Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#sport
#Orbán Viktor
#bevándorlás
#belföld
#Soros György
#külföld
#demográfia
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
kétharmad
 
 
 
 

Botka és az MSZP valódi arca

888.hu

2017. március 4. 18:18

Több száz kisvállalkozót tett tönkre az építkezési projektekkel foglalkozó Szeviép évekkel ezelőtti bedőlése. A büntetőügy napjainkban is zajlik. A károsultakat képviselő ügyvéd szerint a több mint 11 milliárdos tartozást maga után hagyó vállalkozás központi szerepet tölthetett be az MSZP finanszírozásában.

Az Origo értesülései szerint a Szeviép az alvállalkozók segítségével tolhatta ki a pénzeket Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő sofőrjének. Botka László egyébként a mai napig egy önkormányzati cég élén tartja Ujhelyi volt sofőrjét, akin keresztül eltűnt a pénz egy jelentős része.

Január közepén folytatódott a Szegeden az úgynevezett Szeviép-per, melynek lényege, hogy 2010. július 27-én elrendelték a cég felszámolását. Akkor már 379 partnerének tartozott 11 milliárd forinttal. Ezen vállalkozások többsége a tartozások miatt megszűnt. A felszámoló két év alatt mindössze 1,4 milliárd Ft-ot szerzett vissza vagyontárgyak értékesítéséből. 2013-ban aztán a NAV csődbűncselekmény ügyében nyomozást kezdeményezett, a büntetőeljárás jelenleg is zajlik a cégvezetőkkel szemben.
A Szeviép több szálon is kötődik a szegedi szocialistákhoz, kiemelten Ujhelyi Istvánhoz.
Fotó: MTI Fotóbank

A Szeviép – Szerkezet- és Vízépítő Zártkörűen Működő Részvénytársaságot 1991. július 3-án vették nyilvántartásba. Főtevékenysége és a többi tevékenységei is kifejezetten építési, építkezési folyamatokra terjedtek ki. Tevékenységével főként a Szegeden és környékén lévő településeket, illetve közbeszerzési eljárásokat célozták meg.

A cég alaptőkéje is jól mutatja a prosperálást, hiszen míg 30 millió forintos alaptőkével alakultak, addig 2003-ra a cég alaptőkéje 1,1 milliárd forintra duzzadt. Azonban hiába volt nagy bevétele a cégnek, valamilyen oknál fogva mégsem fedezte a hatalmas kiadásokat, és ez először csődeljáráshoz, aztán annak sikertelensége okán felszámolási eljáráshoz vezetett.

Botrány

A Szeviép-botrányok kirobbanásakor – 2008 és 2010 között – a cég vezetője, önálló aláírási joggal, Pistrui László volt, aki egyébként Ujhelyi Istvánnak is üzlettársa volt egy másik cégben. A cég a szocialista kormányok idején Szeged egyik legsikeresebb építési vállalkozása lett, amit köszönhet a számos önkormányzati megbízásnak és elnyert közbeszerzésnek.

Az igazán nagy botrány – ami aztán a felszámoláshoz és a bukáshoz vezetett – 2010-ben következett be, amikor is a Szeviép csődgondnokot kért maga ellen, mivel nem tudta kifizetni az M43-as autópálya építésén dolgozó alvállalkozóit. A Szeviép körülbelül 15-20 cégnek tartozott ekkor már mintegy hárommilliárd forinttal. Az alvállalkozók, hangot adva nemtetszésüknek, először lezárták az utat, majd visszabontották az autópálya töltését is.

Fotó: MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap
Tartozás

A hatalmas adósság úgy keletkezett, hogy a cég azzal próbált kibújni a fizetési határidő alól, hogy újabb és újabb alvállalkozókat vont be. A Szeviép a gazdasági válsággal és a bankok fizetési gyakorlatával magyarázta a kialakult helyzetet. Aztán 2010. július 27-én elrendelték a Szeviép felszámolását, ekkor a cég már 379 partnerének tartozott, 11 milliárd forinttal.

Ezen vállalkozások többsége a tartozások következtében megszűnt.

A felszámoló két év alatt mindössze 1,4 milliárd Ft-ot szerzett vissza vagyontárgyak értékesítéséből. 2013-ban aztán a NAV csődbűncselekmény ügyében nyomozást kezdeményezett, a büntetőeljárás jelenleg is zajlik a cégvezetőkkel szemben.

Az ügyészség 2015 áprilisában emelt vádat Pistrui László, Baranyi Sándor és Oltványi József ellen. Ők fő tevékenységként útépítéssel, vízépítési létesítmények kivitelezésével és magasépítéssel is foglalkozó gazdasági társaság igazgatósági tagjaként követtek el bűncselekményt. 2015 októberében, öt év után ültek a vádlottak padjára a Szeviép Zrt. egykori vezérei, az első tárgyaláson az ügyész azt közölte, hogy a Szeviép Zrt. észszerűtlen gazdálkodása okozta a társaság csődjét, hiszen még akkor is kölcsönöket adtak, amikor már fizetési nehézségekkel küzdöttek.

A vádlottak az első bírósági tárgyaláson nem tettek vallomást, ám a nyomozás során tett vallomásaikban a cég gazdálkodási helyzetének megromlását azzal indokolták, hogy megrendelőik sorozatban nem fizették ki az elvégzett munkákat. Az érdekeltségeiknek nyújtott kölcsönök pedig a beruházásokhoz szükséges tőkét biztosították. 

A szoci kasszában landoltak a milliárdok? 

- teszi fel a kérdést az Origo, nem alaptalanul.

Fotó: MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap
Az alvállalkozókat képviselő Szabó Bálint szerint az eltűnt milliárdok az MSZP pártkasszájában végezték.

A Szeviép Zrt. károsult alvállalkozóinak képviselője azt mondta: az építőipari cég milliárdokat nem fizetett ki az alvállalkozóinak több nagy beruházás során, eközben kölcsönökkel segítette az anyacéghez tartozó kisebb cégeit, többek között azt, ahol Ujhelyi István szocialista politikus egykori sofőrje volt az igazgató.

"Úgy gondolom, napnál világosabb, hogy mi zajlik Szegeden. A szegedi uniós beruházásokat kivétel nélkül a Szeviép Zrt. vitte el. A cég az alvállalkozókkal megcsináltatta a munkát, az alvállalkozókat nem fizette ki, helyette kitolta Ujhelyi István sofőrjének a pénzeket. És 2008-tól egészen a 2010-es országgyűlési választásig heti, havi rendszerességgel milliós és tízmilliós nagyságrendekkel összességében mintegy félmilliárd forintot talicskáztak ki ebből a cégcsoportból”

– mondta Szabó Bálint.

Botka most nyakig ül a pácban

Szabó Bálint szerint Botka László igyekszik távol tartani magát a Szeviép-ügytől. A polgármester rendre azzal érvel, hogy Szeged 2002 és 2010 között több mint száz beruházást – és így közbeszerzést – bonyolított le, amelyeken egyszer sem nyert a Szeviép. A jogász szerint azonban a vállalat nem közvetlenül az önkormányzattal állt kapcsolatban, hanem a város többségi tulajdonában lévő cégekkel, illetve valamelyik leányvállalata egy konzorcium részeként vett részt a projekteken.

Szegeden a villamostól kezdve a fürdőig mindent ők építettek, benne voltak az M43-as autópálya és a nyugati elkerülő út kivitelezésében, a nevük ott szerepelt a rendezvénycsarnok és a Genomikai Innovációs Központ projektje mellett is. Botka László a két vádlott volt Szeviép-vezérrel közösen avatta fel a cégcsoport új irodaházát, és a harmadik vádlottal együtt írta alá a Napfényfürdő kivitelezési szerződését. Felvételek bizonyítják azt is, hogy Szentgyörgyi Pál gazdasági alpolgármester is a Szeviép érdekeinek érvényesülését segítette egy ingatlancsere kapcsán. 
Ujhelyi nem is olyan titokzatos sofőrje

Az ügyvéd szerint teljesen egyértelmű, hogy Szegeden burkolt és tiltott pártfinanszírozás valósult meg.

"Nagy biztonsággal kijelenthető, hogy a Szeviép-cégcsoporttól a pénzek különböző baloldali pártokhoz vándoroltak, elsősorban a Magyar Szocialista Párthoz"

– jelentette ki Szabó. 

A jogász elmondta, a vádiratban szereplő két vádpont, nevezetesen hogy 2008 közepétől egészen a 2010-es választások másnapjáig heti-havi rendszerességgel 1–20 milliós tételek kerültek Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő volt sofőrjének, Báló Tamásnak a cégéhez, a Szeviép-leányvállalat Biztonsági Üzem Kft.-hez, összességében fél milliárd forint értékben.

Báló Tamás jelenleg a Szegedi Közlekedési Társaság repülési üzletágának a vezetője.

A Szeviép elleni perben Bálót is meghallgatták:

Nem tudom, nem emlékszem, hallottam róla"

– olykor hosszas gondolkodás után érkeztek ilyen válaszok a Szeviép-perben meghallgatott három tanútól a Szegedi Járásbíróságon, egyiküknek még az egyik vádlott is úgymond segítségére sietett kérdéseivel. A tanú elmondta, nem ismerte a cég alapításának körülményeit, amikor ügyvezető lett, akkor már zajlott a géppark szállítása, de túlnyomó többségben a Szeviéptől bérelték őket. 

Báló Tamás a Szeviép Zrt. akkori vezérigazgatójával, Gábor Attilával állt kapcsolatban, de azt nem tudta megmondani, hogy utána kivel tartott kapcsolatot. Elmondása szerint a per három vádlottjával, O. Lászlóval, P. Lászlóval és B. Sándorral csak a cég épületében találkozott, például akkor, amikor félévente, évente elszámolások voltak, egyébként építésvezetőkkel állt rendszeres kapcsolatban, nem a cégvezérekkel. 

Fotó: MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap
Pártfinanszírozás

Báló meghallgatása után Szabó Bálint azt mondta, egyértelműen kiderült, hogy ugyan egy stróman volt Báló, Ujhelyi egykori sofőrje, de szerepet játszott a több mint 400 millió forint eltűnésében. Ezért követeli Botka Lászlótól, hogy hívja vissza az szegedi közlekedési társaság repülési üzletágának jelenlegi vezetőjét.

Öt-hat év után a labda újra Botka László asztalán pattog. Arra szólítom fel őt, hogy azt az embert, akinek közpénzek eltüntetésében és alvállalkozók megkárosításában kiemelt szerepe volt, azaz Báló Tamást, haladéktalanul hívja vissza a reptér éléről!”

– üzente Szabó Bálint.

Visszásnak tartja, hogy „szocialista kádertemetőt” csinálnak Szegedből, Báló Tamáson kívül utalva Rácz Attilára, aki Ujhelyi titkárából a Cserepes sori piac vezetője lett, és Hegyeshalmi Tiborra, aki szintén a szocialista politikus autójának volánját cserélte fel a szegedi közterület-felügyelet vezetésére.

Botka Lászlónak be kell fejeznie a pártérdekek és a pártfinanszírozás kiszolgálását, s helyette a város ügyeivel kellene foglalkoznia!”

– mondta a Szeviép-károsultak segítője. 

(Origo)

OLVASTAD MÁR?

kétharmad
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Trump: "nem vagyok oroszbarát, azt akarom, hogy az országunknak jó legyen"

Trump: "nem vagyok oroszbarát, azt akarom, hogy az országunknak jó legyen"

amerika, london, párizs

Donald Trump a hétfői, Vlagyimir Putyinnal folytatott találkozó után adott interjút amerikai médiumoknak.

Csak idén több mint 50 ezer migráns jött Európába

Csak idén több mint 50 ezer migráns jött Európába

amerika, london, párizs

Meghaladta az 50 ezret is az idén a Földközi-tengeren keresztül Európába érkezett migránsok száma, s több mint 1440-en fulladtak meg vagy tűntek el nyomtalanul az átkelés alatt.

Elgurult a gyógyszer a szoci képviselőnél

Elgurult a gyógyszer a szoci képviselőnél

kétharmad

Bocsánatkérésre szólította fel Bangóné Borbély Ildikó szocialista képviselőt hétfői parlamenti, csernobili atomkatasztrófát érintő kijelentései miatt Soltész Miklós, a Miniszterelnökség államtitkára.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

A nap legfontosabb hírei a 888-on!

Majdnem megfulladt az értelmiség, hogy nincs min hisztizni, de aztán megérkezett Békés Márton!

Majdnem megfulladt az értelmiség, hogy nincs min hisztizni, de aztán megérkezett Békés Márton!

piszkostizenkettő

A balliberális hisztéria-kommandó egytől egyig funkcionális analfabétákból áll.

Mi a közös Junckerben és Jelcinben?

Mi a közös Junckerben és Jelcinben?

8)8)8

Az éppen megbukó Szovjetunió hamvából kinövő Oroszország első elnöke, Borisz Jelcin sokkal mulatságosabban tolta, mint a nemzetállamok fölé emelkedni kívánó Európai Unió fejese.

A belgák most döbbentek rá, hogy nem annyira jó édesgetni a migránsokat

A belgák most döbbentek rá, hogy nem annyira jó édesgetni a migránsokat

amerika, london, párizs

A belga hatóságok legújabb terve, hogy a közösségi médiában, célzott üzenetekkel bírják rá a migránsokat arra, hogy ne Belgiumot válasszák célországuknak.

Egyáltalán szereti még valaki a fehéreket?

Egyáltalán szereti még valaki a fehéreket?

fehér férfi

Amerika 2018-ban: egy fekete polgármester szerint a fehérek szétzúzzák a világot; egy kaliforniai egyetem pedig azon dolgozik, hogy csökkentsék a fehér diákok számát a campusokon. Még "szerencse", hogy találtak 30 kifejezést arra az esetre, hogy ne kelljen kimondani, leírni azt, hogy "black people".

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére