szilícium-dioxidból álló opál akár 30 százalékban is tartalmazhat vizet. A vizsgált, EET 83309 katalógusjelű meteorit az elemzések szerint egy kisbolygóból származik. Az opáltöredékek ezért újabb bizonyítékai annak, hogy az aszteroidák nagyobb mennyiségű vízjeget is tartalmazhatnak.

Leleteink arra utalnak, hogy az opál még azelőtt kialakult, hogy a meteorit kitört az aszteroida felszínéről, hogy végül a Földön, az Antarktiszon landoljon"

- mondta el Downes. Lehetséges, hogy maga a víz egy meteorit révén került az aszteroidára, és így jött létre az opál - feltételezik a szakértők.

Az EET 83309-en magán is számos meteoritbecsapódás nyoma látható. Ezek a meteoritok a Naprendszer más régióiból érkező anyagokat is szállíthattak. A kutatás alátámasztja azt az elméletet, amely szerint a Földön lévő víznek legalább egy része aszteroidáktól származik.

Bár jogosan tartunk egy aszteroidabecsapódás következményeitől, lehetséges, hogy több milliárd évvel ezelőtt így jutott víz a Földre és hozzájárult, hogy azzá az élettől nyüzsgő világgá váljon, amelyben most élünk"

- fogalmazott Downes a Birkbeck College közleményében.

Veszélyes kisbolygók a közelben!

A földrengésekhez és vulkánkitörésekhez képest jóval kevésbé ismert természeti veszélyről van szó. 1908-ban június 30-án közvetlenül a földfelszín felett robbant fel egy, a légkörbe lépett aszteroida Szibériában, Alsó-Tunguszka és a Léna folyó között, gyökerestül szakítva ki a fákat egy 30 kilométeres körben. A robbanás helyszínén legelő állatokat a tűzgömb hamuvá égette, a 65 kilométerre lévő Vanavara település házainak ajtóit, ablakait betörte. A robbanás ereje több száz hirosimai atombomba erejének felelt meg. Ez volt az úgynevezett tunguszkai esemény.

Univerzumunkban az intelligens életet fenyegető legnagyobb veszély az a nagy valószínűségű esemény lehet, hogy egy lakható bolygó aszteroidával ütközik"

- idézi Stephen Hawking brit fizikust közleményében az Európai Űrkutatási Hivatal (ESA). Naprendszerünkben egymillió olyan aszteroida van, amelynek megvan a lehetősége, hogy a Földnek csapódjon és elpusztítson egy várost. Ezek közül eddig csak kevesebb, mint tízezret fedeztünk fel, tehát mindössze egy százalékukat.

A kisbolygók vagy aszteroidák a törpebolygónál kisebb, szabálytalan alakú, szilárd anyagú égitestek, mely csillag körül keringenek. Naprendszerünkben a kisbolygók többsége a kisbolygóövben található; ellipszis alakú pályán keringenek a Nap körül, a Mars és a Jupiter pályája között, valamint a Kuiper-övben, azaz a Pluto környékén helyezkednek el.

Detlef Koschny, az ESA Föld-közeli objektumokkal foglalkozó részlegének vezetője korábban úgy nyilatkozott, körülbelül 500 olyan Föld-közeli objektumot azonosítottak már, amely a következő száz évben érintheti a Földet, de az ütközés valószínűsége nagyon kicsi, egyes esetekben 1 az 1 millióhoz. Az ESA figyelemmel kíséri a száguldó kisbolygók pályáját, megpróbálják kideríteni, hogy pontosan milyen égitestekről van szó, és jelenthetnek-e esetleg veszélyt a Földre.

Veszély esetére jelenleg két megoldást kínálnak az űrkutatók: az egyik lehetőségként egy mesterséges égitesttel ütköztetik, ezáltal pályája módosítására kényszerítik és így eltérítik a Földtől a közeledő aszteroidát, a másik lehetőség pedig az, hogy nukleáris robbantással megsemmisítik.

(MTI)

OLVASTAD MÁR?

century-on
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Trump zseniálisan trollkodta meg Obamát

Trump zseniálisan trollkodta meg Obamát

amerika, london, párizs

Donald Trump Obama egyik korábbi beszédét felhasználva érvelt az illegális migráció ellen.

Ukrajnában zsidó oligarchák finanszírozzák a szélsőjobboldali mozgalmakat

Ukrajnában zsidó oligarchák finanszírozzák a szélsőjobboldali mozgalmakat

amerika, london, párizs

Meglehetősen érdekes interjút közölt a Szombat, a zsidó kulturális és politikai hetilap. A gondolatébresztő interjúban többek között szó esik a zsidó ukrán oligarchákról, a nacionalizmusról és a magyar kisebbség elleni pogromok előszeléről.

A német zöldek az atomerőművek bezárása ELLEN tiltakoznak

Miután, esztelen liberális propaganda hatására Németországban felelőtlenül bezártak pár atomerőművet, azóta megduplázódott a sokkal környezetszennyezőbb szén felhasználása és kitermelése. A szénlelőhelyek miatt erdőket és történelmi múlttal rendelkező településeket kellett letarolni. A felbecsülhetetlen mértékű környezetszennyezés után a német zöldeknek megjött a józan eszük és újra elkezdtek hinni az atomenergiában.

Rómában is kiálltak Magyarország mellett október 23-án

Rómában is kiálltak Magyarország mellett október 23-án

amerika, london, párizs

Nemet mondunk a Magyarországot sújtó EP-szankciókra! jelszóval tartott szolidaritási megmozdulást Magyarország római nagykövetségénél a Liga olasz kormánypárt kedden. A magyar nemzeti ünnephez kötött demonstrációhoz jobboldali olasz fiatalok is csatlakoztak.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Ez történt ma.

Újra találkozhat a két világvezető

Újra találkozhat a két világvezető

amerika, london, párizs

Nem Macronról és Justin Trudeauról van szó, hanem igazi vezetőkről: Trumpról és Putyinról. Az amerikai elnök nyomást gyakorolna Oroszországra, de Putyin egyelőre találkozóra hívta.

Ákos: liberális uralom van a kultúra minden területén

Ákos az ECHO TV Jó reggelt! című műsorában október 23-án nyilatkozott. Kifejtette álláspontját a magyar kulturális viszonylatokról is.

Orbán: "Akik az Európai Uniót birodalommá akarják formálni, mind bevándorláspártiak"

Orbán: "Akik az Európai Uniót birodalommá akarják formálni, mind bevándorláspártiak"

kétharmad

Orbán Viktor miniszterelnök a Terror Háza előtt mondott beszédet az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 62. évfordulóján.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére