Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Az Európai Bizottság büntetőintézkedéseket léptetne életbe Lengyelország ellen

2017. július 19. 16:28

BRÜSSZEL, VARSÓ, 16:28

Az Európai Bizottság jogi eljárásokat indít és szankciókat léptet életbe Lengyelországgal szemben, amennyiben a parlament elfogadja a tervezett igazságügyi reformot. Az EU szerint a reform a bírói függetlenség ellen indított támadás.

A Bizottság szerdán figyelmeztetést küldött Lengyelországnak a legfelsőbb bíróságot érintő reformok miatt – írja a Deutsche Welle.

Miután az Európai Bizottság (EB) vezetői Brüsszelben megbeszélték a teendőket, több biztos is megfenyegette Lengyelországot, hogy felfüggesztik szavazati jogát az Európai Tanácsban – az EU egyik legfőbb döntéshozó szervében.

A legújabb intézkedések veszélybe sodorják a jogállamiságot Lengyelországban. Amennyiben a tervezetet a jelenlegi formájában elfogadják, ezek a törvények negatív hatással lennének a bírói függetlenségre és a jogállamiságot fenyegetnék"

– mondta Frans Timmermans alelnök. Hozzátette: a törvény még nem került teljesen elfogadásra, ám közel kerültek ahhoz, hogy "elindítsák a 7. cikkely szerinti eljárást". Az EU-s szabályok megszegése miatti kötelezettségszegési eljárást akár már a jövő héten készek elindítani.

Eddig még sosem került sor a 7. cikkely szerinti büntetések kiszabására egy EU-tagállammal szemben.
Igazságügyi reform

A legfelsőbb bíróságról szóló törvényjavaslat három kamarára bontaná a testületet, megváltoztatná a bírák kinevezésének rendjét és a törvény hatálybalépésével egyidejűleg nyugdíjazná a jelenlegi bírákat – azok kivételével, akiket az igazságügyi miniszter kivonna ennek hatálya alól. A nyugdíjazott bírák utódait a szejm választaná meg – írja az MTI. A reform a teljes ellenzék heves ellenállásába ütközik, amely szerint az új szabályok sértik a bírói hatalmi ág függetlenségét. Bírálta a javaslatot a legfelsőbb bíróság elnöke, az állampolgári jogok szóvivője és az országos igazságszolgáltatási tanács (KRS) is. A kormánypárt módosító javaslatai növelnék az államfő hatáskörét, így például nem az igazságügyi miniszter, hanem az államfő döntene arról, hogy a jelenlegi bírái közül ki maradhatna a testületben a törvény elfogadása után, és ugyancsak ő döntene rendeleti úton a testület szabályzatáról.

A kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt már elfogadott a reformot alkotó három törvény közül kettőt, amelyből egyet Duda elnök már aláírt. A legfelsőbb bíróságról szóló törvényt már az alsóház elé terjesztették, hamarosan szavazás is lesz róla. A törvény elfogadását az ellenzék módosító indítványok benyújtásával akarja késleltetni, ebből eddig több mint ezret nyújtottak be.

A lengyel kormány szerint az igazságügyi reform azért fontos, hogy a bíróságok elszámoltathatóbbak legyenek.

Andrzej Duda köztársasági elnök szerint a lengyelek elégedetlenek a bírósági rendszer működésével és szükség van egy "okos reformra".

Váratlan módon azonban kedden Duda is kiegészítést javasolt a törvényhez: meg kell növelni a legfelsőbb bírák kinevezéséhez szükséges parlamenti többséget – ugyanis a bírák kinevezését a parlament hagyná jóvá.

Duda ehhez kötötte a törvény aláírását.

A köztársasági elnök szerint ezzel a bírák kinevezése már nemcsak egyetlen párt kezében lenne.

A KRS szóvivője szerint Duda kiegészítése reményre ad okot, ám nem elégséges. A KRS a régi rendszert szeretné érvényben hagyni: ne a parlamenti többség válassza meg a bírákat, hanem a bírák válasszanak tagokat maguk közé.

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Ismét választás lehet a briteknél, hogy megmentsék a Brexitet

Ismét választás lehet a briteknél, hogy megmentsék a Brexitet

amerika, london, párizs

Brüsszel addig keverte a lapokat, míg a sajtóhírek szerint Theresa May azt tervezi, hogy újabb választásokat ír ki Nagy-Britanniában.

Újabb svájci kantonban tiltották be a burkát

Újabb svájci kantonban tiltották be a burkát

amerika, london, párizs

Mától Sankt Gallen kanton területén sem lehet közterületen burkát, nikábot és egyéb, az egész arcot eltakaró öltözéket viselni.

Észt belügyminiszter: Orbán Viktor megvédte Európát és Észtország is igyekszik követni őt ebben

Észt belügyminiszter: Orbán Viktor megvédte Európát és Észtország is igyekszik követni őt ebben

amerika, london, párizs

Andres Anvelt, észt belügyminiszter bejelentette, hogy nem hajlandó bevándorlókat betelepíteni és teljesen egyetért a magyar miniszterelnökkel abban, hogy le kell zárni a határokat, hogy megakadályozzák a harmadik világbeli bevándorlók áradatát.

Javarészt bevándorlók lakta dél-francia település lett Európa legveszélyesebb városa

A legveszélyesebb városok listájának első tíz helyén csak nyugat-európai városokat találni.

Elfogtak egy brit ISIS-terroristát Szíriában

A bevándorlókkal teli Birminghamből négy éve költözött Szíriába az a férfi, akinek az elfogásáról készült felvételt vasárnap hozták nyilvánosságra.

Megint át kell rajzolni Európa térképét?

Megint át kell rajzolni Európa térképét?

amerika, london, párizs

Svájcban van egy kis olasz exklávé. Úgy hívják: Campione d'Italia. A kaszinóváros eddig Olaszországhoz tartozott, ám nemrég csődöt jelentett a kaszinó, emiatt pedig felmerült, hogy csatlakoznának Svájchoz.

Ujhelyi István saját magát hazaárulózta le 2015-ös nyilatkozata alapján

Ujhelyi István saját magát hazaárulózta le 2015-ös nyilatkozata alapján

kinyílott a pitypang

A szocialista politikus a Soros-Sargentini-jelentés kapcsán azt hangoztatta, "hazafias" kötelességből védte meg a magyar embereket Orbánnal szemben, és ezért szavazta meg a jelentést. Fura, hogy 2015-ben még teljesen mást mondott, olyannyira, hogy három évvel ezelőtti nyilatkozatai alapján ma Ujhelyi István is hazaárulónak gondolná Ujhelyi Istvánt.

Durva lejtmenetben Merkelék hitelessége

Durva lejtmenetben Merkelék hitelessége

amerika, london, párizs

Már megbánhatták a kormánykoalíció vezetői, hogy kipaterolták Hans-Georg Maassent, a német belügyi hírszerzés (BfV) vezetőjét.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére