Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
a kutya ugat
 
 
 
 

Brüsszel dicséri a magyar gazdaság teljesítményét, a londoni bankok pedig fellendülést jósolnak Magyarországnak

2017. február 22. 21:28

A magyar gazdaság teljesítménye szilárd - közölte az Európai Bizottság a 2017-es európai szemeszter most közzétett téli jelentésében. Londoni pénzügyi elemzők pedig - kutatóik magyarországi látogatását követően - bejelentették, hogy várakozásaik szerint jelentősen javulnak a magyar gazdaság növekedési kilátásai 2017-ben.

Az Európai Bizottság éves növekedési jelentésében hangsúlyozta, hogy a magyar gazdaság stabilitását az egyre növekvő hazai kereslet eredményezte. Magyarországon a hazai össztermék (GDP) mértéke felülmúlta a 2008-as gazdasági válság előtti csúcsértékét, 2016-ban 1,9 százalékkal nőtt a lakossági fogyasztás és a nettó exportbevételeknek köszönhetően.

Ennek ellenére a gazdasági növekedés továbbra is egy teljes százalékponttal alacsonyabb a válság előtti mutatókhoz képest. Tavaly az Európai Unió (EU) által támogatott beruházások átmeneti visszaesése miatt megtorpant a növekedés, ugyanakkor a fogyasztás, az unió támogatta beruházások újbóli megindulása és az expanzív fiskális politika nyomán várhatóan 3,7 százalékos növekedést hoz 2017-ben.

Fotó: AFP

A bizottság megállapította, hogy az államadósság folyamatos csökkenése javította Magyarország pénzügyi stabilitását. A testület úgy látja, Magyarország fiskális politikája megfontolt, de a költségvetési irányvonal várhatóan lazulni fog. A költségvetési kiigazítás hiánya miatt a strukturális egyenleg romlása veszélyt jelent a középtávú adósság csökkentésére.

A bizottság szerint a magyar bankrendszer erősödött az elmúlt két évben a javuló gazdasági környezet és a bankokra kivetett adó mérséklésének következtében. A magyar bankok finanszírozási struktúrája és tőkehelyzete megfelelő, valamint javultak a magánszektor hitelezési kilátásai, de a hitelállomány növekedése mérsékelt maradt.

A jelentés szerint a munkanélküliség tovább javult, a válság előtti szint alá csökkent, ugyanakkor még mindig magas az uniós átlaghoz képest. A munkaerő-kínálat a nyugdíjkorhatár emelésével növekedett, azonban több ágazatban továbbra is hiány van úgy a képesítéssel, mint a képesítés nélküli munkaerőből.

Fotó: AFP

A szegénység mértéke is csökkent a legutóbbi jelentéshez képest, de továbbra is jelentős a gyerekek, különösképpen a romák körében, ugyanakkor a szociális támogatás és a munkanélküli ellátások lefedettsége továbbra is korlátozott. A romák gyenge egészségügyi állapota és az orvosi ellátáshoz való egyenlőtlen hozzáférés negatívan befolyásolja a munkaerőpiacon való részvételüket – húzta alá az Európai Bizottság.

A jelentés szerint az országspecifikus ajánlások végrehajtásában Magyarország ugyan előrelépett az alacsony jövedelműek adóértékének csökkenése terén és a közfoglalkoztatás rendszeréből a munkaerőpiacra való átlépés megkönnyítésében, azonban elmaradást mutat az ágazati különadók csökkentése, a közbeszerzés rendszere, az átláthatóság, a szociális és munkaügyi ellátások, az oktatáspolitika területén, valamint olyan hátrányos helyzetű csoportok, mint a romák integráló oktatásban való részesítésének kérdésében.

Végezetül a bizottság aláhúzta: az intézményi teljesítmény hiányosságai nehezítik az üzleti környezetet és csökkentik a gazdaság növekedési potenciálját. Az üzleti élet fellendülésének legfőbb akadálya a testület szerint az instabil szabályozási környezet, az érintettek bevonásának és a politikai döntéshozatal hiányosságai.

Fotó: MTI Fotóbank

A költségvetési folyamat átláthatósága és kiszámíthatósága továbbra is korlátozott, a közbeszerzéseket még mindig a korlátozott verseny és az átláthatóság hiánya jellemzi – áll a jelentésben. A korrupciós kockázatok továbbra is magasak, visszaszorítása érdekében hozott intézkedések kérdésében lényeges hiányosságok mutatkoznak – vélekedett az Európai Bizottság.

Londoni elemzők: jelentősen javulnak a magyar gazdaság növekedési kilátásai

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni kutatási részlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) elemzői tájékozódó látogatást tettek Magyarországon, Csehországban és Lengyelországban. A látogatásról összeállított és Londonban ismertetett beszámolójukban azt közölték, hogy a magyar hazai össztermék (GDP) idei egész éves növekedésére szóló előrejelzésüket az eddigi 2,6 százalékról 3,5 százalékra javították.

A felülvizsgálat okai között kiemelték, hogy számításaik szerint a kormány tavaly decemberben a GDP-érték 1,8 százalékának megfelelő ösztönzést juttatott a gazdaságba, és ennek nagy része az idén fejti ki növekedésserkentő hatását.

A Bank of America-Merrill Lynch londoni elemzői szerint emellett a növekedést élénkítő tényezők között szerepel a Magyar Nemzeti Bank (MNB) laza monetáris politikája, az EU-finanszírozás, az idei évre jóváhagyott áfa- és társaságiadó-csökkentések, valamint a minimálbér-emelés.

A ház elemzői magyarországi látogatásukon úgy találták, hogy az új EU-források lehívásának előkészületei nagyon előrehaladott szakaszban járnak, jóval előrébb, mint a környező országokban. Hangsúlyozták azt is, hogy a vártnál gyengébb tavalyi növekedés az idei éves összevetésű GDP-teljesítményhez kedvező bázishatást nyújt.

A cég szerint az MNB mikromenedzselési tevékenysége, amely a kamatok alacsonyan tartására és a forint erősödésének megakadályozására irányul, működőképes lesz egészen addig, amíg a célszintet meghaladó infláció csak távoli kockázat marad.

A Bank of America-Merrill Lynch londoni elemzőinek várakozása szerint legalább a következő tizenkét hónapban ez lesz a helyzet, köszönhetően a viszonylag magas, 3 százalékos szinten meghatározott központi inflációs célnak is.

A ház azzal számol, hogy a tizenkét havi infláció a következő hónapokban éppen 3 százalék környékére emelkedik, és ott tetőzik is, majd a második fél évben valamelyest mérséklődik. A cég elemzői szerint az MNB monetáris döntéshozatali mechanizmusában továbbra is a forintárfolyam a legfontosabb tényező.

A Bank of America-Merrill Lynch jelentősen javított magyar növekedési előrejelzése meghaladja ugyan a citybeli konszenzust, de a magyar gazdaságban más nagy londoni házak is gyorsuló növekedést valószínűsítenek. A Morgan Stanley globális bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői 2017-re szóló éves előrejelzésükben közölték, hogy az idén 2,9 százalékos növekedéssel számolnak Magyarországon. Ez is javított előrejelzés, a ház ugyanis korábban a magyar hazai össztermék 2,5 százalékos idei bővülésével számolt.

A Morgan Stanley elemzői szerint az idei magyar növekedés fő tényezői között lesz a pro-ciklikus költségvetési ösztönzés és az EU-folyósítások által egyidejűleg nyújtott hajtóerő. A ház közölte ugyanakkor azt is, hogy saját becslése szerint a magyar gazdaság potenciális éves növekedése jelenleg 1,7 százalék körül járhat. Ennek alapján a Morgan Stanley várakozása szerint az idei egész éves átlagos magyarországi infláció is 2,9 százalékos lesz a 2 százalékos konszenzusos előrejelzési átlag helyett, jövőre pedig eléri a 3 százalékot.

Fotó: MTI Fotóbank

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének elemzői a közép-európai EU-gazdaságok növekedési kilátásairól összeállított tanulmányukban közölték: modellszámításaik arra utalnak, hogy a magyar gazdaság éves potenciális növekedése – amely a pénzügyi válság idején zéró körül járt – jelenleg 2,5 százalék.

A ház szerint ez a becslés – összhangban azzal, hogy a munkapiaci kondíciók jelentős mértékben feszesebbé váltak és magas szintű a kapacitás-kihasználtság – arra vall, hogy a magyar gazdaságban bezárult a korábbi negatív kibocsátási rés. A JP Morgan londoni elemzői közölték, hogy várakozásuk szerint a következő három évben a magyar gazdaság átlagos potenciális éves növekedése 2,7 százalékra emelkedik tovább, elsősorban a munkapiaci aktivitás élénkülése és a beruházási ráta stabilizálódása miatt.

Fotó: MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap
Kedden a Japan Credit Rating Agency  javított Magyarország adósbesorolásán. Tovább javította a japán befektetők döntéseit szolgáló Japan Credit Rating Agency Magyarország adósbesorolását, tekintettel a javuló makrogazdasági mutatókra. A devizaadósság minősítését egy kategóriát lépve, a forintban jegyzett papírok értékelését pedig a legfelsőbb kategória alsó sávjába emelte stabil kilátás mellett a Japan Credit Rating Agency intézet, amely ezzel tovább javította Magyarország gazdasági kilátásait. A tokiói székhelyű intézet szakértői január végén jártak Magyarországon, amikor elemzőik értékelték a tavaly novemberben megkötött hatéves béremelési és adócsökkentési megállapodást, valamint vizsgálták az államadósság összetételét és alakulását. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a lépést kommentálva elmondta, hogy a japán hitelminősítő legfrissebb döntése újabb lehetőséget biztosít arra, hogy a gazdaság növekedése és a stabil államháztartás mellett az ország tovább tudja csökkenteni kockázatait. A hitelminősítők kedvező következtetései Varga Mihály szerint azt támasztják alá, hogy 2017-ben és 2018-ban is lendületesebb, erőteljesebb gazdasági növekedés alakulhat ki. A miniszter szerint a japán hitelminősítő döntése vélhetően hozzájárul majd ahhoz, hogy idén a többi hitelminősítő intézet is fokozatosan egyre jobb kategóriába minősítse Magyarországot. Pénteken elsőként az S&P dönthet egy esetleges felminősítés mellett, bár ennek egyelőre kicsi a valószínűsége, legalábbis a hivatalos előrejelzések alapján.

OLVASTAD MÁR?

a kutya ugat
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Gyurcsány felesége csak a mentelmi jog miatt akar EP-képviselő lenni

Gyurcsány felesége csak a mentelmi jog miatt akar EP-képviselő lenni

kétharmad

Deutsch Tamás szerint azért lett Dobrev Klára a DK európai parlamenti listavezetője, mert a folyamatban lévő ügyei miatt szüksége lehet a mentelmi jogra.

Segélyszállítmány miatt sodródik a polgárháború felé Venezuela

Segélyszállítmány miatt sodródik a polgárháború felé Venezuela

amerika, london, párizs

Magyar idő szerint szombat hajnalban a szélbalos venezuelai kormány elrendelte a kolumbiai határ egyes átkelőinek lezárását, közvetlen azelőtt, hogy egy kolumbiai segélyszállítmányt próbáltak volna meg bejuttatni az országba. A helyzet pattanásig feszült, ugyanis a világ túlnyomó többsége által támogatott és elfogadott Juan Guaidó venezuelai ellenzéki vezető megérkezett a helyszínre és személyesen akarja átkísérni a segélyszállítmányt, ehhez azonban át kell verekednie magát a Maduro-hű venezuelai hadseregen.

Felfüggesztették a hallgatót, mert kritizálta a muszlimok szokásait

A diák a halal élelmiszerpiacot embertelennek nevezte, továbbá elmondta, hogy szerinte nem szabadna hagyni, hogy a migránsok ingyenesen kapjanak állami egészségügyi ellátást.

A bevándorlásellenes osztrák belügyminiszter szerint nem szabad visszafogadni az Iszlám Állam zsoldosait

A Közel-Keleten működő különbíróságok létrehozását javasolta Herbert Kickl osztrák belügyminiszter azon dzsihadisták ügyében, akik európai országokból érkeztek és csatlakoztak az Iszlám Állam nevű terrorszervezethez Szíriában vagy Irakban.

Macron párttársa szerint, aki a hagyományos családmodellben hisz, iszlamista nézeteket vall

Macron párttársa szerint, aki a hagyományos családmodellben hisz, iszlamista nézeteket vall

amerika, london, párizs

Marléne Schiappa érdekes megállapítása szerint az azonosneműek házassága ellen tiltakozó Manif Pour Tous szervezet kísértetiesen hasonlít az iszlamista radikálisokhoz.

A hét karikatúrája a 888-on

A hét karikatúrája a 888-on

8)8)8

Svédország, Kr. u. 30

Szíriában nem volt ott anyuci, ezért most hazatérne a gyilkoló dzsihadista

Szíriában nem volt ott anyuci, ezért most hazatérne a gyilkoló dzsihadista

amerika, london, párizs

2014-ben Jack Letts, az oxfordi diák Szíriába szökött. Hamar rájött azonban, hogy ott sem fenékig tejfel az élet: hiányzik az anyukája, ezért most már hazatérne Nagy-Britanniába.

Ezt is "megfejtették": az első ember románul beszélt

Ezt is "megfejtették": az első ember románul beszélt

kinyílott a pitypang

Már Romániában is elavult a dákoromán kontinuitás elmélete?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére