Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Az Európai Bizottság büntetőintézkedéseket léptetne életbe Lengyelország ellen

2017. július 19. 16:28

BRÜSSZEL, VARSÓ, 16:28

Az Európai Bizottság jogi eljárásokat indít és szankciókat léptet életbe Lengyelországgal szemben, amennyiben a parlament elfogadja a tervezett igazságügyi reformot. Az EU szerint a reform a bírói függetlenség ellen indított támadás.

A Bizottság szerdán figyelmeztetést küldött Lengyelországnak a legfelsőbb bíróságot érintő reformok miatt – írja a Deutsche Welle.

Miután az Európai Bizottság (EB) vezetői Brüsszelben megbeszélték a teendőket, több biztos is megfenyegette Lengyelországot, hogy felfüggesztik szavazati jogát az Európai Tanácsban – az EU egyik legfőbb döntéshozó szervében.

A legújabb intézkedések veszélybe sodorják a jogállamiságot Lengyelországban. Amennyiben a tervezetet a jelenlegi formájában elfogadják, ezek a törvények negatív hatással lennének a bírói függetlenségre és a jogállamiságot fenyegetnék"

– mondta Frans Timmermans alelnök. Hozzátette: a törvény még nem került teljesen elfogadásra, ám közel kerültek ahhoz, hogy "elindítsák a 7. cikkely szerinti eljárást". Az EU-s szabályok megszegése miatti kötelezettségszegési eljárást akár már a jövő héten készek elindítani.

Eddig még sosem került sor a 7. cikkely szerinti büntetések kiszabására egy EU-tagállammal szemben.
Igazságügyi reform

A legfelsőbb bíróságról szóló törvényjavaslat három kamarára bontaná a testületet, megváltoztatná a bírák kinevezésének rendjét és a törvény hatálybalépésével egyidejűleg nyugdíjazná a jelenlegi bírákat – azok kivételével, akiket az igazságügyi miniszter kivonna ennek hatálya alól. A nyugdíjazott bírák utódait a szejm választaná meg – írja az MTI. A reform a teljes ellenzék heves ellenállásába ütközik, amely szerint az új szabályok sértik a bírói hatalmi ág függetlenségét. Bírálta a javaslatot a legfelsőbb bíróság elnöke, az állampolgári jogok szóvivője és az országos igazságszolgáltatási tanács (KRS) is. A kormánypárt módosító javaslatai növelnék az államfő hatáskörét, így például nem az igazságügyi miniszter, hanem az államfő döntene arról, hogy a jelenlegi bírái közül ki maradhatna a testületben a törvény elfogadása után, és ugyancsak ő döntene rendeleti úton a testület szabályzatáról.

A kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt már elfogadott a reformot alkotó három törvény közül kettőt, amelyből egyet Duda elnök már aláírt. A legfelsőbb bíróságról szóló törvényt már az alsóház elé terjesztették, hamarosan szavazás is lesz róla. A törvény elfogadását az ellenzék módosító indítványok benyújtásával akarja késleltetni, ebből eddig több mint ezret nyújtottak be.

A lengyel kormány szerint az igazságügyi reform azért fontos, hogy a bíróságok elszámoltathatóbbak legyenek.

Andrzej Duda köztársasági elnök szerint a lengyelek elégedetlenek a bírósági rendszer működésével és szükség van egy "okos reformra".

Váratlan módon azonban kedden Duda is kiegészítést javasolt a törvényhez: meg kell növelni a legfelsőbb bírák kinevezéséhez szükséges parlamenti többséget – ugyanis a bírák kinevezését a parlament hagyná jóvá.

Duda ehhez kötötte a törvény aláírását.

A köztársasági elnök szerint ezzel a bírák kinevezése már nemcsak egyetlen párt kezében lenne.

A KRS szóvivője szerint Duda kiegészítése reményre ad okot, ám nem elégséges. A KRS a régi rendszert szeretné érvényben hagyni: ne a parlamenti többség válassza meg a bírákat, hanem a bírák válasszanak tagokat maguk közé.

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Bevándorláspárti seftelőknek nevezte az ellenzéket Menczer Tamás

A Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára szerint az ellenzék az "összefogósdival" bizonyítja, hogy alkalmatlan az ország vezetésére.

Reggel 7:59

Reggel 7:59

7:59

Lássuk, mi várható ma!

A Jobbik elnöke szerint jobb egy muszlim, mint egy zsidó

A Jobbik elnöke szerint jobb egy muszlim, mint egy zsidó

kétharmad

Egy elfeledett hangfelvétel tanúsága szerint Sneider Tamás egykor azt mondta: ha valaki a muzulmán hitre tér át, az még mindig jobb, mintha zsidó lenne.

Ma van a magyar kultúra napja

Ma van a magyar kultúra napja

szabad vasárnap

Díjátadókkal, irodalmi estekkel, könyvbemutatókkal, koszorúzással és képzőművészeti kiállításokkal is ünneplik a magyar kultúra napját országszerte, az eseményekről a közmédia is beszámol műsoraiban.

Rekordszámú transznemű gyerek van az Egyesült Királyságban

Az Egyesült Királyságban egyre több 16 év alatti gyerek azonosítja magát transzneműként. Emiatt sok szülő kérvényezi a gyereke nevének megváltoztatását.

Egy illegális bevándorló fejszével támadt a migránsszálló munkatársaira

Egy illegális bevándorló fejszével támadt a migránsszálló munkatársaira

amerika, london, párizs

A németországi Gubenben egy illegális bevándorló fejszével támadt a migránsszálló munkatársaira. Két embert kórházba szállítottak.

Elkapták az "ISIS hangját"

Elkapták az "ISIS hangját"

amerika, london, párizs

Egy kanadai állampolgársággal rendelkező dzsihadistát fogtak el a kurdok. Minden bizonnyal azt a terroristát kapták el, aki az ISIS propagandavideóinak narrátora volt.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Ezek voltak a nap legfontosabb hírei.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére