Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Áll a bál Németországban a nagykoalíció miatt

2018. február 10. 08:30

BERLIN, 8:30

Rengeteg kommentár született a szerdai bejelentés óta, s szinte mindegyik a CDU elnökét, Angela Merkelt és a szociáldemokraták egykori elnökét, Martin Schulzot ekézi.

Kőkeményen nekimentek – mind a CDU-n, mind pedig az SPD-n belül – Angela Merkelnek és Martin Schulznak.

Mióta kiderült, hogy Németországban ismét nagykoalíció lesz, a Merkel-Schulz-tandemre össztűz zúdult, leginkább a kormány szerkezeti és személyi ügyei kapcsán.

A CDU-n belül a minisztériumok elosztása váltott ki heves reakciót. A legfontosabb tárcák közül Merkeléknek csak a gazdasági minisztérium jutott, a szocdemek viszont három kiemelt jelentőségű tárcát is bezsebeltek – annak ellenére, hogy a tavaly szeptemberi voksoláson csúnyán leszerepeltek. A szocdemeké lesz tehát a pénzügyminisztérium, a külügy, a munkaügyi és a szociális ügyekért felelős tárca.

Ezt az aránytalanságot taglalja a Handelsblatt című üzleti lap számítása is, amely szerint az SPD-s vezetésű minisztériumok a 2021 őszéig tartó törvényhozási ciklus egészét tekintve 683,2 milliárd euró (nagyjából 210 ezer milliárd forint) felett rendelkeznek, a CDU-s tárcákra pedig alig feleannyi, 358,3 milliárd euró jut.

Merkel közvetlen emberei eddig nem álltak bele nyilvánosan a pártelnökbe, de több, a párthoz köthető politikus is megszólalt a nagykoalíció bejelentése óta.

Aki kiengedi a kezéből a pénzügyek, a külügy, a munkaügy és a szociális ügyek ellenőrzését, az döntő fontosságú területeken adja fel a folyamatok alakításának igényét"

– mondta Carsten Linnemann, a német gazdaság gerincét adó közepes méretű vállalatok érdekeinek képviseletére szerveződött tagozat (CDU - MIT) 40 éves vezetője. Szerinte a koalíciós szerződés a "vég kezdete" lehet, a CDU néppárti jellegének elveszítéséhez vezethet. Ebben a helyzetben a CDU és CSU közös Bundestag-frakciójának "öntudatosan és a kormányzástól függetlenül" kell fellépnie.

A legélesebb nyilvános bírálatot a CDU egy befolyásos, de a napi politikából csaknem tíz éve visszavonult politikusa, Friedrich Merz fogalmazta meg. A CDU/CSU-frakció egykori vezetője a Bild című lapnak azt mondta, hogy az "önfeladással" lenne egyenlő, ha a CDU beletörődne a tárcák elosztásával járó "megaláztatásba".

A Bild összeállítása alapján név nélkül sokan még keményebb szavakkal bírálják a pártvezetést, egy államtitkár szerint például a koalíciós megállapodás azt jelenti, hogy

a szocik magukkal rántanak minket a szakadékba."

A lap helyzetértékelése szerint a CDU a legmélyebb válságba zuhant, amióta Angela Merkel 2000-ben átvette a párt irányítását.

Bár az SPD-n belül odavannak Martin Schulzért azért, mert a választási leégés ellenére kiharcolta a nagykoalíciót, sőt három kulcsfontosságú minisztériumot is bevásárolt a pártnak. Az viszont széles körben visszatetszést keltett, hogy Schulz bejelentette, ő fogja vinni a külügyet. Igaz, azóta már vissza is táncolt az érettségizetlen politikus, mondván: pártja érdekeit személyes ambíciói fölé helyezi. A szocdemek többsége ugyanis Sigmar Gabrielt, Németország legkedveltebb szocdem politikusát szeretnék a külügyi tárca élére.

Nagykoalíció azonban csak akkor lesz, ha az SPD többsége február 20-án elfogadja a szerdán bejelentett paktumot.

Ám nagyon úgy tűnik, hogy van egy belső ellenzék is az SPD-n belül. A paktum elfogadása ellen országos kampánnyal küzdő SPD-s ifjúsági szervezet, a Jusos vezetője, Kevin Kühnert ugyanis azt mondta:

A nagykoalíció megakadályozása fontosabb, mint Schulz pályafutásának alakulása.

Azért van egy nagy szerencséje Németországnak, a CSU ugyanis többek között megkapta a belügyi tárcát.

A Bayernkurier kommentárja szerint így a CSU fennhatósága alá kerül számos terület, mint például a közbiztonság és a terrorizmus elleni védekezés, a migráció, az integráció, a szülőfölddel kapcsolatos ügyek, a lakásépítés, a közlekedési infrastruktúra fejlesztése, a digitalizáció, valamint – a nemzetközi fejlesztési együttműködést irányító tárca révén – a menekülésre késztető okok felszámolásáért folytatott küzdelem.

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Nagyot zuhant a magyar államadósság

Nagyot zuhant a magyar államadósság

kétharmad

Az államháztartás finanszírozási többlettel zárta a harmadik negyedévet.

Egy transznemű gyilkos nemátalakító műtétjét az adófizetők pénzéből finanszírozzák

Paris Green, eredeti nevén Peter Laing különös kegyetlenséggel elkövetett emberölésért ül börtönben, életfogytig tartó börtönbüntetését tölti, de emberi jogaira hivatkozva most követeli nemátalakító műtétjét. A nagy-britanniai szabályok szerint márpedig ez jár.

Túltolták a píszít: már szinte mindent gyűlölet-bűncselekménynek tartanak a "britek"

Túltolták a píszít: már szinte mindent gyűlölet-bűncselekménynek tartanak a "britek"

amerika, london, párizs

A brit rendőrségre több ezer bejelentés érkezik gyűlölet-bűncselekményre hivatkozva. Az píszí aktivistái már olyannyira túltolták a biciklit, hogy volt olyan bejelentő, aki abban is rasszizmust vélt felfedezni, hogy megugatta őt egy kutya.

Ismét hazudott a HVG

Ismét hazudott a HVG

kinyílott a pitypang

Ezúttal Joó Hajnalka próbálkozott be egy független, objektív lejáratással. A lejáratás áldozata megkérte a HVG-t, hogy vegye le a cikket, ám a saját bevallása szerint a szakmai szempontokra kényes lap nem reagált. Per lesz belőle.

Környezetszennyező lenne a nejlonzacskók Greenpeace által követelt betiltása

Környezetszennyező lenne a nejlonzacskók Greenpeace által követelt betiltása

kinyílott a pitypang

A balliberálisok utolsó mentsvára a szavazók politikai szimpátiájának a megszerzésére a környzetvédelmi álca mögé bújás. Magyarországon a Greenpeace most például azt követeli, hogy a kormány tiltsa be a nejlonzacskók használatát. Annak ellenére követelik ezt, hogy tudják: a nejlonzacskók száműzésével valójában csak az eddiginél nagyobb környezeti károkat okoznának.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

A nap legfontosabb hírei.

Chemnitz újratöltve: mozgássérültet erőszakolt egy "menekült", a rendőrség hallgat

Chemnitz újratöltve: mozgássérültet erőszakolt egy "menekült", a rendőrség hallgat

amerika, london, párizs

Két, egymástól független német forrás is megerősítette, hogy valóban gyanúsan nagy a rendőrségi hallgatás egy chemnitzi bűncselekmény kapcsán, melynek keretében egy szír "menekült" megerőszakolt egy mozgássérült asszonyt.

Hófehérke meséje tényleg nemi erőszakra bátorít?

Hófehérke meséje tényleg nemi erőszakra bátorít?

pszicho

A liberális agymenés szerint az összes Disney-mesét meg kellene reformálni.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére