Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
piszkostizenkettő
 
 
 
 

A gyerek nem játék

Szathmáry H. Szabolcs

2016. március 1. 18:38

Iskolai bojkottot hirdetett február utolsó napjára a "szülői összefogás gyermekeink jövőjéért" elnevezésű Facebook-csoport. A balliberális médiumok minden igyekezete ellenére az akció felemásra sikeredett.

Az összesítés szerint az általános iskolás és gimnazista tanulók 3,6 százaléka, mintegy 50 ezer diák nem ment hétfőn suliba. Persze nem mellékes az sem, hogy sok nebuló nem a köznevelési rendszer, hanem az influenza elleni küzdelem miatt maradt távol az iskolapadtól.

A véleménynyilvánítás, a szabad szólás joga mindenkit megillet. Ezt a jogot nem lehet és nem is kell elvitatni senkitől. Korunk egyik nagy vívmánya ez. Mindenki azt mond, amit akar, és azt tesz, amit akar, pontosan addig a pontig, amíg nem sért másokat, vagy a közösség jogszabályait. 

Az Európai Unió országaiban, így Magyarországon és a világ számos más pontján is a gyermekek – a jog szerint – 14 éves korukig cselekvőképtelenek, 14 és 18 között korlátozottan cselekvőképesek. A fő szabály szerint a gyermek akkor válik nagykorúvá, ha betölti a 18. életévét. Onnantól lesz választó és választható, onnantól kezdve kapcsolódhat be a közügyek intézésébe.

Félreértés ne essék, ezek a szabályok nem a felnőtt társadalmat, hanem a gyerekeket védik. Egyszerűen azért, mert a gyermekek értékítélete, jártassága, világképe, önállósága addigra szilárdul meg és éri el azt a szintet, ami lehetővé teszi a megfontolt, felelős döntéseket.

Talán abban is konszenzus van, hogy a gyermek az egyik legfőbb érték.

Éppen ezért érthetetlen, hogy néhány ezer szülő miért készteti politikai cselekvésre a gyermekét (vö. Nem leszek suliban). Egy hat-nyolc-tízéves mennyit ért meg abból, hogy le kell rombolni a KLIK-et? Mennyit ért meg abból, hogy ma reggel anyu kockás inget adott rám, hogy ezzel tiltakozzak a köznevelési rendszer ellen?

Nem. Ez nem a gyermekeink érdekeit szolgálja. Ez a szülő projekciója. A balhét nem a gyerekekkel kell elvitetni.

Ha tanárok nem értenek egyet a köznevelés rendszerével, tüntessenek, tiltakozzanak és minden törvényes eszközt vessenek be. Mert ehhez joguk van. Ha a szülők nem értenek egyet a köznevelés rendszerével, tüntessenek, tiltakozzanak és minden törvényes eszközt vessenek be. Mert ehhez joguk van. De a gyerekeket hagyják ki ebből a játszmából, mert a gyerekeket politikai cselekvésre késztetni nincs joguk.

OLVASTAD MÁR?

piszkostizenkettő
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Megtiltják a kereszt viselését az alsó-szászországi bíróságokon

Megtiltják a kereszt viselését az alsó-szászországi bíróságokon

amerika, london, párizs

Németország északnyugati tartományában minden bizonnyal ez a legégetőbb probléma.

Már az interneten is kitölthető a nemzeti konzultáció

Már az interneten is kitölthető a nemzeti konzultáció

kétharmad

Szerda reggeltől az interneten is ki lehet tölteni a családok védelméről szóló nemzeti konzultációs kérdőívet - jelentette be Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a Facebookra feltöltött videójában.

Mindenkit szeretni

Mindenkit szeretni

piszkostizenkettő

Nem lehet mindenkit szeretni, de minek is, mert miféle szeretet az, amit az utolsó gyújtogató és az édesanyám egyformán megkap?

Demeter Márta továbbra is titkolózik

Demeter Márta továbbra is titkolózik

kétharmad

A bevándorláspárti LMP elnökét arról kérdezték, hogy kiket alkalmaz országgyűlési képviselői keretéből.

Szijjártó: erős és sikeres Európa a cél

A külgazdasági és külügyminiszter a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rendezvényén fejtette ki gondolatait.

"Magyarországra megbízható szövetségesként tekintenek Washingtonban"

Magyarországra megbízható és partneri viszonyt kínáló szövetségesként tekintenek Washingtonban - hangsúlyozta Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára az amerikai fővárosban.

Ausztrál kormányfő: nem írjuk alá a migrációs paktumot

Ausztrál kormányfő: nem írjuk alá a migrációs paktumot

amerika, london, párizs

Ausztrália nem fogja aláírni az ENSZ migrációs paktumát, mert az veszélyeztetné az ország határait - jelentette ki Scott Morrison miniszterelnök.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére