Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
century-on
 
 
 
 

Drágakövet találtak egy aszteroidán

2016. június 27. 19:39

Egy kis darab opált fedeztek fel egy Antarktiszon talált meteoritban. Ez az első alkalom, hogy a féldrágakő nyomaira bukkantak egy aszteroidáról származó meteordarabon.

Hilary Downes, a Londoni Egyetem Birkbeck Intézetének munkatársa és csapata hétfőn Nottinghamben mutatta be kutatása eredményét a brit Királyi Csillagászati Társaság ülésén.

Opált eddig egy alkalommal találtak egy Marsról származó meteoritban.

A homok egyik fő anyagából, szilícium-dioxidból álló opál akár 30 százalékban is tartalmazhat vizet. A vizsgált, EET 83309 katalógusjelű meteorit az elemzések szerint egy kisbolygóból származik. Az opáltöredékek ezért újabb bizonyítékai annak, hogy az aszteroidák nagyobb mennyiségű vízjeget is tartalmazhatnak.

Leleteink arra utalnak, hogy az opál még azelőtt kialakult, hogy a meteorit kitört az aszteroida felszínéről, hogy végül a Földön, az Antarktiszon landoljon"

- mondta el Downes. Lehetséges, hogy maga a víz egy meteorit révén került az aszteroidára, és így jött létre az opál - feltételezik a szakértők.

Az EET 83309-en magán is számos meteoritbecsapódás nyoma látható. Ezek a meteoritok a Naprendszer más régióiból érkező anyagokat is szállíthattak. A kutatás alátámasztja azt az elméletet, amely szerint a Földön lévő víznek legalább egy része aszteroidáktól származik.

Bár jogosan tartunk egy aszteroidabecsapódás következményeitől, lehetséges, hogy több milliárd évvel ezelőtt így jutott víz a Földre és hozzájárult, hogy azzá az élettől nyüzsgő világgá váljon, amelyben most élünk"

- fogalmazott Downes a Birkbeck College közleményében.

Veszélyes kisbolygók a közelben!

A földrengésekhez és vulkánkitörésekhez képest jóval kevésbé ismert természeti veszélyről van szó. 1908-ban június 30-án közvetlenül a földfelszín felett robbant fel egy, a légkörbe lépett aszteroida Szibériában, Alsó-Tunguszka és a Léna folyó között, gyökerestül szakítva ki a fákat egy 30 kilométeres körben. A robbanás helyszínén legelő állatokat a tűzgömb hamuvá égette, a 65 kilométerre lévő Vanavara település házainak ajtóit, ablakait betörte. A robbanás ereje több száz hirosimai atombomba erejének felelt meg. Ez volt az úgynevezett tunguszkai esemény.

Univerzumunkban az intelligens életet fenyegető legnagyobb veszély az a nagy valószínűségű esemény lehet, hogy egy lakható bolygó aszteroidával ütközik"

- idézi Stephen Hawking brit fizikust közleményében az Európai Űrkutatási Hivatal (ESA). Naprendszerünkben egymillió olyan aszteroida van, amelynek megvan a lehetősége, hogy a Földnek csapódjon és elpusztítson egy várost. Ezek közül eddig csak kevesebb, mint tízezret fedeztünk fel, tehát mindössze egy százalékukat.

A kisbolygók vagy aszteroidák a törpebolygónál kisebb, szabálytalan alakú, szilárd anyagú égitestek, mely csillag körül keringenek. Naprendszerünkben a kisbolygók többsége a kisbolygóövben található; ellipszis alakú pályán keringenek a Nap körül, a Mars és a Jupiter pályája között, valamint a Kuiper-övben, azaz a Pluto környékén helyezkednek el.

Detlef Koschny, az ESA Föld-közeli objektumokkal foglalkozó részlegének vezetője korábban úgy nyilatkozott, körülbelül 500 olyan Föld-közeli objektumot azonosítottak már, amely a következő száz évben érintheti a Földet, de az ütközés valószínűsége nagyon kicsi, egyes esetekben 1 az 1 millióhoz. Az ESA figyelemmel kíséri a száguldó kisbolygók pályáját, megpróbálják kideríteni, hogy pontosan milyen égitestekről van szó, és jelenthetnek-e esetleg veszélyt a Földre.

Veszély esetére jelenleg két megoldást kínálnak az űrkutatók: az egyik lehetőségként egy mesterséges égitesttel ütköztetik, ezáltal pályája módosítására kényszerítik és így eltérítik a Földtől a közeledő aszteroidát, a másik lehetőség pedig az, hogy nukleáris robbantással megsemmisítik.

(MTI)

OLVASTAD MÁR?

century-on
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Végre valódi "fodballmeccseken" jártam

Végre valódi "fodballmeccseken" jártam

hajrá, magyarok!

Egy hét kihagyás után igazi hosszú hétvégi meccsbeszámoló következik - nem kevesebb mint három meccsel!

Szél Bernadett lemondott

Szél Bernadett lemondott

kétharmad

Szél Bernadett lemondott a Lehet Más a Politikában (LMP) betöltött összes vezetői pozíciójáról, konkrétan a társelnöki posztjáról és szeptember 15-i hatállyal a frakcióvezetőségről is.

Csodaszarvas, kereszt és Szent Korona - páratlan volt a tegnapi ünnepség

Csodaszarvas, kereszt és Szent Korona - páratlan volt a tegnapi ünnepség

szabad vasárnap

Az augusztus 20-i ünnepi műsor egyszerre volt lélegzetelállító, egyedülálló és grandiózus. Ilyen még nem volt: drónokat összehangolva csodaszarvast, keresztet és Szent Koronát formáztak a Duna fölé.

Spöttle: a civil szervezetek együtt dolgoznak a migránscsempészekkel

Újabb migránsokkal teli hajó kötött ki a napokban Málta térségében. A fedélzeten több mint 140-en voltak. Szakértők szerint az embercsempészek azért használják ki a tengeri útvonalakat, mert tudják, hogy az "NGO-hajók besegítenek". Közben szinte már egy egész hadsereg védi Montenegró Albániával közös határát, mert az új útvonalon mintegy háromnegyedével nőtt a migráció.

Teljesen megváltozott a német kisváros, miután több mint ezer migránst befogadott

Teljesen megváltozott a német kisváros, miután több mint ezer migránst befogadott

amerika, london, párizs

A polgármester és Boostedt lakói is egyre jobban aggódnak amiatt, hogy a migránsok milyen hatással vannak a szülővárosukra.

Reggel 7:59

Reggel 7:59

7:59

Ez várható ma.

Közel kétszáz migráns vár a part mentén arra, hogy olasz földre léphessen

Közel kétszáz migráns vár a part mentén arra, hogy olasz földre léphessen

amerika, london, párizs

Többnapos veszteglés után 177 migránssal a fedélzetén érkezett meg a szicíliai Catania kikötőjébe az olasz parti őrség Diciotti nevű hajója, ám utasai egyelőre nem szállhatnak partra Olaszországban - tudatta az ANSA olasz hírügynökség keddre virradóra.

A Szent Korona lebegett a Duna felett

A Szent Korona lebegett a Duna felett

szabad vasárnap

Lélegzetelállító ünnepi tűzijáték és műsor volt látható a Duna partjáról augusztus 20-án, hétfőn este, Magyarország születésnapján. | Képgaléria

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére