Ugrás a tartalomhoz
" Csatlakozz a lázadókhoz!”
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Amerikai segítséggel két év alatt 150 ezer fővel nőtt az ukrán hadsereg létszáma

2017. november 14. 21:08

YAVORIV, 21:00

Az Egyesült Államok kiképzési és egyéb támogatásainak köszönhetően sikeresen zajlik az ukrán hadsereg létszámbeli és minőségbeli fejlesztése is. Amerikai katonai források szerint – nem kis részben – az USA katonai kiképzési támogatásának is köszönhetően, két év alatt 100 ezerről 250 ezerre sikerült növelni az ukrán hadsereg létszámát, miközben az új katonák már NATO-kompatibilis, korszerű harcászati kiképzésben részesülhettek.

A Defense One cikke szerint az elmúlt két évben az Egyesült Államok egy egész hadseregre való katona kiképzését segítette Ukrajnában.

Az Egyesült Államok a Krím 2014-es elszakítása óta segít Ukrajna fegyveres erőinek megerősítésében. Azóta a kezdetben 100 ezer fős ukrán katonai haderő létszámát – az amerikai segítséggel – sikerült 250 ezer főre növelni. 

55 naponként képezünk ki egy új zászlóaljat"

– mondta el az amerikai kiképzői tevékenységgel összefüggésben a lapnak Kayla Christopher, az Egyesült Államok Nemzeti Gárdájának kapitánya, aki a multinacionális kiképzőcsoport  szóvivője, Nyugat-Ukrajna Yavoriv harci kiképzési központjában. A 300 fős amerikai katonai kiképző kontingens eddig mintegy hét zászlóaljat képzett ki. 

Christopher kapitány katonai egysége lényegében az amerikai katonai segítség keretében az ukrán hadsereg kiképzőinek felkészítését végzi.

Lényegében azt próbáljuk elérni, hogy az ukránoknak legyen egy olyan saját harci képzési központjuk, mint amilyen például az amerikai hadsereg Országos Kiképzési Központja Fort Irwinben, Kaliforniában vagy mint amilyen a Fort Polk Közös Képességképző Központ Louisianában."

– tette hozzá Kayla Christopher.

Az amerikai katonák szerint komoly feladatuk volt a kiképzési ismeretek átadásával, mivel a "poszt-szovjet térség hadseregeire jellemző" korrupció és szakmai hiányosságok miatt nekik teljesen az alapoktól kellett újjáépíteniük az ukrán hadsereg oktatási infrastruktúráját.

Az Egyesült Államok eddig komoly fegyvereket nem, pusztán nem halálos katonai segítséget küldött Ukrajnának. Olyan eszközöket, mint Humveek, orvosi felszerelések, golyóálló mellények és radarok. James Mattis védelmi miniszter még januárban azt nyilatkozta, hogy hamarosan talán Javelin tankelhárító rakétákat is szállíthat az USA Ukrajnának, azonban azóta hivatalosan még nem érkezett hír ilyen eszközök átadásáról.

Christopher kapitány egysége – az USA kormányának meghatározása szerint – a terrorizmus elleni ukrán harchoz nyújt támogatást. Az ukrán és amerikai hivatalos álláspont szerint a szakadár kelet-ukrajnai területeken nem orosz szeparatisták ellen zajlik a harc, hanem terroristák ellen lép fel az ukrán kormány. Ennek megfelelően a Donyeck és Donbassz környéki területeket az Egyesült Államok katonái Anti Terrorista Műveleti Területnek (ATO) hívják.

A hivatalos ukrán adatok szerint a kelet-ukrajnai harcok kirobbanása óta  legalább 10 225 katona és civil lakos halt meg a térségben, miközben 24 500 a sérültek száma. A harcokban megölt civilek többségét, 55 százalékát tank és tüzérségi lövedékek ölték meg, 36 százalékukat robbanószerkezetek (IED, improvised explosive device – improvizált robbanószerkezetek), a kézi lőfegyverek lövedékei pedig az áldozatok 9 százalékának okozták halálát. Az otthonát 1,6 millió ember kényszerült elhagyni. A hadifogságba került katonák számáról nincsenek hivatalos adatok. Számukat több száz és több ezer közé teszik az eltérő becslések.

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 

Szabadon lehet kommentelni, a vélemény szabad, viszont a gyűlöletkeltésért, személyi integritás megsértéséért mindenki maga felel.

Beata Szydlo: Brüsszelnek tiszteletet kell mutatnia

Beata Szydlo: Brüsszelnek tiszteletet kell mutatnia

amerika, london, párizs

Brüsszel folyamatosan piszkálja Lengyelországot, amiből már nagyon elegük van a lengyeleknek.

A Pride nem, de Schiele nudista festményei sértik az erkölcsöt

A Pride nem, de Schiele nudista festményei sértik az erkölcsöt

amerika, london, párizs

A több mint száz éves aktképek vállalhatatlanok, de a sokszor majdnem meztelenül vonagló pride-osokkal nincsen semmi gond.

A németekkel ellentétben az osztrákoknak még idén lehet kormányuk

A németekkel ellentétben az osztrákoknak még idén lehet kormányuk

amerika, london, párizs

Jól haladnak az osztrák koalíciós tárgyalások, már több mindenben megegyezett egymással az ÖVP és az FPÖ, de nem akarják elsietni a dolgokat.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

A mai nap legfontosabb híreiben a belpolitikára koncentrálunk. Zárd a hetet velünk!

Durván izmozik az ukrán miniszterelnök a magyarellenes nyelvtörvény ügyében

Durván izmozik az ukrán miniszterelnök a magyarellenes nyelvtörvény ügyében

amerika, london, párizs

Volodimir Hrojszman miniszterelnök pénteken, a kijevi parlament plenáris ülésén leszögezte, hogy Ukrajna senkinek sem engedi meg, hogy "zsaroló hangnemben" beszéljen vele. Hozzátette, hogy ez az új oktatási törvényre is vonatkozik.

Terrorveszélyre figyelmezteti az Európába érkező amerikaikat az USA

Terrorveszélyre figyelmezteti az Európába érkező amerikaikat az USA

amerika, london, párizs

Az amerikai külügyminisztérium külön felhívta az Európában telelő állampolgárok figyelmét a kontinensen uralkodó terrorfenyegetettségre.

A Penny Market homoszexuális csokimikulást is árul

A Penny Market homoszexuális csokimikulást is árul

amerika, london, párizs

A Pennyben is beköszöntött a karácsonyi szezon.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére